Można spróbować i takiej wersji! Mimo, że nie przepadam za dużą ilością bakalii w ogóle, to w tym keksie uwielbiam jak jest ich całe mnóstwo. To naprawdę wyjątkowe ciasto, królewskie! Do tego zawsze się udaje.Keks królewski – składniki:3 szklanki mąki (430 g)2 szklanki cukru pudru (280 g)300 g miękkiego masła (1 osełka lub 1,5 kostki(...)bakalii Masło ucieramy mikserem na puch, po czym dodajemy stopniowo cukier puder. Dodajemy ekstrakt oraz po jednym żółtku ciągle miksując (kolejne żółtko dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednie całkowicie połączyło się z masą). Dodajemy połowę mąki, a gdy się zmiksuje – dodajemy po jednym całym jajku (łączenie trzy). Na końcu wsypujemy pozostałą mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Ciasto powinno być
Poezja smakumiodu2 płaskie łyżeczki sody2 łyżki śmietany- mniej lub więcej w zależności od konsystencji ciasta, jeśli będzie za suche i nie będzie się chciało lepić, możemy dodać więcej. Natomiast jeśli ciasto po dodaniu jednej łyżki będzie już odpowiednio elastyczne, nie musimy dodawać całych 2 łyżek.Masa budyniowa: 2 szklanki mleka3 łyżki cukruopakowanie budyniu smietankowego150g miękkiego masłaMasa Jabłkowa:1kg jabłekgalaretka cytrynowałyżka cukru(...)stopniach przez 20 minut.Tak samo pieczemy pozostałe dwie części.Masa budyniowaW trakcie pieczenia możemy ugotować budyń z mleka, budyniu i cukru. Odstawiamy do wystygnięcia.Gdy budyń wystygnie, masło ucieramy mikserem na puch. Dodając po łyżce zimnego budyniu, miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Blat miodowy smarujemy masą i przykrywamy go drugim blatem.Masa JabłkowaJabłka obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Wkładamy
Czerwona PorzeczkaPierwszym ciastem jakie w życiu, całkowicie samodzielnie upiekłam była "zebra". Miałam wtedy kilkanaście lat i pamiętam, że po tym debiucie cukierniczym pękałam z dumy, że udało
W mojej holenderskiej kuchnijest w stanie odsunąć z przed czubka swojego nosa! :D Jestem tego pewna. Jeśli denerwują Was malinowe pesteczki, możecie się ich w prosty sposób pozbyć. Ja je uwielbiam. Potrzebujemy: Ciasto: szklanka mąki pszennej 75 g masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa 0.5 kg sera (może być z wiaderka) 2 jajka, białko i żółtko(...)galaretka malinowa lub cytrynowa Zagniatamy szybko ciasto z podanych składników, wykładamy nim okrągłą formę o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na czas wyrobienia masy serowej. Twaróg jeśli jest w kawałku mielimy go 3-krotnie, jeśli mamy taki z wiaderka, pomijamy tę czynność. Masło ucieramy z cukrem, dopóki cukier nam się nie rozpuści. Następnie
MamaOskarkaposypania: •płatki migdałów Sposób przygotowania Masło ucieramy z cukrem i cukrami a następnie nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy jajka. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą, szczyptę soli i posiekane migdały. Skórki cytrynowe mieszamy z niewielką ilością mąki, tak aby były nią pokryte i dodajemy do reszty ciasta. Na końcu dodajemy mleko i amaretto. Wykładamy do formy
Pyry na GazSerniki należą do jednych z najłatwiejszych ciast, ale idealny powinien być przygotowany z sercem. Postanowiłam obalić przepis i dodać nasiona chia oraz suszoną żurawinę. Słodki spód z daktyli świetnie komponuję się z lekko kwaśnym smakiem żurawiny. Polecam! Składniki: Masa: 2 opakowania serka twarogowego naturalnego np. typu President 2 jajka 1/2 szklanki erytrolu 2 łyżki nasion chia 50g suszonej(...)Między czasie przygotowujemy masę. Jajka ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Następnie dodajemy aromat, nasiona chia i serek twarogowy. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obtoczoną w mące żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy szpatułką. Na upieczony spód przelewamy masę serową. Pieczemy przez ok. 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu piekarnik wyłączamy i ciasto zostawiamy przez ok. 30 minut. Smacznego
Truskawkowa Fiestaszklankę mąki i wykładamy ciasto. W tej mące ze stolnicy wyrabiamy całość(mąka ze stolnicy wchłonie się w ciasto, a jeśli będzie zbyt twarde dodajemy ok. 3 łyżki śmietany). - Ciasto dzielimy na 5 części (mi wyszły 4 ) i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Każdą pieczemy w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach(...)przestygnięty budyń. Na końcu ucierania gdy krem jest już gotowy można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty.*masło jak i budyni powinny być w temperaturze pokojowej wtedy na pewno krem się nie zważyKażdy blat ciasta nasączyć naparem
RAROSSAtylko uroku. Proporcje na ciasto są ogromne, ja zwykle połowę ciasta mrożę, by wykorzystać je w późniejszym czasie czy przygotować je z innym kremem. Jeśli jednak nie macie takiej potrzeby, przygotujcie ciasto zmniejszając ilość składników o połowę. Spody do babeczek: 480 g mąki 280 g margaryny 140 g cukru pudru 4 żółtka Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Najpierw przesiewamy(...)cukier, dodajemy margarynę, łączymy. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy. Przygotowanym ciastem napełniamy formy do babeczek. Pieczemy około 10-12 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce. Krem: 200 g masła 300 g cukru pudru 6 gotowanych żółtek alkohol (spirytus lub rum) Miękkie masło ucieramy razem z cukrem pudrem. Dodajemy starte na tarce o drobnych oczkach żółtka i ucieramy
Smaki Na Talerzugładkie ciasto.Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową.Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremek do połowy.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder. Ucieramy mikserem na gładką jednolitą masę.Polewamy upieczone
Bajeczna Kuchniaprzez około 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać. 3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć
Mała Cukierenkaprzez około 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać. 3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć
Mała Cukierenkaprzez około 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać. 3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć
Mała Cukierenkamomentu aż cały cukier będzie wilgotny. Dalej miksując dodawać po 1 żółtku. Ucierać aż masa będzie gęsta i puszysta. Dalej miksując po dodaniu kolejnego składnika do masy dodać kolejno: część mąki, połowę śmietany, resztę śmietany, resztę mąki a na koniec spirytus i całość jeszcze raz zmiksować. Ciasto przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki żeby zgęstniało. Ciasto rozwałkować
Mama Gotujecukier – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO NALEŚNIKOWE: Składniki na naleśniki dokładnie ze sobą miksujemy na gładkie ciasto ( w razie potrzeby dolewamy mleka ). Smażymy duże, średniej grubości naleśniki ( ja smażyłam na kwadratowej, grillowej patelni Ballarini. Jeśli nie macie kwadratowej usmażcie na okrągłej i zróbcie lazanię w formie tortu ). NADZIENIE: Ser biały ucieramy z żółtkami i cukrem na gładką masę. CAŁOŚĆ
Ostra na Słodkołyżek śmietany / u nas jogurt naturalny/, 1 łyżeczka kakao, Wykonanie; Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym żółtku, po każdym dobrze miksując. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, naprzemiennie ze śmietaną. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Do 1/3 ciasta dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Anioły w kuchni