udka w sosie - 1461 przepisów (strona:71/98)

Kaczka pieczona w winie z szalotką i kasztanami 168

łyżka słodkiej śmietanki  Wykonanie: Kacze udka umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem, dodać trochę ziół (tymianek, rozmaryn), czosnku, marynować przez minimum jedną godzinę. Naczynie żaroodporne skropić oliwą, ułożyć zamarynowane udka skórą do dołu, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut, obracając co jakiś czas. Przed końcem dorzucić szalotkę, by mogła się przyrumienić. Po 30 minutach zebrać nadmiar(...)kaczki. Jeżeli mięso nie będzie jeszcze odpowiednio kruche pozwolić mu na dłuższe pieczenie pod kontrolą.  (Uwaga -około 20 minut przed końcem odkryć naczynie, by mięso się przyrumieniło, a sos zredukował) W osobnym garnku ugotować ziemniaki z solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Po 20 minutach dodać mrożony groszek, wyłączyć gaz. Po chwili odcedzić z wody, dodać masło, śmietankę i ubić

Wino Francja Kuchnia
Kaczka pieczona w winie z szalotką i kasztanami 224

łyżka słodkiej śmietanki  Wykonanie: Kacze udka umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem, dodać trochę ziół (tymianek, rozmaryn), czosnku, marynować przez minimum jedną godzinę. Naczynie żaroodporne skropić oliwa, ułożyć zamarynowane udka skora do dołu, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut, obracając co jakiś czas. Przed końcem dorzucić szalotkę, by mogła się przyrumienić. Po 30 minutach zebrać nadmiar(...)mięsa. Jeżeli mięso nie będzie jeszcze odpowiednio kruche pozwolić mu na dłuższe pieczenie pod kontrolą.  (Uwaga -około 20 minut przed końcem odkryć naczynie, by mięso się przyrumieniło, a sos zredukował) W osobnym garnku ugotować ziemniaki z solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Po 20 minutach dodać mrożony groszek, wyłączyć gaz. Po chwili odcedzić z wody, dodać masło, śmietankę i ubić

Wino Francja Kuchnia
Karkówka w jogurtowej marynacie 2894

Kurczak i karkówka to chyba najpopularniejsze potrawy z grilla jakie możemy spotkać na większości spotkań. Jednak aby były smaczne, kruche i rozpływające się w ustach musimy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak w sosie kokosowo-brokułowym 108

Składniki filet z udka kurczaka, 500g brokuł, 200g cebula, 1 sztuka czosnek, 2-3 ząbki bulion drobiowy, 300ml mleczko kokosowe, 160g skrobia kukurydziana, 2 łyżeczki sól, pieprz bazylia świeża, 5-7 listków Przygotowanie Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy opłukane mięso, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i cebulę w pióra. Smażymy 10 minut, aż mięso się przyrumieni. Zalewamy filety gorącym bulionem(...)dorzucamy różyczki brokuła oraz posiekaną bazylię. Całość przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Skrobię kukurydzianą rozrabiamy w odrobinie wody i zagęszczamy sos. Jeśli to konieczne doprawiamy solą i pieprzem

Gotowanie moimi oczami
Kurczak tikka masala, czyli angielski orient 142

garnku nie zostało ;) W tradycyjnym przepisie używa się pokrojonego kurczaka - piersi, udek, co nam pasuje. Ja jednak wolałam wykorzystać mięso w całości. KURCZAK TIKKA MASALA Składniki do kurczaka: - 2 udka kurczaka - oliwa - 1 łyżeczka imbiru - 1 łyżeczka cynamonu indyjskiego - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka garam masala - 5-6 łyżek śmietany, śmietanki lub jogurtu naturalnego Przygotowanie(...)minut, a najlepiej całą noc. Po wyjęciu odsączyć z nadmiaru marynaty i podsmażyć na maśle z obu stron do złocistego koloru (jakieś 2-3 minuty z każdej) Składniki do sosu tikka masala: - 5 pomidorów (lub kartonik przecieru) ja swoich nie obierałam, bo były z przydomowej szklarni, a jak wiadomo skórka ma najwięcej witamin, ale jeżeli używamy warzyw ze sklepu lepiej

Życie zamknięte w smaku
Potrawka z kurczaka i chorizo z wolnowara 173

ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli, pieprz Jak zrobić potrawkę z kurczaka i chorizo w wolnowarze: Wolnowar włączyć na HIGH. Drobno posiekaną cebulę i czosnek wrzucić na dno wolnowara.  Udka z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i tłuszczu, pokroioć na mniejsze kawałki i wrzucić do wolnowara.  Chorizo pokroić na półplasterki grubości około 0,5cm i dodać do kurczaka. Paprykę(...)oregano i zioła prowansalskie. Wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć i gotować 3-4 godziny na HIGH lub 6-8 na LOW. Gdy potrawka będzie ugotowana, ewentualnie doprawić do smaku. Jeżeli sos będzie za rzadki, można go nieco odparować pozostawiając włączony wolnowar, ale ze zdjętą pokrywką, lub zagęścić go tradycyjnie mąką ziemniaczaną.  Potrawkę z kurczaka podawać z ulubionym pieczywem, ryżem

Codzienne Gotowanie
Kurczak zagrodowy na luzie 156

farsz do mielonych kotletów. Pianę z białek ubijamy i dodajemy na końcu. Wykładamy farsz na rozłożony płaszcz z kurczaka upychając go również w miejsce po wyciętych kościach z udek i skrzydeł. Same końcówki skrzydeł powinny być wcześniej odcięte. Podkładając dłonie pod plecy kurczaka składamy kurczaka na pół razem z farszem. Zabezpieczamy wykałaczkami przeciętą skórę i sznurkiem na krzyż wiążemy wykałaczki(...)wstawiamy kurczaka do piekarnika. Kiedy skóra kurczaka zacznie się zapiekać polewamy kurczaka winem.  Pieczemy około 1,5 godziny od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem. W międzyczasie jak wyparuje wino dolewamy wrzątku. Staramy się, aby kurczak był w trakcie pieczenia polewany sosem. Kurczak zagrodowy czy to w całości czy faszerowany powinien być pieczony dłużej od tego przemysłowego

Leśny Zakątek
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami 215

Dawno już nie było zapiekanki na blogu, a przyznam, że często ostatnio na obiad robiłam jakąś zapiekankę. Pora nadrobić :) Dziś zapraszam na danie z mięsem z

Kuchnia domowa Ani
Glazurowane pieczarki do obiadu 84

mini pieczarki, ponieważ będą ładnie prezentować się na talerzu. Jeżeli będziecie używać normalnej wielkości pieczarek, przekrójcie kapelusze na cztery części. Takie glazurowane pieczarki smakują najlepiej z pieczonym mięsem, np. udkami z kurczaka . Smacznego! Zajrzyjcie też do przepisu, który robiłam w podobny sposób: Buraczki z octem balsamicznym i miodem Przepis na glazurowane pieczarki do obiadu Drukuj przepis Czas gotowania: 15 minut(...)dużym ogniu smażymy pieczarki, często mieszając. Pieczarki muszą się zezłocić. 2 Następnie na patelnię dodajemy ocet balsamiczny, miód, chili i tymianek. Zmniejszamy ogień i dokładnie mieszamy do momentu, aż sos zacznie oblepiać pieczarki. 3 Na końcu doprawiamy solą i posypujemy natką. Mieszamy i podajemy w salaterce lub głębokim talerzu. Porady Nie próbujcie pieczarek z patelni, ponieważ ocet i miód bardzo

Kuchnia Bazylii
Udka z kurczaka nadziewane pieczarkami 154

życzliwość firmy Ole . Składniki: 4 udka z kurczaka 1 cebula 20 dag pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżki farszu pieczarkowego Ole sól, pieprz 1 łyżka masła olej Sposób przygotowania: Udka z kurczaka myjemy, osuszamy, usuwamy kości. Następnie zbijamy tłuczkiem, nacieramy solą, zmiażdżonym czosnkiem, oprószamy pieprzem i odkładamy do lodówki przynajmniej na 1/2 godziny. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy posiekaną cebulkę(...)spinamy rękaw układamy w brytfannie i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temp 190-200 stopni około 40-45 minut. 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw, mięso polewamy powstałym sosem i dopiekamy. Zadośćuczynienie to rekompensata za szkodę niemajątkową. Kancelaria odszkodowawcza CODEX to najskuteczniejszy sposób na wysokie odszkodowanie

Podróż w kulinaria
Pieczone udka kurczaka 130

ziołach i masełku ziemniakami i pieczonymi warzywami polanymi oliwą z oliwek albo olejem lnianym / ryżowym, np. wymieszane: cukinia, papryka, bakłażan, pomidory, cebulka. Składniki: 4 nogi z kurczaka (lub udka) sól, pieprz, suszone przyprawy do smaku: lubczyk, czosnek, majeranek, papryka słodka i ostra olej rzepakowy po łyżeczce masła na każdą nogę kilka plasterków zielonego grejpfruta 2 łyżki soku z cytryny(...)dołu, po tym czasie przekręć kurczaka skórą do góry, nałóż po łyżeczce masła na każdą nogę i piecz kolejne 20-25 minut, od czasu do czasu podlewaj powstałym sosem kurczaka, smacznego

Zasmakuj Kuchni
Potrawka z kurczaka z ryżem 238

Potrawka z kurczaka z ryżem (z przyprawą z kapustą kwaszoną Royal Brand) Składniki: - 2 udka z kurczaka - mała cebula - 2 średnie marchewki - 1 łyżka śmietany 18% - sól, pieprz - przyprawa Schab po beskidzku z kapustą kwaszoną Royal Brand (papryka czerwona, cebula, kapusta kwaszona, czosnek, kapusta suszona)   dodatki: - gotowany ryż Przygotowanie:   Mięso z kurczaka zalewam wodą, dodaję drobno posiekaną cebulę(...)Przykrywam pokrywką. Gotuję na małym ogniu aż mięso zacznie odchodzić od kości. Wtedy wyciągam je i studzę. Usuwam kości, a kurczaka dzielę na mniejsze części. Dodaję z powrotem do sosu, który zagotowuję, ewentualnie doprawiam do smaku. Odstawiam z ognia i dodaję śmietanę, dokładnie mieszam. Tak przygotowaną potrawkę podaję z ugotowanym białym ryżem

Kuchnia co dnia
Kurczak przygotowany na ryżu 328

niedzielny obiad proponuję rewelacyjnego kurczaka przygotowanego na ryżu. Danie przygotowuje się szybko a smakuje cudownie! Polecam! Kurczak na ryżu Składniki: 1 kg skrzydełek, udek, podudzi, 3 ząbki czosnku, łyżeczka bazylii, łyżeczka tymianku, łyżeczka oregano, łyżeczka estragonu, 3 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki cukru, 6 łyżeczek ketchupu, 2 łyżki wegety, 3 łyżki oleju, 6 szklanek wody, 250 g masła, 2 szklanki(...)dodajemy bazylię, tymianek, oregano, estragon, łyżeczkę słodkiej papryki i olej. Przyprawy mieszamy ze sobą, nacieramy nimi mięso i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Przygotowujemy sos: Wodę musimy zagotować z 1/2 łyżeczkami pieprzu, wegetą, 2 łyżeczkami słodkiej papryki, kostką masła, cukrem, ketchupem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na blaszkę do pieczenia wsypujemy ryż, na którym układamy

paapilotkaa
Pulpety z kurczaka i warzyw z rosołu 209

trochę gotowanych warzyw i mięska drobiowego. Polecam też klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i natką , Pulpety z kurczaka i warzyw z rosołu : Składniki : ugotowane mięso z 2 udek kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 mała ugotowana pietruszka kawałek ugotowanego selera kasza manna sól do smaku Przygotowanie: Miksujemy w szatkownicy (melakserze) ugotowane mięso drobiowe i warzywa z rosołu. Mieszamy, doprawiamy(...)minuty np. w rosole, czy wywarze, ale gotujemy ostrożnie aby pulpety się nie rozpadły. Pulpety wyjmujemy łyżką cedzakową. Pulpety podajemy do rosołu, do innej zupy lub podajemy z sosem śmietanowym z makaronem, ziemniakami lub ryżem. Można też podawać same pulpety na gorąco lub zimno. Smacznego!   The post Pulpety z kurczaka i warzyw z rosołu appeared first on Damsko-męskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
w jabłkach uda kurczaka duszone... 116

Składniki: udka kurczaka 4 duże papryka ostra mielona 2 łyżeczki kucharek 1 łyżeczka olej rzepakowy 6 łyżek jabłka 2 duże przyprawa w płynie maggi - do smaku majeranek 1 łyżka rosół 1 szklanka uda kurczaka podgotować w rosole z włoszczyzną z połową kurczaka, podgotowane uda ale nie za bardzo wyjąć na ręcznik papierowy na oleju podsmażyć uda, posypać je papryką, kucharkiem(...)skórką do smaku polać maga kucharka, wlać rosół i pod przykryciem dusić z 20 minut wsypać majeranek i z 5 minut jeszcze dusić z jabłek zrobił się fajny sos i uda podać z ziemniakami tłuczonymi i np. buraczkami..........SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA

W Mojej Kuchni Lubię