uda z kaczki - 123 przepisów (strona:3/9)

Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią 179

Żurawina. Nie tylko suszona i nie tylko do ciasta czy mięsa. W połączeniu z pomarańczą i wanilią jest świetnym składnikiem wysokoprocentowego napoju. Jeśli tylko uda się Wam dorwać świeżą lub mrożoną żurawinę sprawdźcie to sami, bo smak jest naprawdę genialny. A aromat pomarańczy i wanilii idealnie pasuje do świąt. Żurawina należy do wiecznie zielonych półkrzewów z rodziny roślin wrzosowatych(...)żelowania nie jest potrzebne nic więcej poza cukrem. Konfitura z żurawin pasuje zarówno do drobiu – kurczaka, indyka, perliczki czy kaczki, jak i do serów pleśniowych. Na Kresach Wschodnich owoce żurawiny dodawano podczas kiszenia kapusty aby wzbogacić jej smak. Udało mi się kupić kilogram, przebrałam, podzieliłam, część poszła do wódki, część do zamrożenia na później. Świeże owoce żurawiny są zwarte

Karo in the Kitchen
Kaczka pieczona bardzo czosnkowa 190

ostrej grubej igły lub noża z cienkim czubkiem, ponakłuwać ptaka w okolicy ud i piersi.  Z czterech ziemniaków i czterech patyczków ( np z chińskich pałeczek lub patyczków do szaszłyków) zrobić ruszt, położyć na dnie naczynia do pieczenia ( najlepsza żeliwna gęsiarka). Na ruszcie umieścić kaczkę, piersiami w dół, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego

Stare Gary
Makaron ryżowy w orientalnym musie dyniowym 99

obiadek  i tyle mnie w kuchni było wiedać. W niedzielę obiad bardziej wymagający, bo świąteczny. Kaczuchę w promocji się udało kupić, wię nadziałąm ją i upiekłam. Jak kaczucha to i buchty....tak dość pracowity obiad. Ale o kaczce później. Co do sobotniego menu... W sobotę znowu jedliśmy dynię :) ale w nowej wersji, więc na razie się nie nudzi. Makaron

Gotuj Sam!
Chrupiąca pierś z kaczki- Jak przygotować pierś kaczki do smażenia 511

czubek był równie ostry. Jeśli nóż będzie tępawy, nie uda się wykonać równych i jednolicie głębokich nacięć. Świetną alternatywą jest wymienne ostrze do nożyków budowlanych. Taki jaki stosuje się przy pracach stolarskich czy budowlanych właśnie. Te ostrza są ostre jak brzytwa. Najpierw pierś z kaczki musimy sparzyć wrzątkiem i pozostawić ją we wrzątku przez minutę. Po tym czasie

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pikutek Victorinox – nóż do zadań specjalnych 153

pozostawiając sterty okruszków, jak to się zazwyczaj zdarza, kiedy kroimy bardzo świeże pieczywo. Poddał się dopiero przy próbie wytrybowania kaczki - w tym wypadku ostrze okazało się nieco za krótkie i zbyt giętkie, ale…… lekko zmrożoną wołowinę do „ chińszczyzny ” udało mi się nim pokroić tak cienko, jak żadnym innym nożem. Jednym słowem są to noże bardzo uniwersalne i z powodzeniem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Degustacyjna kolacja w restauracji BelEtage w Lublinie 171

pewno warto wpisać na listę to miejsce, jeśli rozważacie wybór lokalu na ślub, chrzest, komunię, bankiet czy inną okazję. Ale czy warto skierować tam swoje kroki, jeśli chcemy udać się na niedzielny obiad, szybki lunch czy kawę i deser ? Spieszę z wyjaśnieniem ... W restauracji zostałyśmy bardzo miło powitane, zarówno przez Panią z recepcji, poprzez menagerkę, na obsłudze restauracyjnej kończąc. Panowie(...)dziewczyn, więc danie musiało należeć do bardzo udanych. Rozgrzewająca zupa tajska w karcie restauracji jest pozycją raczej jesienno-zimową, ale na specjalne życzenie szef kuchni przygotuje ją też latem. Tak więc, jeżeli lubicie ryzyko i nieco adrenaliny - polecam przy 35-stopniowym upale. Ja bym się skusiła :D Danie główne, czyli pierś z kaczki z pure z jabłek z żurawiną

kolorowotorcikowo
Zapiekanka z gęsi 138

zagospodarowanie mięsa, które pozostało z gęsi pieczonej w całości. Na zapiekankę nadają się tylko soczyste kawałki. Jeśli udało się wam wysuszyć ptaka na wiór, mięso nie nadaje się na zapiekankę bo po zapieczeniu będzie twarde. W tym wydaniu sprawdzi się także kaczka, a jako dodatek konfitura figowa z czerwoną cebulą, kasztanami i suszoną śliwką (przepis). Czas przygotowania:30 minutPorcje

SzczyptaSmaQ
Oszukane kacze confit 159

nogi z kaczki 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe marynata 1 łyżka soli 1 łyżka koniaku 4 zmielone ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Sposób przygotowania Wieczorem przed pieczeniem W kilku miejscach nakłuwamy kacze udka wykałaczką, przebijając się przez skórę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty i mieszanką tą nacieramy kacze uda. Układamy je w małej formie(...)ręcznikiem papierowym udka z nadmiaru soli, układamy w formie do pieczenia skórą do góry i wstawiamy do zimnego piekarnika. Włączamy temperaturę na 150 stopni. Kiedy piekarnik ją osiągnie pieczemy kaczkę przez 2,5 godziny. Co 50 minut polewamy udka tłuszczem. Jeśli po tym czasie skóra nie jest zrumieniona to podnosimy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut

W kuchni wieczorem
Kuchnia polska z Lidlem i Karolem Okrasą 183

wołowego w omlecie, tatara z łososia, carpaccio z podwędzanej polędwicy wołowej czy opalaną pierś z kaczki. Ja z moją najlepszą drużyną stworzyłyśmy pyszne placuszki z gotowanych ziemniaków z suszonymi pomidorami. Pycha! Na koniec odbyła się sesja z gwiazdą spotkania i w końcu udało mi się zrobić zdjęcie z Karolem:) Jeszcze raz dziękuję organizatorom za zaproszenie i polecam się

karmelowy
Warsztaty fotografii kulinarnej z Via Art 185

kawiarni i bistro.   Można zamówić pyszne śniadanie i zajadać sie pieczywem wypieanym na miejscu. Kaczka na puree marchewkowym Kucharze przygotowali dla nas obiekty fotografii. Dania były różne. Pięknie wystylizowane. Najprzyjemniejsze było to, że fotograwowanych dań nie musiałam sama przygotowywać. Warszaty uwazam za udane. Świetni ludzie, wspaniała atmosfera. Dzięki za wspólną naukę.  PS. Koniecznie muszę kupić blendę

AZgotuj!
Zupa ostro-kwaśna 347

dolewania, kiedy zupa się gotuje. Powinny z tego wyjść eleganckie niteczki, ale nie udało mi się osiągnąć tego efektu. Oprócz kwestii wizualnej w niczym to nie przeszkadza. Zachęcam do spróbowania. Składniki 800ml bulionu drobiowego (ja ugotowałam bulion na włoszczyźnie, 2 ćwiartkach kuraczaka i kościach z kaczki) 2 łyżki oleju 1 biała cebula pokrojona w drobną kosteczkę 2 łyżki mąki

W kuchni wieczorem
Galantyna z kurczaka 249

użyłam wątróbkę z gęsi, ale może być z kurczaka lub kaczki. Smażyłam na smalcu z gęsi. Kurczaka umyć, osuszyć, zdjąć z niego skórę uważając aby nie zrobić w niej dziur. Skórę odłożyć. Odkroić piersi kurczaka wycinając z nich 6 -8 ładnych długich kawałków jednakowej wielkości. Mięso z ud (około 450 gram) pokroić w niewielką kostkę i odłożyć do zmiksowania

królestwo garów
Najpopularniejsze przepisy grudnia [TOP5] 169

był schab długodojrzewający.Miejsce 3: Kaczka pieczona z jabłkamiOstatnio kaczkę można było kupić w fajnych cenach w dyskontach. Nic więc dziwnego, że szukaliście jak ją przyrządzić:)Miejsce 4: Wino z ryżu i rodzynekZnakomity pomysł na zimowy okres, kiedy nie mamy produktów do robienia owocowych win. Dzięki dodaniu kompozycji ziół udało się uzyskać całkiem przyjemny wermut.Miejsce 5: Galaretki z wódką

Jakugotujesz.pl
Restauracja Filmowa – recenzja 156

naleśniki z karmelem – nie było, bezy też nie było ;/ Jak się okazało, od przyszłego tygodnia restauracja zmienia kartę i niestety już teraz wielu składników nie dowieziono. W końcu udało nam się złożyć zamówienie i po niedługim czasie oczekiwania dostałam swoją przystawkę - delikatne żołądki drobiowe z suszonymi leśnymi grzybkami (21 zł). Co tu dużo mówić – boskie! Jestem ogromną fanką(...)jestem od jakiegoś czasu:). Następnie dotarły do nas dania główne. Na początku chciałam pierś z gęsi, jednak okazało się, że nie było jej na stanie więc zmieniłam zamówienie na kaczkę pieczoną w miodzie z jabłkami, podaną z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą w sosie pomarańczowym (49 zł).  Kaczka była obłędna, sos do niej także był powalający. Jedynie kluski śląskie

karmelowy
Odświętna gęś 190

zdrowia, a także udanego Nowego Roku i wielu kulinarnych inspiracji!A jeśli nie macie pomysłu na świąteczny obiad to tutaj mała podpowiedź :)Składniki (na 4 porcje):pół gęsi pokrojone na 4 kawałki (lub np. 4 piersi lub 4 udka)3 ząbki czosnkusól, pieprz ziołowy2 łyżeczki majeranku2 łyżeczki tymianku1 łyżeczka rozmarynuziele angielskie2 liście laurowełyżka oliwy lub olejuPrzygotowanie:Kaczkę doprawiamy solą, pieprzem

Zakręcony Widelec