przepis, który z banalnego kurczaka stworzy bardzo apetyczne i wykwintne danie. Delikatne mięso drobiowe w połączeniu z curry oraz mleczkiem kokosowym na pewno pozytywnie Was zaskoczy Składniki: 1 kg udek lub podudzi z kurczaka 200 g cebuli 4 ząbki czosnku 20 g przyprawy curry (patrz na skład) 10 g papryki ostrej 60 g tłuszczu o temperaturze pokojowej (u mnie smalec(...)pokroić w piórka a czosnek obrać i wycisnąć przez praskę lub rozgnieść. Następnie dodać do mięsa, przykryć i wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Schłodzone mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec pod przykryciem ok 40 minut. Wstaw zamarynowane mięso pod przykryciem i piecz 40 minut. Następnie zalać mleczkiem kokosowym i piec bez przykrycia przez kolejne
Ola la LCHFboczku w plastrach słoiczek pomidorów suszonych w oleju (ja miałam z Lidla) sól pieprz kolendra czosnek'; document.write(" "); Składniki: 4 udka kaczki (u mnie jeszcze było miejsce więc dołożyłam 2 udka z kurczaka) 1 papryka 2 jabłka (u mnie szara reneta) 100 gr suszonej żurawiny 200 gr wędzonego boczku w plastrach słoiczek pomidorów suszonych w oleju (ja miałam z Lidla) sól(...)plasterki. Podsmażoną kaczkę układamy w naczyniu żaroodpornym, układamy paprykę, jabłka, wszystko posypujemy żurawiną, czosnkiem. Kładziemy na to plastry boczku, na to układamy odsączone z oleju pomidory. Wstawiamy do piekarnika na 180 st na 1,5 godziny, przez pierwszą godzinę pieczemy pod przykryciem, następnie pokrywkę zabieramy i pieczemy bez przykrycia. Podawać natychmiast na przykład z pieczonymi ziemniakami. Smacznego! kaczka_pieczona_mojprzepisna.pl kaczka_pieczona_mojprzepisna.pl
moj przepis napotrzebujemy: udka /podudzia / ćwiartki z kurczaka ok. 6 szt Zalewa: 3 łyżki miodu 2 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka octu 1 łyżka oleju sól (Składniki zalewy łączymy i podgrzewamy aż do rozpuszczenia miodu) Kurczaka myjemy i układamy w żaroodpornym naczyniu, Polewamy zalewą i odkładamy(...)czasie dusimy pod przykryciem na małym ogniu 1 godzinę (kilka razy obracając kurczaka, żeby dobrze zmieszał się z zalewą) Na koniec już bez przykrycia wkładamy do nagrzanego piekarnika (200st.) na ok 15-min do przypieczenia się skórki
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...potrzebujemy: udka /podudzia / ćwiartki z kurczaka ok. 6 szt Zalewa: 3 łyżki miodu 2 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka octu 1 łyżka oleju sól (Składniki zalewy łączymy i podgrzewamy aż do rozpuszczenia miodu) Kurczaka myjemy i układamy w żaroodpornym naczyniu, Polewamy zalewą i odkładamy(...)czasie dusimy pod przykryciem na małym ogniu 1 godzinę (kilka razy obracając kurczaka, żeby dobrze zmieszał się z zalewą) Na koniec już bez przykrycia wkładamy do nagrzanego piekarnika (200st.) na ok 15-min do przypieczenia się skórki
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...Mięso z kurczaka jest wdzięcznym obiektem do gotowania . Można przyrządzać na różne sposoby. Oto jeden z nich. Składniki 1 pomarańcza 8 podudzi kurczaka ( u mnie udka , skrzydełka, podudzia ) 2 łyżki miodu 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków 2 łyżki białego octu winnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki wytrawnego sherry pieprz Przygotowanie Wyparzoną pomarańczę cienko obrałem, wycisnąłem sok. Wlałem(...)polałem sosem, przykryłem i wstawiłem na 3 godziny do lodówki, co jakiś czas odwracałem mięso w zalewie. Po zamarynowaniu przełożyłem kawałki kurczaka do żaroodpornej formy, piekłem 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
R'n'G Kitchenbulionu, 500 g mięsa wieprzowego, 500 g mięsa wołowego, 500 g wątróbek drobiowych, 1 udko z kurczaka, 1 cebula, 1 szklanka suszonej żurawiny, 3 jajka, 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta imbiru, sól i pieprz do smaku. W tym roku zdecydowałam się zrobić na święta pasztet z dodatkiem żurawiny. Muszę Wam powiedzieć(...)wyjdzie nam jedna tradycyjna foremka "keksówka" z pasztetem. Do gorącego bulionu w garnku dodać liście laurowe i ziele angielskie. Mięso wieprzowe i wołowe umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Udko z kurczaka również umyć. Wszystko dodać do bulionu. Całość gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny. Na 30 minut przed końcem gotowania dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę
Świat Domowej Kuchnicygańsku. Mięso wychodzi soczyste i aromatyczne i doskonale pasuje na świąteczny, rodzinny obiad. To takie danie, do którego lubię wracać, bo wszyscy bardzo je lubimy. Nowością natomiast będą udka z suszonymi śliwkami, które zaserwuję na następny dzień. Oprócz tego będą też takie klasyki jak choćby krokiety z kiszoną kapustą i grzybami czy serowa rolada. Czego byśmy jednak nie przygotowali, jedno(...)równomiernie tartym serem. Majonez mieszamy z kwaśną śmietaną. Rozprowadzamy na wierzchu zapiekanki w formie esów-floresów. Zapiekamy pod przykryciem (można wykorzystać kawałek folii aluminiowej) przez około półtorej godziny, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie folię zdejmujemy i dopiekamy mięso kolejne 20-25 minut – aż do lekkiego przyrumienienia się sera. Podajemy z ziemniakami i np surówką
Smaki Na Talerzupoczątkujących udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym i makaronem – gdy mamy ochotę na słodko-musztardowe smaki. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 3 średnie nogi / 3 udka + 3 podudzia z kurczaka (900g) Marynata 4 łyżki płynnego miodu 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku(...)minut dokładnie ze wszystkich stron, aż nabiorą koloru karmelizującego miodu. Niezwłocznie przekładamy kurczaka do niezbyt głębokiej brytfanny, którą przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką. Wkładamy od razu do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Na 5 minut przed końcem zdejmujemy przykrycie. W międzyczasie przygotowujemy sos. W małym rondelku rozgrzewamy 200ml słodkiej śmietany, aż zbliży się do punktu
Kulinarna Pokusaproszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru szczypta soli kurki 1 malutka cebulka 1 łyżka masła udko z kurczaka szczypiorek zioła (u mnie oregano, hyzop) polewa serowa 300 ml śmietany 18% 125 g twarogu 60 g żółtego sera sól pieprz pół łyżeczki suszonych pomidorów Udko z kurczaka myjemy, mięso oddzielamy od kości i kroimy dość drobno, niekoniecznie równo. Kurki myjemy(...)ziołami. Śmietanę twaróg żółtka i żółty ser (odrobinę tartego sera możemy zostawić do posypania) dodajemy przyprawy, rozbijamy przy pomocy blendera na jednolitą masę. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika, rozkładamy mięso z zieleniną, po czym zalewamy połową polewy. Zapiekamy przez 10 min. Na wierzch wykładamy kurki i zalewamy resztą polewy. Posypujemy niewielką ilością sera. Zapiekamy jeszcze
Gotowanie jest łatwemasła orzechowego 1 1/4 łyżki brązowego cukru 1 1/4 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego szczypta soli 4 podudzia z kurczaka lub 2 udka podzielone na podudzia i pałki olej do smażenia Składniki na sos: 1×400 ml puszka mleka kokosowego 1/4 szklanki masła orzechowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego(...)mleko kokosowe, masło orzechowe, cukier, pastę curry, sosy i sól w misce, włóż kurczaka i dokładnie go w niej obtocz. Odstaw na co najmniej 10 minut do zamarynowania. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Na szerokiej, najlepiej żaroodpornej patelni rozgrzej olej, włóż kurczaka (zdejmij z niego pobieżnie marynatę) i obsmaż przez 3-4 minuty z każdej strony
karmelowyszybciej, jak nie robię kilku rzeczy naraz to jestem chora, no nie zmienisz człowieka! No i nastał kolejny smaczny dzień w naszym domu:) W środku tygodnia u nas pieczone udka z oliwkami, bardzo aromatyczne, ziołowe, soczyste podane z kluskami śląskimi i surówką. Mięso w świetnym sosie słodko-ostrym pięknie pachnące czosnkiem i papryką wędzoną. Idealny rodzinny obiad, nie tylko(...)uznania olej PRZYGOTOWANIE: Umyte mięso układam w naczyniu do pieczenia. Polewam niewielką ilością oleju, przyprawiam, nacieram czosnkiem, wlewam śmietankę. Odkładam na godzinę – dwie do lodówki przykryte folią. Piekarnik nagrzewam do 180 C bez termoobiegu grzaniem góra plus dół. Piekę skórą do góry na środkowej półce ok. 1,5 godziny. W połowie przekręcam mięso na drugą stronę, 2 razy podczas
Zasmakuj Kuchnilato , do tego jeszcze kieliszek białego wina z lodem…mniam .. Może jakoś da się przetrwać te upały Składniki na około 5-6 osób: 1 kg filetów z udek drobiowych ( udka bez skóry i kości ) 5-6 pieczarek 1 kartonik passaty pomidorowej( b.pełna szklanka ) 1/2 szklanki białego wina półsłodkiego 1 biała papryka , jak macie małe to dwie 3 szalotki(...)mielona , także do smaku grzanki : 4 kawałki czerstwego chleba 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól do smaku , oliwa z oliwek do skropienia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyfiletowane udka kroimy na dość duże kawałki . Na patelni , podsmażamy posiekaną w piórka szalotkę , jak zmięknie , dodajemy pokrojoną i pozbawioną nasion paprykę . Dokładamy pieczarki , pokrojone w plasterki , nadal smażymy , aż wszystko delikatnie
Ogrodnik w podróżypotrzeby dolewania płynów podczas duszenia, dzięki czemu smak potraw jest bardziej wyrazisty i zdrowszy. WNIOSEK: Byłam i jestem pod ogromnym wrażeniem smaku pieczonych ot na przykład zwykłych udek z ziemniakami. Dopiero w żeliwie pozwoliłam sobie na luksus nie podlewania kuraka odrobiną wody jak to zwykle czyniłam, żeby mięso nie przypiekło i nie przypaliło się do dna naczynia. Dzięki temu smak(...)przypieczonej skórki, w efekcie wyszedł tak jakbym go gotowała na parze, dodatkowo był niezwykle aromatyczny, bo piekłam go na warzywach. Nie podlewałam wodą, a po wyciągnięciu z piekarnika wreszcie zobaczyłam jak dużo aromatycznego wywaru uzyskałam z samych warzyw i mięsa. W dodatku nic nie przywarło do dna i nie było mowy o przypaleniu się warzyw, które były
Blondynka Gotujełące. U mnie kurczak i pieczarki ze sklepu, ale smak prawie taki sam. Składniki: • 1,5 kg surowego mięsa z kurczaka – piersi i udka bez kości, może być cały kurczak • 4 jajka • 250 g pieczarek • 100 g masła • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki oliwy • 3 bułki kajzerki • sól, biały pieprz(...)przepuścić przez maszynkę. • Do zmielonej masy dodać jajka, rozpuszczone masło, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i natkę pietruszki. • Piec w dużej blaszce lub 3 keksówkach w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 40 minut
To co kochamFajne danie na okazję z rodzinną i nie tylko , przedstawiam jogurtowe udka w przyprawach , fanie smakują więc zapraszam do wypróbowania przepisu . 12 udek ( pałek ) 3 łyżeczki curry 3 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki pieprzu czarnego 2 łyżeczki papryki czerwonej pół łyżeczki cynamonu 1 duża cebula sól do smaku 1 duży jogurt(...)jogurcie , oraz w przyprawach to przykrywam miskę folią aluminiową i wstawiam całość do lodówki na całą noc . Na następny dzień mięso przekładam do naczynia żaroodpornego i wstawiam do piekarnika pod przykryciem na 200 stopni na około 2 godzin . Podaje z ryżem bądź kaszą jaglaną . Tak wygląda po upieczeniu
Mój Smakzrobić żeby nie była sucha, to jeden z wielu pomysłów na sezon grillowy, jakie znajdziesz na naszym Blogu Kulinarnym. Polecamy skrzydełka na grilla w marynacie na ostro , pyszne udka z grilla w aromatycznej marynacie , a także schab z kością z grilla . Wegetarianom z pewnością przypadnie do gustu nasz przepis na pyszną cukinię na grilla oraz na marynowane szaszłyki warzywne(...)własnych upodobań i do marynaty dodać na przykład suszone zioła. Kurczaka możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni i odgrzać go na patelni lub w piekarniku. Pierś z kurczaka bez skóry i kości jest doskonałym źródłem białka. Odpowiednia porcja będzie z pewnością zdrowym dodatkiem do warzyw, owoców oraz pełnoziarnistego pieczywa. Jeśli Twój kurczak mimo wszystko okazał się
Kuchnia Na Wypasieudek kurczaka kukurydzianego, 2 papryczki chili, 1 trawa cytrynowa, 3 liście limonki, 4 cm świeżego imbiru, sok z limonki, skórka otarta z jednej cytryny, 2 łyżki miodu wielokwiatowego, sól, tłuszcz do smażenia Trawę cytrynową drobno posiekać. Z liści limonki wyrwać nerw. Obrany imbir zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Chili posiekać (można wyjąć pestki, ja nie wyjmowałam). Wszystko razem wymieszać(...)wody. Uda kurczaka umyć, osuszyć. W naczyniu z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, obsmażyć mięso na rumiano z obu stron. Zlać tłuszcz, dodać wymieszane przyprawy, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Podawać z ryżem i jogurtem. zastawa
królestwo garówżurawiny Sól, pieprz 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu Majeranek Gałka muszkatołowa Jarzynka Olej do smażenia Tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Do garnka przekładamy udka z kurczaka i boczek, dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, selera , pora, wrzucamy listek laurowy, ziela angielskie i pieprz . Zalewamy wodą, doprawiamy do smaku jarzynką, gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa(...)drobnych oczkach, wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową, dodajemy suszoną żurawinę , pasztet dokładnie wyrabiamy. Pasztet przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem, wstawiamy od piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50 minut
Bajeczna Kuchnia