uda z kaczki - 123 przepisów (strona:2/9)

Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto / Christmas roast duck with port and cherry sauce 220

lekko zgęstnieje. Rozsmaruj glazurę pędzelkiem cienką warstwą na całej kaczce (resztę glazury zachowaj na później). Tak przygotowaną kaczkę włóż do nagrzanego piekarnika.Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do  170 oC i piecz kolejne 1,5 do 2 godzin lub do momentu, aż kaczka będzie już upieczona (po nakłuciu najgrubszej części uda będzie wypływał przeźroczysty płyn). Co 20 minut smaruj kaczkę(...)wlej Porto i gotuj, aż większość wina odparuje. Dodaj wiśnie, bulion i dżem, doprowadź do wrzenia i gotuj aż zgęstnieje do konsystencji syropu.  Podawaj kaczkę z przygotowanym sosem i lekką sałatką.*Porada: Zachowaj wytopiony z kaczki tłuszcz do smażenia przepysznych ziemniaczków lub innych potraw. Przechowuj go w lodówce.Smacznego!English versionChristmas Roast Duck with Port and Cherry Sauce

karmelowy
Kaczka z jabłkami 99

Dzisiaj mimo trudności z używaniem klawiatury udało mi się stworzyć post i zapraszam Was na tradycyjna polska kaczkę z jabłkami, klasyk polskiej kuchni. Wystarczy sól, pieprz, suszony majeranek i dobre kwaśne jabłka, a mamy pyszny, aromatyczny obiad. Taka kaczka będzie miała aromatyczny farsz, chrupiącą, przypieczoną skórkę i miękkie mięso w środku. Zapraszam bo to wcale nie jest trudne. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kaczka faszerowana zapiekana w cieście 154

drugiej stronie kaczki. Unieść i delikatnie oderwać wewnętrzny korpus żeber, nie przerywając skóry. Obciąć skrzydełka poniżej łokci. Ułożyć kaczkę na desce skórą do dołu. Odciąć skórę wokół podudzia i wyciągnąć kość, tak samo postąpić ze skrzydłami. 2. Pozbawioną kości kaczkę ułożyć na desce skórą do dołu. Odkroić najgrubsze części mięsa z piersi i ud i pokroić w kostkę. Umieścić(...)kilkoma szybkimi ruchami zagnieść ciasto, zwinąć w kulę, owinąć folią i umieścić w lodówce na co najmniej 20 minut. 5. Wyjąć kaczkę z lodówki, rozłożyć na dużej desce skórą do dołu. Rozprowadzić farsz na środkowej część kaczki. Złożyć obie strony do wewnątrz środka i zaszyć kaczkę grubą nicią kuchenną, zwracają szczególną uwagę na okolice szyi i kupra (jeśli nadzienia

GRUBY WAŁEK
Krążki polenty z kaczką duszoną w czerwonym winie 130

Pierwszy raz zrobiłam polentę do kaczki. Bardzo wytrawnie wyglądało. Ale najciekawsze jest, ze po obiedzie nie miałam wściekłej ochoty na deser.  4 uda kacze szklanka czerwonego wytrawnego wina anyżek  3 goździki polenta woda  sól tarty parmezan lub pecorino - garść krem z czerwonego octu balsamicznego brokuły z wody  Oczyść mięso  posyp solą(...)pieprzem. Obsmaż na odrobinie oleju. Kiedy tłuszcz z kaczki się wytopi wlej wino, odparuj, dodaj przyprawy i duś 1,5 godziny. Od czasu do czasu obracaj uda. Mięso będzie miękkie i rozpływające się ustach. Przed końcem duszenia ugotuj polentę wg opisu na opakowaniu, dodaj parmezan i wymieszaj. Wylej gorącą

AZgotuj!
Pierś z kaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowym 149

Pierś z kaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowym. Połączenie niezbyt oczywiste, a jednak bardzo udane. Sos kurkowy to kwintesencja lata – wg mnie pasuje do wszystkiego – do makaronów, mięs, ryb – jest wyjątkowo wszechstronny. No i różowiutka pierś z kaczki – razem z soczewicową sałatką rozpływa się w ustach. Pierś z kaczki na brązowej soczewicy

Poezja smaku
Rosół z kaczki ,Honoraty 166

Kochani, dziś jest bardzo chłodno i bardzo wietrznie, coś mnie jednym słowem rozbiera! Postanowiłam udać się w podróż zupełnie niedaleko, do jednej z podkarpackich malutkich miejscowości oddychających świeżym powietrzem z lasu...do miejscowości pachnących przestrzenią, do ciszy, w której słychać jak spada jesienny liść... Byłam z wizytą u Honci, które mnie obdarowała KACZUCHĄ, postanowiłam się wzmocnić, jak robiono to dawniej(...)dostałam od Honki prawdziwą, zdrową i wypasioną kaczkę ze wszystkimi akcesoriami ! To prawdziwy rarytas! Zrobimy rosół z  kaczuchy! Składniki porcja rosołowa kaczuchy + pierś z kaczuchy marchewka seler naciowy czosnek opalona cebula ESTRAGON SKWORCU PIEPRZ ZIOŁOWY SKWORCU zielona natka selera sól woda zródlana- ja mam od babci z Grabin/podkarpackie Przygotuj porcję kaczki , dokładnie ją umyj. Do garnka z grubym

Z Kuchni Do Kuchni
Kaczka długo pieczona 214

mięso). Kaczkę posolić też w środku, włożyć wydrążone jabłko ze skórką , zaszyć lub spiąć otwór , tak samo spiąć otwór od strony szyi. Przy pomocy ostrej grubej igły lub noża z cienkim czubkiem, ponakłuwać ptaka w okolicy ud i piersi. W piekarniku pod rusztem ustawić głęboką i dosyć dużą brytfankę w której będzie gromadził się wypływający z kaczki tłuszcz. Piekarnik

Stare Gary
Karnawałowe przystawki- pieczona pierś kaczki i roladki z bakłażana z nadzieniem z ricotty, gruszki i orzechów 232

dwie fenomenalne przystawki na trwający już, i niestety zbliżający się ku końcowi, karnawał. Oba przepisy mogę w stu procentach polecić, myślę, że udadzą się każdemu- temu mniej i bardziej zaawansowanemu kucharzowi. Do dzieła! Pieczona pierś kaczki Składniki: 2 piersi kaczki świeżo zmielona sól i pieprz grillowane cząstki gruszki do podania Pierś kaczki nacinamy od strony skóry

Mango Papaja
Faszerowana ,,kaczka dziwaczka” pieczona w garnku rzymskim 215

sosie własnym bez grama dodatkowego tłuszczu. Przyrządzenie kaczki w taki sposób wymaga sporo czasu i wprawy - samej ciężko by mi było ją dobrze zszyć i nafaszerować gdyż robiłam to pierwszy raz. Jednak w grupie siła dlatego też zbawienną okazała się tutaj pomoc Rysia :-*  KACZKA FASZEROWANA Składniki 1 kaczka z której wyjęto wcześniej kości (osobiście tego robić nie umiem(...)wymieszanej masy mięsnej - najlepiej robić to drewnianą łyżką.Jeśli nie jesteśmy pewni czy udało nam się doprawić farsz można odrobinę usmażyć na patelni i spróbować czy wszystko jest ok. Kaczkę rozwijamy i zaczynamy jej szycie. Najlepiej jest zacząć od szyjki i szyć obrzucając. W połowie kaczki zacząć ją faszerować delikatnie przesuwając mięso aby szyjka również była napełniona

sierotka maRysia w kuchni
Sałatka z pomidorów i brzoskwiń z grillowanym kurczakiem 180

takich zestawień. Jestem fanką smaków pikantnego, słonego i kwaśnego (kolejność nieprzypadkowa), zaś owoce jem, albo w deserach, albo świeże na śniadanie. Dotąd udało mi się przekonać jedynie do kurczaka z ananasem (sławny kurczak po hawajsku) i kaczki z jabłkami (pycha mojej Mamy :)), ale wołowina z truskawkami lub wieprzowina z sosem porzeczkowym - w życiu!Jednak od czasu do czasu staram

Chilli Czosnek i Oliwa
Kaczka stir fry z kapustą pak choi 248

Mięciutka, aromatyczna, mocno przyprawiona, prawidłowo wysmażona i rozpływająca się w ustach kaczka. Do niej – jednocześnie miękka i chrupiąca, charakterna kapusta pak choi. Łączy je wok. I sos. To naprawdę udany mariaż składników z Dalekiego Wschodu. Pak choi to chińska odmiana kapusty o charakterystycznych, grubych białych ogonkach liściowych i ciemnozielonej rozecie sztywnych liści. Na surowo jej nerwy smakują jak młoda kalarepa(...)straszna jej też nasza aura, bo kapusta spokojnie znosi lekkie przymrozki (do -7⁰C). Jeśli ogródka nie ma, znajdziecie ją np. w Selgrosie czy Almie. Jeśli uda Wam się kupić małe kapustki, wielkości dłoni, czyli baby pak choi – kroimy je na ćwiartki. Jeśli macie dużą kapustę – odcinamy liście pojedynczo. Wykrawamy z nich gruby biały nerw, kroimy go w poprzek

Karo in the Kitchen
Borówka czerwona (brusznica) do mięs - z limonką, rumem i kardamonem 97

naszym stole pojawia się pieczona kaczka albo dziczyzna, nie może zabraknąć również borówki. Zazwyczaj korzystaliśmy z tej kupnej, jednak tym razem udało nam się wybrać do lasu i nazbierać troszkę tych niezwykłych owoców. Zamknęłam je w słoiczkach na specjalną okazję ;) Muszę Wam powiedzieć, że nie ma co porównywać smaku własnoręcznie wykonanych konfitury i tych sklepowych ;) BORÓWKA CZERWONA (BRUSZNICA) DO MIĘS

Życie zamknięte w smaku
Filet z kaczki smażony z nutą pomarańczy 150

wyroków opatrzności i raduje mnie myśl co uda mi się zrobić z tak wspaniałymi darami losu. Jeżeli nie przyrządzam jej w całości, dzielę ją tak jak dziś na partie. Wykrawam filety, a resztę tuszki dzielę na porcję, które zachowuję na późniejszy czas. Przepis jest bardzo prosty: - 2 filety z kaczki - sól, pieprz do oprószenia mięsa - sok z połowy

kawawszklance