przypadły mi najbardziej moje ulubione oliwki kalamata i kalamon, których było pod dostatkiem. Ponadto można było również spróbować wyśmienitego sera feta, znakomitych greckich gołąbków — dolmadakia z liści winogron wypełnionych ryżem, sałatki horiatiki, pieczywa wypiekanego na miejscu, oryginalnych tzatzyków, czy szaszłyków baranich. Choć te ostatnie odstawały od tych, które miałem przyjemność jeść w Grecji. Jak na łasucha przystało, największą frajdę sprawiły(...)spróbowałem tylko odrobinę, choć bakława smakowała mi na tyle, że z trudem powstrzymałem się, aby nie wynieść ukradkiem całego talerza i spałaszować po kryjomu. ;) Szkoda, że poza mezedes nie udało mi się spróbować dań oferowanych w karcie, więc ich poziom jest wielką niewiadomą, ale po oryginalne greckie kąski z pewnością wpadnę, bo można je również zabrać z restauracji na wrocławskim
Food SquareDosypujemy do mięsa mielonego len mielony i wszystkie składniki mieszamy. Papryki myjemy, przekrajemy na pół wzdłuż i oczyszczamy. Nadziewamy środek mięsem mielonym. Kaszę jęczmienną perłową umieszczamy w pojemniku na ryż i układamy na 1 poziomie parowaru, zalewamy go wrzątkiem i włączamy urządzenie na 30 minut. Na 23 minuty przed końcem parowania kaszy, na 2 poziom dokładamy na folii aluminiowej nadziewane(...)talerz i posypujemy kaszę i pomidory szczypiorkiem. Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam
Parowar Facetałyżki quinoa czerwonego kilka listków rukwi wodnej Quinoa czerwone, zwane również komosą ryżową, wsypujemy na sitko o drobnych oczkach. Przepłukujemy pod bieżącą wodą i przesypujemy do pojemnika na ryż. Układamy go na pierwszy poziom parowaru i zalewamy wrzątkiem ok. 0,2-0,3 cm ponad jej poziom. Włączamy urządzenie na 25 minut. Fasolkę szparagową żółtą myjemy, osuszamy i odkrajemy(...)nakładamy quinoa, fasolkę i rukiew do miseczki czy na talerz :) Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam
Parowar Facetamiskę, małą patelnię i duży garnek z pokrywką, taki, żeby zmieściła się w nim cała główka kapusty. Wyjmijcie do miski mielone mięso, włóżcie ugotowany, odsączony i wystudzony brązowy ryż, wbijcie całe jajko. Przyprawcie mięso solą, pieprzem, cząbrem, majerankiem i przyprawą warzywną (tak, wiem że glutaminian i te sprawy, ale codziennie jej nie używam), wciśnijcie ząbek czosnku. Pokrójcie drobno średnią(...)upierdliwa czynność bo trzeba kapustę mocno podgrzać i parzy w palce. Możecie pomóc sobie łyżką, widelec tylko podziurawi liście. Zdejmujemy po kolei warstwy liści i odkładamy na talerz. Mnie udało się wyparzyć 13 ładnych, dużych liści, a kapustka była naprawdę nieduża, ważyła około 600g. Gdy już ściągniecie zaparzone, miękkie liście, poleci szybko. Farsz nakładamy od strony najgrubszego nerwu liścia, zawijamy
Karo in the Kitchenzupowa pięknością, nie jest też fotogeniczna, zachwyca za to bogactwem smaku. Bardzo treściwa, idealna zupa na jesienne i zimowe obiady. Dla mięsożerców ale myślę, że wersję bezmięsna tez udało by się skomponować :) przepis pochodzi z listopadowej KUCHNI. Rumuńska zupa na zakwasie, z klopsikami lub nie zakwas do zupy: 25 g zakwasu żytniego 200 ml ciepłej wody 50 g razowej(...)składników. Zostawiamy pod przykryciem (ściereczka), w cieple na 3 dni, codziennie mieszamy. klopsiki: 300 g mięsa wołowo-wieprzowego 1/2 posiekanej cebuli 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki ryżu sól, pieprz i posiekany lubczyk do smaku (u mnie natka pietruszki) Wszystkie składniki klopsików mieszamy, doprawiamy i formujemy z mięsa klopsiki wielkości orzecha włoskiego. zupa: 1 cebula 2 marchewki
Dzieje kuchennej WiewióryMicrosoftInternetExplorer4 Parę tygodni temu otrzymałam wieeelką paczkę! O, taką: A teraz o tym po co i dlaczego... Do testowania produktów zgłosiłam się za pośrednictwem facebooka i ku wielkiej radości udało mi się być w gronie szczęśliwców, którzy je otrzymali. Paczka choć lekka, w środku zawierała ogromną ilość wafli extra cienkich Good Food : solonych kukurydzianych , a także ryżowych naturalnych . Każdy zestaw(...)całość (3 opakowania) to ok. 100g. Extra cienkie wafle ryżowe naturalne: 100g wafli zawiera 3,8% błonnika 1 wafel to tylko 16 kcal 1oo% pełnoziarnistego ryżu brązowego w składzie Tylko 0,1g tłuszczu, 3,4g węglowodanów i 0,3g białka w jednym waflu Nie zawierają soli 100% bezglutenowe Extra cienkie solone wafle kukurydziane: 100g wafli zawiera
Kuchnia w czekoladziezalecane czynności. Zawsze czytaj co masz zrobić teraz i w następnym kroku, żeby być przygotowanym - takie czytanie na zakładkę. Teraz najlepsza część. Zrelaksuj się! Mieszaj delikatnie podsmażaną cebulę lub ryż do risotto i daj sobie wpaść w "mieszaniowy trans". Nigella Lawson mówi, że nic jej tak nie uspokaja jak mieszanie risotta i dolewanie bulionu. Zgadzam się z nią. Mieszaj(...)ogień. Dosalaj na końcu, bo w trakcie gotowania woda się redukuje i dopiero w gotowym daniu masz odpowiednie proporcje. Bądź nieustraszona! 5. Bądź dumna ze swojego dzieła Wszystko gotowe? Udało się? Pewnie, że się udało. To jednak nie koniec. Wyjmij ładny talerz, nakryj stół, postaw swoje dzieło na środku. Bądź z niego dumna. Teraz masz czas, żeby siebie pochwalić . Możesz
W kuchni wieczoremPiątnica to firma zajmująca się konfekcjonowaniem i sprzedażą produktów w kategoriach: ryżu, przypraw, kasz, płatków, roślin strączkowych, bakalii, herbat i innych. Sama także stała się producentem wielu rodzajów kasz. Oferowane produkty pochodzą z pewnych i sprawdzonych źródeł, dzięki czemu klient ma pewność, że towar który zakupił jest wysokiej i dobrej jakości. Jednak jakość to nie wszystko :) Piątnica oprócz świetnego(...)jest znaleźć każdy szukany produkt :) A jest ich baaaardzo dużo, więc jest w czym przebierać i wybierać :) Ja miałam ogromne trudności w zdecydowaniu się, jednak w końcu mi się udało i w swojej paczce znalazłam: Czarnuszka w ziarnach Stewia w liściach Koper włoski Marchewka suszona w płatkach Papryka czerwona w płatkach Curry Estragon Cząber Zioła prowansalskie Przyprawa naturalna
Zdrowie na języku :Pformujemy kotleciki, które układamy na folii aluminiowej w parowarze. Kasze jaglaną wsypujemy do sitka i płuczemy zimną wodą po czym wsypujemy ją w pojemnik do ryżu i zalewamy wrzątkiem na ok . 0,5 cm powyżej, żeby wchłonęła całą wodę. Jeżeli damy więcej kaszy, poziom trzeba dać wyższy, przy ok 200 g, to będzie już 2 cm.Parowar włączyłem(...)się i dopiero nakładamy wraz z kotlecikami. Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Od wczoraj można też na blogu dodawać zdjęcia potraw inspirowanych przepisem, do czego zachęcam, oczywiście jeśli ktoś ma ochotę się podzielić ze mną i innymi swoją wersją:) Pozdrawiam
Parowar Facetażółtek wsypujemy cukier puder, zaczynamy miksować, powoli dodajemy twaróg. Cały czas miksując dodajemy kawałki truskawek i budyń. Ubijamy białka i przekładamy je do reszty składników delikatnie mieszając. Pojemnik na ryż wykładamy folią do pieczenia. Łamiemy na małe kawałki herbatniki kakaowe i połowę układamy na folię, tak żeby przykryły całą powierzchnie. Następnie wlewamy na nie masę i na górę układamy resztę(...)dekorujemy połówkami borówek i kawałkami truskawek i wstawiamy do lodówki. Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam
Parowar Facetamielony, mąkę amarantusową, bakalie i żurawinę. Przyprawiamy cynamonem i kardamonem i dokładnie wszystko ze sobą mieszamy, aż wyrobi się jednolita masa. Podobnie jak przy serniku pojemnik na ryż wykładamy folią do pieczenia. Spód folii posypujemy otrębami owsianymi i wkładamy na nie naszą masę.Ciasto w pojemniku wkładamy na 1 poziom parowaru, zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy(...)żeby ciasto znalazło się na nim :) i zdejmujemy folie. Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam
Parowar Facetabrakuje czasu, a żołądek domaga się czegoś konkretniejszego niż wafle ryżowe czy serek wiejski? Nie, to nie jest moment na hamburgera, ale na obiad, który nie może się nie udać, a na dodatek jest sycący i pyszny! Co to takiego? Kurczak z warzywami! Trochę zastanawiałam się nad faktem, czy wypada w ogóle zamieszczać tutaj taki przepis. Szczególnie poprzez wzgląd(...)znalazły się w niej ziemniaki. Tak. Ziemniaki. Dlaczego? Są dobrym źródłem węglowodanów złożonych i dzięki ich obecności w miksie zaoszczędzimy na czasie, bo nie będziemy musieli gotować kaszy czy ryżu. Wbrew powszechnym opiniom- ziemniaków nie trzeba się ich bać. Ciągle słyszy się, że są wysokokaloryczne, mają wysoki indeks glikemiczny i po prostu- tuczą. W rzeczywistości sytuacja wygląda inaczej- ziemniaki
peanutbuttermonstermożna?! W końcu jakość dodanego alkoholu odzwierciedla się w potrawie, a cydr nijak się mam do drogiego, dobrego białego wina. Hm, nie zgodzę się z tym - jeśli uda nam się zdobyć dobry cydr (a to bywa bardzo trudne; polecam mniej znane, regionalne przedsiębiorstwa), to i nasze risotto będzie smaczne. Także niekoniecznie wina z wysokiej półki są lepsze(...)rozpoczął się niedawno. Te smukłe, złociste grzyby najlepiej smakują na świeżo, najlepiej prosto przyniesione z lasu po porannym grzybobraniu. Risotto to klasyka. Sekret tkwi w składnikach - odpowiednim ryżu, dobrym białym winie lub cydrze, świeżych dodatkach i aromatycznych przyprawach, jak również w technice przygotowania - bezustanne mieszanie, które zapobiega przywarciu i przypaleniu, dolewanie bulionu partiami, aby ryż wchłaniał go powoli
W kuchni Karmel-itkiwodę. Włączamy parowar na 13 minut. Poprzednio bób robiłem 20 minut , teraz chciałem zrobić trochę bardziej twardy, do tego pojemnik do przechowywania żywności jest dużo cieńszy niż pojemnik na ryż, także szybciej się w nim zrobi. Czas, po którym według Was bób będzie najlepszy, najlepiej próbować samemu metodą prób i błędów :) Suszone pomidory i plastry boczku kroimy na kawałki(...)makaron przekładamy na talerz czy salaterkę i posypujemy kawałkami bazylii. Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam
Parowar Facetaoliwek Przyprawy : pieprz czarny Quinoa, czy jak kto woli komosę ryżową wsypujemy na sitko o drobnych oczkach i przepłukujemy wodą. Przesypujemy ją do pojemnika na ryż i wkładamy na 1 poziom parowaru. Polewamy ją oliwą z oliwek, a następnie zalewamy wrzątkiem ok. 0,2-0,3 cm ponad jej poziom. Włączamy urządzenie na 25 minut. Szparagi myjemy(...)mieszamy wszystko wraz z kawałkami mango na miseczce, czy talerzu. Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam
Parowar Faceta