mojemu jest pyszny! Debiut z kaszą bulgur uważam za udany. Kasza bulgur - nie jestem ekspertem w dziedzinie kasz, rzadko je jadamy, ta jednak pozostanie z nami na dłużej. Dziecko co kasz nie znosi zjadło wszytko z talerza i syn nawet stwierdził, że jest tak jakby podobna do ryżu. Moje zdanie na jej temat - smakiem mało przypomina kaszę, szybko się
Blondynka Gotujeodwrót. Sobota, pomidorowa...niedziela rosół :D ale nie z pomidorowej <3 Bez wybielacza udało nam się :P Koniecznie musicie ją wypróbować, jest nieziemsko delikatna <3 Składniki 50 g masła 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 l bulionu warzywnego 5 łyżek ryżu 190 g koncentratu pomidorowego ( u nas ekologiczny o delikatnym smaku ) świeża bazylia ( 1 łyżka posiekanej do zblendowania
R'n'G Kitchenkońca tak jak sobie to umyśliłam, ale i tak jestem zadowolona, że w miarę mi się udało. Składniki: filet z kurczaka ulubione przyprawy (u mnie chilli, kminek zmielony, granulowany czosnek, sól, słodka papryka, pieprz) olej do smażenia (u mnie sezamowy) ogórek 1 szkl. ryżu do sushi przyprawy do ryżu 2 płaty nori majonez sezam jasny i czarny Ryż przyrządzić według
chwile dla mnieMiałam wielką ochotę na nadziewane pomidorki. Niestety nie ma tu prawdziwych, polnych pomidorów, ale udało mi się kupić całkiem ładne, duże pomidory w jednym ze sklepów. Leżały kilka dni czekając, aż zdecyduję się w jaki sposób je przygotować. Nie chciałam nadziewać ich ryżem ani mięsem, zdecydowałam się więc na kuskus, który ostanio bardzo mi zasmakował i doprawiłam go na sposób
Codzienne GotowanieZostało mi trochę rosołu i udo z kurczaka. Zastanawiałam się, co z tym fantem zrobić - przecież nie wyrzucę. No i w końcu wymyśliłam. Zrobiłam potrawkę z kurczaka z kurkumą i chilli. Do tego ryż i smakowite danie gotowe.Potrzebne nam (na 1 dużą lub 2 małe porcje):- 350-400 ml bulionu- duże udko z kurczaka (z rosołu)- marchewka z rosołu
W poszukiwaniu inspiracjilekkostrawny bulionik z ryżem... ;) Jedno z nas zachorowało, a reszta oczywiście musiała jeść zupę ryżową, ech... :) Potem jeszcze rozczarowywała mnie dodatkowo, mianowicie w szkolnych stołówkach, bo taka nijaka. Wszystko zmieniło się, kiedy miałam małe dziecko. Przede wszystkim to najłatwiejsza i najszybsza zupa na świecie, poza tym zupa ryżowa naprawdę bywała zbawienna - często jedyny posiłek, na jaki udało się namówić chore(...)szkoły i same ciepłe wspomnienia... Balsam na moją duszę. :) Składniki: 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego (można też zrobić na wodzie, ale na bulionie jest dużo smaczniejsza) 1/2 filiżanki ryżu, najlepiej typu parboiled 3 ziarna czarnego pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 kawałek
Kuchnia PrezydentowejCzas udać się w nieco pogodniejszy region Europy. Co powiecie na słoneczną Italię i risotto rodem z Włoch?! Kolorowe, pyszne i nietuzinkowe. Zapraszamy! ok. 50 min 4 składniki: 1 szklanka ryżu do Risotto (np. Arborio) 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka bazylii 1 l bulionu drobiowego Winiary 3 marchewki 1/2 brokułu 1/2 kalafiora 1 mała cebula wykonanie: Gotujemy litr bulionu
Ania i Marcin gotująWykonanie: Uda myjemy, przyprawiamy przyprawami odstawiamy na 10 min. Na rozgrzanym oleju smażymy uda z kurczaka na złoty kolor około 15 min. Wrzucamy do podsmażonych udek mrożoną marchewkę przykrywamy pokrywką, dusimy wszystko aż marchewka będzie miękka, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub z frytkami, dekorujemy zieleniną. Smacznego
kgwjanczewowszystkich tych, którzy - tak jak ja - uwielbiają poznawać nowe smaki. :) Z oferty marki udało mi się dostać: - napój ryżowy z truskawkami i bananem - napój ryżowy z baobabem (!) - napój z orzechów tygrysich - horchatę - krem z orzechów włoskich - krem z migdałów Pierwszy to napój z ryżu z dodatkiem musu z truskawek, banana i syropu z agawy. Przyznam, że napój ryżowy w czystej
Poranek na słodkoDelikatna, miękka, soczysta. Taka właśnie jest moja pieczeń. Było smacznie i Wam również polecam. Udało mi się kupić ładny kawałek wołowiny, wiem że jest dość droga, ale od czasu do czasu warto. Upiekłam w całości. Wspaniała pieczeń do obiadu. Można ją podawać z ziemniakami , ryżem, kaszą lub frytkami. Do tego miałam surówkę z kapusty kiszonej . W ten sam sposób
O kuchni z uczuciemSKŁADNIKI : 2 duże główki młodej kapusty 700 g mielonej łopatki wieprzowej 3 spore cebule 6 łyżek oleju 500 g ryżu ugotowanego i ostudzonego 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka do smaku 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę 1 litr bulionu, może być z kostki rosołowej 1 słoiczek suszonych pomidorów liść laurowy(...)tyle ile nam się uda. Cała kapustę umieszczamy w garnku z wodą. Kiedy zacznie się gotować dużym widelcem wyciągamy liście, które już się sparzyły i zaczynają odchodzić od kapusty. Odkładamy je na bok Cebulę obieramy, drobno kroimy, podpiekamy na patelni na oleju z odrobiną soli i pieprzu. Do miski przekładamy ugotowany ryż, mięso mielone, czosnek, część
Kulinarne Fantazje Mariolisierpniowy długi weekend udało mi się odwiedzić Wrocław. A we Wrocławi trafiłam do GENIALNEJ indyjskiej knajpy. Masala to cudowne miejsce, w którym na talerzu naprawdę można poczuć zapach i smak Indii. Obsługa jest przemiła, a lokalizacja nieopodal rynku sprawia, że naprawdę chce się tam wracać. Ja wrócę na pewno :) W karcie było tyle smakoływków, że ciężko było się na cokolwiek(...)zdecydować - aromatyczne zupy, marynowane w jogurcie i pieczone w piecu tandor mięso z kurczaka lub jagnięciny, czy ryż basmati z mnóstwem dodatków. W końcu wybrałam Maithy Chicken Masala- czyli kurczaka w delikatnym jogurtowym sosie z orzechami nerkowca i mnóstwem orientalnych przypraw, a do tego tradycyjny chlebek naan z dodatkiem czosnku. Smak tej potrawy tak bardzo zapadł mi w pamięć
DefinicjaSmakuposiekanej natki (osobno listki i łodyżki) 70 g chorizo, pokrojonej w plasterki udo z indyka, bez skóry i kości, pokrojone w kostkę oliwa 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 czerwona papryka, bez gniazda nasiennego, pokrojona w kostkę 1 łyżka przecieru pomidorowego 300 g ryżu do paelli (u mnie zwykły basmati) 750 ml wywaru warzywnego 100 g mrożonego groszku cytryna Czosnek
Dzieje kuchennej Wiewióryprzełożyć rybkę z puszki razem z sosem pomidorowym. Kawałki śledzia rozdrobnić widelcem. Dodać ugotowany ryż, jajka pokrojone w drobna kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i połączyć z majonezem.Sałatka choć smaczna to wcale fotogeniczna nie była. Po wykonaniu kilkudziesieciu zdjęć wreszcie się udało coś uchwycić. Z pomocą przyszły mi ozdobione pięknymi kwiatkami talerzyki ze sklepu przyjemnegotowanie.pl
Monia miesza i gotujezupa pomidorowa". A to nic innego, jak właśniekrem z pomidorów z ryżem. Zrezygnowałam z ryżu, a żeby nadać jeszcze bardziej swojskiego, małopolskiego charakteru,dodałam ser kozi.Głównym jego zagłębiem na tych terenach są okolice Tymbarka i Nowego Sącza, co widaćna poniższej mapce przysmaków małopolskich. Cudem udało mi się zrobić zdjęcia ocalałej porcji. KREM POMIDOROWY Z KOZIM SEREM. /w oparciu
W kuchni Karmel-itki