pisałam zapraszam tutaj . Tematem przewodnim warsztatów był meksyk "Vivá la fiesta" wspólnie przygotowaliśmy Zupę limonkową,chrupiącą quesadille z szarpaną wieprzowiną oraz tradycyjne taco z kurczakiem, quacamole, salsą pomidorową i sosem mango chilli. Tym razem na warsztaty namówiłam swoje przyjaciółki, było to nasze pierwsze wspólne gotowanie nie zabrakło śmiechu i wina :) kuchnia to takie magiczne miejsce, gdzie wszyscy się jednoczą(...)Klaudii Budny, zupa genialna na jesień szybko rozgrzewa za sprawą ostrych papryczek oraz dzięki limonce magicznie przenosi w wakacyjny nastrój. Będziesz potrzebować 600 ml bulionu z kurczaka (przygotowanego na udkach, które zachowujemy do zupy) 3 duże pomidory malinowe 3 ząbki czosnku 1 cebula sok z 4 limonek (możesz też dodać startą skórkę z połowy limonki) 1 paptyczka chili
Wylizany Rondelpisałam zapraszam tutaj . Tematem przewodnim warsztatów był meksyk "Vivá la fiesta" wspólnie przygotowaliśmy Zupę limonkową,chrupiącą quesadille z szarpaną wieprzowiną oraz tradycyjne taco z kurczakiem, quacamole, salsą pomidorową i sosem mango chilli. Tym razem na warsztaty namówiłam swoje przyjaciółki, było to nasze pierwsze wspólne gotowanie nie zabrakło śmiechu i wina :) kuchnia to takie magiczne miejsce, gdzie wszyscy się jednoczą(...)Klaudii Budny, zupa genialna na jesień szybko rozgrzewa za sprawą ostrych papryczek oraz dzięki limonce magicznie przenosi w wakacyjny nastrój. Będziesz potrzebować 600 ml bulionu z kurczaka (przygotowanego na udkach, które zachowujemy do zupy) 3 duże pomidory malinowe 3 ząbki czosnku 1 cebula sok z 4 limonek (możesz też dodać startą skórkę z połowy limonki) 1 paptyczka chili
Wylizany Rondelsłodkiej kukurydzy okazało się bardzo smakowite. Polecam, szczególnie na imprezy. Porcja dość konkretna...Składniki:- puszka ananasów (w kawałkach)- 5 jajek ugotowanych na twardo- 1 słoik selera konserwowego- 2 wędzone udka od kurczaka- 200g żółtego sera (u mnie gouda)- duża puszka kukurydzy (u mnie ok.400g)- ok.4-5 łyżek dobrego majonezu- ok.4-5 łyżek jogurtu naturalnego- świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy)W miseczce(...)sporo).W misie (u mnie garnek żaroodporny) wyłożyć warstwami: odsączonego ananasa (ja pokroiłam go jeszcze na mniejsze kawałki), odsączony seler konserwowy, pokrojone w kostkę jajka, zalać to połową przygotowanego sosu jogurtowo-majonezowego. Na nim ułożyć kawałki kurczaka bez kości i bez skóry, pokrojone w kostkę, dodać odsączoną kukurydzę i zalać drugą połową sosu jogurtowo-majonezowego. Wierzch posypać startym żółtym serem.Przed
Smaczne Zdrowesojowy), pieprz Dodatkowo: olej Pierś umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Mięso natrzeć przyprawami. Przygotować ciasto. Jajko utrzeć z mąką, szczyptą pieprzu i soli (lub kilkoma kroplami sosu sojowego). Dodać musztardę i czosnek (przeciśnięty przez praskę). Całość wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Kurczaka obtoczyć w cieście (każdy kawałek powinien być dokładnie oblepiony) i odstawić do lodówki(...)Najlepiej smażyć w głębokim oleju, ale w mniejszej ilości również wyjdą smaczne.) Mięso odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym) i podawać z ulubionymi dodatkami. (*) Można użyć filetów z udek lub skrzydełek (wtedy przekroić je na 3 części i odrzucić te najmniejsze). Ciasta (z proporcji powyżej) starczy na około 300g kurczaka
Di gotujektóre od razu po schłodzeniu pakowałam do worków i zamrażałam. W ten sposób uzbierałam ponad 700g smażonego i pieczonego (już bez kości) kurczaka (1/2 kurczaka z rożna i kilka udek smażonego na patelni). Dosmażyłam do tego na świeżo dwie polędwiczki z indyka, usmażyłam wątróbki, cebule i mogłam przystępować do mielenia, wyrabiania i pieczenia pasztetu. Z podanych składników wyszły mi dwie(...)500g surowej wątroby drobiowej - 4 całe jajka - 100g wędzonego boczku lub słoniny (dałam wędzoną słoninę) - 2 duże cebule - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej - 2 łyżki sosu sojowego (nie trzeba) - pęczek natki pietruszki - 1 większa ugotowana marchew - 1 duży ugotowany korzeń pietruszki (lub pasternak) - 4-6 kulek ziela angielskiego - sól i kolorowy pieprz do smaku - ok.300ml tłuszczu
Smaczne Zdrowekurczaka 2 małe cebule główka czosnku 4 pomidory 2 łyżki oliwy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki bulionu drobiowego sól, pieprz, zioła prowansalskie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Udka umyć, wytrzeć do sucha. Natrzeć solą, posypać pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić oliwą. Cebulę pokroić w piórka, a pomidory w ćwiartki. Koncentrat pomidorowy wymieszać z bulionem(...)lekko posypać solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 3. Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210st.C. i piec około 45-50 minut. W czasie pieczenia, mięso często podlewać sosem z dna naczynia. 4. Tak przygotowane danie podawać z ziemniakami z wody lub kaszą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciSprawiają, że udka czy piersi nabiorą nowego,ciekawego aromatu. Po prostu wymieszaj podane składniki – i marynaty gotowe. Kawałki kurczaka marynuj pod przykryciem w lodówce 4-6 godzin. całą tuszkę możesz przechowywać w marynacie do 12 godzin. Z kolendrą Składniki: 2 posiekane ząbki czosnku łyżka posiekanej kolendry(...)łyżeczki kuminu Jogurtowa z chili Składniki: 1/2 szklanki jogurtu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili 1/3 łyżeczki soli Żurawinowa: Składniki: 5 łyżek dżemu żurawinowego 3 łyżki sosu sojowego 7 łyżek sosu słodko-kwaśnego sok z całej cytryny Cytrynowa Składniki: sok i skórka startej sparzonej cytryny 5 łyżek oliwy łyżka drobnego cukru szczypta pieprzu Artykuł Domowe
Wymiar ZdrowiaSprawiają, że udka czy piersi nabiorą nowego,ciekawego aromatu. Po prostu wymieszaj podane składniki – i marynaty gotowe. Kawałki kurczaka marynuj pod przykryciem w lodówce 4-6 godzin. całą tuszkę możesz przechowywać w marynacie do 12 godzin. Z kolendrą Składniki: 2 posiekane ząbki czosnku łyżka posiekanej kolendry(...)łyżeczki kuminu Jogurtowa z chili Składniki: 1/2 szklanki jogurtu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili 1/3 łyżeczki soli Żurawinowa: Składniki: 5 łyżek dżemu żurawinowego 3 łyżki sosu sojowego 7 łyżek sosu słodko-kwaśnego sok z całej cytryny Cytrynowa Składniki: sok i skórka startej sparzonej cytryny 5 łyżek oliwy łyżka drobnego cukru szczypta pieprzu Podziel się
Wymiar ZdrowiaSprawiają, że udka czy piersi nabiorą nowego,ciekawego aromatu. Po prostu wymieszaj podane składniki - i marynaty gotowe. Kawałki kurczaka marynuj pod przykryciem w lodówce 4-6 godzin. całą tuszkę możesz przechowywać w marynacie do 12 godzin. Z kolendrą Składniki: 2 posiekane ząbki czosnku łyżka posiekanej kolendry 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki kuminu Jogurtowa(...)chili Składniki: 1/2 szklanki jogurtu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili 1/3 łyżeczki soli Żurawinowa: Składniki: 5 łyżek dżemu żurawinowego 3 łyżki sosu sojowego 7 łyżek sosu słodko-kwaśnego sok z całej cytryny Cytrynowa Składniki: sok i skórka startej sparzonej cytryny 5 łyżek oliwy łyżka drobnego cukru szczypta pieprzu
The Slow Life WifeSprawiają, że udka czy piersi nabiorą nowego,ciekawego aromatu. Po prostu wymieszaj podane składniki - i marynaty gotowe. Kawałki kurczaka marynuj pod przykryciem w lodówce 4-6 godzin. całą tuszkę możesz przechowywać w marynacie do 12 godzin. Z kolendrą Składniki: 2 posiekane ząbki czosnku łyżka posiekanej kolendry 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki kuminu Jogurtowa(...)chili Składniki: 1/2 szklanki jogurtu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili 1/3 łyżeczki soli Żurawinowa: Składniki: 5 łyżek dżemu żurawinowego 3 łyżki sosu sojowego 7 łyżek sosu słodko-kwaśnego sok z całej cytryny Cytrynowa Składniki: sok i skórka startej sparzonej cytryny 5 łyżek oliwy łyżka drobnego cukru szczypta pieprzu
The Slow Life Wifecebula 1 marchewka przyprawa do drobiu ziele angielskie liść laurowy majeranek 1 łyżka mąki + odrobina wody (czasem dodaję też 1 łyżkę śmietany) sól, pieprz olej Sposób wykonania: 1. Udka umyć, przekroić na pół. Mięso oprószyć przyprawą do drobiu. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, mięso zrumienić z obu stron. 2. W międzyczasie cebulę pokroić w piórka, marchew obrać i zetrzeć(...)angielskie i liść laurowy.Przykryć pokrywką, gotować na wolnym ogniu ok 30 minut, aż mięso będzie miękkie. 3. Mąkę (i ewentualnie śmietanę) rozrobić w odrobinie zimnej wody, wlać do sosu, mieszać do zagęszczenia. Na koniec doprawić solą, pieprzem i majerankiem. 4. Podawać wedle uznania. Smacznego
Kuchnia domowa Aniwiecie czasem co zrobić z pozostałym z obiadu kurczakiem. Mam dla Was pyszny przepis na takiego pozostałego, gotowanego lub pieczonego kurczaka... w orzechach. Zamarynowane kawałki mięsa w sosie na bazie orzechów i ziół oraz soku z limonki, podane na zdrowej sałatce z dodatkiem owoców i zamarynowanej w winegrecie czerwonej kapusty i czerwonej cebuli, zdrowego mixu z młodych listków różnych sałat(...)jeszcze pestkami dyni, ale mi wyszły :).... więc nie podaje ich w składnikach, choć taki był zamysł. WSKŁADNIKI: 350-400 g ugotowanego lub upieczonego kurczaka bez kości, np. pierś lub udka na krem do kurczaka: 50 g orzechów 20 ml soku z limonki lub cytryny 60 ml wody 30 ml oleju rzepakowego nierafinowanego lub delikatnej w smaku oliwy 1/3 łyżeczki cynamonu
Sztuka gotowania w/g Samiryjednak jest o tyle wdzięczna, że podobnie jak u kurczaka, można wykorzystać jej elementy do zrobienia fantastycznego dania. Z porcji rosołowych ugotować wywar na czerninę podaną z lanymi kluskami. Udka pieczemy lub poddajemy długiemu gotowaniu w smalcu. Z resztek kaczki możemy zrobić pyszny farsz do pierogów z kaczką. A z piersi… no właśnie. Najlepsza kacza pierś, według mnie(...)pamięć. Jednak, jeśli należycie do tych osób, którym nie przejdzie przez usta na wpół surowe mięso, po prostu wydłużcie podany w przepisie czas obróbki termicznej. Pierś z sosem cytrynowym i puree z dyni to idealna propozycja na kolację w gronie znajomych osób. Zaserwujcie ją, a na pewno Wasi współbiesiadnicy długo tego nie zapomną. W dodatku jest to danie nie tylko
Jacob Tasteskuchni francuskiej są przede wszystkim jak najświeższe składniki. Francuzi uwielbiają produkty wysokiej jakości, a i sami także takie produkują. Podstawą francuskiej sztuki kulinarnej są cztery podstawowe składniki: śmietana, mąka, sos i ser. Zapotrzebowanie na sery francuskie jest obecnie naprawdę bardzo duże i stale rośnie, więc jeżeli chcemy ich skosztować, to nie powinniśmy mieć z tym najmniejszych problemów. Francuskie sery mają(...)wybierzemy i stanie się nasza ulubioną, czy też jednak zdecydujemy się pozostać przy kuchni polskiej, włoskiej lub jakiejkolwiek innej. Wspominając o kuchni francuskiej, niewolno zapomnieć o żabich udkach i escargot, czyli ślimakach, które budzą skrajne emocje – jedni kochają tego typu przekąski, inni z kolei mogą uznać, że to coś obrzydliwego. Prawda jest gdzieś po środku i trudno nie zauważyć
Codogara