Emblem Cabernet Sauvignon 2011 – bardzo przyjazne wino, które wyszło spod ręki prowadzącego Geoffa. 4. Pine Ridge Cabernet Sauvignon 2010 – ciekawe wino z jednego z chłodniejszych roczników – bardzo udane. 5. Louis Martini Napa Valley Cabernet Sauvignon 2010 – ciekawy kupaż, częściowo starzony w beczkach z dębu węgierskiego. 6. Robert Monadavi Cabernet Sauvignon 2010 – dobrze zintegrowane, z wyrazistym owocem i subtelnymi taninami(...)sobie jak smakowałyby w połączeniu z jedzeniem. Do Cabernet Sauvignon pieczona jagnięcina, cielęcina, dziczyzna, grillowana wołowina lub krojona w plastry kacza pierś. Do Merlota idealna byłaby grillowana kaczka, udziec barani, żeberka jagnięce, sarnina lub polędwica wołowa. Do Ponot Noir zjedlibyśmy polędwicę wieprzową, delikatną dziczyznę oraz pieczony lub grillowany drób (kurczak , kaczka, indyk, bażant, przepiórka) Zinnfandel kojarzy nam się
królestwo garówjeden tydzień w roku przenieśliśmy się w czasie o 100 lat. Zamiast dźwięków cywilizacji i wdychania spalin, słuchaliśmy kumkania żab, pluskania ryb, cykania świerszczy, nawoływania żurawi i kaczek. Wdychaliśmy charakterystyczny zapach jeziora, jedyny w swoim rodzaju. Od rana do popołudnia pływaliśmy jachtem po jeziorze, codziennie dobijając do brzegu w innym miejscu, a później schodziliśmy na ląd, spacerując(...)śmietany i posiekaną natkę pietruszki. Dodać sól i pieprz do smaku. Podawać z ziemniakami puree lub makaronem. W taki sam sposób możemy przygotować grzyby do zupy grzybowej . Jeśli natomiast uda Wam się jeszcze zdobyć kurki, polecam świetną kostkę rosołową z kurek . Bazę do zup i sosów. Grzyby pasteryzowane na zimę grzyby leśne sól do smaku woda Grzyby dokładnie oczyścić
Posadzone i zjedzonewłaśnie inspiracji wybraliśmy „Sielską Zagrodę” na miejsce, w którym zaplanowaliśmy obiad w drodze powrotnej ze spaceru po plaży w Stegnie. Pogoda nam dopisała a spacer należał do bardzo udanych. Nieco zziębnięci i bardzo głodni bez trudu odszukaliśmy „Sielską Zagrodę” – położoną przy ruchliwej drodze prowadzącej z Nowego Dworu Gdańskiego w kierunku Mierzei Wiślanej, ale niestety pozbawionej bezpośredniego do niej zjazdu. Objazd(...)rybnych, który nigdy takiej nie przepuści jeśli tylko ją gdzieś znajdzie – tu znalazł, ale tylko w karcie. Zapoznani wcześniej z propozycjami Pani Gessler na przystawkę poprosiliśmy o carpaccio z kaczki. Owszem, smaczne, ale grubo krojone i sos malinowy z niego uciekł ( w zamian był tam uniwersalny dżem o nieokreślonym smaku ). Szkoda tej niedoróbki, bo mogłaby to być prawdziwa
Smaki Ewygrzyby, a po nich ani śladu, więc... sięgnęłyśmy po grzyby suszone i zatęskniłyśmy za świętami. Pachnące susze wprowadziły nas na tyle, w świąteczny nastrój, że postanowiłyśmy się ogrzać, po nieudanym grzybobraniu, za pomocą iście świątecznej zupy. Na stół wjechała więc, zupa kwas, inaczej znana jako kwaśnica. Cudowny, aromatyczny, rozgrzewający specyfik bazujący (jak sama nazwa wskazuje) na kiszonej kapuście i suszonych(...)ziemniak, 3- cebula, 3-4 czerwone,- przyprawy: pieprz czarny, można dodać pieprz ziołowy,- pół kubka śmietany 18%WYKONANIE:Kapustę kiszoną gotujemy na rosole z mięsa (u nas indyk i kaczka).Odcedzamy kapustę. Garść kapusty kroimy i wrzucamy do wywaru.Ziemniaczki i cebulę kroimy w kostkę - wrzucamy do gotującego się wywaru.Zasypujemy przebraną kaszą gryczaną prażoną.Mieszamy. Lekko przykrywamy i gotujemy około
Wypisz Wymalujsię w daniach kuchni wschodniej. Solianka – zupa mięsna lub rybna przyrządzona z dodatkiem ogórków kwaszonych, koncentratu pomidorowego, zrumienionej cebuli, ewentualnie kaparów i oliwek oraz soku z cytryny, podprawiona śmietaną. Kaczka pieczona z jabłkami. Baranina. Ciasto czekoladowe. Wino z Winnicy Jasiel. Wódka zbożowa naturalna z manufaktury Old Polish Vodka . Po kolacji czas spać po długim i pełnym atrakcji dniu, tym bardziej(...)taką dokładnością i z takich produktów, to warto zatrzymać się w Polanie Żubra podczas wędrówek pieszych czy rowerowych, a i zabrać ze sobą słoiczek domowych przetworów. Po śniadaniu udaliśmy się do Rezerwatu Pokazowego Żubrów BPR oraz Muzeum Przyrodniczo-Leśnego BPN, ale o tym później. Na chwilę wpadliśmy na stację Białowieża Pałac – jeszcze nie tak dawno strasząca, w centrum Białowieży pozostałość
królestwo garówFilet z kurczaka to bardzo wdzięczne mięso do kuchennej obróbki. Można z niego wyczarować tysiące przepysznych dań :) Dziś będzie klasycznie. Bo filet w
Walijskie Pichcenieumiemy! Kiedy ostatnio podbiegliście do zupełnie nieznanej osoby, żeby pokazać jej siedzącą na liściu ważkę? Kiedy ostatnio ktoś do Was podszedł i zaprosił do zawodów w rzucaniu kaczek? Mijamy się. Poważni. Zajęci. Kamienne twarze patrzące gdzieś w odległy horyzont krainy lodowców, w którego granicach nie mieszczą się przelotne rozmowy, uśmiechy, znajomości. Bezinteresowne. Nie wypada. Co sobie pomyśli. Przecież już(...)Wybierzemy się razem na maliny? Teraz jest ich mnóstwo. Starczy dla każdego. Zapraszam zwłaszcza tych, którzy są tu pierwszy raz i tych, którzy zaglądali wcześniej, ale jakoś nie udało nam się jeszcze stopić lodów. Idę o zakład, że maliny - słodkie, soczyste, pachnące latem na pewno nam w tym pomogą. I jak - zakładamy się, że stopimy lody zanim zacznie się topić
KUCHARNIAczęść praktyczna - gotowanie. Podzielono nas na trzy zespoły, każdy pod wodzą szefów kuchni miał do przygotowania trzy potrawy, każda powiązana z innym piwem. Mam nadzieję, że chociaż część dań uda mi się ugotować w domu i zamieścić na blogu. Powiem tylko tyle. Dań było dziewięć, każde pyszne, do każdego podano inne piwo - czy możecie sobie wyobrazić jak bardzo(...)salsa verde serwowany z czeskim pilsnerem 5. Boczek w tajskim curry z racuchami drożdżowymi serwowany z piwem typu czerwony lager 6. Duszona w przyprawach korzennych pierś z kaczki na chrupko z sosem śliwkowym serwowana z piwem typu porter 7.Tataki wołowe z czarnym pieprzem i dresingiem miodowym serwowane z belgijskim Ale 8. Brioszka z chałki z masłem
Stare Garywysokie, można wybrać danie główne już od około 20 zł. A cena najtańszej przekąski z kieliszkiem wina to 9,90 zł. W menu między innymi dania z ryb, pieczona kaczka na czerwonej kapuście, stek "Black Angus", trylogia polskich zup, burgery z wołowiny angus (pochodzącej z krów hodowanych na białostocczyźnie), makaron Trofie białe w truflowym sosie śmietankowym z pieczonymi pomidorami(...)winie i jedzeniu. Koncept restauracyjny Winestone w hotelach Mercure został nagrodzony Medalem Europejskim - prestiżowym odznaczeniem przyznawanym przez organizację Business Centre Club . Bardzo dziękuję za zaproszenie, był to bardzo udany i smaczny weekend. Niebawem druga część relacji z pobytu w Hotelu Mercury Gdynia Centrum. Zdjęcia: Alicja Drzewiecka , Bernadeta Jarnot-Manecka , Ilona Klein-Tragier oraz dzięki uprzejmości Hotelu
królestwo garówumieszczone w ścianach dzielących 2 sale. Serwowane są tu dania kuchni włoskiej. Wybraliśmy się do restauracji we czwórkę (a w zasadzie szóstkę, jeśli liczyć dzieci ;)), więc i paru rzeczy udało nam się spróbować. Przystawki Caprese z mozarellą, pomidorami i bazylią - sałatka jak sałatka, pomidorki koktajlowe, małe kulki mozarelli, sos balsamiczny - dobra, ale bardzo niewielka porcja; koszt(...)soczewica była tylko w nazwie, bo zupa była tak mocno pomidorowa, że gdybyśmy nie wiedzieli, co zamówiliśmy, to pomyślelibyśmy, że to pomidorowa Makarony Tagiattelle z borowikami i wędzoną kaczką - tak samo jak w przypadku zupy rybnej - kompletnie niedoprawione danie. Aż dziw bierze, bo i wędzona kaczka i borowiki powinny nadawać cudowny aromat daniu, a tego jednak zabrakło; koszt
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Jak już zapewne wiecie 13 sierpnia odbyło się Święto Toruńskiego Piernika 2016. Zostałam zaproszona wraz z kilkoma blogerami z całej Polski, by wziąć udział w tym
Ostra na Słodkohistoryczną zgodnością składnikową). Tylko w Kruszynianach spróbujecie prawdziwego Pierekaczewnika. No cóż, jestem prawdziwą szczęściarą, że mogłam spróbować tego unikatowego przysmaku właśnie w Poznaniu! A tu kilka zdjęć: Wieczorową porą udaliśmy się jeszcze na małe spotkanie pod hasłem: Kumpiak, kindziuk, kolbasz – wędliny dojrzewające z Podlasia, które przeprowadzili panowie Andrzej Fiedoruk i Lech Zwolan. Opowiadanie o wędlinach i naturalnych, domowych sposobach(...)tylko przez pogodę, ale także przez atmosferę, która panowała wśród nas. Swoboda i uśmiech były nieodłącznym elementem całego wydarzenia. Do tego regionalne produkty, które wykorzystaliśmy do przygotowania potraw. Soczysta kaczka z wiśnią nadwiślańską, sandacz smażony z aromatyczną kiełbasą lisiecką oraz sałatka z polskiego pęczaku z olejem rydzowym - do dziś pamiętam ten wspaniały zapach i smak! Poznań i Ogólnopolski Festiwal
Sajkofanka smakupuree z selera z sosem z rozmarynem również prezentowała się kusząco. Idealnie usmażona, nadal soczysta w środku i mięciutka. Jednak na moim talerzu zamiast kaczki, zagościł smażony ser tofu w towarzystwie takim, jak kaczka. Bardzo odpowiadało mi połączenie tofu z tymi dodatkami, które warte jest spróbowania nie tylko przez wegetarian. Przerywnikiem pomiędzy dorszem a polędwicą (tofu) był chłodnik(...)kremowej konsystencji musu wiedziałam, że będzie wspaniały. I nie pomyliłam się. Delikatny, nie za słodki, świetnie łączący się z pomarańczami. Aż chciało się wołać "więcej!", "więcej!". Wieczór zdecydowanie udany. Oprócz obezwładniającego jedzenia, pełne zaangażowania i pasji rozmowy, poczynając od kulinariów, przez fotografię, kończąc na muzyce. Pierwszorzędna atmosfera, jaka wytworzyła się w restauracji podczas spotkania, potęgowała poczucie zrelaksowania i odprężenia. Wspaniałe
W kuchni Karmel-itkilekko przerażona, jak i zawiedziona. Przede wszystkim tym, że użytkownicy nie czytają w ogóle zasad uczestnictwa! Paszteciki nie należą przecież do mięsnej pieczeni. Jednak mimo wszystko, akcję uważam a udaną. Prawidłowych przepisów pojawiło się 54, w tym paręnaście naprawdę ciekawych i oryginalnych. Zapraszam więc do kolejnej edycji, tym razem zapewne latem i przy tej okazji pamiętajcie, by zawsze wklejać banerek(...)majerankiem autorka: Kulinarna Arkadia | blog: mojakulinarnaarkadia.blogspot.com PIECZEŃ Z INDYKA W WARZYWACH autorka: pariscope | blog: Po prostu pyszne Polędwiczki wieprzowe w glazurze ananasowo-imbirowej autorka: Białagłowka | blog: Kuchenna Kontrrewolucya Kaczka po mazursku autorka: Białagłowka | blog: Kuchenna Kontrrewolucya Pieczeń z szynki wieprzowej autorka: swojska baba | blog: Kulinarne Wariacje Szynka pieczona z miodem i goździkami autorka: Trochę Smaku | blog: Trochę Smaku Kassler
Kuchenna KontrrewolucyaSzwecji działa stowarzyszenie, którego głównym i zarazem jedynym zajęciem jest wymyślenie słowa, które najlepiej oddałoby "nieprzyjemny" - oględnie mówiąc - smak i zapach śledzi i od momentu powstania nie udało mu się jeszcze znaleźć odpowiedniego określenia!). Wybierając się na zaproszenie Unity Line na weekendowy rejs do Szwecji miałam nadzieję na kulinarne odkrycia, nie sądziłam jednak, że skończy się to tak namiętną(...)Kardamonowo-cytrynowa . Tak z kolei kojarzy mi się teraz kuchnia szwedzka w wersji na słodko. Choć cytryny i miód cudownie uzupełniały też dressingi, jakie podano nam do wędzonej kaczki i absolutnie genialnych steków (ukłony dla kucharzy Skanii!) Kusi mnie nie jeden deser Hellberga, gdzie kardamon pełni kluczową rolę, ale równie ogromną chęć mam na odtworzenie serwowanego na promie sernika
KUCHARNIA