Kaczka to nasz ulubiony drób. Przez Święta jedliśmy ją dwa razy, na dwa różne sposoby, w dwóch różnych domach. No trudno, lubię kaczkę i jeszcze przed
BaRepasczosnku Odrobinę rozmaryny 2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki mąki kukurydzianej Sól Pieprz Przygotowanie: Kaczkę myjemy i osumaszamy. Następnie rozrabiamy ją na 2 pierście, 2 skrzydełka i 2 udka. A z korpusu gotujemy bulion. Skórę pierści nadcinamy w klatką (Uwaga: ale nacinamy tylko skórę, nie nacinamy mięsa). Robimy marynatę: czosnek czyścimy i miażdżymy nożem lub za pomocą praski. Następnie(...)rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 60-90 stopni i pieczemy już bez przykrycia kolejnych 30 minut. Z soku z pomarańcz robimy sos: do rondelka wlewamy sok i doprowadzamy do wrzenia. Do gorącego soku wlewamy mąkę kukurydzianą rozprowadzoną w połowie szklanki wody. Gotujemy do zgęstnienia przez ok. 20 sekund i odstawiamy do przestygnięcia
Kuchnia Łukaszasłodkiej, mielonej papryki 1/4 łyżeczki cynamonu 1 duży pomidor 1 łyżka przecieru pomidorowego (ewentualnie) 100 ml śmietany 30% 1 łyżka masła olej rzepakowy sól cukier świeża kolendra do posypania Udka należy wytrybować, usuwając wszystkie kości, chrząstki i większość ścięgien. Można również zdjąć skórę i nie używać jej. Ja zdjęłam skórę i zostawiłam ją. Wytrybowane mięso pokroić na mniejsze kawałki(...)Wymieszać i chwilę przesmażyć. Dodać pomidora pokrojonego w kostkę i przecier pomidorowy oraz 3-4 łyżki wody. Całość przemieszać, przykryć i dusić ok. 5 minut. Po tym czasie zblendować sos i dodać do niego śmietanę. Dokładnie wymieszać. Do sosu włożyć zamarynowane mięso, lekko wymieszać i dusić ok. 15 minut do miękkości. Duszenie wykonać pod przykryciem. Na koniec duszenia
Ze smakiem bez glutenumoże być mieszana z razową pszenną) 250 ml letniej wody 20 g drożdży 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju nadzienie 450 g mięsa z kurczaka (z udek) 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta chili oregano majeranek tłuszcz do smażenia 1 op mozzarelli Mięso kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy(...)wierzchu układamy mozzarellę. odstawiamy na ok 15 min. w tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 st. Wstawiamy i pieczemy ok 30 min aż brzegi ładnie się zrumienią. Podajemy z sosem czosnkowym
Gotowanie jest łatweoraz powtórnie w jajku i bułce tartej rozgrzać olej (ca.170`C) i knedle frytować około 8 minut, do złoto-brazowego koloru. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z upieczonymi kaczymi udkami lub gęsiną uwagi: świetne do odgrzewania na drugi dzień - na patelni z niewielką ilością tłuszczu pod przykrywką. Są pyszne i bardzo chrupiące. Od razu zrobiłam z podwójnej porcji Składniki(...)wyjąć z lodówki, by się ogrzały obrać i pokroić warzywa. Na warzywach ułożyć kacze uda, podlać bulionem i umieścić w piekarniku. Piec w 180`C często podlewając wytwarzającym się sosem. Piec około 1,5-2 godzin w zależności od wielkości, aż do zrumienienia podawać z wytworzonym sosem podczas pieczenia, bo jest pyszny. Jeśli lubisz gęste, zawiesiste sosy, zmiksuj powstały
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: udka kurczaka całe 4 duże, przyprawa do kurczaka 1/2 opakowania, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, czosnek 1 główka/duża, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, woda 3 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana gęsta 1 łyżeczka, woda 1 szklanka przyprawę do kurczaka wymieszać z kucharkiem, pieprzem i dobrze(...)minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie z szybkowara wyjąć uda, można wyjąć kilka plasterków czosnku, do wywaru wlać mąkę wymieszaną ze śmietaną i wodą, pałką blendera zmiksować na sos krótko gotując uda z sosem smakują z ziemniakami lub z czym się lubi.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięprzepis, który z banalnego kurczaka stworzy bardzo apetyczne i wykwintne danie. Delikatne mięso drobiowe w połączeniu z curry oraz mleczkiem kokosowym na pewno pozytywnie Was zaskoczy Składniki: 1 kg udek lub podudzi z kurczaka 200 g cebuli 4 ząbki czosnku 20 g przyprawy curry (patrz na skład) 10 g papryki ostrej 60 g tłuszczu o temperaturze pokojowej (u mnie smalec(...)zamarynowane mięso pod przykryciem i piecz 40 minut. Następnie zalać mleczkiem kokosowym i piec bez przykrycia przez kolejne 20 minut do momentu aż mięso będzie miało zarumienioną skórkę a sos zgęstnieje. Idealnie komponuje się surówkami ze świeżych warzyw. — BTW całości: 1700g, 3067 kcal, B 178 g, W 32 g T 247 g. W 100 g: 180 kcal
Ola la LCHFsmaczny kurczak idealny do obiadu. Bez dodatków, więc każdemu powinien smakować. Polecam wcześniej natrzeć przyprawami jeśli mamy taką możliwość, ponieważ mięso jest wtedy jeszcze smaczniejsze. Składniki: 3-4 udka lub ćwiartki kurczaka 3/4 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej 3/4 łyżeczki curry 1-2 łyżka masła 1-2 łyżki mąki 1 duża cebula 1 szklanka bulionu warzywnego(...)listki laurowe i zalać bulionem lub wodą tak, aby przykrył mięso. Gotować na średnim ogniu do miękkości, przed końcem gotowania w razie konieczności przyprawić solą i pieprzem. Zagęścić sos mąką rozrobioną w wodzię, zagotować. Można podawać np. z ziemniakami i buraczkami. Smacznego
talerz przyjemnościPrzepis z BBC Good Food . Składniki: (na 3-4 porcje) 2 łyżki oleju 2 pojedyncze, sporawe piersi z kurczaka, pokrojone na kawałki wielkości jednego kęsa (oryginalnie 8 udek; dlatego byłoby lepiej użyć 3 spore piersi ) 1 zabek czosnku, zgnieciony w prasce szczypta, mniejsza, lub większa, płatków chilli 2 łyżeczki świeżego imbiru, startego 2 łyżeczki garam masala 100g gładkiego masła(...)kokosowe i pomidory, zagotuj. Wsyp kurczaka do garnka i dodaj kolendrę. Dopraw do smaku sola, pieprzem i sokiem limonkowym. Gotuj przez około 30 minu, bez przykrycia, do czasu, aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie ugotowany. Podawaj z ryżem, posypane ewentualnie dodatkowa kolendra. Moje uwagi: * Sporo osób zostawiło komentarze pod oryginalnym wpisem, generalnie nie polecajac przepisu, ale także polecajac sposoby
Lejdi of the housemnie kojarzy się z babcią i jej pysznymi obiadami – to właśnie dzięki niej odkryłam królika i jest teraz moim ulubionym mięsem. Składniki: 1 kg mięsa z królika (udka, łopatka, albo cały podzielony) 1 cebula 200 ml bulionu warzywnego kilka gałązek świeżego majeranku 1 cytryna sól, pieprz 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej gałązka rozmarynu olej do podsmażenia 250 ml śmietany(...)talarki i całość przełożyć do brytfanny. Zalać całość bulionem, dodać jeszcze majeranek w gałązkach. Dusić na małym ogniu do miękkości (około 40-50 minut). Mięso wyłożyć. Kilka łyżek powstałego sosu wymieszać ze śmietaną i mąką, wlać powoli do brytfanny mieszając. Podgotować mieszając (na małym ogniu, żeby sos się nie przypalił), doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, opcjonalnie także sokiem
Pociąg Do KuchniJeśli nie wiecie co zrobić z mięsa pozostałego z rosołu, to ten przepis na pewno Wam się przyda. Zamiast mięsa z królika można użyć mięsa z
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedrożdży 3 łyżki oliwy pół łyżeczki soli łyżeczka cukru ok 1 szkl. ciepłej wody Dodatkowo; 50 dag grzybów leśnych 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ugotowane udka z kurczaka pół szklanki zielonego groszku bazylia, oregano, sól 15 dag sera żółtego rukola i świeża bazylia do dekoracji Przygotowanie; Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie i wkruszamy(...)groszkiem. Po wierzchu oprószamy ziołami i wkładamy do piekarnika na około 8 min. Po tym czasie posypujemy żółtym serem. Wkładamy tylko do czasu aż ser się rozpuści. Podajemy z sosem czosnkowym lub pomidorowym. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.twarda. Dzisiaj prezentuje Wam kacze udka w jabłkach, przygotowałam je w naczyniu żeliwnym, dzięki czemu kaczka mogła "dochodzić" dłużej w niższej temperaturze. Podaje przepis poniżej ;-) SKŁADNIKI: - 2 udka z kaczki - 4 małe kwaskowate jabłka - przyprawa do drobiu (ale nie do kurczaka!) - 4-6 ząbków czosnku - 1/2 cebuli czerwonej - odrobina majeranku -1/2 szklanki wody - troszkę oleju do natłuszczenia(...)Cechą charakterystyczną świadczącą o tym, że kaczka jest już dobra, jest fakt, że skórka na nóżce skurczy się i odsłoni się kość (jak na zdjęciu poniżej). Kaczkę wykładamy polewamy sosem, wykładamy jabłka. Ja nie dodawałam już soli, bo moja przyprawa do kaczki jest dość słona i to wystarcza. Jeśli Twój sos nie jest słony to dodaj sól. Smak możesz
SMYKWKUCHNIpieczarkami. Do tego cebula oraz roztopiony tarty ser żółty i bagietka. W prosty i szybki sposób można „wrzucić coś do brzuszka”;) 500 g piersi kurczaka lub udek bez skóry i kości 300 g pieczarek 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 1/2 szkl. bulionu 1 pęczek natki pietruszki około 100-150 g tartego żółtego sera(...)lekkiego zrumienienia się pieczarek. Wlewamy ocet balsamiczny, dodajemy około 1 łyżeczkę cukru. Smażymy, mieszając, przez chwilę. Następnie wlewamy bulion z rozrobioną w nim niewielką ilością mąki. Smażymy aż sos nieco zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (ew. ulubionymi ziołami). Na patelnię dodajemy mięso, podgrzewamy 2-3 minuty. Następnie patelnię zdejmujemy z palnika. Posypujemy tartym serem oraz posiekaną natką pietruszki
Smaki Na Talerzubrązowym cukrze. Nie musicie się obawiać, że danie będzie za słodkie – odpowiedni balans miodu i cukru, masła i cytryny gwarantuje idealne doznania smakowe. Składniki: ok. 1 kg udek z kurczaka 6 ząbków czosnku 120 g masła (nie zamieniać na margarynę) 1 łyżka miodu ok. 60-70 g cukru brązowego 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1 łyżka siekanej bazylii(...)dobrze wymieszać. Między kawałkami kurczaka w naczyniu żaroodpornym ułożyć obraną i pokrojoną wg uznania marchewkę oraz podgotowane (ok. 5-10 minut, nie dłużej) ziemniaki. Na całość wylać przygotowany sos maślano-miodowy. Naczynie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175-180 stopni i zapiekać wszystko przez około 35 minut, aż mięso i ziemniaki będą miękkie (gdyby mięso „doszło” przed ziemniakami
Pociąg Do Kuchni