plan, mam nadzieję, że Wam będzie się podobał taki układ, a mnie uda mi się go zrealizować;) A co Wy sądzicie o takim podziale wpisów? Zaczynam od lekkiego przepisu, który podpatrzyłam na Kwestii Smaku (wielu z Was z pewnością zna tę stronę), a mianowicie kurczaka z satayem truskawkowym, czyli grillowane paski z piersi kurczaka z pikantnym sosem truskawkowym
Codzienne GotowanieCurry z kurczaka to jednogarnkowe danie, które wybieram na kilka dni. Zawsze budzi duże zainteresowanie Propozycji podania jest wiele, od klasycznego – z ryżem rozmaitym, po makarony krótkie i wszelakie kasze. Dziś padło na kaszę jaglaną, bo tak – dawno nie było;) Papryka, zielony groszek, pieczarki, soczyste mięso i słodka śmietanka wraz z czerwoną pastą curry i porządną porcją przypraw(...)ziół to przepis na udane danie. Jest aromatycznie, kolorowo, kusząco. Domowy obiad wygra z każdym innym a domownicy docenią z pewnością;-) Nadmiar curry można zamrozić, choć to świetny obiad na kilka dni czy lunch-box z porcją ryżu lub kaszy, świeżej natki/kolendry i tartego parmezanu -szaleństwo!:) mówię Wam. SKŁADNIKI: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula
Zasmakuj Kuchninabrałam na niego takiej ochoty, że musiałam spróbować go wprowadzić w życie. I wiecie, co? Udało się po mistrzowsku! Z podanych składników wyszło mi ok. 4-5 porcji. Jedna porcja gulaszu z makaronem pene (40g suchego) to ok. 360 kcal. Składniki: 4 piersi kurczaka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru
Prosto z Kotładługie weekendy nie zawsze uda się zrobić grilla. Zwłaszcza jak nie pozwoli pogoda. Warto uszykować coś co można ze sobą zabrać na wyprawę. Szybko podgrzać i się zajadać! Polecam szybkie danie z kurczakiem i ryżem Co nam trzeba? 1 duża pierś z kurczaka 200ml wody 2 cebule 200g ryżu- ja uwielbiam paraboiled ( Kupiec ) 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
Latosiowydomtylko z mięsa z królika? Kurcze, nie wiem. A babcia strzeże tajemnicy. Może jeszcze kiedyś uda mi się wyciągnąć od niej przepis. A póki nie mam przepisu to postanowiliśmy zrobić taki pasztet w słoiku, do smarowania. Co prawda nie z królika tylko z kurczaka, ale okazało się, że też wyszedł rewelacyjnie. A wspomogła nas w tym Dobra Kiełbasa
Marder&Marder Manufacturemałymi oczkami i nakładamy na talerz. Ozdabiamy 6 szt żurawiny, którą wcześniej odłożyliśmy. Pierś z kurczaka również przekładamy i można już zasiąść do obiadu. Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam
Parowar Facetazupa powstała z tego, co udało mi się znaleźć w lodówce :) Bardzo przyjemny "proces twórczy" z równie przyjemnym efektem końcowym. Czyli pikantna zupa warzywna z odrobinę orientu w tle. Składniki: Wywar: korpus z kurczaka na wywar świeży korzeń imbiru, ok 3 cm 2 ząbki czosnku cebula 4 liście laurowe 4 ziela angielskie łodyga trawy cytrynowej łodyżki świeżej kolendry Zupa
Taste Of My Daywarzywami:) Poszperałem trochę w internecie, sprawdziłem zawartość lodówki i zdecydowałem się na risotto ze szpinakiem i kurczakiem. Zakupiłem specjalny ryż (taki okrągły) i przystąpiłem do gotowania. Do risotto wybrałem białe wino Celebro France www.facebook.com/KlubCelebro . Doskonale pasowało do tej potrawy i z trudem udało mi się ocalić trochę do zrobienia zdjęcia:) Czytaj dalej
Gotuj z MisiemPrzepis zaczyna się od doprawienia kurczaka, który jest już wytrybowany, a tutaj łoppsi! Mój kurczak wciąż ma kości, co więcej nie wiem czy łatwo kupić pałki bez kości. No więc wzięłam się za trybowanie, co w efekcie wykorzystało całkowicie limit 15min. Gdy już mi się udało mogłam zacząć gotowanie Jamiem. Obtaczam mięso w soli, pieprzu i przyprawie 5 smaków. Rozbijam(...)bulionu. Wrzucam mrożoną fasolkę, wlewam mleczko kokosowe i dodaję makaron. Gdy makaron zmiesza się z sosem wyciskam limonkę i doprawiam jeszcze sosem sojowym. Całość mieszam i wyłączam palnik. Kładę kurczaka na rozgrzaną patelnię, polewam miodem i posypuję sezamem. Czekam, aż miód ładnie obtoczy kurczaka. Laksę posypuję kolendrą, chili i cząstkami limonki. Smacznego! P.S. Czas przygotowania w moim wykonaniu
Brzuszki ŁakomczuszkiSprawdzone marynaty idealne do mięs na grilla. Pasują do filetów z kurczaka, udek, schabu, a także karkówki. Dzięki marynatom mięso staje się bardziej aromatyczne oraz kruche i soczyste. Mięso na grilla powinno być marynowane co najmniej 12 godzin, dzięki temu zyska intensywny smak oraz aromat. Domowe marynaty są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i zajmują dosłownie kilka minut, więc(...)klucz do udanego grillowania! 1) Marynata kebabowa Słodko-pikantna marynata o smaku kebaba, przygotowana na bazie jogurtu greckiego oraz ketchupu - wedle gustu można dodać ketchup łagodny lub pikantny, z dodatkiem przyprawy kebab-gyros. Jogurt grecki sprawia, że mięso kruszeje i robi się delikatne. Mięsa w tej marynacie mają ciekawy i oryginalny smak. Świetnie pasuje do kurczaka - filetów i udek
Kuchnia MagdaLenySprawdzone marynaty idealne do mięs na grilla. Pasują do filetów z kurczaka, udek, schabu, a także karkówki. Dzięki marynatom mięso staje się bardziej aromatyczne oraz kruche i soczyste. Mięso na grilla powinno być marynowane co najmniej 12 godzin, dzięki temu zyska intensywny smak oraz aromat. Domowe marynaty są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i zajmują dosłownie kilka minut, więc(...)klucz do udanego grillowania! 1) Marynata kebabowa Słodko-pikantna marynata o smaku kebaba, przygotowana na bazie jogurtu greckiego oraz ketchupu - wedle gustu można dodać ketchup łagodny lub pikantny, z dodatkiem przyprawy kebab-gyros. Jogurt grecki sprawia, że mięso kruszeje i robi się delikatne. Mięsa w tej marynacie mają ciekawy i oryginalny smak. Świetnie pasuje do kurczaka - filetów i udek
Kuchnia MagdaLenydodaje je do śniadaniowej jajecznicy, czy też do risotta. Kurki świetnie pasują również do kurczaka oraz makaronu. Dziś mam dla Was jednak trochę inną propozycję – kurki zatopione w sosie śmietankowym, wyłożone na bezglutenowej tarcie. Nowością tutaj dla mnie jest mąka z czerwonej soczewicy. Udało mi się ją upolować w Lokalnym Rolniku i to w wersji bio. Na początku podeszłam
365 dni dookoła kuchni