kuchni francuskiej są przede wszystkim jak najświeższe składniki. Francuzi uwielbiają produkty wysokiej jakości, a i sami także takie produkują. Podstawą francuskiej sztuki kulinarnej są cztery podstawowe składniki: śmietana, mąka, sos i ser. Zapotrzebowanie na sery francuskie jest obecnie naprawdę bardzo duże i stale rośnie, więc jeżeli chcemy ich skosztować, to nie powinniśmy mieć z tym najmniejszych problemów. Francuskie sery mają(...)wybierzemy i stanie się nasza ulubioną, czy też jednak zdecydujemy się pozostać przy kuchni polskiej, włoskiej lub jakiejkolwiek innej. Wspominając o kuchni francuskiej, niewolno zapomnieć o żabich udkach i escargot, czyli ślimakach, które budzą skrajne emocje – jedni kochają tego typu przekąski, inni z kolei mogą uznać, że to coś obrzydliwego. Prawda jest gdzieś po środku i trudno nie zauważyć
Codogarapopularne sa: ancho, pasilla, mulato, chipotle, wiele przypraw np. czarny pieprz, kmin, gozdziki, anyz oraz roznego rodzaju ziarna np sezamu, orzechy, suszone owoce, pomidory, czosnek i wiele innych. Niektore sosy mogla skaldac sie nawet z 30 skaldnikow. Czekolada z ktorej znane jest mole poblano dodawana jest pod sam koniec gotowania. Przygotowanie prawdziwego mole od podstaw jest zajeciem bardzo zmudnym(...)kromki chleba 75g gorzkiej czekolady (74%) 200ml bulionu z kurczaka sol 2 lyzki sezamu do posypania dwie piersi z kurczaka lub indyka, mogą być tez inne kawałki kurczaka np. udka upieczone, usmażone lub zgrillowane (jak w moim przypadku). W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać olej i dodac drobno pokrojone papryczki chili. Smazyc je przez kilka minut az ziekna
Codzienne Gotowanieprzyprawione kotleciki od razu przywiodły na myśl kjufte oraz sałatkę szopską, którymi zajadałam się podczas wakacji. Ta kombinacja naprawdę skradła moje serce! Cevapi w połączeniu z ajvarem, pljeskavica z sosem na bazie sera pleśniowego i białej czekolady - wyśmienite! Tego trzeba spróbować! Nie zabrakło także grillowanych warzyw, gdy zobaczyłam bataty i szparagi już wiedziałam, że będzie genialnie. I mimo, że mięska(...)więcej, a od aromatów i wspaniale przypieczonej skorki aż kręciło się w głowie! Bardzo polecam skrzydełka faszerowane siekaną wołowiną, wybitne są także żeberka... ale królem wieczoru było niezaprzeczalnie świńskie udko! Nie zabrakło też orzeźwiających i kolorowych drinków i koktajli oraz wyśmienitego deseru, na który zawsze najbardziej czekam. Mimo ograniczonej miłości do czekolady oraz brownie podany tego wieczora deser okazał się
Cooking MonsterPiec około 5 – 6 godzin. Co jakiś czas (ale nie częściej niż co godzinę) polewać ją tłuszczem wytopionym podczas pieczenia. Tłuszczu wytworzonego podczas pieczenia nie wylewamy, przyda się do sosów, duszenia... * Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra(...)mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Ja zostawiłam kości udek. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze, a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości
królestwo garówsamo Składniki: 3 garście makaronu 4 garście szpinaku 15 dag sera feta sól pieprz słodka lub ostra papryka 3/4 szklanki smietanki 30% 500 g mięsa z kurczaka np z udek- może być z rosołu olej z ryżu o smaku czosnku SORISO Wykonanie: Ugotowane mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na rumiano na patelni(...)doprawiamy do smaku.Dolewamy śmietanę, dusimy chwilę aż zgęstnieje. Dokładamy usmażonego wcześniej kurczaka , mieszamy.W osolonej wodzie gotujemy makaron, odsączamy i wykładamy porcję makaronu na talerz, na makaron wymieszanego kurczaka z sosem szpinakowym
Z Majeczką w kuchnizawijamy w ściereczkę, trzemy i pozbywamy się łupin. Szpinak dusimy na oleju czosnkowym, dodajemy sól, pieprz i posiekane orzechy włoskie. Z udek wyjmujemy kość z podudzia, a kość z udka ucinamy w połowie. Mięso tłuczemy lekko, wykładamy ostudzony szpinak i kawałek sera. Spinamy patyczkami do szaszłyków i obtaczamy w "Przyprawie do kurczaka" Knorr (patrz zdjęcia). Pieczemy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym(...)gruszka 15 g migdałów w płatkach olej z orzechów włoskich ocet balsamiczny 1/2 cytryny sól Groszek blanszujemy. Migdały prażymy na suchej patelni. Gruszkę kroimy obieraczką w cienkie plastry. Sos przygotowujemy z 2 łyżek oleju z orzechów włoskich, 2 łyżek octu balsamicznego i soli do smaku. Wykładamy na talerz najpierw groszek, potem gruszkę następnie skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy sosem
Marder&Marder ManufactureŁosoś ze szparagami to potrawa, który ma wyjątkowy smak i charakter. Kluczem przygotowania tej potrawy jest odpowiednia marynata, która podkreśli smak łososia. Danie to będzie niezwykle
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!używacie ziół suszonych trzeba dać im dłuższą chwilę na nawilgnięcie, inaczej będą gorzkie i popsują ostateczny smak potrawy. Powinny się namoczyć w winie i bulionie – naszykowanego kurczaka razem z sosem zostawcie na godzinę na blacie, dopiero po tym czasie wstawcie go do nagrzanego piekarnika. Szykujemy sobie grubą, głęboką blaszkę do pieczenia. Oczyszczamy kurczaka z resztek odstających kości, skrawków tłuszczu. Odcinamy(...)krzyż pętelkę-ósemkę – i ściskamy ciągnąc za oba końce sznurka. Kuperek się podniesie, nogi zbliżą do siebie. Odwracamy kurczaka cały czas mocno trzymając i napinając sznurek. Dociskamy sznurek do udek i boków, a następnie prowadzimy go tak, żeby skrzydełka były jak najbliżej mięsa. Krzyżujemy sznurek z przodu, w miejscu szyi, mocno ściągamy i zawiązujemy na supeł. Elegancko zawiązanego kurczaka wkładamy
Karo in the Kitchenząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Udka umyć, osuszyć, obrać ze skóry i natrzeć solą i pieprzem. W misce wymieszać chrzan, miód, zioła i czosnek przepuszczony przez praskę. Udka przełożyć do marynaty, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 2-3h. Po danym czasie mięso przełożyć do rękawa i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w 200 stopniach(...)przygotować przepis. Chrzan Luksusowy charakteryzuje się wyrazistym i czystym smakiem, ponieważ zawartość korzenia chrzanu wynosi aż 70%. Wspaniale komponuje się z różnego rodzaju mięs, jako dodatek do zup, sosów i potraw jajecznych. Za doskonały i aromatyczny smak jest godny polecenia. Dla mnie niezastąpiony. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z AnetąSkładniki: 5-6 udek kurczaka 3 większe marchewki 1/2 kostki masła sól, pieprz przyprawa do kurczaka suszone zioła ( opcjonalnie ) Sposób przygotowania: 1. Marchewki obrać, umyć, pokroić w talarki i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. 2. Kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka. Wyłożyć na marchewkę. Posypać ziołami. 3. Na przyprawionego kurczaka położyć kawałki masła. 4. Żaroodporne naczynie przykryć(...)wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (opcja "góra-dół" ). Piec do miękkości mięsa (40-60 min.), a następnie ściągnąć przykrywkę naczynia, mięso polać powstałym sosem i ponownie wstawić do piekarnika (opcja "góra") aby skórka się zapiekła
A Ty Smakuj MnieKarkówka w jogurcie z grilla to jedna z moich ulubionych propozycji na mięso z rusztu. Przygotowując ją tym sposobem możecie być pewni, że wyjdzie krucha, soczysta
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka miodu (u mnie lipowy) 1 łyżka musztardy, u mnie Develey świeżo mielony pieprz świeżo mielona sól Dodatkowo: pyzy lub ziemniaki modra kapusta Wykonanie: Udka z kaczki naciąć i natrzeć solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać posiekane suszone owoce. Składniki do marynaty wymieszać na jednolitą masę i polać mięso, przykryć i odstawić(...)nagrzanym piekarniku (180 stopni) ok 1 godzinę. Po godzinie dodać gruszkę pokrojoną w ćwiartki i plastry pomarańczy, piec kolejne 30 minut już bez przykrycia. Po tym czasie przygotować sos dodając zaklepkę. Gotowe podawać z ciepłymi pyzami lub ziemniakami oraz modrą kapustą. Smacznego
Trufelkowołyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki soli himalajskiej pieprz starty parmezan lub grana padano dodatkowo: łyżka oleju (dowolnego) Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko posolonej wodzie. Z udek obieramy mięso i dzielimy na niewielkie kawałki. Ze szpinaku usuwamy twardsze łodyżki, a listki drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim szpinak. Jogurt, białka, kurkumę, sól(...)fantastycznie utrzymuje kształt zapiekanki, to jeszcze nie trzeba zmywać ;-) ) smarujemy lekko olejem i na jej dnie układamy ugotowany makaron, na rozkładamy równomiernie mięso, a następnie szpinak. Całość zalewamy przygotowanym sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut - sos powinien się ściąć. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy zapiekankę serem i odstawiamy na 5 - 10 minut. Kroimy
Czary - gary w kuchnimarchewka 1 cebula – duża lub dwie małe 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonej gorczycy białej Łopatkę i udka od kurczaka , myjemy i wkładamy razem do brytfanki , dodajemy cebulę i marchew ( można w całości – byle obrane ) , solimy do smaku . Dusimy pod przykryciem , w razie potrzeby dolewając szklankę wody(...)ścięła z wierzchu . Mięso drobiowe obieramy z kości , przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach razem ze skórą , warzywami i wieprzowiną . Następnie całość przekładamy do malaksera , dodajemy wątróbkę , sos powstały przy pieczeniu , przyprawy ,wyciśnięty praską czosnek , miód , sól do smaku i miksujemy na gładką masę . Podczas miksowania wbijamy jedno jajko . W przesmarowanej olejem formie do pieczenia , układamy plastry boczku
Ogrodnik w podróżyłyżek soli. Odstawiamy w chłodne miejsce. Odsączamy udka z solanki, układamy w brytfannie ścisło obok siebie w całości lub oddzielając pałki. Posypujemy równomiernie przyprawą do kurczaka. Na wierzchu - na udka i pomiędzy nie - układamy pokrojone w drobne kawałki masło. Brytfannę przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy minimum 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze kilka(...)foremek na lód, lub małych plastikowych pojemniczków - po zamrożeniu będziemy mieć domowe, naturalne kostki rosołowe! W pojemniczkach możemy zamrozić jako bazę do zup. Możemy również na nim przygotować sos pieczeniowy: Dolewamy trochę wody, zagotowujemy, wlewamy zawiesinę z wody i mąki cały czas mieszając, doprawiamy do smaku ponownie zagotowujemy. Tak przygotowanym sosem możemy polać mięso i dodatki, np. ziemniaki lub ryż
Kolorowy Przepisownikzależnie od tego na ile osób robimy drugie danie np. 4 udka, wkładamy do rosołu też więcej marchewki (będzie potrzebna jako dodatek do drugiego dania). 2. WYKONANIE: Lekko twarde udka wykładamy z rosołu i smażymy na maśle posypujemy tylko solą i pieprzem, wkrawamy drobno pokrojoną cebulę mięso podlewamy rosołem i smażymy do miękkości w czasie smażenia przygotowujemy kluskę KLUSKA(...)kostkę wkładamy do garnka z masłem klarowanym, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą, dodajemy łyżkę mąki chwilę smażymy- gotowe. Danie podajemy na talerzach: porcja mięsa, marchewka i kluska z sosem mięsnym. Smacznego! Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę. Umieszczę Was udoskonalony przepis na moim blogu
Kuchnia Beaty