Składniki: - 3 ćwiartki z kurczaka - 3-4 łyżki oleju - 2 łyżki ostrej przyprawy do pieczonego kurczaka Prymat - pół łyżeczki czosnku granulowanego - łyżeczka tymianku Przygotowanie: Cwiartki rozdzielić na uda i podudzia, umyć, oczyścić. Z przypraw i tłuszczu zrobić marynatę i wysmarować nią mięso. Odstawić do lodówki na 1-2h. Piec w 180st przez ok. 60 minut
Kulinarne blogowaniesię jakoś udało wymyślić amerykańskie hasło tygodnia zupełnie zapominając, że to właśnie tak ważny tydzień dla USA. Na dodatek hasło dotyczy Ameryki wiejskiej i prowincjonalnej. Hm, wpisałem się w klimat, kurczę. Kurczę? To jednak przede wszystkim smaczne jedzenie. Tu i tam. Kiedyś i dzisiaj. Tłumy uwielbiają kurczaki. Pisaliśmy już o tym, że "prostota i minimalna ilość składników...". Co jednak
zadanie-gotowanieOstatnio bardzo trudno mi wygospodarować trochę czasu na pisanie, ale dziś się udało:) Na dodatek nie będę Wam słodzić tylko polecę coś konkretnego! Delikatny kurczak zapiekany z duszonymi warzywami i pokryty podwójną porcją sera... Pychota! Możecie sobie wszystko przygotować dzień wcześniej i tylko zapiec tuż przed podaniem. Składniki: 600g filetu z piersi kurczaka, zielona papryka
Z miłości do słodkościpostawmy na teriyaki dobrej jakości. Marynata będzie się też świetnie komponowała z podobnie przyrządzonym łososiem, pstrągiem łososiowym, halibutem czy nawet filetem z kurczaka. Makrela w teriyaki (4 porcje): 2 świeże makrele (lub jeśli się uda kupić – 4 filety) 400 g makaronu soba lub ryżowych wstążek 200 ml marynaty teriyaki (najlepiej z przepisu niżej) pęczek dymki (białe i zielone
Poezja smakuPieczemy 1h - 1 h 20 min w 175 stopniach. 2. Jakieś 15 minut przed końcem możemy wszystko zamieszać (jak kawałki kurczaka będą się przypiekać). Kaloryczność: porcja (zdjęcie) - ok. 420 kcal Smacznego! :) I udanej majówki
Malowane smakiemJest to jedno z najbardziej popularnych dań serwowanych w chińskich restauracjach w Stanach Zjednoczonych. Kurczaka Generała Tso spróbowałam właśnie podczas pobytu w USA i od tej pory jest to moje ulubione danie. Po prostu nie można się nim znudzić J Potrafiliśmy zamawiać je co drugi dzień przez 4 miesiące i dalej nie mieliśmy dość! Była(...)potrawie. Właśnie dlatego spróbowałam sama odtworzyć ten smak. Korzystałam z różnych przepisów na Youtube i po kilku nieudanych próbach udało mi się osiągnąć zamierzony efekt. Danie jest naprawdę wyśmienite i warto go spróbować . Kurczak Generała Tso Składniki: · 2 piersi z kurczaka
Mania Gotowaniachińszczyzna. Postawiłam na humorystyczną nazwę, taką z przymrużeniem oka. Dokładnie tak samo jak to kiedyś zrobiłam wymyślając nazwę mojego bloga. Tak więc kurczak po blondyńsku, czyli po mojemu jest pyszny! Debiut z kaszą bulgur uważam za udany. Kasza bulgur - nie jestem ekspertem w dziedzinie kasz, rzadko je jadamy, ta jednak pozostanie z nami na dłużej. Dziecko co kasz nie znosi(...)można kupić bulgur? Ameryki nie odkryję, oczywiście, że naleźć można ją w sklepie SKWORCU . Składniki na 3 -4 osoby: 1 szklanka kaszy bulgur Skworcu 1 duży filet z kurczaka 1/2 opakowania mrożonej mieszanki chińskiej Mroźna Kraina (sklep Biedronka) - ta mieszanka zawiera pędy bambusa, grzybki mun, marchew,paprykę, por duża łyżka masła sól prowansalska Kamis mieszanka ognista w młynku Kamis
Blondynka Gotujełyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, sok z cytryny 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 1/4 szklanki każde udo umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i przeciąć na 2 części pozostałe składniki dobrze wymieszać i natrzeć dokładnie kurczaka, w naczyniu żaroodpornym schować na kilka godzin do lodówki aby smaki się przegryzły piec pod przykryciem w temperaturze 200 C, grzanie góra
W Mojej Kuchni Lubięcurry Kiwi kroimy na plasterki, a mandarynki obieramy i rozczłonkujemy na kawałki. Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i wycinamy kieszonkę. W otwór kładziemy na spód 6 plasterków kiwi i ile wejdzie mandarynek :) Mi się udało upchać 1,5, resztę kiwi i mandarynek zostawiłem do udekorowania talerza. Kieszonkę zamykamy wykałaczkami. Następnie pierś polewamy oliwą(...)kurczaka do parowaru na tacce z folii aluminiowej i na 2 poziomie ziemniaki. Włączamy na 25 minut. Po tym czasie, nakładamy na talerz. Możemy przystroić talerz kiwi i mandarynkami, które zostały, o ile przez 25 minut czekania ich nie zjedliśmy :) Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam
Parowar FacetaMłoda kapusta z pomidorami i kurczakiem to pomysł na szybki i pyszny wiosenny lub letni obiad. Danie jest niezwykle aromatyczne, a połączenie kapusty, pomidorów i koperku w sosie śmietanowym bardzo udane i z pewnością podbije wasze kubki smakowe. Danie podajemy z pieczywem lub młodymi ziemniakami. [embed]https://youtu.be/zlxHJbbH_p4[/embed] Składniki na młodą kapustę z pomidorami i kurczakiem: główka młodej kapusty
e-PrzepisyKulinarnePieczony, butelkowy kurczak po pekińsku Pieczony kurczak – to hasło u nas w domu , zawsze cieszy się uznaniem . Kurczak butelkowy po pekińsku , to taka wariacja kuchenna , moja osobista Zaczerpnęłam z przepisu na kaczkę po pekińsku , sposób przygotowania skóry i kilka przypraw . Resztę dodałam od siebie , efekt ? Wspaniała chrupiąca skórka , bez cienia tłuszczu , jak u kaczki po pekińsku . Aromatyczne i soczyste(...)oleju 1 łyżka soli dodatkowo : duży garnek do sparzenia mięsa butelka po piwie Kurczaka oczyszczam z wszelakich nadprogramowych rzeczy , takich jak piórka, tłuszcz itp . Osuszamy papierowym ręcznikiem . W dużym garnku , takim ,żeby zmieścił się kurczak , doprowadzamy wodę do wrzenia . Wyłączamy gaz . Do wrzątku wkładamy tuszkę kurczaka , trzymając za szyję ,żeby uniknąć poparzenia . Topimy go około 2 minut . Wyciągamy z kąpieli
Ogrodnik w podróżyzwłaszcza te kolorowe i nietypowe gatunki. Wzbudzają mój zachwyt. Wącham je, dotykam pieszczotliwie…Ciekawa jestem, czy uda mi się je wychodować w przyszłym roku… Jak się domyślacie zaczynam snuć pomidorowe plany… Ale wracając do pysznej ciabaty z kurczakiem to bardzo polecam sos curry z mango. Sos o smaku curry idealnie pasuje do kurczaka. Żółte curry
codojedzeniawieczór w kuchni. W planach były pogaduchy, wino i stworzenie czegoś miłego dla podniebienia. Wieczór (a raczej noc) udał się znakomicie, czego efektem i dowodem jest dzisiejszy przepis. A my na pewno spotkamy się ponownie wieczorem w kuchni... :-) Kurczak w miodzie i cytrynach KURCZAK W MIODZIE I CYTRYNACH Dla 4 osób: 8 pałek kurczaka 2 cytryny ok 200g miodu wielokwiatowego
peggiwkuchniCześć! Jakiś czas temu pokazywałam Wam pierwszy przepis, który zgłosiłam do konkursu BlogerChef. Dzisiaj pora pokazać drugi, ponieważ jak się okazało... udało mi się właśnie tymi dwoma przepisami dostać do półfinału! :-) Postawiłam na połączenie słodko-ostrych smaków. Kurczak w ostrej marynacie pieczony ze słodkim ananasem, orzeźwiające puree ziemniaczane i lekka sałatka, również słodko, pikantna. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej
Pora coś zjeśćtrzeba było je wykorzystać, tak powstało kolejne, pyszne danie. Użyłam mięsa z udźca indyka, ale danie to można przygotować z innym mięsem, kurczakiem czy wieprzowiną, kto co ma lub lubi :) Zapraszam :) 80 dag mięsa z uda indyka Fasolka czerwona konserwowa ( 2 puszki x 400g) Pomidory krojone w puszce (400 g) 2 łyżki suszonej włoszczyzny
Takie tam pichcenie