Kurczak słodko-kwaśny w śmietanie jest przygotowany wg przepisu mojej babci na królika w sosie słodko kwaśnym. Babcia hodowała króliki, miała ich całe mnóstwo, nawet piękne białe angory, które kicały w klatkach. Lubiłam się bawić z królikami, ale trzeba było uważać aby nie zostać podrapanym, zachowywały się jak dzikusy. Lubiłam też dania z królika. Jakoś potrafiłam oddzielić te dwie rzeczy(...)Dostępność królików jest teraz ograniczona. W mojej miejscowości królika trzeba „upolować” w sklepie, kupiłam więc udka kurczaka, które obrałam ze skóry, odcięłam końcówki, gdyż akurat miałam wielką ochotę na danie słodko-kwaśne. Można też dodać rodzynki, ale ich w końcu nie dodałam. Kurczak słodko-kwaśny w śmietanie jest smaczny i doskonale może zastąpić królika. Składniki 4 udka kurczaka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękażdy kawałek rozbić na cienki kotlet. Oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Paprykę i ogórki pokroić na paseczki. Ser zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w piórka. Na każde udko nałożyć paseczek ogórka, cebulę, paseczek papryki i posypać delikatnie serem. Zawinąć i spiąć wykałaczką. Każdą roladkę obtoczyć w mące. Masło rozgrzać w rondlu i zrumienić roladki z dwóch stron, a następnie(...)szklankę wody, dodać resztę pokrojonej cebuli, obranego ze skóry pomidora i pokrojonego w plastry oraz papryki. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut. Dodać resztę ogórka, doprawić sos solą i pieprzem W razie potrzeby uzupełniać wodę i dusić jeszcze około 10 minut. Roladki z podudzi indyka Polecam indyk pieczony schab w sosie brokułowym roladki z indyka rolada
O kuchni z uczuciemkurczaka 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 puszki pomidorów krojonych mąka żytnia pełnoziarnista sól, cukier, płatki czili, szczypta oregano, szczypta bazylii Z udek zdjąć skórę, a mięso oddzielić od kości. Całe mięso zmielić przez maszynkę, razem z cebulą i czosnkiem. Dodać jajko, bułkę tartą i szczyptę pieprzu. Wyrobić dokładnie ręką, formować niewielkie(...)mące pełnoziarnistej. Wlać do garnka 2 puszki pomidorów i 1 puszkę wody. Przyprawić do smaku solą, płatkami czili, i cukrem, dodać oregano i bazylię, zagotować. Do gotującego się sosu ostrożnie wkładać pulpeciki i gotować na wolnym ogniu ok. 20 min. Z takiej porcji mięsa wyszło mi 16 pulpecików
Lubię to gotujęwoda 1,5 szklanki, natka pietruszki 1/2 pęczka, ziemniaki tłuczone z pietruszką 1/2 kg, surówka - jaką lubisz udka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przeciąć je na 2 części: pałka i udko, natrzeć przyprawą do kurczaka, papryką i na goracym oleju zrumienić z każdej strony do kurczaka wsypać opakowanie Frosty pieczarki z cebulką na maśle tymiankowym, całą ofertę Frosty "zobacz TUTAJ" , wlać(...)dusić pod przykryciem do miękkości mięsa umytą natkę pietruszki rozdrobnić w rozdrabniaczu na drobno do smaku przyprawić przyprawą w płynie, mąkę wymieszać z wodą i wlać mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać 1 łyżkę natki pietruszki ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie utłuc z resztą natki pietruszki ziemniaki podać np. z buraczkami zasmażanymi i poircją mięsa z sosem - kurczak jest kruchy
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczki kurczak dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowymskórę ostrożnie poluzować i pod skórę powkładać zimne kawałki masła czosnkowegodo środka kurczaka włożyć młode gałązki naci selera i wykałaczkami spiąć otwór, udka związać razem przyprawy oprócz w płynie wszystkie wymieszać i natrzeć kurczaka, uważać na skórę gdzie jest masło aby nie popękała - schować do lodówki na całą noc opłukaną cukinię pokroić(...)kawałki, młode obrane marchewki pokroić na talarkikurczaka położyć w naczyniu żaroodpornym i wokoło rozłożyć marchew z cukiniąnakryć folią i piec w 220C około 40 minut, folię zdjąć, kurczaka polać sosem i piec jeszcze bez folii z 30 minut, zostawić w piekarniku do przestygnięcia kurczaka wyjąć na talerz i podzielić na połowędo sosu włożyć 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki i zamieszać
W Mojej Kuchni Lubięniekłopotliwe i poradzi sobie z tym każdy kuchenny laik :) Kawałki kurczaka dzięki powolnemu, długiemu duszeniu, stają się niezwykle miękkie i delikatne. Mięso zaczyna się rozpadać pod naciskiem widelca. Sos pomidorowy jest gęsty i bogaty, nasycony smakiem imbiru, cynamonu, szafranu i miodu. To danie z pewnością poprawi Wam humor w chłodny jesienny dzień. Myślę, że zasmakuje również dzieciom (wystarczy(...)Marokański kurczak z pomidorami i miodem - Djaj Matisha Mesla przepis z książki Łatwa kuchni śródziemnomorska Claudia Rodenna 4 porcjeSkładniki: 1 kurczak, pokrojony w ćwiartki (ja wykorzystałam 0,5 kg udek i 0,5 kg piersi z kurczaka) 3 łyżki oleju roślinnego 1 duża cebula, drobno pokrojona 1 kg pomidorów, bez skórki, drobno pokrojonych 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego
Chilli Czosnek i Oliwasurowa wątróbka nabierają objętości i ładnie wypełniają kaczkę. Po upieczeniu farsz jest miękki i lekko sypki. Bardzo pasuje do niego sos żurawinowy, ale w moim guście jest też sos z suszonych grzybów. Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” a zaprezentowały go panie z Koła Gospodyń Wiejskich Antoniki z gminy Lubaczów. Kaczka nadziewana po chłopsku - kuchnia podkarpacka Składniki(...)Kaczka nadziewana po chłopsku - kuchnia podkarpacka Dzień wcześniej kaczkę myjemy, odcinamy kuper i szyję. Bez rozcinania skóry, za pomocą wąskiego ostrego nożyka, odcinamy i usuwamy korpus. Zostawiłam kości w udkach i skrzydełkach, a korpus i szyję zamroziłam i wykorzystam je innym razem do bulionu. Ziele angielskie i liść laurowy ucieramy w moździerzu. Dodajmy majeranek, sól i olej. Mieszamy i przyprawami
Trzeci talerzskutecznie odwiodło mnie od gotowania przez 2 tygodnie. Dzisiaj przyszedł czas na nowy smak. Nieskromnie przyznam, że chyba nigdy nie ugotowałam niczego bardziej pysznego! Zapraszam SKŁADNIKI: 500g mięsa z udek kurczaka bez skóry i kości 1 duża pomarańcza, 1 mała pomarańcza 2 łyżki stołowe miodu 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek 2 łyżeczki rozmarynu suszonego odrobina papryczki chilli 1/4 łyżeczki(...)Mięso płuczemy i solimy, układamy w naczyniu żaroodpornym. Z dużej pomarańczy wyciskamy sok i łączymy z pozostałymi składnikami, dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (góra-dół). Zalewamy mięso sosem i przykrywamy plasterkami małej pomarańczy. Pieczemy 50 minut. Smacznego
Kuchnia w bieguobrać. Mięso i warzywa należy zalać do równości wodą, dodać sól. Gotować do półmiękkości kury na wolnym ogniu. Na wywarze przygotować ulubioną zupę. - podgotowane części kury ( wykorzystałam pałki, piersi, udka ) - 0,5 szklanki wywaru spod kurczaka - 2 średnie cebule - 3 łyżki masła - 250 ml śmietanki kremówki - 2 łyżki bułki tartej - liść laurowy, ziele angielskie - sól, pieprz Mięso przełożyć(...)mięsie równomiernie rozłożyć krążki cebuli, posypać bułką tartą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, ułożyć masło , zalać śmietanką. Oprószyć pieprzem i solą. Dusić na wolnym ogniu do momentu miękkości kury. Sos się zredukuje a mięso delikatnie się 'rozklei'. Podawać z ziemniakami, ryżem bądź pajdą chleba. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklanceupraż na suchej patelni i drobno posiekaj. Jogurt wymieszaj z drobno posiekanym czosnkiem, orzechami i odciśniętym z nadmiaru wody ogórkiem. Dopraw solą, sumakiem i dodaj miętę. Podawaj schłodzony jako sos do mięsa, ryby itp. Sałatka z kaszy bulgur i natki pietruszki Składniki: Kasza bulgur – 60g Sok z 2 limonek Pęczek natki pietruszki ½ pęczka świeżej mięty Szalotki – 2 sztuki Oliwa(...)smaku solą i pieprzem i mieszamy z oliwą z oliwek, miodem i sokiem z limonek. Opcjonalnie do sałatki można dodać drobno posiekanego pomidory, albo granat. Kurczak marokański Składniki: Udka z kurczaka (najlepiej bez skóry i kości) – 700g Sumak – 3 łyżeczki Kardamon mielony – 1 łyżeczka Przyprawa Ras el Hanout – 2 łyżeczki Sok z 1 limonki Czosnek – 3 ząbki Oliwa z oliwek
Kuchnia Bon Appetitodrobine kaparow, ale ja za kaparami nie przepadam.Duza role odgrywaja tez przyprawy. Swiezy tymianek i rozmaryn podkreslaja smak kurczaka, dzieki temu miesko jest pelne aromatow.skladniki dla 4 osob: 4 udka kurczaka obrane ze skory 3 lyzeczki oliwy z oliwek 1 cebula czerwona 1 zabek czosnku peczek tymianku peczek rozmarynu 150 ml bialego wina wytrawnego 200 ml bulionu drobiowego 400g pomidorow(...)wrzenia i gotujemy okolo 2 minuty. Dodajemy bulion i pomidory z puszki. Dusimy pod przykryciem okolo 15 minut na malym ogniu.Dodajemy oliwki i ponownie dusimy okolo 5 minut by sos sie scial, a mieso bylo miekkie. Wyciagamy bukieciki tymianku i rozmarynu. Doprawiamy sola i pieprzem.Danie podajemy z makaronem lub ryzem.Smacznego
Przysmaki KarolkiSkładniki kilka udek kurczaka 3-4 pomidory malinowe bulion drobiowy 100 g suszonych śliwek 1 łyżka miodu świeży imbir garść rodzynek szafran cynamon sól pieprz oliwa Przygotowanie Udka po umyciu natarłem solą i pieprzem. Usmażyłem na oliwie na patelni tak aby były brązowe i chrupiące. Ułożyłem je w dość głębokiej formie do zapiekania. Dodałem obrane i pokrojone na kawałki(...)niewielkiej ilości. Przykryłem i dusiłem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C do czasu, aż mięso stałe się miękkie. Od czasu do czasu zbierałem do miseczki tworzący się sos. Sos : do rondelka włożyłem śliwki, dodałem miód, starty imbir, cynamon, rodzynki i pokruszone nitki szafranu, podlałem niewielką ilością wody. Gotowałem na małym ogniu 15 minut. Gdy kurczak był miękki, dodałem
R'n'G Kitchenpęczka świeżej kolendry (Jamie poleca, aby nie używać liści a same łodygi, ja jednak wrzuciłam jedno i drugie) 1 łyżka oleju sezamowego Biolevita 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 300 g makaronu ryżowego wstążki 2 pęczki szparagów (nie miałam więc nie użyłam, za to dołożyłam zieloną fasolkę szparagową) 1 puszka (400 g) mleczka kokosowego limonka Przepis zaczyna się(...)się za trybowanie, co w efekcie wykorzystało całkowicie limit 15min. Gdy już mi się udało mogłam zacząć gotowanie Jamiem. Obtaczam mięso w soli, pieprzu i przyprawie 5 smaków. Rozbijam udka na grubość 1,5cm. Kładę na grillowej patelni (takiej nie miałam więc padło na zwykłą z odrobiną oliwy) i smażę po 3-4 min z każdej strony. Do garnka wlewam
Brzuszki Łakomczuszki