udka w sosie - 1461 przepisów (strona:80/98)

Gęś pieczona z kaszą gryczaną 136

mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Ja zostawiłam kości udek. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Gęś natrzeć solą i odłożyć w chłodne miejsce. Tłuszcz(...)tłuszcz się nie przypali. Na ruszcie ułożyć gęś i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec 3 godziny. Po 1,5 godzinie na chwilę wyjąć. Zlać cały sos do garnuszka, gęś włożyć do brytfanki i dalej piec. Z sosu który wlaliśmy do garnuszka, zlać z wierzchu tłuszcz – nie wyrzucać go, przelać do słoika, na pewno się przyda do smażenia

królestwo garów
Aromatyczny rosół wołowy 140

Aromatyczny rosół wołowy to jedno z tych dań, które się gotuje dość długo. Jednak smak, aromat tej zupy potrafi nam wszystko wynagrodzić. Rosół wołowy jest dość

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Świąteczny obiad: Kurczak w cytrusach z ziemniakami Hasselback 116

ziołowy farsz. Najlepiej zabrać się do tego od strony szyi. Wciśnij pod skórę pastę ziołową i rozsmaruj, żeby pokryła jak największą powierzchnię mięsa. To samo zrób ze skórą na udkach. Najlepiej dobrać się do nich od strony kuperka. Posól i popieprz kurczaka. Krok 2 Pokrój cytrynę i pomarańczę, z których wcześniej została starta skórka i włóż do środka kurczaka(...)minutach pieczenia z kurczaka zaczną wytapiać się soki: aromatyzowane cytrusami i ziołami masło oraz tłuszcz. Od tego momentu co kwadrans wyciągaj kurę z piekarnika i dokładnie polewaj pachnącym sosem. Krok 5 Po 30 minutach pieczenia kurczaka dołóż do pieca ziemniaki Hasselback. Na upieczenie będą potrzebowały około godziny (czas zależy od wielkości bulw). Po 20-30 minutach od rozpoczęcia pieczenia wyciągnij

Niedzielny kucharz
Niedziela: Kurczak w cytrusach z ziemniakami Hasselback 166

ziołowy farsz. Najlepiej zabrać się do tego od strony szyi. Wciśnij pod skórę pastę ziołową i rozsmaruj, żeby pokryła jak największą powierzchnię mięsa. To samo zrób ze skórą na udkach. Najlepiej dobrać się do nich od strony kuperka. Posól i popieprz kurczaka. Krok 2 Pokrój cytrynę i pomarańczę, z których wcześniej została starta skórka i włóż do środka kurczaka(...)minutach pieczenia z kurczaka zaczną wytapiać się soki: aromatyzowane cytrusami i ziołami masło oraz tłuszcz. Od tego momentu co kwadrans wyciągaj kurę z piekarnika i dokładnie polewaj pachnącym sosem. Krok 5 Po 30 minutach pieczenia kurczaka dołóż do pieca ziemniaki Hasselback. Na upieczenie będą potrzebowały około godziny (czas zależy od wielkości bulw). Po 20-30 minutach od rozpoczęcia pieczenia wyciągnij

Niedzielny kucharz
Pikantne, kawałki kurczaka z piekarnika z wódką 183

Pikantne, kawałki kurczaka z piekarnika z wódką Kurczak najlepiej smakuje , kiedy jest pieczony z chrupiącą skórką i dobrze doprawiony Ten przepis jest prosty , smaczny , a kawałki

Ogrodnik w podróży
Pieczone pałki z kurczaka. Błyskawiczny przepis krok po kroku. 292

Pieczone pałki z kurczaka. Błyskawiczny przepis krok po kroku   Pieczone pałki z kurczaka. Składniki:   1 kg pałek z kurczaka 3

kuron.com.pl
Menu na tydzień – leftovers 195

brukselki to produkty, które zostały nam z poprzedniego tygodnia. Nie musicie ich kupować, w tym menu chodzi o to by zużyć to co akurat jest w lodówce) Domowy sos pomidorowy lub przecier pomidorowy Zanim zaczniecie robić zakupy, sprawdźcie co macie w lodówce i spiżarce. W tym menu niektórych menu nie trzeba się sztywno trzymać – chodzi o to by zużyć(...)Pieczony kurczak w cytrusach z ziemniakami Hasselback, pieczoną brukselką i sałatą Od środka aromatyczne cytrusy, z zewnątrz pachnące cytryną i tymiankiem masło, wsunięte pod skórkę na piersiach i udkach. Aromat i soczystość, a przy tym chrupkości dobrze wypieczonego mięsa. Takiego kurczaka lubimy najbardziej. Polecamy ten sposób pieczenia, z masłem rozsmarowanym z wierzchu. Kurczaka podaliśmy w towarzystwie pieczonej brukselki i ziemniaków

Niedzielny kucharz
Curry jalfrezi z kurczaka 117

wczorajszego obiadu, więc unikniemy w ten sposób marnowania jedzenia. Kurczak jalfrezi - proporcje na 3-4 osoby około 600 g pozbawionego skóry i kości mięsa z kurczaka (filetów lub udek) albo mięso drobiowe, które zostało z np. z gotowania rosołu. 1 duża cebula drobno posiekana 2 zielone papryczki chili 2 zielone lub czerwone słodkie papryki średniej wielkości, oczyszczone z nasion(...)dodajemy drobno pokrojone słodkie papryki i pomidory, doprawiamy do smaku solą, cynamonem i ewentualnie cukrem i dusimy na niewielkim ogniu około 10 minut. Jogurt rozrabiamy z dwiema łyżkami powstałego sosu, dodajemy do mięsa i dusimy kolejne 5 minut. Kurczak jalfrezi  najlepiej smakuje z ryżem basmati lub z czerwonym ryżem, który widzicie na zdjęciach. Również chleb naan świetnie pasuje curry

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczony kurczak faszerowany pęczakiem 222

się, jak sobie poradzę z wyluzowaniem kurczaka z kości, ale wyzwanie okazało się nie takie trudne. Ostry nóż, kilka ruchów i gotowe:) Wytrybowałam tylko samą tuszkę, zostawiając kości w udkach, ale skoro to było dość łatwe, to kto wie, czy następnym razem nie pójdę na całość;)  To co, zaskoczycie rodzinę niedzielnym obiadem?:) Składniki : 1 kurczak (najlepiej z powolnego chowu(...)bokach obłożyć go pokrojonymi w ósemki jabłkami. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiowa. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w temp. 170stC, w trakcie pieczenia polewać kurczaka wytworzonym sosem. Następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze ok 30 minut, uważając, żeby skórka nie przypaliła się zbyt mocno. Przed podaniem usunąć nitki. Podawać z ulubiona surówką. Smacznego

Obiad gotowy
Sałatka z wędzonego kurczaka z avocado, jajkiem i roszponką 224

osobom w zupełności może wystarczyć za pełnoprawny posiłek – zamiast obiadu lub kolacji. P.S. Rzadko widzę konieczność zwracania uwagi na takie sprawy, ale kupując wędzonego kurczaka (a już zwłaszcza nogi, udka i podudzia) w supermarkecie, zwróćcie uwagę na cenę i wygląd produktu. Nietrudno się bowiem domyślić, że podejrzanie tani produkt z podejrzanie duża ilością ciemnego barwnika nie będzie miał nic wspólnego(...)roszponkę mieszamy w dużej misce. Następnie wykładamy na talerze. Jajka rozcinamy na pół i kładziemy u góry. Musztardę, oliwę i 1 łyżkę cytryny dokładnie mieszamy. Powstałym w ten sposób sosem polewamy jajka i pozostałe składniki sałatki. Na koniec posypujemy całość pieprzem i ew. niewielką ilością soli. Podajemy z chrupiącym pszennym pieczywem. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-60 {margin: auto;} #gallery

Kulinarna Pokusa
Kurczak pieczony w całości z chorizo 124

naprawdę, w przypadku kurczaka pieczonego w całości mam jeszcze jeden problem. A mianowicie - krojenie już po pieczeniu. Na szczęście mam od tego człowieka :) Kurczak smakował wszystkim, dzieci dostały udka, my zjedliśmy resztę. Dodatek chorizo był przypadkowy, ale wyszedł na dobre. Dodał smaczku i koloru. Obiad na pewno do powtórzenia. Może na świąteczny obiad? Składniki na domową przyprawę do kurczaka(...)pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie  zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, podlewamy kurczaka wodąi pieczemy przez 1,5 godziny.  Podczas pieczenia co jakiś czas polewamy kurczaka sosem zbierającym się na dnie naczynia. Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika i kroimy na porcje. Smacznego

bistro mama
Mięso z grilla palce lizać, czyli podudzia w marynacie keczupowo-cebulowej 110

temp. 200 stopni, podudzia umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym łyżką oleju, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez około 50 minut, po upływie tego czasu ściągamy folię i dopiekamy nasze udka około 10 minut lub dłużej, jeśli wolimy mięso bardziej wypieczone. Doskonałym dodatkiem do mięsa z grilla jest prezentowana już wcześniej surówka coleslaw . Naprawdę nie trzeba nic więcej, żeby podać wspaniały(...)minut zdejmujemy pokrywkę. W zależności od tego jaki stopień wypieczenia mięsa preferujemy, smażymy podudzia jeszcze przez 6 do 10 minut, mieszamy starając się jak najdokładniej pokryć nasze mięsko otrzymanym sosem keczupowym. Przepis na Podudzia z kurczaka w marynacie keczupowo-cebulowe w wersji do wydruku i PDF. Artykuł Mięso z grilla palce lizać, czyli podudzia w marynacie keczupowo-cebulowej pochodzi

KulinarneImpresje.pl
Bistro La Cocotte 103

gras, żabie udka, ślimaki po burgundzku, zupę cebulową i ostrygi. Sałaty z kaczą piersią , wątróbką lub konfitowanymi kaczymi żołądkami. Z dań głównych boeuf bourguignon, królika w musztardzie lub konfitowane udko kacze. Z ryb i owoców morza, oczywiście mule, dorady i ośmiornice. My dotarliśmy do Bistro w połowie listopada, a jako że na Marcina króluje w Polsce gęsina, w karcie znalazła(...)zamówiliśmy boeuf bourguignon - wołowinę po burgundzku. Danie klasyczne i w wydaniu La Cocotte bardzo udane. Idealnie uduszone w czerwonym winie policzki wołowe, podane w gęstym, świetnie doprawionym winno-warzywnym sosie, z gotowanymi i podpieczonymi ziemniakami w mundurkach. Mięso delikatne, miękkie, rozpływające się w ustach. No cóż, klasyka w bardzo dobrym wydaniu. Mało widowiskowe danie, bardzo efektownie podane. Wszystkie smaki bardzo

królestwo garów
Kurczak w musztardzie 3274

mięso staje się wyraziste. Danie wymaga nieco pracy, ale warto je zrobić. Użyłam udek kurczaka  zagrodowego, który jest zdecydowanie smaczniejszy niż zwykły kurczak. Polecam! składniki 8 kawałków kurczaka (udka, nogi, ze skórą i kośćmi) 100 g wędzonego boczku   pokrojonego w kostkę 1 / 2 szklanki + 3 łyżki musztardy Dijon 1/4 łyżeczki papryki słodkiej lub słodkiej wędzonej  świeżo zmielony(...)zeskrobać z dna wszystkie smaki. Ponownie włożyć na patelnię kawałki kurczaka  razem z boczkiem i cebulą. Przykryć i gotować kurczaka na małym lub średnim ogniu, obracając kawałki w sosie kilka razy, aż kurczak będzie upieczony  przez 15 do 25 minut. Sprawdzić czy mięso nie jest czerwone - jeśli tak, kontynuować gotowanie przez kolejnych kilka minut. Zdjąć  patelnię

Stare Gary