ucierane ciasto - 3500 przepisów (strona:150/234)

Sernik z rodzynkami na kruchym spodzie 337

Sernik jest takim ciastem, które można również robić na wiele sposób. Polecam sernik na kruchym spodzie puszysty i smaczny.SKŁADNIKI:Na ciasto2 szkl. mąki pszennej1 jajko1 łyżka kwaśnej śmietanykostka masła1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka cukru pudruMasa serowa:1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego100 g masła250 g cukru pudru7 jaj2 łyżki mąki ziemniaczanej lub torebka budyniu śmietankowego1 op. cukru(...)ucieramy  na puch, dodajemy stopniowo rozkłócone żółtka, następnie mąkę ziemniaczaną lub budyń wymieszany z cukrem waniliowym. Po połączeniu składników dodajemy porcjami zmielony ser. Ścieramy skórkę z cytryny- wcześniej sparzamy cytrynę wrzątkiem. Rodzynki obtaczamy lekko w mące i dodajemy do sera.Następnie wlewamy  pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową.Kruche ciasto (3/4) ścieramy

W kuchennym oknie Ewy
Tort Wielkanocny Zajączek 317

Resztę ciasta kruszymy- z tego powstanie ogonek. Masa:  Z 750 ml mleka odlewamy szklankę, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostawionego mleka dodajemy żółtka, i obie mąki, mieszamy tak, żeby nie było grudek. Gdy mleko w garnku będzie się gotowało, wlewamy mieszaninę, dokładnie mieszamy aż nie będzie w nim grudek. Odstawiamy do schłodzenia. Masło ucieramy na puch(...)Mieszamy, aż będzie miała jak najmniej widocznych grudek żelatyny. Można do robić w kąpieli wodnej, będzie się łatwiej rozpuszczać. Galaretkę wlewamy do mąki i cukru, mieszamy i próbujemy zagnieść ciasto. Jeśli jest za rzadkie można dodać odłożoną wcześniej łyżkę mąki z cukrem, jeśli nie chce się zagniatać mo ż na dodać odrobinę wody. Z p ow stałej masy

Czerwona Porzeczka
Pyszny sernik 277

pieczenia, dodać cukier puder i cukier waniliowy, składniki wymieszać. Dodać lekko schłodzoną margarynę, posiekać nożem razem z sypkimi składnikami, dodać żółtka i zagnieść ciasto w jednolitą kulę. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Składniki na masę serową: 1,25 kg białego sera; 7 jaj; 85g masła lub margaryny; 1 szklanka cukru pudru(...)Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości, stopniowo dodawać ser i miękkie masło lub margarynę. Następnie dodać budyń w proszku i miksować dość długo, aż masa będzie gładka. Dodać bakalie i lekko zamieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką do momentu połączenia się składników. 3/4 ciasta rozwałkować

In my kitchen
Makowiec podwójnie rolowany 169

zaskoczyć Rodzinę i znajomych :)   Tym razem proponuję makowiec ,niby zwykł ale zwinięty inaczej co nadaje mu ciekawego efektu a oto przecież nam chodzi. Składniki na dwa duże makowce : - Ciasto : - 600 g mąki pszennej u  mnie typ 650 - 260 ml letniego mleka 3% - 100 g cukru - 50 g świeżych drożdży - 3 jajka - szczypta soli(...)roztopionego masła ( min 82%) - kilka kropel olejku waniliowego Lukier : - sok z cytryny - szklanka cukru pudru Do cukru dolewamy po trochę sok z cytryny i cały czas mieszamy , ucieramy do konsystencji gęstej śmietany. Nadzienie : - 850 g maku z puszki u mnie Bakaland - 3 łyżki bułki tartej jeśli masa jest za rzadka lub 2 zmielone czerstwe drożdżówki - łyżka rodzynek - 2 duże

Wypieki Rene
Babeczka piernikowa z kawałkami czekolady. 115

Margarynę, jajo, cukier i dżem ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy przyprawę do piernika, mąkę i sodę rozpuszczoną w mleku. Miksujemy i wylewamy do wysmarowanej i posypanej mąką lub bułką tartą formy (ja piekłam w sylikonowej formie, więc nie musiałam smarować). Na wierzch wykładamy kostki czekolady, lekko je wciskając w ciasto. Pieczemy w 180 stopniach C około 40 minut (przed

Rozpustne gotowanie
Świąteczne ciasteczka z dżemem malinowym 141

jest potem patrzeć na sięgające do klosza ręce i znikające w szybkim tempie ciasteczka. I po roku, gdy zapominam o zmęczeniu i tych „godzinach” spędzonych na zarabianiu ciasta, wałkowaniu i pieczeniu, chcę to powtórzyć;) Te ciasteczka nadają się nie tylko na Święta. Są pyszne (mam nawet wrażenie, że z biegiem czasu coraz lepsze). O wyraźnie kokosowo-malinowym smaku(...)kawy na proszek. Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy do połączenia. Mąkę mieszamy ze zmielonymi wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia oraz cukrem wanilinowym, dodajemy do masy maślanej i miksujemy na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia. Odstawiamy do schłodzenia (na około 1 godzinę). Ze schłodzonego ciasta odkrawamy mniej więcej 1/3 i wałkujemy

Smaki Na Talerzu
Tarta z malinami i kremem z białej czekolady 96

mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajko, kakao i cukier puder. Zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy z niego kulkę, owijamy folią i wkładamy na godzinkę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy lub wyklejamy nim formę (na formę o średnicy 26 cm wystarczą 2/3 ciasta z reszty możemy upiec ciasteczka ). Następnie spód nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia(...)kolejne 15 minut na złoty kolor. Gotową pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kiedy ciasto już wystygnie, zabieramy się za krem. Najpierw dzielimy czekoladę na kostki. Rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Pamiętajcie, że miska nie może stykać się z wodą! Czekoladę pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie serek mascarpone chwilę ucieramy. Później dodajemy do niego przestudzoną białą czekoladę i chwilę ucieramy do połączenia

PatiGotuje
Pudding śliwkowy 84

niezbyt małe) kawałki. Wrzucamy do tortownicy i zasypujemy białym cukrem. W misce ucieramy jajko z brązowym cukrem. W międzyczasie roztapiamy masło i dodajemy do miski. Potem mleko. Starannie mieszamy. Teraz przesiewamy do całości mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy wykonując łyżką ósemki, aż powstanie gęste, gładkie ciasto. Przelewamy do tortownicy na śliwki i pieczemy przez 30 minut w piekarniku

Marder&Marder Manufacture
delikatny i pyszny sernik z ziemniakami... 138

drobną kruszonkę, blacha 25x30, wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto wsypać do blaszki, dłonią je przyklepać żółtka, cukier, aromat pomarańczowy w misie robota utrzeć na puszystą masę dzień wcześniej ugotowane ziemniali zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę i wsypać do masy - ucierać z 3 minuty dodać miękkie masło, twaróg z wiaderka - nie ucierać zbyt długo

W Mojej Kuchni Lubię
Babka jogurtowa 170

masy dodać stopniowo olej i jogurt na przemian - ucierać Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia- ucierać Wlać do natłuszczonej foremki wysypanej bułką tartą Piec około 1 godz. w temp. 180 *C Do niewielkiej części pozostawionej masy można dodać płaską łyżkę kakao, utrzeć dokładnie i wylać na wierzch i po środku ciasta. Wtedy będziemy mieć babkę dwukolorową

Proste Potrawy
Babeczki Czekoladowe z batonikiem Lion 114

mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól.W drugiej, masło ucieramy z cukrem na jasną, gładką masę, a następnie dodajemy jajka dalej miksując. Naszym kolejnym krokiem jest dodanie do masy rozpuszczonej czekolady. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę na przemian z mlekiem. Po starannym wymieszaniu ciasto przekładamy do papilotek, albo silikonowych foremek i wkładamy do piekarnika na około

Słodkie Przyjemności
Faworki drożdżowe 147

miski i robimy w niej wgłębienie.Ucieramy drożdże z łyżką cukru, dodajemy mleko i łyżkę mąki, mieszamy i wlewamydo wgłębienia w mące.   Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu.   Rozczyn wyrośnięty.   Dodajemy resztę cukru, masło, żółtka, sól, alkohol i zagniatamy ciasto.Odstawiamy do wyrośnięcia.   Ciasto wyrosło.Dzielimy je na dwie części

Maminek kulinarny
Babka bakaliowa 125

zostawiamy     a wszystko mieszamy i oprószamy mąką.   Ucieramy drożdże z 4 łyżkami cukru, dodajemy połowę mleka i 3/4 szklanki mąki,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, szczyptę soli, dodajemy pozostałe mleko, rozczyn,4 jajka, aromat i wyrabiamy ciasto.   Połowę ciasta odkładamy i dodajemy 2 łyżki mąki, wyrabiamy, wlewamy

Maminek kulinarny
Szarlotka jaglana :-) 190

duża łyżka rodzynek Sposób przygotowania:Jabłka obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Kaszę dokładnie płuczemy aby pozbyć się goryczki  - oba składniki mieszamy w dużej misce. Całość przez chwilę miksujemy z jajkiem, cukrem, olejkiem, cynamonem.Na koniec dodajemy orzechy i rodzynki. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury

pieprzny smaczek