Młoda kapusta z kalarepką – lekka zupa na podsmażonych skrzydełkach Zupy , uwielbiam prawie wszystkie , a szczególnie te z nowalijek . Kalarepka do tego typu dań pasuje znakomicie , a już szczególnie udany jest jej romans z młodą kapustą . W końcu oba warzywa są ze sobą spokrewnione , więc nic dziwnego że się doskonale dogadują Podsmażane na maśle skrzydełka ,wzbogacają aromat , smak i nadają(...)liśćmi 1 duża marchewka 1 cebula 1/2 pęczka koperku 1.2 pęczka natki pieruszki 2 ząbki czosnku – wyciśniętego praską 100 ml śmietany ,kremówki 1 łyżka masła 4-5 skrzydełek kurczaka sól , pieprz do smaku około 3 l wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Warzywa , obieramy , oczyszczamy – wedle potrzeb i kroimy , szatkujemy w dowolny sposób . Ważne , żeby kawałki nie były zbyt duże
Ogrodnik w podróżypieczonymi warzywami Prosta pasta z pysznym, kremowym pesto na bazie awokado. Zobacz przepis Wtorek: Chiński kurczak w pomarańczach Klasyczne danie kuchni… amerykańskiej. Danie w Chinach nie występuje, ale w chińskich restauracjach USA tak. Zobacz przepis Środa: Kurczak w sosie sojowym Kuzyn kurczaka w pomarańczach, choć bardziej w stylu dań słodko-kwaśnych Czwartek: Peperonata z focaccią Coś w rodzaju włoskiego(...)Piątek: Zupa parmentier Najprostsza zupa świata, składająca się dwóch składników, a mimo to niesłychanie aromatyczna i smaczna. Całe gotowanie w ostatnią niedzielę było dość szalone, bo w sobotę nie udało nam się zrobić zakupów. Byliśmy u znajomych na obiedzie (Ania i Wojtek, pozdrawiamy!), który przeciągnął się do późna – i nic dziwnego, bo jedzenie było pyszne a Miłosz, początkowo wycofany
Niedzielny kucharzlubi boczku, więc dostaje samego kurczaka, szpinak uwielbia więc sos wciąga nosem, zamiast soczewicy musiałam mu jednak ugotować ryż ;) Hania zjadła soczewicę, ale nie zjadła sosu, bo "mamo, wiesz, że nie przepadam", ale zjadła roladki w boczku. Mąż zjadł tak samo jak Hania. Mimo kilkuletniej mojej pracy nad nim, ciągle nie udało mi się przekonać go do szpinaku, choć jarmuż(...)serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Piersi kurczaka: 1 podwójna pierś z kurczaka lub 2 pojedyncze sól, pieprz boczek parzony w plastrach (ok. 10-12 plasterków) Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki (jedną
bistro mamałyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy lub oleju Nadzienie (na sześć tortilli) 2 piersi z kurczaka ½ główki sałaty 2-3 pomidory 1 ogórek Dowolne warzywa, np. rzodkiewka Marynata do kurczaka 2 łyżki miodu 3 łyżki cytryny 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka soli Sos 3 łyżki jogurtu greckiego(...)bulionie ze szkieletu pieczonego kurczaka. Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od kurczaka (wersja dla tych, którzy nie mają pozostałości z niedzielnego obiadu w postaci pieczonych piersi z kury). Myjemy mięso i kroimy w poprzek na plastry pół centymetrowej grubości. W głębokim naczyniu mieszamy miód z cytryną, dodajemy sól i przyprawy, mieszamy. Do zaprawy dodajemy kurczaka i obtaczamy każdy kawałek marynatą. Krok
Niedzielny kucharzporażająca, nie widzę potrzeby kupowania go. Ale, ale… ostatnio udało mi się dostać ptaszysko z wolnego wybiegu, więc postanowiłam jednak coś z niego wyczarować. Rosół, wiadomo. Z piersi – sałatka, z resztek – pasztet. Miałam też ochotę na połączenie selera naciowego i rodzynek. Tak powstała sałatka z kurczaka, selera, pora i rodzynek. Dokładnie taki smak chciałam uzyskać. W ogóle
Kardamonovyzestawie z wołowiną, tak jak TUTAJ , albo z pieczoną piersią kurczaka . Czym zaostrzyć fasolę po meksykańsku? Najszybszy sposób to płatki chili – dostępne o każdej porze roku. Jeśli ich używacie, konieczny będzie też dodatek wędzonej papryki która nadaje całości dymy, wręcz mięsny aromat i mocny smak. Jeśli uda Wam się znaleźć w sklepie chipotle – jeszcze lepiej! Chipotle to suszone/w
Karo in the KitchenChrupiące stripsy z udek kurczaka Chrupiące kawałki kurczaka w złotej panierce to ulubiona przekąska dużych i małych smakoszy. Można zamawiać kubełki na wynos, ale pyszne stripsy można przygotować we własnej kuchni. Na stripsy nadają się piersi, ale według mnie lepsze jest mięso z uda - jest bardziej soczyste i ma bardziej wyrazisty smak. Dlatego na stripsy polecam trybowane udziki
Gotujemy i jemyChrupiące stripsy z udek kurczaka Chrupiące kawałki kurczaka w złotej panierce to ulubiona przekąska dużych i małych smakoszy. Można zamawiać kubełki na wynos, ale pyszne stripsy można przygotować we własnej kuchni. Na stripsy nadają się piersi, ale według mnie lepsze jest mięso z uda - jest bardziej soczyste i ma bardziej wyrazisty smak. Dlatego na stripsy polecam trybowane udziki
KorniszonkiTen przepis został stworzony przez mojego przyjaciela, a zmodyfikowany przeze mnie. Powstał podczas pewnego leniwego wieczora, kiedy to tak długo zastanawialiśmy się gdzie udać się na
Pichceniomaniatrzecią próbę wyhodowania zielonej cukinii. Mam nadzieję, że tym razem się uda. Składniki: 1 cukinia 1 bakłażan 1 marchewka 1 cebula ( dałam czerwoną ) Pęczek pietruszki Puszka pomidorów lub świeże bez skóry 1 kiełbasa typu podwawelska lub inna albo różne ( można zrobić wersję bezmięsną ) 1 pojedyncza pierś z kurczaka Kilka pieczarek papryka mielona Sól, pieprz ewentualnie vegeta Czosnek ( może
Smaki Ewymięso- wykorzystaj go zgodnie z przepisem na opakowaniu (umieść w środku kurczaka i przyprawy). Następnie dodaj pokrojone i wypestkowane morele i zamknij dołączonym ściągaczem. Piecz w temperaturze 180 stopni ok. 60 minut. Ja tym razem postanowiłam skorzystać z grilla. Jeśli masz takiego z pokrywą gwarantuję, że się uda! Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie
Wielki apetytwykorzystaniem świeżych i dobrej jakości produktów. Błądząc między sklepowymi regałami udało mi się znaleźć ekologiczne spaghetti. Z pszenicy durum z ekologicznego gospodarstwa. Nie mogłem się oprzeć, aby czegoś z niego nie wyczarować. I proszę, mamy prosty, świeży i oryginalny pomysł na obiad. Czyli ekologiczne spaghetti z kurczakiem, świeżymi szparagami i boczniakami w kremowym sosie z natką pietruszki. Czas przygotowania
kulinarnyJachyba bym pękła. Więc sami widzicie, że nie mogła się nie udać ;) Shrek Zupa 1,5 l bulionu drobiowego 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 2 marchewki pokrojone w krążki 3 kostki mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 roztrzepane żółtko sól, pieprz trochę Vegety Bulion ugotowałam na udkach kurczaka. Do gotowego bulionu dorzuciłam ziemniaki i marchewkę. Ugotowałam
bastalenaudało mi się połączyć te dwie zupy w jedną – moja wersja balansuje zatem na granicy obu, jednocześnie łącząc je w jedną. Rosół orientalny wydaje się zatem nazwą doskonałą. Przepis na rosół może też stanowić bazę – możesz uzupełnić go o dowolne, ulubione składniki, dodać mu ostrości (jeśli lubisz „na ostro”). Bazę mojego rosołu stanowi pierś z kurczaka
Garniec Magalieporcji otrzymamy sporo sosu. Nawet bez mięsa świetnie smakuje z ryżem. Polecam! Przepis z książki "The slow cook book" - Heather Whinney składniki 8 dowolnych kawałków kurzych (nogi, uda ) 4 łyżki oliwy 1 łyżka mielonego imbiru 2 łyżki słodkiej papryki szczypta pieprzu cayenne 1 łyżeczka kurkumy sól, pieprz ok 300 g - 2 cebule pokrojone w kostkę(...)ząbków czosnku, posiekanych ok 2,5 cm kawałek imbiru, obrany, drobno pokrojony ok 400 g pomidorów z puszki lub świeżych sok z 1/2 cytryny 300 ml bulionu z kurczaka ok 150 g oliwek bez pestek ( dałam czarne) 2 kiszone cytryny, pozbawione pestek i pokrojone w małe cząstki (opcjonalnie) garść natki pietruszki - pokrojona garść kolendry - pokrojona przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie
Stare Gary