Składniki: trzy udka kurczaka dwie cebule sześć ząbków czosnku cztery listki laurowe dwie łodygi selera naciowego sól, pieprz szczypta lubczyku, rozmarynu, chilli, imbiru kilka gałązek tymianku dwa plasterki cytryny kilka kropel sosu sojowego Przygotowanie: Kurczaka umyć i osuszyć. Położyć na blachę do pieczenia, posypać przyprawami (bejcować kilka godzin). Dodać rozgnieciony nożem cały (nie obierać) czosnek, cebulę pokrojoną na ćwiartki
Gaździnka warzyłyżki oleju marchew cebula Miód, ocet, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy wymieszać.Udka lub skrzydełka umyć, dodać marynatę i wymieszać , odstawić na kilka godzin.Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną marchewkę i cebulkę.Piec przez około godzinę, przewracając kurczaka i polewać sosem [ można wlać trochę wody
Moje domowe kucharzeniePieczony kurczak to u nas zawsze obiad na dwa dni – pierwszego dnia, świeżo po wyjęciu z pieca zjadamy udka. Piersi zostają na drugi dzień – albo do odgrzania, albo do zjedzenia na zimno, w sałatce. Kurczak marynowany i pieczony w chimichurri jest szybki, lekki, genialny w swojej prostocie i po prostu przepyszny! Duży i świeży pęczek pietruszki pozbawiamy najtwardszych łodyżek(...)puścił sok. Wrzucamy do blendera natkę. Siekamy całość na bardzo drobną masę. Wlewamy połowę oleju, miksujemy na gładko. Dodajemy kolejną porcję oleju i jeszcze raz miksujemy na gładki, puszysty sos. Kurczaka oczyszczamy ze zbędnych kawałków tłuszczu. Będziemy go piec na płasko, metodą spatchcock. Ta technika pieczenia mięsa na płasko jest szczególnie przydatna właśnie wtedy, gdy pieczemy drób. Pozwala skrócić
Karo in the KitchenKurczak w sosie własnym to szybki, łatwy a przede wszystkim pyszny pomysł na obiad. Idealnie pasyje do kaszy, ziemniaków czy ryżu. Ja podałam z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej . Składniki: 5 udek z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskie 1 łyżka mąki pszennej olej do smażenia
magiczna kuchnia Kasidnia :D Przyznam szczerze, że do tej pory nie łączyłam owoców z mięsem (poza udkami w morelowej marynacie). A w jednym zestawie konkursowym jest śliwka :) spróbowałam i nie żałuję :) I tak oto przygotowałam pierś kurczaka o bardzo ciekawym posmaku. Podane z kaszą gryczaną polaną sosem stanowią świetną odskocznię od codziennej kuchni. Składniki: 1 duża pierś kurczaka 1 mały słoiczek (190g
Kolorowy Przepisownikgotowanego mięsa, marchewki, buraków i ziemniaków) - tym razem potrawkę przyrządziłam zupełnie inaczej. Składniki: 1 udko (ćwiartka) z kurczaka 1 golonka z indyka 10-15 dag fasolki szparagowej (najlepiej obu kolorów) 1 mała marchewka 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej kilkucentymetrowy kawałek pora 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1-2 grzyby suszone sól, pieprz szczypta chili szczypta papryki słodkiej szczypta
Kuchnia po mojemuprzykryciem do piekarnika i pieczemy ok. godziny w temp. 180 stopni C. Po nakłuciu udka powinien z niego wyciekać przezroczysty (nie krwisty płyn). Można podawać od razu po upieczeniu z wybranymi surówkami. Można też odgrzać następnego dnia i podać na kapuście kiszonej oraz z sosem z pieczarek
Weekendy w domu i ogrodzieUdka inaczej...czyli podane z makaronem i warzywami. Pycha!Składniki:4 podudzia kurczaka1 brokułgarśc fasolki szparagowejpól puszki groszku konserwowego3 marchwie10 dag makaronu rurki4 łyżki sosu sojowego2 szklanki bulionusól, pieprz, słodka papryka,zioła prowansalskieWykonanie:Podudzia z kurczaka gotujemy w bulionie warzywnym. Razem gotujemy obrane marchwie. Ostudzone podudzia obieramy. Na patelnię wrzucamy rózyczki brokuła, wlewamy sos sojowy i bulion. Dokładamy pokrojone
Z Majeczką w kuchnipieczenia nić z naturalnego włókna ewentualnie do sosu ( przy podawaniu galantyny na gorąco) 100 ml słodkiej śmietanki 30 % 1 łyżka wazowa dobrego drobiowego wywaru 2 łyżki masła sposób wykonania Tus zkę kurczaka luzujemy ( np tym sposobem), usuwając z niej również kości skrzydełek i udek. Teraz tuszkę rozcinamy ( najlepiej w wzdłuż boku gdzie pozostały(...)stopni piekąc przez 90 minut. Następnie wyjmujemy mięso z piekarnika kroimy na plastry i podajemy na zimno lub na gorąco. Jeżeli mamy ochotę podać galantynę na gorąco z sosem, to w trakcie pieczenia mięsa do niewielkiego rondla wlewamy wywar drobiowy dodajemy masło, oraz słodką śmietanę Całość gotujemy przez 10 minut na małym ogniu, doprawiamy pieprzem, oraz solą
Miód i pieprzZapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami to bardzo szybko, bardzo prosta i niezwykle smaczna przystawka. Danie to możemy przygotować zawsze kiedy odwiedzą nasz niespodziewanie znajomi. Przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżeczki gorczycy, 1/4 łyżeczki kminku, majeranek. Wykonanie : Udka przyprawić solą, pieprzem i ziołową mieszanką. Włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać posiekaną cebulą, świeżym rozmarynem, wlać syrop imbirowy i pomidory z puszki. Wstawić do piekarnika, co jakiś czas polewać wytworzonym sosem. Piec do miękkości mięsa
Przepisy Mikołajadziesiątkę! kurczak stir fry z marchewką i groszkiem - składniki 300-400 g udek kurczaka bez kości, 3 łyżki mąki kukurydzianej, pęczek zielonej cebulki, 300 g mieszanki mrożonego groszku z marchewką, 0,5 szklanki oleju arachidowego do smażenia, 1-2 szklanki ugotowanego ryżu sos: 60 ml sosu ostrygowego (ok. 1/4 szklanki), 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
Eksperyment sobotniduecie z brokułem gotowanym na parze czy kalafiorem. Podajemy ze wszystkim, co wchłonie sos. Chociaż on jest tak dobry, że można go i bezkarnie zlizywać prosto z talerza SKŁADNIKI 3 małe piersi kurczaka 550-600g (ew. mięso z piersi indyka lub mięso z udek) 200ml śmietany 30% 3-4 łyżki mleka 120-150g sera z niebieską pleśnią
Karo in the Kitchenłyżeczka mielonego czosnku (lub 1 ząbek) 1/2 łyżeczki mielonego tymianku Wykonanie: Ja kupiłam już udka "obrobione" bez kości, ale w przypadku całych z kością należy je dokładnie rozdzielić. Możemy zostawić skórkę lub ściągnąć (ale pamiętajmy, że w skórce jest dużo tłuszczu, a w efekcie powstały sos będzie bardzo tłusty). Umyte i rozdzielone części kurczaka natrzeć delikatnie przyprawami i ułożyć wewnątrz
Tradycyjna Kuchniawyciekający z mięsa będzie przeźroczysty. Podajemy z pszennym chlebkiem – pita, tortilla, koniecznie z dodatkiem sosu tzatziki i ze świeżą sałatką z chrupiących, mieszanych sezonowych warzyw. Pyszny sposób na kurczaka – lekki i dietetyczny, ale pełen smaku i aromatu. SKŁADNIKI 500g mięsa z kurczaka – piersi lub wytrybowane udka 3 łyżki oliwy z oliwek 7 łyżek soku z cytryny 3 ząbki czosnku
Karo in the Kitchen