ucierane ciasto - 3500 przepisów (strona:146/234)

Sernik z borówkami 125

łyżeczka proszku do pieczenia1 op. budyniu śmietankowego3 łyżeczki cukru waniliowego domowej produkcji300g herbatników250g borówek amerykańskichPrzepis:Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy mikserem przez 10minut na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy do nich proszek budyniowy i proszek do pieczenia - całość miksujemy jeszcze przez chwilę. Dodajemy ser i miksujemy przez ok. 10 minut(...)połączenia wszystkich składników. Do całości dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. W międzyczasie herbatniki kruszymy na tzw. "piasek" i wysypujemy do formy o wymiarach 38x24. Następnie przelewamy ciasto sernikowe na herbatniki i całość posypujemy borówkami. Piekarnik nastawiamy na 180C i pieczemy ok. 1,5 godziny. Warto pilnować serniczka żeby za mocno się nie przypiekł (mi się nie udało

Emcia Pichci
,,Topniejące bałwanki migdałowe” 113

przesiewamy z sodą i przyprawą do pierników. W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy miód, jajko i miksujemy do połączenia. Dodajemy przesiane suche składniki, wyrabiamy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy i odstawiamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy koła najlepiej za pomocą radełka. Pieczemy około 9 minut

Podróż w kulinaria
Sernik królewski 1797

tego jak jest ciemne) 1 łyżeczka proszku do pieczeniaObie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, kakaem i siekamy z zimnym masłem. Dodajemy żółtka, śmietanę i szybko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części (2/3- na spód i 1/3- na wierzch) owijamy folią spożywczą i do wkładamy do zamrażalnika na 1hMasa serowa:1 kg twarogu sernikowego z wiaderka5  jajek(...)cukru wanilinowego 2 łyżki proszku budyniowego  waniliowego lub śmietankowego bez cukru rodzynki ¾ szklankiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Rodzynki zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na 15 minut. Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, kolejno dodajemy po jednym żółtku,  miksując po każdym dodaniu. Następnie stopniowo dodajemy twaróg i dokładnie miksujemy, do połączenia składników

Mia Cucina Sofieta
Orzechowe ciasto z rabarbarem 181

dzieci, to może dlatego, że mniej czasu teraz z nim spędzam....może czas to naprawić, może warto się zatrzymać, czy gnać za króliczkiem....zatrzymałam się na chwilę, zadumałam......nad ciastem z rabarbarem i filiżanką herbaty.....   Składniki  Czas przygotowania: 65 min 2 szklanki mąki 1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych lub migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego(...)sól, mieszamy w misce 3. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na puszysty krem, ok 4 minuty za pomocą miksera 4. Do masy maślanej dodajemy kolejno jajka oraz żółtka, dodajemy ekstrakt waniliowy lub rdzeń laski wanilii oraz miód 5. Następnie do masy dodajemy mąkę i mleko, na przemian w dwóch turach 6. Ciasto przekładamy do foremki, na wierzchy układamy łodygi

Słodki Kompromis
Kruche ciastka z masłem orzechowym i nutellą 75

u0142adamy papierem do pieczenia.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/kruche-ciastka-z-maslem-orzechowym-i-nutella\/#wpzoom-rcb-direction-step-15936290046593699","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Mas\u0142o ucieramy z cukrem na puszyst\u0105 jasn\u0105 mas\u0119, do ca\u0142kowitego rozpuszczenia kryszta\u0142k\u00f3w cukru.","text":"Mas\u0142o ucieramy z cukrem na puszyst\u0105 jasn\u0105 mas\u0119, do ca\u0142kowitego rozpuszczenia kryszta\u0142k\u00f3w cukru.","url":"https(...)direction-step-5efcd6b2ec67c","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Z ciasta r\u0119cznie formujemy niewielkie, lekko sp\u0142aszczone kulki i uk\u0142adamy je na blaszce z papierem do pieczenia. Zachowujemy odst\u0119p, poniewa\u017c ciasteczka urosn\u0105 w trakcie pieczenia. Pieczemy przez 15 minut, p\u00f3\u017aniej pozostawiamy do ostudzenia.","text":"Z ciasta r\u0119cznie formujemy niewielkie, lekko sp\u0142aszczone kulki

ProstePesto.pl
Ciacho a'la raffaello 153

były w temperaturze pokojowej. Żółtka ucieramy z  1/2 szklanki cukru pudru na gładką masę. Mąki łączymy razem  i przesiewamy. Dodajemy do żółtek razem z proszkiem do pieczenia i wodą. Białka ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy drugą połowę szklanki cukru pudru dalej ubijając (ok. 5 minut). Następnie dodajemy białka do reszty ciasta i mieszamy (na  najwolniejszych

Emcia Pichci
Bożonarodzeniowe lizaki ciasteczkowe 87

która trochę uwspółcześni wasze stoły, lub jeśli tworzycie osobny stolik dla dzieci to koniecznie wypróbujcie ten przepis.  Ja dzisiaj chcę wam zapodać propozycję na pięknie podane lizaki z ciasta które niczym śnieżne kule ozdobią wasz stół, a przy tym i będą świetną propozycją dla najmłodszych domowników. Proste pełne smaku i przy tym bardzo zdobne.  Moje pachną wanilią, kardamonem(...)Miękkie masło w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na gładką i puszystą masę wraz z cukrem dodajemy przyprawy oraz jajko. Mieszamy chwilę.  2. Mąkę starannie przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wydrążamy laskę wanilii i mieszamy masę.  3. Silikonową foremkę w kształcie półkul smarujemy masłem i nakładamy na jedną połowę ciasto. Zamykamy drugą połówką nie nakładając do niej ciasta. Pieczemy

vaniliowoczekoladowa
Piernikowe gwiazdki 115

Piernik to ciasto, którego historia sięga czasów Hanzy - średniowiecznego związku handlowego między miastami północnej Europy. Był symbolem powodzenia, wysokiego statusu społecznego i sukcesu. Ze względu na przyprawy korzenne, które zwiera, piernik był towarem luksusowym. W Polsce pojawił się w XVIII wieku. Oto moja wersja pierników w wersji świątecznej. Składniki 50 g otrębów owsianych 25 g otrębów pszennych 50 ml ciepłego(...)piernika i pozostały cukier. Serek homogenizowany ucieramy z miodem i żółtkami. Dodajemy zaczyn drożdżowy i mieszamy. Składniki mokre i suche łączymy w jednolitą masę i odstawiamy. W tym czasie z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy na niego ciasto. Za pomocą łyżki formujemy placek grubości

My Chcemy Jeść
Czekoladowe fondant po polsku 148

wysmarowania tortownicy 50 g gorzkiej czekolady175 g cukru szczypta soli 1 jajko (od szczęśliwej kurki)175 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ciasto druga warstwa: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 50 g mąki4 jajka 200 g cukru masa:350 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówka(...)utrzeć  z cukrem pudrem i szczypt a soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, wbić jajko, a potem dodać czekoladę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia wprost do ucieranej masy. Całość zmiksować i rozsmarować  masę na spodzie tortownicy, wcześniej wysmarowanej masłem. Druga warstwa: czekoladę połamać na kawałki, roztopić  ją z masłem w gorącej kąpieli wodnej. Lekko

pieprzny smaczek
Keks - najlepszy! 336

bogato nadziany bakaliami. Nie jakąś tam mieszanką bakaliową we wszystkich kolorach tęczy, ale dobrymi suszonymi śliwkami, figami, rodzynkami, morelami, orzechami i migdałami. Dlo tego kapka aromatycznego rumu, która nadaje ciastu niepowtarzalny zapach... Składniki (na dwie formy 25x11 cm): 5 dużych jaj (zważyć surowe w skorupkach) odważyć tyle samo mąki, cukru, tłuszczu ile ważyły jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Dodać rum. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Nie przerywając miksowania dosypywać po łyżce mąki, na koniec miksować jeszcze 2 minuty Dodać oprószone mąką bakalie i wymieszać dokładnie łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać z ciastem

Kulinarne Inspiracje
Słodkie środy - Babka bananowa z żurawiną 105

tartej 100 g żurawiny suszonej PRZYGOTOWANIE: Masło ucieramy z cukrem, wbijamy jajka i dalej mieszamy. Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy dokładnie widelcem. Mąkę mieszamy z kaszą maną, proszkiem do pieczenia i dodajemy do masła. Na koniec dodajemy rozgniecione banany, połowę żurawiny i mieszamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Przygotowane ciasto przekładamy do foremki i z wierzchu posypujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Keto eklerki (Paleo, LowCarb) 150

specjalnie nowy, bo podstawą keto eklerków jest prawie takie samo ciasto parzone jak w przypadku keto pączków . keto eklery Ciasto parzone – wydanie drugie, zmienione Co w praktyce oznacza „prawie”? Ano biorąc pod uwagę fakt, że do użycia kremu budyniowego zużywa się same żółtka , spróbowałam – dla równowagi – wykonać ciasto parzone na bazie samych białek . Co prawda ostatnio znalazłam super sposób(...)zamachem. A to już by była przesada… Śpieszę jednak donieść, że ciasto parzone na białkach wychodzi równie dobrze (lub nawet lepiej) jak na całych jajach , więc problem jest rozwiązany… keto eklerki Keto eklerki w wersji kawowej polecają się na Karnawał Jednak keto eklerki to nie tylko same ciasto, to także nadzienie. W tej roli tym razem kawowy krem budyniowy . Pisałam

Modern Cave Girl
Jabłkowa babka jogurtowa. Pyszna i szybka babka z jabłkiem. 150

wypieku. Dziś postanowiłam zrezygnować ze śmietany na rzecz jogurtu, a całość wzbogacić soczystym jabłkiem, do tego zmiana proporcji i... Tak oto upiekłam pyszną jabłkową babkę jogurtową. Dzięki uprzejmości PapilArt ciasto upiekłam w wygodnej i ładnie wyglądającej papierowej formie. Po spróbowaniu przygotowałam jeszcze jedną babkę, którą zabrałam w gości. Pierwszą oczywiście zostawiłam dla siebie i bliskich do kawy lub herbaty ;) Spróbujcie(...)wbijamy 3 jajka, wsypujemy cukier i dokładnie ucieramy całość mikserem (puszysta masa). Miksując już na najmniejszych obrotach, dodajemy kolejno jogurt i olej. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą (cały czas miksujemy na małych obrotach). Na koniec do naszej masy ścieramy jabłko (na grubych oczkach tarki). Mieszamy całość delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do małej keksówki (u mnie specjalna

Słodkie okruszki
Świąteczne Kruche Ciastka z Orzechami i Kremem 300

miski przełożyć masło i ucierać przez około 1 minutę, aż stanie się kremowe. Dodać cukier puder i ucierać jeszcze przez około 2 minuty. Dodać żółtko, ekstrakt i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać przygotowaną mąkę z orzechami i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. 5. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto (ciasto może się trochę kruszyć z powodu orzechów). Ciasto

Mała Cukierenka
Ciasteczka czekoladowo-miętowe na Walentynki 173

spód czekolady się roztapia, zdejmujemy garnek i dopiero wówczas mieszamy. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem (i cukrem muscovado, jeśli używamy). Dodajemy żółtko oraz oba ekstrakty, miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z kakao i solą. Miksujemy do otrzymania ciasta o jednolitej konsystencji. Powstałe ciasto przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki

Smaki Na Talerzu