się do pomocy zaprzyjaźnionego gospodarstwa. Jesień to przepiękny okres na polu. Obfitość wszelakiego dobra. Okres zbiorów, cudnych kolorów i zapachów. Jak widać na zdjęciach spacer po polu był bardzo udany i owocny. Kwiaty cukinii na pewno będą faszerowane i smażone w tempurze. Odkrycie roku (u mnie na blogu zeszłego roku) – młodziutki bób w strączkach do jedzenia w całości. Ale również(...)sklepiku bobu w strączkach do samodzielnego łuskania. Taki do samodzielnego łuskania smakuje dużo lepiej. Szyszki chmielu to tylko sobie rosły na płocie, ale na pewno będą doskonałym dodatkiem do kaczki z jabłkami . Rukiew wodna, niestety u nas przeważnie traktowana jako ozdoba talerza, a jest to jedna ze zdecydowanie najzdrowszych roślin, której właściwości lecznicze znane już były w starożytności. Zastąpmy
królestwo garówWyborne gruszki do pasztetu, świątecznego indyka i pieczonej kaczki. Marynowane w czerwonym winie i occie winnym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Robię je od lat i są u nas w domu po dżemie truskawkowym najlepiej schodzącymi przetworami. Bardzo ważne jest aby gruszki były twarde. Nie mogą się wgniatać przy dotknięciu. Najlepiej gdybyśmy mieli własne z sadu, albo zaprzyjaźnionego sprzedawcę(...)targowisku, który zerwie dla nas trochę niedojrzałych owoców. Dość często gdy nie uda mi się takich kupić, wkładam je do słoików już po pierwszym zagotowaniu. Najlepiej sprawdzić to wykałaczką - powinna wchodzić w gruszki z lekkim oporem." Czytaj więcej
Wiem co jemCiasto pszczółka Drożdżówka z jabłkami Ciasto Łukasza Sernik z ricottą Pieczenie: Tradycyjny boczek pieczony Karkówka pieczona w serku kremowym Soczysty filet z kurczaka w panierce kokosowej Smażona pierś z kaczki Boczek pieczony w marynacie brzoskwiniowej Pieczona pierś z indyka w śmietanie Soczysta pieczeń z indyka Chleby: Prosty chleb pszenny Chleb żytni Litewski chleb na zakwasie Mleczne bułeczki Sałatki(...)kurczakiem i mango Sałatka warstwowa z kurczakiem Sałatka z pomidorkami koktajlowymi i szparagami Sałatka ziemniaczana Zupy: Żurek wielkanocny Zupa pieczarkowa Sosy: Domowy majonez Sos żurawinowy Sos z cukinii Udanych świąt Wielkanocy
Kuchnia Łukaszabędą moderowane. Czemu? Na przykład dlatego (cytat z ostatniego): „Zamiast piwa z przyprawami korzennymi użyłam wina, zamiast 24h marynowania było 36h. Reszta jak w opisie. I kaczka była bardzo przesolona i niedobra.” Przyznam szczerze, że mną lekko zatelepało. Komentarza nie zatwierdziłam, więc na stronie się nie wyświetli, za to odpisałam Pani – na pewnie fikcyjny adres mailowy który podała(...)zamiast ziemniaków, puściły wodę i ugotował się, beznadziejny przepis.” Chleb: „Wstawiłam chleb do zimnego piekarnika i nie urósł.” Widzicie w powyższych jedną prostą przyczynę dlaczego coś się nie udało? Proste. To czynnik ludzki. Jeśli gdzieś coś można pominąć czy zamienić – zawsze o tym wspominam, czy na liście składników czy w przepisie. Gotowanie ma to do siebie, że każda
Karo in the Kitchenprzy najstarszym w mieście placu Stortorget czekał na nas specjalnie przygotowany obiad z wyśmienitym gravlaxem w nieprzyzwoicie dużych ilościach, świetne wino i uroczy kelner ... Polak. Z centrum Malmo udałyśmy się pod wieżowiec Turning Torso , czyli skręcony o 90 stopni wokół własnej osi 54-kondygnacyjny wieżowiec o 190 m wysokości, będący najwyższym w Europie budynkiem mieszkalnym. Stąd pięknie oświeconym przez(...)brzegu ustawione są charakterystyczne pomosty, którymi Szwedzi przed pracą schodzą do morza na poranną kąpiel. Nie miałabym nic przeciwko takim porankom:) Zabawnym zakończeniem pobytu w Malmo było spotkanie z ... kaczkami. Kaczek jest tu bardzo dużo i jak przystało na wielbiących naturę Szwedów, mają tu swoje prawa posłusznie przez mieszkańców respektowane - jeśli wyjdą na drogę i postanowią postać
KUCHARNIAjedną z nagród był tort przygotowany przeze mnie :). Ogromnie się cieszę, ponieważ tort się spodobał i podobno był pyszny. W ramach festiwalu organizowane były również warsztaty, wykłady i spotkania. Udało mi się przygotować z tego wydarzenia krótki FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); fot. Jerzy Wypych Warsztaty, w których brałam udział(...)okiem Szefa Kuchni Łukasza Terlikowskiego 3 wyjątkowe dania, które później wspólnie zjedliśmy :). Zajęcia były kameralne i odbywały się w miłej, przyjemnej atmosferze. Przygotowaliśmy sałatkę z łososiem, kaczkę z puree z pietruszki i jarmużem oraz suflet czekoladowy z gorgonzolą. Następne warsztaty to: Warsztaty barmańskie. Miały nam pokazać, jak w domowych warunkach, bez użycia profesjonalnego sprzętu barmańskiego, przygotować
Mała Cukierenkadokonali tego kucharze pracujący w hotelach Sheraton. Ja udałam się do restauracji SomePlaceElse w deszczowe sobotnie popołudnie wraz z moją rodziną. Dzięki temu, że byliśmy w czwórkę udało nam się spróbować aż 4 różnych smaków burgerów. Jacek wybrał : MOUNT EVEREST (HIGHLANDER COMBO) w skład którego wchodziła bułka z sezamem, polska wołowina sezonowana ( 500 gram !!) ,wędzony boczek,wędzony oscypek(...)było jeść go sztućcami, bo był za duży aby go ugryźć ale właśnie tego spodziewaliśmy się po Mount Evereście ;) Karolina wybrała : MANDARIN z bułką maślaną, plastrami chrupiącej kaczki z orientalnym sosem śliwkowym, sałatą rzymską, sałatką z ogórka, dymki i marynowanej z imbirem marchewki, były też kiełki. Pyszna kaczka przygotowana w punkt lekko chrupiąca, z pysznym orientalnym smakiem
Kuchnia na wzgórzuEksperymentuję z kompozycjami przypraw .Dziś próbuję zrobić malutkie kotleciki w pomidorowym sosie z lekko egzotyczną nutą. Chodziło mi przy tym o to by kotletów nie smażyć
Buniabaje w kuchniwędkarzy i z zachwytem obserwowałam jak wyciągają z wody sieci z rybami. Gdy wracałam polną drogę przemierzał spóźnialski, ciągnąc łódź za swoim rowerem. Tu i tam z szuwarów wypływały kaczki, a ja karmiłam młode łabędzie w nadziei, że ich rodzice nie będą mieli nic przeciwko. Urzeczona krajobrazem tak odmiennym od tego w którym przyszło mi żyć(...)wspaniała porzeczkową konfiturą o której nie mogę zapomnieć. Niestety nie mogłam przywieźć ze sobą ani jednego słoika. W zamian mam przepis i nadzieję, że porzeczek w następnym sezonie nie uda mi się przegapić. Konfitura porzeczkowa 1kg porzeczek 1,4 kg cukru 1,75 szkl wody Owoce przebrać, oderwać szypułki, umyć i osuszyć. Następnie zalać na kilka minut gorącą
Zapiski Młodej Żonyspotkania sommelier Lidla Pan Michał Jancik zaproponował nam kilka połączeń wina z przekąskami oraz daniami. Do sera pleśniowego Bleu Village zaproponował Château Partarrieu Sauternes 2006 (49,99 zł). Bardzo udane połączenie i bardzo smaczne wino. W winie dominują aromaty słodkich owoców – moreli, truskawek, miodu, rodzynek, karmelu. Wino pięknie pachnie i bardzo dobrze smakuje. Szynka Bajońska- Jamon de Bayonne - bardzo dobrze(...)kupaż cabernet sauvignon z merlotem z małą domieszką cabernet franc. Wino spędziło 12 miesięcy w dębowych beczkach. Wino smakuje i pachnie dojrzałymi czerwonymi wiśniami, czarną porzeczką, jeżynami. Wędzona pierś kaczki podana na doskonałym pieczonym na miejscu chlebie z popiołem, do tej przekąski zaproponowano nam wino Les Caves du Pré Côtes du Rhône Puy Saint
królestwo garówmężem po niedzielnym długim spacerze, miska treściwego jedzenia była jak znalazł. Składniki (porcja dla 10-12 osób) 0,5 kg białej fasoli (ja użyłam drobnej) 1kg golonki wieprzowej 4 uda kacze confit ( tutaj przepis lub kupcie gotowy upieczony drób) 300g surowej wieprzowej kiełbasy (3 kiełbaski) 150g wędzonego boczku 2 marchewki (dałabym z 4) 2 cebule 6 ząbków czosnku(...)całość wodą i gotować 1 godzinę. W tym czasie, nakłuć nożem kiełbaski wieprzowe i podsmażyć je na patelni na oleju do zrumienienia. Wyjąć i pokroić na plasterki grubości 2cm. Kaczkę wyjąć ze smalcu, obskrobać go i podsmażyć na patelni. Oderwać mięso od kości i dodać do pokrojonych kiełbasek. Po ugotowaniu fasoli, wyjąć cebulę i czosnek i razem z pół szklanki
W kuchni wieczoremkarcie tytułowej "Słony, kwaśny, gorzki, słodki, ostry - każda z tajskich potraw musi zachować równowagę tych pięciu smaków", myślę że z tą, wszak malutkich rozmiarów, lecz bogatym wnętrzem, książką uda się to osiągnąć. W książce znajdziecie wiele prostych i ciekawych przepisów, nie raz nie dwa zaskakujące połączenia smaków. Książeczka składa się z 5 podrozdziałów mianowicie: - Przekąski, przystawki i zupy- Dania(...)się zbyt proste. Mi pozycja przypadła do gustu i otwiera drogę do poznania jakże odległej od naszej kuchni, połączeń dla przeciętnego Polaka trudnych do wyobrażenia jak: pieczona kaczka z ananasem i kokosem, ziemniaki w sosie kokosowym , czy rogaliki krewetkowe w słodkim sosie sojowym. Książka to podróż do nowego i zaskakującego smaku.Serdecznie polecam ;-) W ramach akcji
SMYKWKUCHNIspisali się, moim skromnym zdaniem, na medal. Mnóstwo atrakcji, wspaniała atmosfera, rewelacyjne jedzenie. Czegóż chcieć więcej? Dziś, kontynuując cykl postów o OFDS, wracam do 10. Sierpnia, czyli do piątku. Po udanym wieczorze w Trattori Castellana, pysznym winie i rewelacyjnej hiszpańskiej atmosferze, czas skupić się na Polsce. feta w oliwie i papryce. ser krowi w zalewie - oliwa z przyprawami i papryką(...)przypraw, którą stosują kucharze w tymże hotelu. Oczywiście, to co panowie ugotowali na scenie, poszło w obieg po widowni. Poczęstowano nas MAKARONEM PO TAJSKU Z KORZENNĄ KACZKĄ. Oraz KORZENNĄ POLĘDWICZKĘ Z KACZKI NA PUREE Z BATATÓW. Trafiłam też na koziołki poznańskie, które o 12.00 trykając się główkami, pozdrawiały turystów. Chadzał pomiędzy straganami kosztując wszystkiego, co tylko się dało
W kuchni Karmel-itkijajko, pastrami z kaczki i trufla. To klasyczna zupa szparagowa, z pierwszą letnią truflą i żółtko 64 stopnie, pastrami z kaczki – kaczka marynowana w zalewie z soli i cukru, lekko wędzona gotowana w niskiej temperaturze. Kaczka w kremie ze szparagów... świetne połączenie, plus trufla...i to żółtko o konsystencji gęstego kremu. Pieczony filet z troci, żur(...)współgrały z „mlecznym” smakiem cielęciny, „podkręcając” ją. Panna cotta z rabarbarem, galaretka z Sauterna i bazylia. Rabarbar w kilku odsłonach, czy jak kto woli zabawa rabarbarem, i to bardzo udana zabawa. Delikatna panna cotta z bitej śmietany przykrywająca duszony rabarbar, a na niej galaretka ze słodkiego francuskiego wina Sauterna, sorbet z rabarbaru, gotowany rabarbar z granatem posypany czekoladą. Dania
królestwo garówwszystkich pyszności odjęło mi radość Świąt, mimo że spędziłam je w domu rodzinnym. Pewnym pocieszeniem było dla mnie przygotowanie kilku jadalnych prezentów dla rodzinki, o których mam nadzieję wkrótce uda mi się napisać. Uważam takie kulinarne upominki za wspaniały pomysł na prezent, nie tylko świąteczny. Kilka słów o mojej obecnej diecie i o tym co będzie pojawiało się(...)dodatkiem ziaren np. słonecznika, soi. Nabiał - tłuste mleko, tłusty biały ser i twaróg, śmietana, żółtka jajek, ser żółty, sery dojrzewające, sery topione. Mięso - tłuste mięso wieprzowe, baranina, dziczyzna, gęś, kaczka, podroby. Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza
Codzienne Gotowanie