uda z ryżem - 500 przepisów (strona:22/34)

KREM Z ZIELONEJ SOCZEWICY NA ROSOLE Z WŁOSKIM SERKIEM 159

razy robiłam podejście do zupy z soczewicy. Pierwszy oczywiście nie udany. Drugi tak zmajstrowałam, że grzech było odchodzić od talerza. Zupę można zrobić na wodzie, bulionie warzywnym lub rosole. Ostatnia wersja jak dla mnie najsmaczniejsza. Z przyprawami trzeba bardzo delikatnie,żeby nie przesadzić i zepsuć całego smaku, tak jak ja to zrobiłam za pierwszym razem.  Składniki(...)ugotował) oraz namoczoną wcześniej soczewicę, gotować ok. 15 minut. Następnie zmiksować. Dodać, wodę, czosnek, mascarpone, przyprawy i ponownie zmiksować. Gotować chwilę i podawać na gorąco z grzankami, makaronem lub ryżem :-) Pycha

pieprzny smaczek
Wegańska PRAGA 162

Przed wyjazdem oczywiście zwiedziliśmy "internety" w poszukiwaniu informacji na ten temat - bardzo pomocna okazała się mapka, którą znajdziecie tutaj . Są tam zamieszczone wegetariańskie restauracje, ale również wegańskie. Nie udało nam się odwiedzić wszystkich, lecz tylko małą ich część. Reszta zostaje do przetestowania na następny raz :) Warto jeszcze dodać, że poza typowo wegańskimi sklepami jak np. World Vegan (pieczywo, kosmetyki, pasztety(...)wszystko leży w dużym garze :) Jednak za taką ceną oferta warta pokuszenia się. Zamówiliśmy również zielone curry z wegańskimi "krewetkami" z mleczkiem kokosowym i warzywami, podawane z limonką i ryżem (koszt 180 CZK). "Krewetki" wegańskie wyglądem i fakturą przypominały te prawdziwe. Maugo: wegańskie "krewetki" wyglądem wywarły na mnie takie wrażenie, że aż zrezygnowałam z ich konsumpcji, bo zbyt przypominały

Bananowe Pole
Meksykańskie leczo 126

Danie typu "otwieramy puszki", łatwe i szybkie w przygotowaniu i nie ma takiej opcji aby Wam się nie udało. Jeżeli lubicie połączenie słodyczy ananasa i kukurydzy z kurczakiem i pikantnością ketchupu to będzie Wam smakowało. Dla mnie pycha. 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka ananasa 3/4 szklanki mrożonego groszku 1 czerwona(...)odsączone z płynu, zalać rosołem i ketchupem. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. 4. Na samym końcu dodać groszek i gotować jeszcze przez 5 minut. 5. Podawać z ryżem lub pieczywem

Jadło i czytadło
"Sup h̄ĕd", czyli zupa grzybowa po tajsku (ซุปเห็ด) 183

trawy cytrynowej 4 liście limonki "Kaffir" 2 cm imbiru 3 cm galangalu (można pominąć - zupa i tak będzie pyszna) 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli (może być czerwona, mi udało się dorwać żółtą :)) 4 łyżki sosu rybnego (lub dopraw solą) sok z połowy limonki + 1 łyżka pure z tamaryndowca lub sok z całej limonki 1. Grzybki shitake zalewamy(...)pokrojone grzyby. Gotujemy kolejne 15 minut. 4. Na koniec dodajemy pure z tamaryndowca i/lub sok z limonki. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Podajemy z makaronem dwujajecznym lub ryżem jaśminowym i ewentualnie posypujemy świeżą kolendrą. Smacznego! :) P.S. Jeśli chcecie dodać groszek cukrowy, trzeba wrzucić go do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Jeśli przeczytaliście gdzieś, że galangal smakuje podobnie

Tajskie smaki
Szynka wieprzowa ze szparagami na kaszy gryczanej 207

lodówki, układamy je na folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru. Pojemnik na wodę zalewamy wrzątkiem i włączamy urządzenie na 25 minut. Kaszę gryczaną prażoną przesypujemy do pojemnika na ryż i na 15 minut przed końcem parowania mięsa, zalewamy ją wrzątkiem i układamy na 2 poziom. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, cukinię żółtą podobnie tylko następnie kroimy(...)szparagi. Danie posypujemy świeżymi ziołami, których listki rwiemy na mniejsze kawałki. Czekam na Wasze komentarze oraz uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Przepis bierze udział w akcji : Pozdrawiam i smacznego. Adam

Parowar Faceta
Banan z parowaru w 4 wariantach 215

sosem i brakiem migdałów. Banana obieramy i kroimy na pół, kładziemy na głębokim talerzu, wyciskamy sok z połowy cytryny i obtaczamy w nim obie połówki banana. Do pojemnika do ryżu nakładamy 1,5 łyżki miodu wielokwiatowego, 3 łyżki posypki - wiórków czekolady gorzkiej ( można dać 3-4 kostki czekolady gorzkiej, tylko drobno pokroić) i płaską łyżeczkę cynamonu. Banany w parowarze dajemy(...)minie i dalej będę z nimi eksperymentował :) Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego.AdamPrzepis bierze udział w akcji

Parowar Faceta
Kurczak w kremowym sosie cebulowo-paprykowym 265

pole do popisu,  z czym go podacie …ja jadłam z bułeczką J tak lubię, ale doskonały jest do ziemniaków czy kaszy. Składniki: Na dwie porcje: ½ kg mięsa z uda kurczaka bez skóry i kości ½ papryki czerwonej ½ papryki białej lub zielonej 1 cebula 1 czubata łyżka masła klarowanego ¾ szklanki domowego bulionu lub rosołu 100 ml białego wytrawnego wina(...)minut, dodać  topiony serek, doprawić  do smaku solą oraz pieprzem, gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia.  Posypać grubo posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Ossobuco z dynią i kurkami 162

zależności od regionu w jakim jest serwowane ponieważ w samej stolicy, podaje się je z gremolatą, czyli mieszanka skórki cytrynowej, czosnku i natki pietruszki, a serwuje z szafranowym ryżem. Moja wersja ossobuco dopasowała się do jesiennych klimatów, nie sposób oprzeć się kolorom jakie malują się na talerzu. Dzięki duszonym warzywom, pożywnym mięsie i porcji kremowego pure ziemniaczanego danie doskonale wpisuje(...)laurowe sól, pieprz oliwa z oliwek 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 1 łyżeczka suszonego tymianku 4 ziela angielskie roztarte szczypta cynamonu szczypta startej gałki muszkatołowej *dobrze jeśli uda Wam się kupić już pociętą gicz, jeśli nie to najlepiej poproście o to rzeźnika, bez specjalnych narzędzi będzie Wam ciężko rozprawić się z giczą w domu, ostatecznie można użyć

Słodki Kompromis
Warto sięgnąć do kulinarnych tradycji innych narodów 156

poznać inne  kuchnie  niż polska, choć i tej nie ma się nic do zarzucenia. Kuchnia europejska znana jest z potraw włoskich czy francuskich. Niekoniecznie trzeba się jednak udać pod wieżę Eiffla by spróbować wykwintnych croissant'ów czy pod rzymskie koloseum by skosztować doskonałego spagetti. Wystarczy być trochę bardziej innowacyjnym i nie bać się podejmować wyzwania. Pozwolenie sobie(...)zredukowanie uczucia nudy. Bawiąc się składnikami, choć odrobinę eksperymentując i dodając do posiłków kilka nowych składników można stworzyć prawdziwe dzieło sztuki. Wybór jest przecież tak duży. Zastąpienie ziemniaków ryżem, podlanie mięsa wytrawnym winem czy koniakiem, śledzenie aktualnych trendów by skorzystać z darów natury w danym sezonie po okazyjnej cenie, może znaczenie wpłynąć nie tylko na zdrowy styl życia

upichcona
Meksykańskie burrito 177

końcu udało mi się znaleźć wolną chwilę na napisanie nowego posta. Całymi dniami jestem zajęta pracą, a po powrocie do domu myślę tylko o pójściu spać. Jednak mój pobyt w USA powoli dobiega końca, zostały już tylko 3 tygodnie pracy, a później kilkanaście dni zwiedzania. Mimo, że Stany bardzo mi się podobają, to tęsknie już za domem i dobrym polskim(...)placki pojawi się na blogu po moim powrocie do Polski, póki co używam kupnych. MEKSYKAŃSKIE BURRITO (składniki na 6 tortilli) - 6 placków tortilli - 300 gram mięsa mielonego wołowego - torebka ryżu - duża cebula - ząbek czosnku - czerwona papryka - papryczka chili - pół puszki fasoli czerwonej - pół puszki kukurydzy - około 200 gram przecieru pomidorowego - sól, pieprz, papryka słodka, oregano - oliwa z oliwek do smażenia

Zgrabne Gotowanie
Zapiekanka warzywna z parowaru 226

pieczenia, tak żeby po bokach wystawała, żebyśmy mieli za co później chwycić. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plastry. Po czym połowę układamy na spód pojemnika do ryżu. Posypujemy je pieprzem ziołowy. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i parzymy wrzątkiem na sitku. Kiedy woda z niej obcieknie, układamy ją na ziemniaki. Pieczarki myjemy, obieramy daszki i kroimy w plastry(...)dnie i przekładamy danie na talerze docelowe, na wierzch układamy rukole.   Czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam

Parowar Faceta
Zimowa sola sauté 163

chyba nawet lubię tę porę roku. Chyba, bo... No cóż, jestem okropnym zmarzluchem i nawet najcieplejsza kurtka niewiele mi pomaga. Jednak staram się jak mogę, owijam szalikiem i udało mi się jeszcze nie zamarznąć. Chłody mają wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale i na to, co jemy. Przychodzi wtedy ochota na cięższe, gęste, pikantne i grzejące brzuszki potrawy. Niestety(...)się do tej pory bardzo rzadko, więc przyszła pora to zmienić. Są przecież zdrowe i wartościowe, a pasuje do nich prawie wszystko. Tym razem w roli dodatków naturalny, brązowy ryż i szpinak. Zapraszam. Sola ze szpinakiem i brązowym ryżem (porcja dla 2 osób) Należy przygotować: 2 duże filety z soli 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku 200 g świeżego szpinaku

Ratunku obiad
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. 246

Zawsze uwielbiałem kurczaka słodko-kwaśnego, ale rzadko kiedy mi się udawał lecz ten kurczak udał się po prostu idealnie nie za kwaśny i nie zbyt słodki. Bardzo dobry! Więc zapraszam was do wypróbowanie tego przepisu. Składniki: 500 g filetów z kurczaka 200 ml oleju do smażenia 1 jajko 100 g bułki tartej 1,5 szklanki wody Średnia cytryna 5 łyżeczek(...)cytryny, cukier i sos pomidorowy, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do sosu dodajemy kurczaka, gotujemy, aż kurczak wchłonie prawie wszystek sos, przez ok. 10 minut.  Serwujemy z ryżem polanym odrobiną oleju sezamowego.  Smacznego

Kuchnia Łukasza
Sałatka amarantusowo - marchewkowa z parowaru 182

daktyli  5 listków bazylii tajskiej  Przyprawy :  kardamon mielony imbir  Ziarna amarantusa przesypujemy na sitko z małymi oczkami i płuczemy zimną wodą. Przekładamy do pojemnika na ryż i układamy na 1 poziomie parowaru. Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Ja robiłem każdy kolor oddzielnie, dopiero po parowaniu wymieszałem. Przyprawiamy je kardamonem i imbirem i mieszamy(...)liście bazylii i również dokładamy do sałatki. Wszystko dokładnie mieszamy. Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam

Parowar Faceta