CIASTO: mąka pszenna - 40 dag mleko ciepłe - 3/4 szkl drożdże świeże- 3 dag sól- szczypta oliwa - 2 łyżki FARSZ: udka z kurczaka - 40-50 dag przyprawa do drobiu olej papryka czerwona - 1 szt papryka żółta - 1/2 szt mozzarella - 20 dag SOS: koncentrat pomidorowy - 20 dag oliwa - 3 łyżki czosnek - 2 ząbki sól -szczypta pieprz- szczypta cukier - szczypta bazylia suszona - szczypta
Camilla w kuchnipieczenia przyspieszyłam bawiąc się temperaturami w piekarniku, ale Wy możecie spokojnie upiec w jednej :) Składniki: 5 kawałków mięsa z udka z kurczaka bez kości (można kupić gotowe) kilka ziemniaków 1 marchewka główka czosnku świeże zioła jak masz (majeranek, rozmaryn, tymianek) sos teriyaki 1 łyżka miodu (u mnie miód gryczany) olej papryka mielona gryz chili lub chili mielone majeranek suszony
Blondynka Gotujesoczyste i z chrupiącą otoczką z ciasta francuskiego. Smaczne danie dla tych, którym znudziły się klasycznie smażone, czy pieczone udka. 6 podudzi z kurczaka 1 opakowanie ciasta francuskiego MARYNATA: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego staropolskiego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka płynnego miodu prawdziwego 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sól Wszystkie składniki marynaty
https:KKuchniaMniamsmakowe i estetyczne. Polecam na karnawałowe imprezy ostatkowe. Składniki: • 3-4 kolby cykorii • 2 pieczone udka z kurczaka • 1 duże jabłko • 1/2 szklanki orzechów włoskich • 2 łyżki suszonej żurawiny • 10 listków bazylii • sok z 1/2 cytryny Sos • 3 łyżki majonezu • 2 łyżki śmietany kwaśnej • 1 łyżeczka musztardy • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Kurczaka pokroić
To co kochamOrientalny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu Składniki ugotowane udka z kurczaka 2 szt pieczarki 3-4 szt papryka czerwona 1/2 szt cebula dymka 2 szt bambus pędy 1/2 słoika sos … Czytaj dalej Potrawka orientalna z gotowanym mięsem
czarrna od kuchnikilku składników. Zakupiłam je tanio, a to dzięki kuponom rabatowym, ale o nich później i szerzej :) Składniki : 7 udek 5 łyżek miodu świeży imbir około 4 cm- zetrzeć płaska łyżeczka cynamonu 1 gwiazdka anyżu - zmieliłam w młynku 2 łyżki sosu sojowego płaska łyżeczka pieprzu prawdziwego mielonego 2 łyżki musztardy Dijon 4 ząbki czosnku płaska łyżka soli i tyle samo
Proste Potrawykurczak w marynacie teriyaki smakuje wybornie wiedziałam już dawno, ale żeby takie pysznie usmażone mięso z udka włożyć do kanapki to już jest pomysł genialny. Wypatrzyłam kanapkę na stronie Subway'a i postanowiłam zrobić. Niestety kanapka zawiera sos, którego nie zrobiłam bo nie miała na niego składników ale z użyciem sosu sweet chilli tez była boska. Polecam zrobienie takiej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpodać wariant wzbogacony o mirin, rodzaj wina ryżowego stosowanego w kuchni japońskiej. Bardzo dobrt, gotowy sos lub marynatę teriyaki można kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata . Tam też dostępny jest mirin i olej sezamowy Kurczak w marynacie teriyaki proporcje dla dwóch osób 2 udka z kurczaka lub dwa filety z piersi kurczaka Jak zrobić kurczaka w marynacie teriyaki Mięso(...)marynacie teriyaki można też piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40-50 minut, smarując od czasu do czasu marynatą. Składniki marynaty teriyaki pół szklanki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki octu ryżowego 3 łyżki przyprawy mirin 2 łyki sake 2 łyżki miodu 2 łyżeczki brązowego cukru 2 ząbki czosnku posiekane lub przeciśnięte przez
Cztery Fajerypodać wariant wzbogacony o mirin, rodzaj wina ryżowego stosowanego w kuchni japońskiej. Bardzo dobrt, gotowy sos lub marynatę teriyaki można kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata . Tam też dostępny jest mirin i olej sezamowy Kurczak w marynacie teriyaki proporcje dla dwóch osób 2 udka z kurczaka lub dwa filety z piersi kurczaka Jak zrobić kurczaka w marynacie teriyaki Mięso(...)marynacie teriyaki można też piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40-50 minut, smarując od czasu do czasu marynatą. Składniki marynaty teriyaki pół szklanki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki octu ryżowego 3 łyżki przyprawy mirin 2 łyki sake 2 łyżki miodu 2 łyżeczki brązowego cukru 2 ząbki czosnku posiekane lub przeciśnięte przez
Kulinaria - potrawy z różnych stron światarecenzowanej książki „Superfood na co dzień” . Pyszny kurczak cacciatore w aromatycznym sosie Składniki: - 1 mała cebula - 1 por - 2 ząbki czosnku - 2 plasterki wędzonej pancetty (u nas szynka szwarcwaldzka) - 2 gałązki świeżego rozmarynu - 2 listki laurowe - 500 g dyni - 100 g małych pieczarek - 2 udka z kurczaka - 125 ml czerwonego wina - 1 puszka pomidorów - 8 czarnych oliwek(...)Udka oczyszczamy ze skóry. Dynię, pieczarki i kurczaka wrzucamy do garnka. Wlewamy wino i czekamy aż wino się trochę zredukuje (odparuje alkohol) ok. 15 minut. Teraz wlewamy pomidory, pół puszki wody (tej puszki z pomidorów) i całość mieszamy. Dodajemy wydrylowane oliwki i doprowadzamy do wrzenia. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 1 godziny aż sos
Kuchenne Wariacjekoniaku lub wódki żołądkowej gorzkiej nić z naturalnego włókna ewentualnie do sosu 100 ml słodkiej śmietanki 30 % 2 łyżki masła sposób wykonania Tus zkę kurczaka luzujemy ( np tym sposobem), usuwamy z niej kości skrzydełek i udek. Teraz tuszkę rozcinamy ( najlepiej w wzdłuż boku gdzie pozostały otwory po wyciętym skrzydełku i nodze(...)zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, przykrywamy naczynie i pieczemy galantynę przez dalsze 40 minut. Mięso zostawiamy w wyłączonym piekarniku przez 15-20 minut pozwalając mu wchłonąć na powrót sos wypłynięty podczas pieczenia. Następnie wyjmujemy mięso z piekarnika kroimy na plastry i podajemy na zimno lub na gorąco. Jeżeli chcemy podać galantynę z sosem, to od razu
Miód i pieprzMoim zdaniem to miła odmiana. Lżejsza, delikatniejsza, ciekawsza. Baaardzo smaczna. Smakuje zarówno na ciepło (doskonała z sosem pieczarkowym jak i pomidorowym), jak i na zimno (do sałatki, czy na kanapkę,polana ketchupem). Może wypróbujecie na Wielkanoc? 750 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie udka bez skóry i kości oraz pierś kurczaka) 7-8 jajek duży pęczek cebulki dymki
Smaki Na TalerzuSkładniki: 1 i 1/2 kg różnych części kurczaka (skrzydełka, udka, pałki); 1 płaska łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka; 1 szklanka dobrej jakości ketchupu; 1/4 szklanki oleju + odrobina do wysmarowania blachy/naczynia żaroodpornego; 1 łyżeczka suszonego oregano; 1 łyżeczka suszonej mięty; 1 łyżeczka granulowanego czosnku; Szczypta pieprzu. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Do miski wlać ketchup i olej. Dodać przyprawę(...)także przygotować na grillu, przy czym wówczas należy go często przewracać. Nadmiar marynaty, pozostały w misce, można wylać na kurczaka ułożonego na blasze/w naczyniu żaroodpornym, wówczas powstanie dużo pysznego sosu (np. do polania ziemniaków), ale kurczak bardziej się udusi, niż upiecze. Ketchup powinien być wysokiej jakości, najlepiej pikantny. Czosnek granulowany można zastąpić świeżymi ząbkami czosnku, przeciśniętymi przez praskę. Przygotowany
Gospodyni Miejskaszklanki kaszy jęczmiennej 15 dkg sera żółtego startego połowa sosu żurawinowego sos żurawinowy: 30 dkg żurawiny 1 gwiazdka anyżu sól, pieprz 2 łyżki glassy balsamico 250 ml wina czerwonego wytrawnego olej rzepakowy Kurczaka myję, osuszam. Cały kurczak został wyluzowany za wyjątkiem skrzydeł. Pozbawiłam go korpusu, szyi, z udek wycięłam kości, zostawiłam tylko końcówki na nóżkach. Elementy które wycięłam wykorzystam
wesoła kuchnialubimy takie połączenia, więc co jakiś czas robimy takie sałatki na późną kolację. Składniki: 500 g filetów z udka kurczaka 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka białego sezamu 1 łyżka czarnego sezamu 100 ml sosu teriyaki 250 g truskawek 100 g pomidorków koktajlowych 1 awokado 150 g sera pleśniowego 2 sałaty rzymskiej 1 czerwona
R'n'G Kitchen