ucierane ciasto - 3500 przepisów (strona:154/234)

Melba z truskawkami 562

Melba z truskawkami to moje ciasto rodzinne – robione kiedyś przez babcię i mamę. Znacie ją? Melba to sernik na zimno, bez pieczenia, z własnego sera. Nie przypomina typowych serników – jest delikatna, puszysta i smakuje jak ciepłe lody. Każdego zaskakuje swoim smakiem. U mnie w rodzinie zawsze była w wersji czarno-białej z truskawkami i taką prezentuję tutaj, lecz(...)ciepły, zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym, na bardzo puszystą masę. Dodajemy po jednej łyżce sera (nie więcej) i za każdym razem miksujemy, aż do wykończenia. Połowę masy przelewamy do innego naczynia i miksujemy z kakaem. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy herbatnikami (na zdjęciu ciasto jest niższe niż powinno, bo miałam tylko

Poezja smaku
Galaktoboureko, czyli greckie ciasto z kremem. 592

wszystko to nasączone cynamonowo-pomarańczowym syropem. Jeśli ktoś ma ochotę na kulinarną podróż do Grecji to zapraszam!   Składniki na Galaktoboureko, czyli greckie ciasto z kremem 10 arkuszy ciasta Filo 100 g rozpuszczonego masła SYROP: 300 g cukry 300 ml wody ziarenka z 0,5 laski wanilii 2 łyżki  kandyzowanej skórki z pomarańczy lub skórka otarta z 1 pomarańczy(...)mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie gotujemy jeszcze 5 minut i odstawiamy do wystudzenia. Zimny odcedzamy, zachowując płyn ;).      Litr mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem, do puszystej masy dodajemy 300 ml mleka, kaszę manną oraz skrobię, dobrze mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy, aż zgęstnieje, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło

Rozpustne gotowanie
Chałka z kruszonką 143

mąki pszennej 20 g cukru 25 g masła Sposób wykonania: Kruszonka: wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski (masło powinno być schłodzone i pokrojone na mniejsze kawałki) i ucieramy do momentu aż powstaną grudki. Miskę z kruszonką odstawiamy do lodówki. Pokruszone drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 1 łyżką cukru oraz 4 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)minut. W dużej misce łączymy resztę mąki z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i solą. Następnie wbijamy 1 jajko oraz żółtka, roztopione masło (ale nie gorące) oraz wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiamy dłońmi aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy

Qchnia po prostu
Ciasto pietruszkowe 200

natknełam się przeglądając jakąś gazetę i pomyślała, że to świetny pomysł i przecież nie może się nie udać skoro marchewkowe się zawsze udaje. Ciekawa tylko byłam jego smaku. To ciasto może być świetną alternatywą dla piernika czy keksu. Jeśli chcecie zaskoczyć bliskich upieczcie je koniecznie. Jest wilgotne z wyczuwalnym smakiem pietruszki i orzechową posypką, po prostu pyszne :) Składniki(...)Polewa orzechowa 80 g masła 100 g miodu 60 ml mleka 120 g posiekanych orzechów włoskich  Płatki mieszamy z rodzynkami i zalewamy gorącym mlekiem wymieszanym z miodem. Masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Wsypujemy mąkę z proszkiem i sodą, wlewamy płatki, dodajemy startą na drobnych oczkach pietruszkę i wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy

Cynamonowe szczęście
Piernik wyborny siostry Anieli 234

siostry Anieli znalazłam ten ciekawy pomysł na piernik i od razu postanowiłam upiec. Nie jest trudny w zrobieniu, składniki są standardowe, zmniejszyłam tylko recepturę o połowę, bo musiałabym piec ciasto na dwa razy (i tą zmniejszoną porcję podaję). Piernik jest o tyle fajny, że nie wymaga leżakowania, ani przed, ani po upieczeniu, czyli jest gotowy do spożycia praktycznie od razu(...)sody Ok. 40g przyprawy do piernika Bakalie np. rodzynki, orzechy, skórka z pomarańczy, etc. Miód jeśli nie jest płynny, rozpuszczamy, ważne by był płynny i niezbyt ciepły. Margarynę dobrze ucieramy mikserem z cukrem pudrem i żółtkami, następnie stopniowo dodajemy śmietanę i przestudzony miód oraz mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą. Na koniec dodajemy bakalie, wszystko razem mieszamy łyżką

Smakowy Raj
Jagodowa subtelność na spodzie z otrębami...Chwila zapomnienia ;-) 230

wysokiej misce ucieraj robotem na wysokich obrotach mleko kokosowe, tak aby jak najbardziej się napowietrzyło. Jagody zmiksuj blenderem. Do jagód dodaj, spienione mleko, wymieszaj delikatnie, dodaj ziarenka wanilii i rozpuszczone galaretki. Wszytko bardzo dokładnie wymieszaj. Wylej na spód. Wstaw do lodówki na 12 godzin. Wierzch: - bita śmietana roślinna - maliny -cukier puder Ciasto zachwyci smakiem i wyglądem

SMYKWKUCHNI
Sernik z brzoskwiniami na biszkoptach 419

sprawiło, że boki ciasta były gładkie i nieuszkodzone przy wyjmowaniu. Wystarczy wyciąć prostokątny pas papieru, nieco wyższy niż tortownica, następnie przyłożyć do wysmarowanych brzegów tortownicy, a na łączeniach złączyć papier przy użyciu szpilki. Spód tortownicy wykładamy biszkoptami. Brzoskwinie wyjmujemy z syropu i układamy na durszlaku lub sicie, by ociekły z nadmiaru płynu.  Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem(...)wrzucamy do rondelka, zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, gotujemy jeszcze około 3 minuty, po czym wylewamy polewę na ciasto, rozprowadzamy i ewentualnie dekorujemy posypkami lub kokosem. Sernik pozostawiamy w chłodnym miejscu, by polewa stwardniała. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site

Smakowy Raj
MIODOWE CIASTO Z ORZECHAMI LASKOWYMI 225

płynnego miodu, 150 g mielonych orzechów laskowych, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka 200 ml śmietanki 36 %, 100 g czekolady gorzkiej, 1 łyżeczka masła Wykonanie; ucieramy masło w mikserze, dodajemy miód, a następnie po jednym jajku, w oddzielnej misce łączymy mąkę, orzechy i proszek do pieczenia, suche składniki dodajemy do masy maślanej i miksujemy, przygotowujemy tortownicę(...)masłem w kąpieli wodnej...kremówkę podgrzewamy prawie do wrzenia...powoli dolewamy do czekolady i ściagamy miskę znad pary...studzimy...wkładamy do lodówki,żeby krem zgęstniał, dekorujemy kremem i orzechami ciasto...smacznego Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej: /źródło "Kuchnia

Anioły w kuchni
Babka cytrynowa :) 237

którą najchętniej zjadłabym sama ;)Składniki:1 szklanka mąki1 szklanka cukru4 jajka1/2 szklanka oleju2 łyżeczki proszku do pieczeniaSok z 1 cytrynyLukier:1 szklanka cukruSok z 0,5 cytrynyJajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę, a następnie powoli wsypujemy całą mąkę i mieszamy przez chwilę wyłączonym mikserem (zapobiegniemy "eksplozji" mąki na całą kuchnię), dodajemy proszek, olej oraz na koniec dodajemy(...)wcześniej wysmarowanej margaryną lub olejem formy (możemy posypać formę również bułką tartą). Nagrzewamy piekarnik do temperatury ok. 180C i wsadzamy babkę na ok. 50 minut. Po wyciągnięciu zostawiamy ciasto do ostygnięcia. Cukier wraz z sokiem z cytryny łączymy w garnuszku i energicznie mieszamy przez parę chwil. Następnie ozdabiamy babkę. Gotowe! :) Dodaję do akcji

Emcia Pichci
Ciasteczka korzenne z lukrem 126

cytryny 2 łyżki mleka Sposób przygotowania Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami na pulchną masę mikserem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Zmniejszamy obroty i delikatnie miksujemy składniki. Schłodzone białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Gotujemy i jemy
TORTELLINI Z SEREM I SOSEM KARMELOWYM 220

wody, jeśli zbyt kleiste – dodajemy mąki. Gładkie, elastyczne ciasto zawijamy w folię spożywcza i odstawiamy na ok. 20 minut, by odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi i nadziewamy zwijając malutkie pierożki. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia. NADZIENIE: Ser biały ucieramy z cukrem i żółtkiem na gładką, kremową masę. Możemy dodać

Ostra na Słodko
Muffiny bananowo jabłkowe z otrębami orkiszowymi 156

łyżeczka kardamonu Banana kroimy w drobną kostkę, a jabłko ucieramy na grubych oczkach. Wrzucamy do dużej miski. Następnie wlewamy wszystkie płynne składniki, a potem wsypujemy suche. Mieszamy łyżką, aż wszystko ładnie się połączy. Gotową masę nakładamy do papilotek. Mi wyszło 9 muffinek, do każdej nakładałem po 2 duże łyżki ciasta. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Prawda, że proste? Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Tort – pomysł na dekorację IV 232

obłożeniu ciasta masą udekorować je pokruszonymi ścinkami. Ciemne ciasto ładnie kontrastuje z jasnym tłem. Masa do wykonania dekoracyjnych kwiatów : 400 g miękkiego masła 2 łyżki masy kajmakowej z puszki różowy barwnik w żelu Masło musi być miękkie ponieważ należy je utrzeć mikserem na gładką puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać kajmak. Z masy odłożyć około 1/5 ilości. Do pozostałej części

Trzeci talerz
Makowiec bez ciasta 622

spodu z kruchego ciasta. Składniki:-30 dkg maku-1 szklanka cukru-6 jajek-kilka kropli aromatu migdałowego-polewa czekoladowa   Mak musimy sparzyć a następnie odsączyć na sitku.   Przepuszczamy mak przez maszynkę z drobnym sitkiem.   Oddzielamy żółtka od białek.   Ubijamy pianę z białek.   Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem migdałowym

Maminek kulinarny