uda z kaczki - 123 przepisów (strona:6/9)

Relacja z wizyty w restauracji Dwie Trzecie 110

bogatym w smaku bulionem - byłam w niebie! Na tak zimny, wietrzny dzień to było spełnienie marzeń. Smak bulionu nie zaskoczył mnie jakoś powalająco, ale przywołał wspomnienia babcinego rosołu z kaczki. Bardzo, bardzo smaczna zupa. Następnie podano mi tatar z sarny w akompaniamencie kawioru z jaj ślimaka, pudru truflowego i jaja przepiórczego. Efekt WOW był osiągnięty w pełnej krasie. Kelnerka(...)zdecydowanie całość wrażenia. Z ostatniego dania najbardziej smakowała mi posypka, która łączyła w sobie smak mocno śliwkowy z czekoladowym, a do tego cudownie chrupała. Podsumowując, obiad uznaję za bardzo udany. Kucharze pokazali swoje umiejętności, każdy kolejny kęs wędrował do ust z ogromną przyjemnością. Chętnie powtórzę w przyszłości wizytę w restauracji Dwie Trzecie, ale tym razem zabiorę ze sobą męża

Cakes By Kejt
Obfita fotorelacja- Tajlandia od kuchni. Thai food ! ! ! Jedzenie w Tajlandii :) 236

marcu spełniło się jedno z moich wielkich marzeń.  Polecieliśmy z Królewiczem do Tajlandii. Po kilku latach w końcu się udało. Już w Polsce próbowałam tajskich smaków ale to co zastałam na miejscu przeszło moje najśmielsze kulinarne oczekiwania. Cała gama smaków i aromatów pieściła nasze podniebienia. Zakochałam się w kuchni tajskiej od pierwszego kęsa. Poniżej obszerna fotorelacja z krótkimi opisami(...)Uwielbiam ! Małże z grilla  Szpinak wodny, Morning Glory z boczkiem i ryżem Zupa Won Ton To było coś na s.... Z owocami morza i jajkiem. Wspaniałe ! Ko Phangan :) Kaczka na targu jedzeniowym na Ko Phangan Pad Thai, samemu można wybrać makaron i dodatki. Sushi Wiele rodzajów curry :) Każdy znajdzie coś dla siebie. Grillowane kalnmary, krewetki ... i ośmiornice

Jemy Pijemy
Maitre d'hotel. Żyłki światła, stół i mirabelki. 167

stół ma prawie sto lat. Nie umiem sobie nawet wyobrazić ile osób przy nim siedziało, ile spadło na niego łez, ile krążyło wokół uśmiechów i słów, ile rozmów wysłuchał. Udało mi się go ocalić, choć już nigdy nie spotkają się przy nim te same osoby.  Nie dekoruję tego stołu. Jego pięknem jest jego historia. A w tej ulotnej, niepowtarzalnej(...)ponownie trzymać na ogniu przez ok. 2-4 minuty. Gorący chutney przełożyć do przygotowanych wcześniej wyparzonych słoików.  Po przestudzeniu można przełożyć do lodówki. Świetnie smakuje z pieczonymi mięsami, kaczką  i królikiem.  * cytuję fragmenty felietonu Ludwika Stommy z magazynu KUCHNIA, maj 1999 * * obydwa przepisy pochodzą z magazynu KUCHNIA,  nr 9(127)/2005

KUCHARNIA
Z miłości do.. próżni bez granic ! 183

talerz, włożyłam do lodówki i poczekałam. Po dwóch dniach na chlebie pojawił się zielony meszek, a szynka zaczęła zmieniać kolor, o serku nie wspomnę. Kanapkami pożywiły się tutejsze kaczki i łabędzie.  Do czego zmierzam. Otóż, udowodniłam sobie, sporo ryzykując, że pojemnik próżniowy DAFI, nie tylko przeżył podróż do Rzymu i z powrotem ,spełniając doskonale swoją rolę...ale pragnę(...)dosłownie wszystko. Mięso może leżeć i leżeć w marynacie. Po upływie czasu będzie co raz to bardziej kruche i aromatyczne. Zalety same zalety. Z mojej strony był to udany zakup i polecam go wszystkim tym, którzy nie wyrzucają i nie marnuja jedzenia. Teraz mamy sezon na owoce, nowalijki, będą boróweczki, truskaweczki, niebawem malinki, agrest, poziomki, o grzybkach nie wspomnę

Z Kuchni Do Kuchni
Bosacka po polsku – Katarzyna Bosacka – Recenzja 187

propozycji rybnych znajdziemy jeszcze dorsza w konfiturze i łososia z miodem. Dalej sporo ptaków, bo znajdziemy przepisy na klasyczną roladkę z kurczaka z ciekawymi dodatkami, aromatyzowanego Indyka, piersi z kaczki czy gęś owsianą. Jest także ulubiony przez wiele osób schabowy, jednakże w trochę zmienionej wersji. W maślance, z puree z ziemniaków i kapusty kiszonej z miętową mizerią. Szczególnie(...)bardzo dobrze, bo oprócz suchego przepisu jak daną potrawę wykonać ktoś w końcu zadbał o to byśmy wiedzieli, jak wybrać dobrej jakości produkt, bo tylko taki jest gwarantem udanego wykonania i dobrego smaku naszych potraw. Czego i wam i sobie życzę… Książka jest dostępna w przedsprzedaży w internetowych księgarniach – InBook , Tania Książka . Dziękuję wydawnictwu Publicat za udostępnienie egzemplarza

Mr. Taste
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 143

specyficzny, przez co ciężko mi opisać jego smak), ale najlepsza była kacza pierś na rabarbarze z chutneyem śliwkowym i galaretką malinowo - balsamiczną. Chyba wszyscy żałowali, że nie zamówili tej kaczki ;) Zdjęcie pochodzi ze strony http://www.restauracjakuchniaiwino.pl/pl/  Panowie jak zwykle namówili nas na deser - był nim mus waniliowy z pudrem porzeczkowym. Wydaje mi się, że spód musu był robiony(...)ryby ;)), za to ryżowi trochę brakowało - nie jestem w stanie powiedzieć czego, ale czegoś mi w nim było brak. Całość jednak - jak najbardziej na plus :) Mam nadzieję, że uda nam się za jakiś czas wrócić do Kazimierza. Mam nadzieję, że ponownie zjemy dużo i dobrze. Jeśli nie w miejscach, które już poznaliśmy, to w nowych, które dopiero odkryjemy. Wiem

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 182

idealny garnek do duszenia mięsa, gdyż wszystkie etapy wykonujemy w jednym naczyniu. Nie musimy smażyć na patelni, a do duszenia przekładać do rondla. W jednym garnku udało się zmieścić funkcje patelni i garnka. Dołączony do garnka durszlak jest bardzo stabilny, choć wykonany  z silikonu. Górna obręcz i uchwyty mają w środku sztywne (przypuszczam, że stalowe(...)właściwie korzystam z niego codziennie. A oto lista potraw, jakie przygotowałam razem z zestawem WOLL Concept Plus:wszystkie zupy,gulasze,dania jednogarnkowe,mięsa duszone w ciemnym sosie,kaczka,bitki wołowe,gołąbki,warzywa na parze,warzywa gotowane na parze z duszonego mięsa,jajecznica,bigos,makarony i pierogi,chleby.Jednakże jak wszystko, także i ten zestaw posiada wady. Dla mnie wadą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fotoreportaż: warsztaty Grill w Piri Piri 145

dotychczasowe wydania warsztatów jeżeli chodzi o aktywność Teraz przyszedł czas na piersi z kaczki. Kaczkę najlepiej jest zamarynować na noc ale tu nie było na to czasu. Skóra kaczki została ponacinana nożem a następnie posmarowana glazurą zrobioną z konfitury z moreli, soku z limonki, chili, pieprzu czerwonego i soli. Taka glazura może nam również posłużyć jako(...)byłam w stanie wszystkiego zapamiętać i sfotografować zwłaszcza, iż wydawanie ich odbywało się inaczej niż do tej pory tzn. każdy podchodził do grilujących i od razu zabierał co udało się złapać ;) Oprócz kaczuszki czy wątróbki, na grilla poszła również aromatyczna karkówka i wyśmienity stek a także jeszcze kilka różnych szaszłyków. To był bardzo udany wieczór i nawet nie wiem kiedy

Kuchenne Wariacje
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 116

używa mięs, to kurczak i wieprzowina nie są kanonami jedzeniowej mody od dawna. Wybieramy dobrej jakości wołowinę (zajadamy się średniowysmażonymi burgerami i stekami), na stoły powracają (szczególnie przy uroczystościach) kaczki i gęsi. W dobrych sklepach bez problemu kupimy jagnięcinę . Gotujemy nie tylko drogo – znów są modne tanie i smaczne podroby . Stajemy się też smakoszami owoców morza . Kiedyś(...)czas wybrane produkty o niezwykłych właściwościach będą dostępne w atrakcyjnych cenach . Wg mnie na szczególną uwagę zasługują nietypowe mąki (np. orzechowa, amarantusowa czy z tapioki – udało mi się także nabyć długo poszukiwaną semolinę), a także alternatywne substancje słodzące takie jak ksylitol, cukier kokosowy, erytrol czy cukier z agawy. Do tego cała gama zdrowych olejów, warzyw, kasz oraz produktów naturalnych

Poezja smaku
BLOGERCHEF 2 - III PÓŁFINAŁ, 14.03-16.03.2014, KOMBORNIA 158

pasjonatów. fot.: by Karmel-itka fot.: Karmel-itka. fot.: Karmel-itka. fot.: Karmel-itka. fot.: Karmel-itka. fot.: Karmel-itka Po tym powitaniu, wszyscy uczestnicy, sponsorzy i pozostali, udali się do Salonu Win Karpackich, gdzie przechowywane są wina z rejonów Podkarpacia, aby móc degustować wyborne trunki, opatrzone ujmującymi opisami. Somelierzy - lokalny oraz z firmy Spolmlek, wprowadzili nas w magiczną atmosferę(...)kolacja, podczas której podawano piwo dobrane do potrawy. Piwa pochodziły z Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior (tłum.: Wielka Niedźwiedzica), a swoją obecnością zaszczyciła nas sama założycielka.Menu kolacji:- filet kaczki z caviar d’aubergine, orzechowym winegret i pomidorkami konkase z chipsem serowym- zupa z podkarpackich kurek- schab z dzika marynowany w jałowcu i tymianku podany z puree z jabłka

W kuchni Karmel-itki
PIEROGI RUSKIE - tradycyjne i bezglutenowe. Prawdopodobnie... najlepsze. 171

Pierogi wywołują u nas tak wielką pokusę, że próbujemy ich zawsze, gdy tylko mamy okazję. Nigdy jednak, (i możemy to powiedzieć z całą pewnością, bez fałszywej skromności) nie udało nam się odnaleźć takich, które choć w małym stopniu dorównają naszym pierogom, ale nie poddajemy się i szukamy! Jakie są więc nasze  PIEROGI RUSKIE ? - Ciasto tak cieniutkie, że przez jego(...)się serem i... /ciasto zwykłe i ciasto bezglutenowe/   -  Pierogi z suszonymi pomidorami, serem pleśniowym i... /ciasto zwykłe i ciasto bezglutenowe/   -  Pierogi z mięsem (indyk i kaczka

Wypisz Wymaluj
NAJLEPSZE PIEROGI RUSKIE (ciasto zwykłe i bezglutenowe) 268

pokusę, że próbujemy ich zawsze gdy tylko mamy okazję (oczywiście oprócz Wiktora - jego dieta jest ścisła). Nigdy jednak, (i możemy to powiedzieć z całą pewnością, bez fałszywej skromności) nie udało nam się odnaleźć takich, które choć w małym stopniu dorównają naszym pierogom, ale nie poddajemy się i szukamy! Jakie są więc nasze PIEROGI RUSKIE? - Ciasto tak cieniutkie, że przez(...)ciągnącym się serem i... /ciasto zwykłe i ciasto bezglutenowe/ - Pierogi z suszonymi pomidorami, serem pleśniowym i... /ciasto zwykłe i ciasto bezglutenowe/ - Pierogi z mięsem (indyk i kaczka)(kliknij w napis

Wypisz Wymaluj
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 143

można interpretować kuchnię śląską i czemu opolski żurek jest tak wyjątkowy (mały spoiler — Oleska maślanka!). Oczywiście przyszedł także czas na deser i ręcznie zagniataną drożdżówkę, ekhem, kołocza śląskiego. Później udało mi się odpocząć w Turawie i spróbować długo oczekiwanych gumiklyjzów (niestety bez dziurki). Dalej na śniadanie spróbowałem opolskich krepli (dziękuję Pani przewodnik!) i dowiedziałem się, że Opolskie to także kraina(...)miodem z pobliskiego Wołczyna. Następnie zdobył nasze serca fenomenalnym żurem grzybowym z domową białą kiełbasą i pianką z maślanki Oleskiej, nadającą mu łagodności. Na danie główne podano nam kaczkę   sous-vide   z modrą kapustą karmelizowaną z lokalnym miodem,   pureé   z marchwi oraz sosem   demi-glace   z pastą truflową. Na deser sernik z miodem (również

Food Square
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 253

zaczął grać w momencie, kiedy dania zostają wnoszone na salę i  w odpowiednim czasie ogłosił przerwę. Bardzo ważna jest różnorodność potraw, wesele bez dobrego jedzenia, nie może się udać,  pamiętajmy o tym ustalając, czy układając menu. Pamiętać należy o wegetarianach, jest ich coraz więcej i kuchnia, jeżeli podamy ilość osób, nie będzie miała z tym tematem, żadnego problemu(...)wodotrysków. 1. półmisek mięs  i rolad pieczonych - wystarczą 3 gatunki - np. schab pieczony ze śliwką (morelą,karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin -   polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska serów -  twardych, pleśniowych, kozich do tego kiść winogron, orzechy;  4.dwa

Kulinarny karnet Christophera