się, że kasza jaglana idealnie nadaje się do sushi. Moja wyszła bardzo kleista i plastyczna, lepsza niż niejeden ryż do sushi! Dodatkowym zaskoczeniem było to, że zielone szparagi również świetnie pasują do sushi. Nadają makom wspaniałej chrupkości :) Eksperyment uważam za bardzo udany. "Spolszczone" sushi smakuje inaczej niż tradycyjne, jednak wcale nie jest gorsze. Co ciekawe, nadal świetnie łączy się
Zawsze głodna!jakiś ciekawy przepis na jej wykorzystanie. I udało się - wyszukałam przepis na pyszne biryani z soczewicą. Biryani to klasyczne danie kuchni indyjskiej, typowej zwłaszcza dla północnych terenów Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa beryā(n) oznaczającego "pieczony". Zasadniczo polega ono na zapiekaniu w szczelnie zamkniętym garnku na przemian ułożonych warstw ryżu i mięsa, z dodatkiem różnych kombinacji przypraw
Świat Domowej KuchniDanie jest gotowe. Przekładamy na talerz i posypujemy startym serem oraz rzeżuchą. Podajemy na ciepło z dodatkiem ryżu, tostów czy chlebkiem Nan, jak w naszym przypadku. Mamy nadzieję, że podzielicie się wrażeniami smakowymi, jeśli wypróbujecie to danie. Nasza wskazówka : jeśli nie uda się Wam kupić Pak choi, możecie spokojnie użyć kapustę pekińską. Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetanieudało się ;) Sałatka nadaje się nie tylko na imprezy - przekonałam się, że to również idealna przekąska do pracy :)Użyłam mortadeli, Wy możecie użyć tego, co Wam się żywnie podoba - szynki, parówek, kiełbasy, jeśli chcecie, by Wasza sałatka była bezmięsna, zamiast wędliny dodać można kukurydzę z puszki.Składniki:- pół główki kapusty pekińskiej- 0,5 kg mortadeli- szklanka ryżu- 2-3 łyżki
Kulinarne zapędy KokosaWami podzielić. W końcu każdy może mieć gorszy dzień, nawet taka kuchara jak ja. ;) W maju udało mi się opublikować 15 przepisów: Dania obiadowe: Szybkie curry z kurczaka Chilli con carne Placek po węgiersku Köttbullar - klopsiki szwedzkie Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan Kotlety rybne Słodkości: Jogurtowe ciasto cytrynowe z polentą Tort marchewkowy z masą jogurtowo-twarożkową
Cooking Monsterszpinaku i dojrzewającej szynki może wydawać się nieco egzotyczne, lecz całość doskonale współgra. Bez ziemniaków, bez ryżu i bez chleba ryba też może być pyszna! Najlepiej smakuje, gdy fasolka się podsmaży i ma chrupiącą skórkę – teraz użyłam zwykłej fasoli, lecz kiedyś udało mi się dostać białą, drobną fasolkę – była jeszcze lepsza. Oczywiście można użyć także ugotowanej suszonej fasoli
Poezja smakupracach domowych, zresztą Dario i tak pracował w niedzielę, więc nie przesiadywałam w kuchni zbyt długo. Udało mi się jednak upiec pyszną, oryginalną chałkę, na którą wkrótce Was zaproszę. Wymyśliłam także błyskawiczny sos kurkowy z kurczakiem. Świetnie pasuje do ziemniaków lub ryżu – jako samodzielne danie, a także jako dodatek do mięs, podkreślający smak pieczystego. Uwaga! To nie jest potrawa
W mojej kuchnikońcu znalazły swój cel, skończyły swój żywot w szyszkach ryżowych, a raczej w kulkach ryżowych. Wyszło super, udały się kulki, puszki znikają ze spiżarki, a kulki znikają w naszych ustach:) Banalnie prosty deser, szybki w wykonaniu i baaaardzo pyszny. Składniki: duże opakowanie ryżu preparowanego (200 g) 2 puszki masy krówkowej 50 g gorzkiej czekolady 50 g białej czekolady Sposób przygotowania
na moim stole...przepyszny (nie wiem, czy to zasługa tego, że ostatnio mam dużą ochotę na ryby ;)), za to ryżowi trochę brakowało - nie jestem w stanie powiedzieć czego, ale czegoś mi w nim było brak. Całość jednak - jak najbardziej na plus :) Mam nadzieję, że uda nam się za jakiś czas wrócić do Kazimierza. Mam nadzieję, że ponownie zjemy dużo i dobrze. Jeśli
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kremówką, masłem i cukrem trzcinowym Kolejne smaki dzieciństwa, tym razem jednak zapieczona. Kiedyś jedzony tak" ryż wymieszany z tartym jabłkiem, zalany śmietaną i posypany cukrem i cynamonem. Obie wersje pyszne.Jakoś tak na stare smaki wzięła mnie ochota ;)Wczorajszy wieczór udany. Nadal mnie dziwi, że pomimo, to nie jest nawet moja klasa tak dobrze bawię się z tymi ludźmi
More food, love and dreamstrochę w internecie, sprawdziłem zawartość lodówki i zdecydowałem się na risotto ze szpinakiem i kurczakiem. Zakupiłem specjalny ryż (taki okrągły) i przystąpiłem do gotowania. Do risotto wybrałem białe wino Celebro France www.facebook.com/KlubCelebro. Doskonale pasowało do tej potrawy i z trudem udało mi się ocalić trochę do zrobienia zdjęcia:) Czytaj dalej
Gotuj z MisiemGolabki z miesem i ryzem to klasyk polskiej kuchni.Owszem ,danie troche pracochlonne,ale jednorazowo przygotujemy ilosc wystarczajaca na kilka dni,lub nawet uda sie cos
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!trochę czasu na stężenie i kremu budyniowego. Składniki na wafel ryżowy: 100 g ryżu dmuchanego (preparowanego) 80 g białych pianek 2 łyżeczki masła 2 łyżeczki masła orzechowego Składniki na brownie Składniki na krem budyniowy (wystarczy zrobić go z połowy składników) +zielony barwniki spożywczy, niebieska galaretka (udało mi się ją kupić w Kauflandzie), kakao Brownie pieczemy według przepisu i odstawiamy(...)godziny w lodówce, żeby stężeć. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy pianki i mieszamy na małym ogniu aż zupełnie się rozpuszczą. Dodajemy masło orzechowe, mieszamy do uzyskania jednolitego koloru, dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Całość można robić na małym ogniu, bo pianki, kiedy stygną, bardzo szybko sklejają ryż. Masę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakładamy na górę dodatkowy arkusz
Ciastkozercymojemu jest pyszny! Debiut z kaszą bulgur uważam za udany. Kasza bulgur - nie jestem ekspertem w dziedzinie kasz, rzadko je jadamy, ta jednak pozostanie z nami na dłużej. Dziecko co kasz nie znosi zjadło wszytko z talerza i syn nawet stwierdził, że jest tak jakby podobna do ryżu. Moje zdanie na jej temat - smakiem mało przypomina kaszę, szybko się
Blondynka Gotujeodwrót. Sobota, pomidorowa...niedziela rosół :D ale nie z pomidorowej <3 Bez wybielacza udało nam się :P Koniecznie musicie ją wypróbować, jest nieziemsko delikatna <3 Składniki 50 g masła 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 l bulionu warzywnego 5 łyżek ryżu 190 g koncentratu pomidorowego ( u nas ekologiczny o delikatnym smaku ) świeża bazylia ( 1 łyżka posiekanej do zblendowania
R'n'G Kitchen