ucierane ciasto - 3500 przepisów (strona:140/234)

Ciasto kawowe w paski 150

ciemną, tworząc ukośne paski. Ja dodatkowo za pomocą wykałaczki zrobiłam wzorek. Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. * podane składniki są na jeden placek. Trzeba upiec dwa biszkopty. Krem: Budyń gotujemy według wskazówek na opakowaniu i odstawiamy by wystygnął. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładki puch (jeśli ktoś lubi słodsze masy można zwiększyć ilość

My simple kitchen
Ciasteczka czekoladowe z lentilkami 222

pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - szczypta soli - 100 g lentilek Przygotowanie: W misce ucieramy miękkie masło z oba rodzajami cukru na lekko puszystą masę. W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki. Do utartego masła dodajemy jajko oraz stopniowo suche składniki, cały czas mieszając. Przygotowane ciasto formujemy w kulki, spłaszczamy je i na każde ciasteczko nakładamy po kilka lentilek. Ciastka pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Rogaliki maślane 131

posypania   Drożdże ucieramy z cukrem.Dodajemy 1/3 mleka i 1/2 szklanki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.   Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, szczyptę soli, dodajemy aromat, żółtka,pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn.Wyrabiamy ciasto.Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy do momentu wchłonięcia się masła.Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.   Ciasto wyrosło.   Przekładamy

Maminek kulinarny
GOFRY Z CUKREM 174

jajek pól kg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 350 ml mlekaWykonanie:Jajka ucieramy na pianę. Dodajemy cukier, cukier waniliowy,a następnie dobrze mieszamy. Dodajemy rozpuszczone ostudzone masło, proszek do pieczenia, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mleko na zmianę. Dobrze miksujemy az do gładkości ciasta. Pieczemy na rumiano

Z Majeczką w kuchni
Szarlotka ze śmietaną 186

jabłek2 galeretki cytrynowełyżeczka cynamonuopcjonalnie cukier  - w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubimy (u mnie były to 3 łyżki)Składniki na bitą śmietanę:2 śnieżki2 śmietan-fixy1 łyżka żelatynyPrzygotowanie:1. 3 jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na jednolitą masę. Gdy jajka będą już dokładnie utarte, dodajemy resztę składników : mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek

charlotte gotuje
Ucierane ciasto z żurawiną 207

żurawiną . Teraz przyszłą kolej na ciasto, a w planach ... coś jeszcze ! Ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Frosting, czyli polewę na cieście możecie pominąć, nie jest on konieczny. Ciasto jest wilgotne i aromatyczne. Wilgoć zawdzięcza dodatkowi serka macarpone, a aromat  świeżej, kwaskowatej żurawinie. Składniki: 220 g mąki pszennej 200 g cukru 120 g miękkiego masła 120 g serka(...)maślanej dodawać nie przerywając ucierania, po jednym jajku. Następnie, nadal ucierając dodać serek mascarpone - miksować do połączenia składników. Wlać śmietankę, całość ubić na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę posiekać, część żurawiny pokroić. Do masy maślanej dodać mąkę - połączyć składniki.  Na koniec wsypać czekoladę i żurawinę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej

kolorowotorcikowo
Cytrynowy tort bezglutenowy „Lemoniada” 103

pianę. Pod koniec ubijania doajemy cukier. Gdy piana jest sztywna, dodajemy żółtka i ucieramy jeszcze chwilę. Następnie wsypujemy kolejno mąki, przesiewając przez sitko, by nie zniszczyć piany. Mieszamy trzepaczką, szpatułką lub ostatecznie mikserem na najniższych obrotach. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 C stopni przez około

Wiszniówka
Szybkie ciasto pomarańczowe 434

Rzeczywiście szybkie w przygotowaniu i bardzo dobre ciasto z dodatkiem pomarańczy. Przepis znalazłam na blogu pinupcookinglooking.blogspot.pl i właśnie tam też wyczytałam, że te ciasto jest z 1960r. Od siebie dodam po prostu tyle, że je polecam, następnym razem dodam więcej skórki pomarańczowej , bo według mnie trochę za słabo było ją czuć jak na takie ciasto.Składniki (mała keksówka(...)pomarańczy na małych oczkach (tak jak pisałam, polecam dodać więcej)2 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie :Piekarnik nagrzewamy do 170st. CMasło i cukier puder wrzucamy do miski i bardzo dokładnie ucieramy (ok 5 min na najwyższych obrotach). Następnie dodajemy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie miksując masę. Dodajemy skórkę pomarańczy - mieszamy. Dodajemy sok pomarańczowy i ponownie miksujemy

charlotte gotuje
Piernik z powidłami i czekoladą 175

mąkę z sodą, cynamonem, kakao i przyprawą do piernika. Maso ucieramy z cukrem na puszystą, białą masę. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku i powoli wlewamy miód. Wyłączamy mikser. Do masy wsypujemy sypkie składniki mieszając szpatułką. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy delikatnie wszystko mieszając. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ub wysmarowaną masłem

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasto jogurtowo-grysikowe z domową masą kajmakową 1593

orzechami (należy wykonać 2 blaty z połowy składników). Będą smakować wybornie w połączeniu z masami z ciasta jogurtowo-grysikowego, pamiętać należy tylko, że po przełożeniu spodów masą, należy pozwolić ciastu leżakować w lodówce około 2-3dni, po tym czasie blaty zmiękną, a wszystkie warstwy połączą się smakowo w idealną całość.Wykonanie:MASA GRYSIKOWA-z mleka odlać 0,5 szklanki(...)mlekiem), zdejmujemy ją i studzimy, co jakiś czas mieszając- masło ucieramy, dodajemy po łyżce ostudzonej masy kajmakowej, ucierając na gładki krem- masę kajmakową rozsmarowujemy na herbatnikach, które rozłożyliśmy na masie grysikowej, będzie ona tworzyć cienką warstwę, jest jednak na tyle słodka, że wystarczy jej tyle w cieście PIANKA JOGURTOWA- żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i pozostawić do napęcznienia, następnie dodać

Smakołyki Bereniki
barwy jesieni---colori autunnali 167

spożywczego Masło ucieramy w misie miksera na puszystą białą masę. Potem jedno po drugim, stopniowo, dodajemy żółtka cały czas ucierając. Na koniec dodajemy olej nadal ucierając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do misy miksera wciąż miksując. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z resztą masy. Już nie mikserem tylko szpatułką, delikatnie. To ciasto dzielimy

w mojej kuchni
PIERNICZKI Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ. 177

kłębi się i kotłujena mrozie. Oznaki zimy, ale gdzie jest śnieg? Rozglądam się,a jego ani śladu.Za to mam pyszne pierniczki z suszoną śliwką. Kubek gorącej herbaty, kawałek ciasta o korzennym aromacie,ulubiona książka i zamykam się w swoim świecie. PIERNICZKI Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ. /własny;/ ok. 15-20 babeczek (w zależności od wielkości) 3 szklanki mąki pszennej(...)pianę. Żółtka ucieram z cukrem i miodem na puszystą masę. Następnie dodaję ostudzony napar z kawy, mąkę, olej, przyprawę i sodę, mieszając na zmniejszonych obrotach. Kiedy masa będzie już jednolita, dodaję posiekane suszone śliwki. Na samym końcu, bardzo  delikatnie mieszam całość z pianą z białek. Małe foremki do babeczek/muffinek smaruję masłem i wysypuję mąką. Napełniam je ciastem, wstawiam

W kuchni Karmel-itki
Czekoladowa babka piaskowa 163

razem z proszkiem do pieczenia.Białka ubijamy na sztywno.W drugiej misce ucieramy miękkie masło razem z żółtkami. Następnie do masy dodajemy ekstrakt pomarańczowy. Do przygotowanej masy dodajemy ubite białka, które łączymy na przemian z wcześniej wymieszaną mąką. Na koniec dosypujemy cukier puder i rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę.Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i podsypanej mąką pszenną formy na babkę. Wstawiamy

Słodkie Przyjemności
Sernik z malinami 202

warstwy) . Ser zmiksować z cukrem do uzyskania gładkiej konsystencji. Nie przerywając ucierania dodawać po 1 łyżce roztrzepanych jajek w odstępach ok. 5 sekundowych . Wsypać mąkę, dodać skórkę z cytryny i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Bardzo delikatnie wmieszać maliny łyżką, zostawiając kilka do dekoracji upieczonego sernika. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut lub do momentu

Moja Delicja
Piwne Ciasto Czekoladowe z Kremem Orzechowym 191

Piwne Ciasto Czekoladowe z Kremem Orzechowym – Zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem ciemnego piwa. Przepis powstał przy współpracy z wrocławskim browarem rzemieślniczym Warsztat Piwowarski . Powstało bardzo czekoladowe, aromatyczne ciasto z dodatkiem ciemnego piwa RISzard I, które jest smaczne, delikatnie słodkie i jest to russian imperial stout. Ciasto wspaniale uzupełnia orzechowy krem, do którego również dodałam trochę piwa. Całość(...)przepisami na piwny wieczór :). Zapraszam! Więcej o wydarzeniu tutaj: https://www.facebook.com/events/1762984447097929/ Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piwne Ciasto Czekoladowe z Kremem Orzechowym Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 300ml ciemnego piwa RISzard I Warsztat Piwowarski 200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 200g miękkiego masła 300g mąki pszennej (użyłam

Mała Cukierenka