Sylwestra będą dla Was pomocne i inspirujące i że każdy znajdzie tu coś dla siebie :) Zapraszam i życzę udanej zabawy sylwestrowej! :) Skandynawska kanapka ze smażonym jabłkiem i bekonem Szwedzka kanapka z krewetkami Tradycyjna zapiekanka z pieczarkami Sałatka z kurczaka z dynią Sałatka porowa z jajkiem i rodzynkami Sałatka z bobu z buraczkiem i fetą Sałatka z łososiem i granatem
Codzienne Gotowanieświątecznych porządków w kuchni. W zamrażarce znalazłam nieduży kawałek boczku. Miałam go zmielić bo był taki niewymiarowy ale jakoś udało się go rozkroić na płat mięsa, który można było zwinąć w roladę. W zamrażarce miałam też małą pierś z kurczaka, która posłużyła za farsz. Przy okazji wykorzysatałam reszki przypraw, które znalazłam w szafce. Roladka wyszła bardzo pyszna i rodzince bardzo
Monia miesza i gotujestroną mniammniam.pl . Co prawda Grzegorzowi (prowadzącemu tę stronę) nie dorównuję, ale bardzo się staram, może kiedyś mi się uda :) Raz dwa do rzeczy, bo przede mną dzień pełen wrażeń i nie mam zbyt wiele czasu do stracenia. skrzydełka kurczaka kostka masła 10 ząbków czosnku 2 łyżki oleju pęczek natki pietruszki sól, pieprz Grzegorz radzi, żeby skrzydełka zalać zimną
Marder&Marder Manufacturewręcz genialnie! Każdy składnik jest w niej ważny i każdy się idealnie ze sobą komponuje. Nie można pominąć niczego, udało nam się stworzyć perfekcyjną harmonię. I jest maksymalnie syta. Zresztą nie ma cię co dziwić, w końcu jest z kurczakiem :) A poza tym stała się jeszcze jedna rzecz: polubiłem awokado. Jadłem ze dwa lub trzy razy w życiu i pamiętam
Marder&Marder Manufactureduży kurczak 3 jajka 2-3 ząbki czosnku 1 bułka sól, pieprz Kurczaka obrać ze skóry, oddzielić mięso od kości.Najlepiej zrobić to tak, aby jak najmniej uszkodzić skórę. Jak się nie uda, to trudno. Zmielić 2x mięso (tym razem zmieliłam raz i pasztet nie jest taki gładki i zwarty jak powinien), dodać namoczoną w mleku, odciśniętą
Praktyczna plrondelku. Po upływie 65 minut polewamy kurczaka roztopionym masłem i pieczemy jeszcze 15 minut. Po upływie 15 minut polewamy kurczaka glazurą i pieczemy jeszcze 15 minut. Pilnujcie aby glazura się nie przypaliła, ja się troszkę zagapiłam i niestety nie udało mi się uniknąć przypaleń:) Podajemy z ulubionymi dodatkami
Mania Gotowaniaogórek, którego niestety nie miałam w lodówce, więc Wy możecie jeszcze go dodać, przyznam się nieskromnie, że udało mi się odtworzyć ten smak :D również sos z którym wtedy ją jadłam : musztardowo-miodowy ;) Składniki (porcja): miks sałat pierś z kurczaka przygotowana wg. tego przepisu 1 pomidor zwykły lub kilka koktajlowych garść ananasa w kawałkach (ja użyłam ananasa
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćraczej nie dla dzieci. Mój syn spróbował, ale stwierdził, że za ostro. Nie udało mi się kupić świeżego ananasa, więc użyłam z puszki. Troszkę mniej dałam też ostrej papryki. Danie można podać z ryżem lub makaronem. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Dla 2 osób Składniki kurczak w marynacie: 1 pierś z kurczaka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej
kruche babeczkiKurczak milanese – ten przepis jest dowodem na to, że proste panierowane kotlety z kurczaka mogą zamienić się w wykwintne danie. Trzeba tylko wyjść poza schemat. Czas: 30 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2-3 Kurczak milanese czyli po mediolańsku Kurczak milanese to nic innego, jak panierowane kotlety z kurczaka. Możliwe wiec, że od dawna robicie kurczaka po mediolańsku(...)warto jej poszukać, bo ma wspaniały smak i dymny aromat. Jeśli nie uda Wam się znaleźć wędzonej papryki po prostu użyjcie papryki słodkiej. Usmażone polędwiczki podaliśmy z pyszną warzywną salsą, która nadaje daniu niecodzienny wygląd i smak. Składniki: 0,5 kg polędwiczek z kurczaka 1 szklanka maślanki 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1/2 szklanki mąki 2 łyżki papryki
Niedzielny kucharzudaną – bardzo smakowite mięsko (choć kaloryczne). Ze zmian jakie wprowadziłam, to ser żółty dodawałam „na oko”, teraz myślę, że mogłoby być go więcej. A obsmażone mięso dopiekałam w piekarniku. Wyszło mięciutkie i soczyste. Bardzo dobre. Jeśli ktoś lubi ser żółty i boczek, to to danie będzie mu smakowało. 2-3 duże pojedyncze piersi kurczaka około
Smaki Na Talerzumięso dodajcie do niej podsmażoną lub grillowana pierś z kurczaka czy indyka pokrojoną w kostkę, Sałatkę można podać w 2 wersjach, tak jak ja to zrobiłam, czyli bez mieszania wszystkich składników, w związku z tym pięknie wygala na talerzu, albo mieszając wszystko w misce. Wybór należy do Was 😉. Udanej imprezy! Na blogu znajdziecie także inne przepisy na sałatki: Jarzynowa
Kulinarne przygody GatityŻurawina. Nie tylko suszona i nie tylko do ciasta czy mięsa. W połączeniu z pomarańczą i wanilią jest świetnym składnikiem wysokoprocentowego napoju. Jeśli tylko uda się Wam dorwać świeżą lub mrożoną żurawinę sprawdźcie to sami, bo smak jest naprawdę genialny. A aromat pomarańczy i wanilii idealnie pasuje do świąt. Żurawina należy do wiecznie zielonych półkrzewów z rodziny roślin wrzosowatych(...)pektyn, do ich żelowania nie jest potrzebne nic więcej poza cukrem. Konfitura z żurawin pasuje zarówno do drobiu – kurczaka, indyka, perliczki czy kaczki, jak i do serów pleśniowych. Na Kresach Wschodnich owoce żurawiny dodawano podczas kiszenia kapusty aby wzbogacić jej smak. Udało mi się kupić kilogram, przebrałam, podzieliłam, część poszła do wódki, część do zamrożenia na później. Świeże owoce żurawiny
Karo in the KitchenTajska zupa na mleku kokosowym z kurczakiem, pikantna i słodka zarazem, jest jedną z moich ulubionych. Mimo, że od Tajlandii dzielą nas tysiące kilometrów, zupa ta świetnie sprawdza się w chłodne, zimowe wieczory w Polsce. Jednym ze składników tej zupy są pochwiaki - bardzo popularne w kuchni tajskiej grzyby, nazywane też grzybami słomianymi. W Azji kupowane są świeże(...)pieczarki. W Europie są one dostępne suszone lub w zalewie (w puszkach). Mi udało się kupić te drugie. Pochwiaki zbierane są niedojrzałe - przed pęknięciem osłony. Z tego powodu młody kapelusz grzyba widoczny jest dopiero po przepołowieniu. Składniki (na średni garnek): 1 podwójna pierś kurczaka 4 podudzia kurczaka 3 szalotki 2 pędy trawy cytrynowej 2 ząbki czosnku 3 papryczki chilli
W SMAKkotlety z kurczaka mogą zamienić się w wykwintne danie. Trzeba tylko wyjść poza schemat. Czas: 30 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2-3 Kurczak milanese czyli po mediolańsku Kurczak milanese to nic innego, jak panierowane kotlety z kurczaka. Możliwe wiec, że od dawna robicie kurczaka po mediolańsku nawet o tym nie wiedząc Wszystkie kotlety, schabowy, kurczak w panierce, Wiener(...)warto jej poszukać, bo ma wspaniały smak i dymny aromat. Jeśli nie uda Wam się znaleźć wędzonej papryki po prostu użyjcie papryki słodkiej. Usmażone polędwiczki podaliśmy z pyszną warzywną salsą, która nadaje daniu niecodzienny wygląd i smak. Składniki: 0,5 kg polędwiczek z kurczaka 1 szklanka maślanki 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1/2 szklanki mąki 2 łyżki papryki
Niedzielny kucharzKurczak Kung Pao to bardzo popularna na całym świecie potrawa kuchni syczuańskiej. Zanim przygotowałam ją po raz pierwszy przejrzałam wiele przepisów w Internecie w nadziei że uda mi się natrafić na oryginalną recepturę. Okazało się jednak, że każdy kucharz ma swoją własną wersję tej potrawy. Przepis jest modyfikowany na wiele różnych sposobów, począwszy od podstawowych składników marynaty, a skończywszy(...)zmieni nieco smak. Polecam miłośnikom prawdziwych azjatyckich smaków. Kung Po Chicken Składniki: 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 2 piersi kurczaka 3 suszone papryczek chili ½ szklanki orzechów ziemnych lub nerkowca 1 papryczka chili około 3 łodygi cebulki dymki 1/3 szklanki pędów bambusa (opcjonalnie) ½ marchewki (opcjonalnie) zielona fasolka* (opcjonalnie) Marynata
Mania Gotowania