szkl. wody. W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy śliwki oraz przygotowaną wcześniej mieszankę. Całość doprowadzamy do wrzenia. Obsmażone udka kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy je gorącym sosem. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę
Smaki Na Talerzurozmąconych jajkach i bułce tartej. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy udka, na małym ogniu z dwóch stron aż ładnie się zarumienią. Udka podajemy do barszczu lub jako przekąskę z ulubionymi sosami
Kulinarne Fantazje MarioliKurze podudzia a'la creme Ciekawa alternatywa dla pieczonego kurczaka. Udka duszone w śmietanie. Delikatny smak, mięso kruche, a sos kremowo-śmietanowy. Szybki i tani sposób na zwyczajnego kurczaka. Do dzieła. Składniki: 8 podudzi z kurczaka kilka szalotek sok z jednej cytryny 400 ml śmietany 30% 2 łyżeczki mąki 2 łyżki masła do smażenia 1 żółtko sól biały pieprz
na moim stole...Jedliście kiedyś karmelizowaną cebulę? W tym daniu wyszła idealna. Upiekła się z miodem i ostrą czerwoną papryką. Z kurczaka powstał sos, który idealnie komponuje się z pieczonymi warzywami. 7 udek z kurczaka 1 cebula 1 czerwona papryka Pieprz młotkowany z kolendrą Cząber Zioła prowansalskie Glazura: 4 łyżki miodu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka przyprawy
VioletoweKucharzeniemisce. Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące. Wyłożyć udka na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polać ugotowane ziemniaki.Można danie zrobić na patelni. Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku
Kuchnia Beatymiksowania swojej zupy, użyłam nowości od Russell Hobbs. Rozdrabniacz Chop & Blend Aura to urządzenie niezwykle funkcjonalne, z którym w mig przygotujecie zupy, sosy, salsy, pasty i wiele, wiele innych. Składniki: * 1 udko z kurczaka - całe * 2 marchewki * 1 pietruszka * nieduży kawałek korzenia selera * 3-4 ziarna ziela angielskiego * 2 liście laurowe * 1 puszka kukurydzy ( puszka o wadze
kolorowotorcikowomniejszą lub większą kostkę. Zupa jest pożywna, a ugotowana na soku pomidorowym ma aksamitny ,słodko-ostry smak... Polecam gorąco :-)Składniki:mięso drobiowe (kilka udek,skrzydełek lub mały kurczak)2 puszki pomidorów w sosie własnymkartonik soku pomidorowego 1l1 czerwona papryka1 marchewka1 pietruszkaziele angielskieliść laurowysłodka paprykaostra paprykacebula1 ząbek czosnkusólpieprzoliwa z oliwekryż (ok 3/4 szkl. w zależności od ilości naszej
Walijskie Pichcenieblogu.Zapraszam , może znajdziemy coś dla siebie. Miszmasz w cieście francuskim Pierś kurczaka z warzywami Mięsne kwiaty z farszem Indyk z jabłkiem w sosie curry Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem Zapiekanka z cukinią i mięsem Pstrąg grillowany Udka pieczone z warzywami Kotlety mięsno - kalafiorowe Kotlety z piersi kurczaka z serem i pieczarkami Pulpety z mięsa wołowego Filet z indyka
W kuchennym oknie Ewymożna pójść na skróty (tak jak ja) i użyć gotowych placków. Dzisiaj proponuję wrapy z kurczakiem i warzywami pokrojonymi w paski. Podawałam z sosem czosnkowym. Składniki: 6 pszennych tortilii 300 g kurczaka (filet z udka lub piersi) papryka żółta, zielona pomidory ogórek świeży roszponka ulubione przyprawy do kurczaka oliwa Wykonanie: Kurczaka pokroić w paski, doprawić ulubionymi przyprawami i usmażyć
zadanie-gotowaniekapusty pekińskiej, 2 udka kurczaka wędzonego, 1 średnia czerwona cebula, 3-4 średnie ogórki kiszone, puszka kukurydzy konserwowej. Sos: 3-4 łyżki majonezu, 2 płaskie łyżeczki keczupu. Dodatkowo: sól i pieprz. Dzisiaj kolejna pyszna sałatka z dodatkiem wędzonego kurczaka na moim blogu. Dodatkowo wzbogacona jest o ogórka kiszonego, czerwoną cebulkę, kukurydzę oraz sos keczupowo-majonezowy. Ale akurat ta sałatka(...)dosyć drobno. Udka z kurczaka dokładnie oddzielić od kości i zdjąć z nich skórę. Mięso pokroić w drobną kosteczkę. Ogórki kiszone opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Do dużej miski przełożyć kapustę, mięso z kurczaka, ogórki, cebulę i odsączoną kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Przygotować sos. Do osobnego naczynia
Świat Domowej Kuchnimięsa) 120g roszponki 15 pomidorków koktajlowych 120g mini mozzarelli 1 czerwona cebula 1/2 zielonego ogórka 80g orzechów nerkowca 1 pomarańcza Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 3 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu sól pieprz Wykonanie: 1. Udka z kurczaka obrać i podzielić na mniejsze kawałki. 2. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki, ogórka obrać, pokroić w małe kawałki
Szalona Kuchnia Ewelinykurczakiem i warzywami . Kalafior to jedna z bardziej lubianych przystawek w naszym domu . Chłopcy uwielbiają gotowany z bułka tartą i masłem lub z sosem beszamelowym , ale pieczony też ma swój niepowtarzalny urok i smak . Dobrze doprawione udka z kurczaka w takim towarzystwie są naprawdę prostym i pysznym posiłkiem . Do tego nie wymagają ani wysokich umiejętności , ani nie zabierają cennego czasu
Ogrodnik w podróżySycylii. Jak? Ano tak...że nie zdążyłam zrobić zdjęcia końcowego...bo został rozpracowany do cna i to migiem! Ale najpierw składniki... -udka kurze i podudzia -ziemniaczki -sól himalajska różowa -vinaigrette classico- ocet balsamiczny z Modeny+oliwa z oliwek -sos pomidorowy sambal Folwark -pieprz ziołowy ,Karahi Chicken Masala,Kuchmistrz od Skworcu Kurczak kupiony musi zostać przegryziony. Jak mawiała moja teściowa(...)otacza , łatwo z niego zlezie. I tak faktycznie jest. Wkładamy udka na noc do zamrażary, wyciągamy na drugi dzień i gdy będą już prawie odmrożone ,ale nie do końca, ściągamy skórę z mięsa. Zejdzie łatwo jak rajstopki! Odczekujemy ,aż całkiem się rozmrozi. Przygotowujemy marynatę. W miseczce mieszamy vinaigrette z sosem sambal. Nie przesadzajcie z nim tylko, gdyż jest
Z Kuchni Do Kuchnibardzo delikatnie i powoli. Gotujemy wszystko razem co jakiś czas mieszając przez około 1,30-2 godziny, do miękkości mięsa (jeśli używacie udek – mięso musi swobodnie odchodzić od kości). Gdy kaczka jest już mięciutka rondel z sosem odkrywamy, wyjmujemy z sosu mięso, zdejmujemy i wyrzucamy skórkę (jeśli kalorie Wam nie straszne skórkę można bardzo drobniutko posiekać i dodać do sosu
Karo in the Kitchenmoje kulinarne wspomnienie z dzieciństwa. Taki kurczak był najczęściej podawany na weekendowy obiad. Ostatnio postanowiłam odtworzyć tradycyjne smaki i przygotowałam własnie takiego kurczaka w sosie własnym (pieczeniowym). Polecam. Składniki na 4-6 porcji: 3 udka i 3 podudzia z kurczaka (wagowo około 1 kg) 2 średniej wielkości cebule 2-3 szklanki wody sól, pieprz papryka słodka papryka ostra(...)przyprawić solą oraz pieprzem. Mięso powinno być przykryte wodą. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż do miękkości mięsa (co najmniej 1 godzinę!) . Ugotowane mięso przełożyć na talerz. Sos zmiksować i ewentualnie zagęścić niewielką ilością mąki ziemniaczanej lub zredukować (sam sos gotować, aż do lekkiej redukcji) . Do gotowego sosu przełożyć kawałki mięsa i całość zagotować. Danie podawać z ziemniakami
Ugotowaćwędzoną kaczkę. Natomiast sos bazował na francuskiej musztardzie, prowansalskiej oliwie, occie winnym i czymś jeszcze, czego do tej pory nie wiemy. Wielce prawdopodobne jest, że tym składnikiem był sos Worcestershire. Ale jak to często bywa z tajemnicami, kuszą... Podatnym na pokusy okazał się zastępca szefa kuchni, niejaki Iwan Iwanow, który wykorzystał niespodziewane wyjście z kuchni Oliviera i przejrzał zgromadzone przy(...)średnie ziemniaki, 1 marchewka, 4 jaja, 1 średniej wielkości cebula lub cienki por, 4 ogórki kiszone, 250 g ugotowanego mięsa kurczaka (najlepiej z udka), 300 g groszku konserwowego, 2-3 łyżki majonezu doprawionego sosem Worcestershire lub Tobasco Ziemniaki i marchewkę wyszoruj i ugotuj nieobrane. Jajka ugotuj na twardo. Ostudzone warzywa i jajka obierz i pokrój w kostkę. W kostkę rowniez
Eksperyment sobotniSycylijska potrawka z kurczaka Sycylijska potrawka z kurczaka to genialnie prosty i smaczny obiad. Gęsty aromatyczny sos pomidorowy gra tu pierwszy plan , do tego zioła i soczyste udka bez kości i skóry .. Poezja , a dodatkowo dość niskokaloryczne i zdrowe . Polecam taki posiłek na upalne dni . Potrawka doskonale daje się odgrzewać , nie tracąc nic na jakości , a to sprawia ,że można
Ogrodnik w podróżytreściwie zjeść. W przepisie użyliśmy kopytek, które można kupić w opakowaniach do gotowania lub smażenia. Składniki 4 udka z kurczaka 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 zielona papryka 1 czerwona cebula 1 biała rzepa 50 ml oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki cukru palmowego 4 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki(...)mielonego kminku 290 ml soku pomidorowego (najlepiej Pudliszki) 500 g kopytek (do smażenia lub gotowania) sól, pieprz Przygotowanie Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Warzywa kroimy: Marchew i seler w półtalarki, paprykę w paski, rzepę w kostkę, cebulę w piórka. Olej, sosy, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i przyprawy (cynamon, paprykę, kolendrę, imbir, koper włoski, anyż, kminek) dokładnie mieszamy. Do miski
R'n'G Kitchen