planować to danie specjalnie -można wykorzystać pozostałości po rosole. U mnie jest do potrawa z cyklu dla dzieci , chorych i na diecie ( pomijam sos chrzanowy który można zastąpić innym np. koperkowym. Czas: 45 minut 1 ugotowane udko z kurczaka ( obrane ze skórki , kości i chrząstek) 1 jajko 1/4 szklanki rosołu 3 łyżeczki kaszy manny sól do smaku pieprz mielony(...)brzegi. Ułożyć w garnku do gotowania na parze i gotować 20 minut od chwili gdy woda zacznie wrzeć. Obok położyć drugą marchew by się podgrzała. W tym czasie zrobić sos. Rozpuścić w garnuszku masło. Zasypać mąką . Dodać chrzan. Wymieszać. Rozprowadzić wodą. Dodać śmietanę. Doprawić do smaku. Wyjęte ,, cukiereczki" po wyjęciu zostawić na parę minut by lekko przestygły bo inaczej będą
Buniabaje w kuchniTajski agent to zupa, która chyba nigdy się nie znudzi. Jadłam ją oryginalną (była świetna), ale i moja wyszła super. Nazwałam ją Tajska agentka 😊 . Potrzebujemy:
Tylko pyszniesuszone owoce, oliwki, kapary - ten zestaw bardzo mi się podoba. Połączenie zdecydowanych smaków słodkich i słonych. Coś w rodzaju potrawki ze śladową ilością sosu winnego. Krzepiące, pachnące, słoneczne danie - smacznego! :) Składniki: 500 g filetów z udek kurczaka 1 szklanka mieszanych suszonych owoców (morele, śliwki, figi...) 200 ml białego wina 1 cebula 1 ząbek czosnku 20 zielonych oliwek 1 łyżka kaparów
zadanie-gotowanieczerwonej z puszki, znacznie skróci to czas przygotowania. Zainspirowałam się przepisem z gazetki "Tina". Polecam serdecznie! KURCZAK ZAPIEKANY W SOSIE Z FASOLĄ I MARCHEWKĄ. Składniki na 4 - 6 porcji: 1000 g udek i podudzi lub samych udek z kurczaka 1 duża cebula 3 marchewki 2 ząbki czosnku 1 puszka fasoli czerwonej 150 g suchej
Zakątek rozkoszy kulinarnychmajeranku sól, pieprz papryka słodka, papryka wędzona 1 łyżeczka przyprawa do drobiu papryka ostra olej rzepakowy 2 łyżki sosu pomidorowego Cebulę i czosnek drobno kroję. Pieczarki myję i kroję. Cebule i czosnek przesmażam na oleju, dodaję pieczarki i dalej smażę. Dwa udka i pieczarki mielę maszynką do mięsa. Do mielonego, dodaję jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, paprykę wędzoną(...)paprykę słodką, przyprawę do drobiu. Mięso dobrze wyrabiam. Udka doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą. Odstawiam na 30 minut. Każdy kawałek udka rozkładam, rozsmarowuje mielone zostawiam brzegi wolne i układam plaster papryki. Zwijam w roladki. Foremkę do babki o wymiarach 25x12 cm smaruje olejem i wysypuję bułką tartą. Układam cztery rolady obok siebie, a dwie dodaję na górze ale już płasko
wesoła kuchniasobotni obiad przygotowałam mięso z udek kurczaka zawijane w boczek. Do środka dodałam kawałki ogórka kiszonego, pałeczki wędzonego sera i suszone śliwki. Mięso dusiłam w sosie śmietanowym z dodatkiem kozaków, fachowo zwanych kożlarzami, które zamroziłam jesienią. Mięso podałam z pęczakiem i sałatką z buraczków. Danie dodaję do akcji kulinarnych Zimowy obiad oraz Przepis miesiąca - danie z kurczakiem. Składniki(...)porcji: 6 udek z kurczaka bez skóry i kości 12 cienkich, długich plastrów boczku 12 suszonych śliwek 1,5 ogórka kiszonego pokrojonego w paski 2 pałeczki wędzonego sera, przekrojone na 3 części sól i pieprz majeranek, słodka papryka, suszony czosnek 250 g rozmrożonych grzybów 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka mąki posiekana natka pietruszki 1 listek laurowy
Czerwień i błękitudka kurczaka i przyprawiona na pikantnie. Paprykowa potrawka z marynowanym patisonem SKŁADNIKI: mięso z 1 udka kurczaka 1 duża lub 2 małe cebule 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta patisony marynowane 6 szt sos pomidorowy 250 ml natka pietruszki 0,5 pęczka 1 łyżeczka papryki ostrej 3 łyżeczki papryki słodkiej 0,5 kostki bulionowej(...)miękkości. Mięso z udka kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Kiedy cebula jest miękka dodajemy kurczaka, następnie dodajemy paprykę słodką, kostkę bulionową - całość dokładnie mieszamy i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną paprykę, dokładnie mieszamy i przekładamy do dużego garnka, zalewamy całość około 500 ml wody i gotujemy około 5 minut. Następnie dodajemy sos pomidorowy i doprawiamy pieprzem. Zagotowujemy i dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisałatka jest hitem każdej imprezy! Przepis na sałatkę gryos Składniki: w równych proporcjach objętościowych mięso z kurczaka (filet z piersi lub udek), sałata lodowa, papryka czerwona, pomidory (najlepiej koktajlowe), ogórek, trochę czerwonej cebuli, trochę dobrego ketchupu, na sos jogurt pół na pół z majonezem, ząbek czosnku, oregano, sól, pieprz. Do przyprawienia mięsa kumin w proszku, papryka w proszku, czosnek granulowany
Kulinarna Polskazawsze wyręcza i nikt nie chodzi głodny A Wy lubicie potrawy pieczone w rękawie? Składniki na 2 porcje: – 5-6 udek z kurczaka bez skórek – 5 średnich ziemniaków – 1 łyżka cukru trzcinowego – 2 łyżki sosu worcester – 2 łyżki soku z cytryny – 1 łyżka kremu balsamicznego – 1/2 łyżeczki papryki cayenne – 1/2 łyżeczki pieprzu(...)około 45 minut. Następnie rozkroić rękaw, zwiększyć temperaturę do 210 stopni i piec przez kolejne 10 minut, aż mięso i ziemniaki ładnie się zarumienią. Było pysznie, polecam Artykuł Udka z kurczaka w pikantnej marynacie pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki Arminemasła 1 cebula 1 pietruszka 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 3 ziemniak 2 litry wody 2 udka z kurczaka lub korpus 100g gęstej śmietanki 12 lub 18% 3 łyżki mąki pszennej pieprz, sól, sos sojowy do smaku Prażona cebukla: 1 duża cebula 1/2 łyżeczki soli mąka oliwa z oliwek do smażenia Masło roztopić na patelni
Słodki Zakątekpieczone ziemniaczki. Polecam! Paluszki z kurczaka 500 g mięsa drobiowego (piersi kurczaka lub mieszanka piersi i udek bez skóry i kości) 1 średniej wielkości cebula 1 małe jajko 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz ok. 2 szkl. płatków kukurydzianych Sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki łagodnego ketchupu sól, pieprz Płatki kukurydziane rozdrabniamy na mniejsze części (w rozdrabniaczu
Smaki Na Talerzusobie chwilę postoi. Do czego podać surówkę colesław. Oto kilka pomysłów na pyszny obiad: chrupiące udka kurczaka z tłuczonymi ziemniakami, koperkiem i surówką colesław>>> pieczona kaczka z kluskami śląskimi i surówką colesław>>> pulpeciki z indyka w sosie koperkowym i surówką colesław>>> gulasz po węgiersku z kaszą i surówką colesław
Moja Książka KucharskaPIECZONE ZŁOTE UDKA BEZ SKÓRY Udka to mięso jedno z najczęściej używanych mięs w kuchni. Pieczone czy smażone smakują rewelacyjnie. Nie pogardzę tymi w sosie. Moja wersja jest bez skórki, dzięki czemu są mniej tłuste. Najpierw zamarynowane, a potem obtoczone w mące kukurydzianej i podsmażone na średnim ogniu, dzięki czemu mięso zachowało swoje soki. Następnie zostały upieczone na złocisty kolor
Kuchnia Paulettesważne, całość do przygotowania w 30 min! Przepis dla 4 osób Potrzebujemy: 4 udka z kurczaka 2 łyżki oliwy czosnkowej 1 czerwona cebula 2 czerwone papryki 300g kiełków fasoli (dodałam puszkę kiełków fasoli Mung) 1 łyżeczka przyprawy "5 smaków" 150g pokrojonego w plastry kasztana wodnego (pominęłam) Sos: 2 łyżki dżemu morelowego 2 łyżki sosu sojowego 250 ml soku ananasowego(...)cebuli i dalej smażymy aż zrobi się miękka. Udka dzielimy na 3 części ( w oryginalnym przepisie należy powyjmować z kurczaka kości, ja tego nie zrobiłam i też było ok) i dodajemy kawałki do cebuli i papryki razem z przyprawą "5 smaków". Smażymy około 10 min. często mieszając. Sos. Mieszamy wszystkie podane składniki. Musimy koniecznie go popróbować, aby smak
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/mięs czerwonych i drobiu. W zachodnim świecie teriyaki kojarzy się natomiast przede wszystkim z kurczakiem. Daleko pada kopia od oryginału W wersji oryginalnej metoda polega na smażeniu mięsa w sosie sojowym, który stopniowo ulega karmelizacji (stąd przymiotnik „błyszczący”), a proces ten wzmacnia dodatek cukru lub miodu. Dla przełamania smaku do teriyaki dodaje się jeszcze albo sake, albo mirin(...)papryki – dla koloru i zdrowia. Użyliśmy polędwiczek drobiowych, bo są delikatne i szybko się smażą standardowo stosuje się natomiast mięso z udek. Zamiast nich możecie wykorzystać filety z kurczaka lub indyka. W sklepie możecie kupić gotowy sos teriyaki, ale akurat do tego dania nie jest on potrzebny. Składniki: 500 g polędwiczek z kurczaka 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki
Niedzielny kucharz