wreszcie udało się zrobić muszle makaronowe, do tej pory podziwiane u Oli! Szkoda, że tak długo dawałam się namawiać, zamiast od razu pójść, kupić i zrobić. Szkoda, bo omijało mnie bardzo smaczne, wyjątkowe danie. Wyjątkowe, bo muszle makaronowe można nadziewać chyba wszystkim, co macie w lodówce, nie potrzebujecie nawet sera - tworzycie farsz z czego tylko chcecie a składniki wymieszać(...)Zapamiętam właśnie ich smak na długo, może też Wam posmakuje tak, jak mnie. ;) Składniki: ok. 150 g makaronu conchiglione (duże muszle) 4 łyżki oliwy z oliwek 1 mała pierś kurczaka 1/2 zielonej papryki 3-4 zielone cebulki (grubego szczypioru) 20-30 zielonych oliwek nadziewanych czerwoną papryką lub zwykłych bez pestek 150 ml przecieru pomidorowego (lub gęstego soku) 3 łyżki serka
Kuchnia PrezydentowejW ubiegłym tygodniu miałam okazję gościć na warsztatach marki Galeo. Przygotowywaliśmy dania z serii „Światowe standardy w domowym wydaniu”, co wyszło baaaardzo smacznie. Ku
Kuchnia Bazyliikolację, czy lunch. Jest jednak i ta druga strona medalu, bo bardzo łatwo tym kurczakiem można się znudzić i czasem musimy się nieźle namęczyć, żeby wymyślić i podać coś smacznego, szybkiego, a jednocześnie innego niż zwykle. To ja dziś podpowiadam i podrzucam kolejny pomysł na kurczaka inaczej, ale nadal błyskawicznie i smacznie. Tym razem będzie gulasz drobiowy zrobiony na bazie(...)mięsa z udek i podudzi z delikatnym sosem śmietanowym. Podany z drobną kaszą lub ryżem jest pyszny! Składniki 5-6 udek z kurczaka (lub gotowe obrane mięso z udek/podudzi) jedna marchew biała część pora 100 ml śmietany 30-36% woda mąka do obtoczenia ok. 3 łyżki oleju lub masła klarowanego łyżka masła (zwykłego) przyprawy: listek laurowy łyżeczka całych ziaren pieprzu
Analiza SmakuPyszne z chrupiącą skórką pałki z kurczaka to super propozycja na obiad. Do pałek wystarczy dodać jakąś ulubioną surówkę, ryż, kuskus, ziemniaki lub po prostu pieczywo i mamy świetne danie obiadowe. Do marynaty dodałam ciekawy składnik. Z obawy przed przedobrzeniem dałam jedną dość czubatą łyżeczkę ale następnym razem dam więcej, bo ten składnik jest bardzo ciekawy w smaku(...)suszonych krewetek. Do tego zawiera cebulę, czosnek i tamaryndowiec, a to wszystko zalane naturalnym olejem sojowym. Pasta ma fajny pikantno-słodki smak. Jeśli jest ciekawy smaku tej pasty to udaj się na zakupy do Kuchnie Świata . Panierowane pałki pieczone
Ewa w kuchnizrobienie domowej wędliny wcale nie jest takie trudne. Przede wszystkim musimy zdecydować, z czego chcemy zrobić naszą wędlinę, najczęściej kupujemy schab wieprzowy, choć może być to również pierś kurczaka, indyka, czy karczek. Ważne, aby mięso było dobrej jakości, pozbawione chemii i dodatkowych substancji. Pamiętajmy, że do zrobienia domowej wędliny niepotrzebne są nam ulepszacze, wystarczy kawałek mięsa, sól oraz przyprawy. Wędliny(...)się, jak szybko należy ją zjeść. Domowego wyrobu wędlin trzeba się nauczyć tak jak każdej innej czynności. Wiadomo, że praktyka czyni mistrza, więc przed nami wiele mniej lub bardziej udanych wędlin, z których wyłonimy te najbardziej nam smakujące. Przepisów w internecie znajdziemy mnóstwo, jednak pamiętajmy, że im prostsza receptura, tym smaczniejsza wędlina. Nie warto tłumić jej naturalnego smaku dodatkowymi aromatami
Kuchcik gotujezrobienie domowej wędliny wcale nie jest takie trudne. Przede wszystkim musimy zdecydować, z czego chcemy zrobić naszą wędlinę, najczęściej kupujemy schab wieprzowy, choć może być to również pierś kurczaka, indyka, czy karczek. Ważne, aby mięso było dobrej jakości, pozbawione chemii i dodatkowych substancji. Pamiętajmy, że do zrobienia domowej wędliny niepotrzebne są nam ulepszacze, wystarczy kawałek mięsa, sól oraz przyprawy. Wędliny(...)się, jak szybko należy ją zjeść. Domowego wyrobu wędlin trzeba się nauczyć tak jak każdej innej czynności. Wiadomo, że praktyka czyni mistrza, więc przed nami wiele mniej lub bardziej udanych wędlin, z których wyłonimy te najbardziej nam smakujące. Przepisów w internecie znajdziemy mnóstwo, jednak pamiętajmy, że im prostsza receptura, tym smaczniejsza wędlina. Nie warto tłumić jej naturalnego smaku dodatkowymi aromatami
Kuchcik gotujemożliwie jak najwięcej zdjęć, przepisów i wspomnień, tak aby w zaciszu własnego domu móc nie tylko odbyć intrygującą rozmowę na tematy kulinarne, ale także – przygotować jeden ze specjałów, którego udało im się skosztować na wyjeździe. Wśród kuchni śródziemnomorskich prym zasłużenie wiedzie ta charakterystyczna dla słonecznej Italii. W popularnych potrawach jakie oferuje kuchnia włoska takich jak lasagne, pizza czy spaghetti zakochują(...)miłośnicy nieco bardziej wyszukanych specjałów kulinarnych. Zarówno w tematycznych restauracjach polskich, jak i w ich zagranicznych odpowiednikach z myślą o nich serwowane są: zapiekanka z dyni, coponate, risotto z kurczakiem, caprese lub małże. W potrawach tych smak ma korespondować z wyglądem i aromatem co jest kwintesencją włoskiej dbałości o ich jakość. Jak mówi właściciel włoskiej restauracji Per Tutti z Krakowa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!białka, korzystnych tłuszczy czy produktów zbożowych z pełnego przemiału, które są doskonałym źródłem błonnika. Niewiele osób wie ale w ciągu dnia powinniśmy spożywać minimum 70 różnych produktów. Zastanów się, udało Ci się zrealizować ten plan na dziś? A może Twoja dieta jest monotematyczna? Aby codziennie intuicyjnie realizować to założenie należy mocno urozmaicać swoją dietę i budować jadłospis na bazie różnorodnych(...)danie w stylu fit, jeżeli posiadasz więcej niż jedną patelnię to jego przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 15 minut. Składniki (na 2 fit porcje): 350 gram piersi kurczaka 3-4 plastry szynki parmeńskiej 6-7 suszonych pomidorów świeży tymianek oliwa z oliwek do smażenia garść groszku cukrowego sól, pieprz dwie garści szpinaku czosnek
Mango Papajawiększe kawałki ziemniaka, tym dłużej będzie się nam parował. Następnie posypujemy przyprawą do ziemniaka i ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do parowaru na 25 minut. Filet z piersi kurczaka zawsze układam na folii aluminiowej i zaginam końcówki, żeby nic z soków nie uciekało na dół, tylko żeby się parował we własnym sosie. Zabieramy się za cukinię. Myjemy(...)włączamy parowar jeszcze na 3-5 minut i powinny dojść. Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam
Parowar FacetaBędą smakowitą zapowiedzią słonecznych dni. Koncentrat pomidorowy Pudliszki jest niezastąpionym składnikiem wielu sosów i zup. Ja go uwielbiam a Ty ? Składniki na 5-6 porcji: 1 podwójny filet z kurczaka 40 dag małych świeżych pieczarek ¾ szklanki drobnego makaronu-u mnie mini piórka 6 plasterków salami z pieprzem 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 mała puszka kukurydzy(...)łyżki oliwy Pęczek szczypioru z dymki do posypania Przyprawy: 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki ostrej papryki Sól morska do smaku Sposób przygotowania: Fileta z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w drobną kostkę, tak samo obraną cebulę. Wrzucić razem do szerokiego garnka, oprószyć słodką i ostrą papryką oraz szczyptą soli, wlać oliwę i podsmażyć pod przykryciem
Wanilia i Kardamonorzechowym sosem- jedno z łagodniejszych dań Ryż z warzywami i kurczakiem- w menu znajdziecie pełno takich dań, będą różnić się składnikami, ale smakują podobnie. Do wyboru różne warianty z kurczakiem, z wieprzowiną oraz owocami morza. Po lewej najlepszy deser jaki jadłam w życiu- mango stickie rice- nie możecie tego pominąć! Jego prostota jest zaskakująca, to specjalna, dosyć klejąca odmiana ryżu(...)warsztatów. Od lewej pad thai, smażony ryż, na górze widoczna zupka ;) Poniżej zupa w okazałości oraz przygotowane yellow curry i masaman curry. Oczywiście to nie wszystko, co udało nam się spróbować na wyjeździe, ale tyle zdążyłam sfotografować. Wbrew pozorom nie wszędzie chodziłam z aparatem, a i tak przywiozłam 750 zdjęć!:) W razie pytań piszcie! Jak będzie umiała
Czerwona PorzeczkaKrzysztof Jaracz Składniki : 4-5 świeżych udek z kurczaka 4-5 ząbki czosnku 3 dkg smalcu sól pieprz czarny mielony 0,5 dkg mielonej papryki ostrej 0,5 dkg mielonej papryki słodkiej 0,5 dkg majeranku 0,5 dkg tymianku 0,5 dkg estragonu 0,5 dkg kurkumy Sposób wykonania : Udka opłukać pod zimną bieżącą wodą i osuszyć. Ząbki czosnku(...)całkiem. Nasmarować mięso ( pod skórą ) mieszanką przypraw i czosnku. Przykryć mięso z powrotem skórą i natrzeć ją także przyprawami. Każde udko ułożyć na kawałku foli aluminiowej. Na każde udo położyć kawałek smalcu i szczelnie zawinąć folią aluminiową. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec około godziny, tak aby mięso było całkiem miękkie. Podawać gorące z ziemniakami ( lub frytkami
Przepisy i porady kulinarnekaczka nie może się nie udać jeśli zastosujesz się do wskazówek odnośnie czasu przygotowania. Kaczka wyjdzie lekko różowa w środku, ale dzięki temu bardzo soczysta i idealna w smaku, nie może być ona sucha. Ale nie obawiaj się, mięso nie będzie surowe. Do kaczki przygotuj pyszny sos malinowy, lub jeśli wolisz podaj ją z żurawiną, też będzie idealna. Jestem fanką(...)także inne przepisy: – kaczka teryiaki – kaczka z pigwą – pierogi z kaczką – rosół z kaczki – ragu z kaczki – przepis na gnocchi – pad thai z kurczakiem – domowy makaron Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji : 2 porcje Składniki: – 2 piersi kacze – 4 łyżek świeżych lub mrożonych malin – 100 ml czerwonego wytrawnego wina – 1 łyżka płynnego
nietylkopasta.plDomowe zielone pesto jest idealnym dodatkiem do makaronów, mięs czy przystawek. Smakuje genialnie na grzankach!. Jeżeli uda Wam się kiedykolwiek przygotować pesto samodzielnie, na pewno nie sięgnięcie po te ze słoiczka – to zupełnie inny, aromatyczny i wspaniały smak! Już podczas samego przygotowywania pesto, w waszej kuchni będzie niesamowicie pachnieć bazylią, czosnkiem, parmezanem i oliwą. To doskonałe połączenie składników(...)tego przepisu – gwarantuję, że będziecie zachwyceni. Zajrzyjcie do przepisów z użyciem pesto: Makaron z zielonym pesto z bazylii Paluchy z pesto bazyliowym i parmezanem Penne z pesto i kurczakiem Przepis na domowe zielone pesto Drukuj przepis Czas gotowania: 10 minut Składniki 2 garście liści bazylii garść startego parmezanu garść orzechów piniowych/nerkowców (można użyć też słonecznika) 2 ząbki czosnku
Kuchnia Bazylii