kupowanych w marketach. Owoce są duże, aromatyczne, zalewa nie jest przesolona. Kapary nadają potrawom charakterystyczny posmak, są doskonałe zarówno na zimno, jak i na ciepło. Filet z tuńczyka Dobrej jakości tuńczyk to podstawa smacznego dania, szczególnie gdy się go podaje na zimno, np. w sałatce. Czasami kupowanie czegoś w puszcze, to trochę jak kupowanie kota w worku(...)Przy szklanych opakowaniach firmy As do Mar nie ma tego problemu, od razu widać co jest w środku, dlatego ten filet z tuńczyka od razu mi się spodobał, a na dodatek jest zalany oliwą z oliwek. Sardynki Sardynki As do Mar są specjalnie wyselekcjonowane zgodnie z wieloletnią tradycją tej firmy. Posiadają certyfikat "Friend of the sea". Są zalane oliwą
Kulinarne przygody GatityDzień dobry, Dziś przygotowałam dla Was przepis na empanadas, czyli rodzaj chrupiących pierogów z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów . Takiego pieroga można śmiało wziąć do ręki i zjeść na stojąco - jeżeli szykujecie przyjęcie karnawałowe , spróbujcie je przygotować. Empanadas bardzo przypominają nasze smażone pierogi , które z moich doświadczeń mają wielu fanów. Ich zrobienie nie jest wcale takie trudne - mówi(...)Hiszpanie traktowali je kiedyś jako przenośne jedzenie i zabierali ze sobą , np. gdy pracowali w polu. Obecnie jadają je jako tapa lub jako kanapka. Farsz hiszpańskich empanadas zazwyczaj zawiera tuńczyka, sardynki lub chorizo , doprawione pomidorami, cebulą i czosnkiem. Ale spotyka się również empanadas z popularnym na półwyspie Iberyjskim wędzonym dorszem lub schabem. W Hiszpanii, w zależności od regionu, empanadas przybiera
Chilli Czosnek i Oliwawpis z rybą. Dość późno, bo przecież jestem w kraju słynącym z rybołówstwa i owoców morza. W roli głównej ryba, którą jako jedyną uznaję na surowo. Ryżowa Sałatka z Tuńczykiem ryż biały ok. 100g puszka tuńczyka w wodzie mała puszka kukurydzy czarne oliwki ok. 10 szt. ząbek czosnku oliwa z oliwek sól, chilli mielone opcjonalnie łyżka majonezu Przygotowanie: ryż ugotować(...)sypko czosnek pokroić w cienkie plastry i podsmażyć na oliwie, pozostawić do wystygnięcia kukurydzę oraz tuńczyka odsączyć z wody oliwki pokroić na połówki lub drobniej ryż wymieszać z tuńczykiem, oliwkami, kukurydzą oraz czosnkiem doprawić solą, chilli można dodać łyżkę majonezu, wymieszać Sałatkę najlepiej podawać schłodzoną. Prawda, że szybko! Rice Salad with Tuna Ingredients: 100g white rice can of tuna
bastalenasekret. Prostota, szybkość wykonania i niewielka ilość składników, a przy tym smak, który wcale na to nie wskazuje. Uwielbiam takie dania. Dlatego dziś polecam... Piętnastominutowy makaron z oliwkami i tuńczykiem porcja dla 4 osób lub dla 2 na dwa dni ;) Będziemy potrzebować: 200 g grubego makaronu (kokardki, rurki, świderki, czy co tam akurat macie) 500 g pomidorowej passaty (lub zmiksowanych(...)gładko pomidorów z puszki) 100 g koncentratu pomidorowego 2 szklanki mleka (może być też płynna śmietanka) 2 puszki tuńczyka w kawałkach (najlepiej w sosie własnym) - łączna masa ryby to 260 g ok. 50 g ciemnych oliwek przyprawy: sól morska (np. z młynka), 1,5 łyżeczki cukru, suszony tymianek (lub inne, ulubione zioła) zieleninka do dekoracji (u mnie kilka listków świeżej
Ratunku obiadkuzynki, bardzo mi zasmakowała więc spróbowałam ją odtworzyć. Jest naprawdę smaczna, polecam Wam ją gorąco. To kolejna sałatka warstwowa, do której nie trzeba żadnych przypraw :) Sałatka warstwowa z tuńczykiem. Składniki: 8 jajek; 2 puszki tuńczyka (najlepiej w kawałku - dobrej jakości); 200 g sera żółtego; 1 duża cebula mały majonez; szczypior do dekoracji. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i oddzielamy(...)białka od żółtek. Do salaterki ścieramy białka. Drugą warstwą jest starty ser żółty. Dodajemy jedną puszkę tuńczyka. I wierzch smarujemy majonezem. Na majonez układamy pokrojoną w kostkę cebulę. Drugą puszkę tuńczyka. I znów smarujemy równomiernie majonezem. Na sam koniec rozkładamy starte na tarce żółtka. Sałatkę można przyozdobić szczypiorkiem. Smacznego
Miksturownikobiady mocno pomysłowe, raczej takie, które mogę wykonać na szybko, robiąc je ze składników, które mam w lodówce/w szafce. Dzisiaj prezentuję sałatkę z makaronem kokardki, papryką, oliwkami i tuńczykiem. Składniki (dla 2-3 osób): pół opakowania makaronu kokardki puszka tuńczyka w sosie własnym łyżeczka soku z cytryny pół czerwonej papryki 10 zielonych oliwek majonez (1-2 łyżki) Wykonanie: Makaron(...)ugotować al dente, przepłukać zimną wodą i po odcieknięciu przełożyć do miski. Dodać tuńczyka (wcześniej odlać sos) i sok z cytryny. Paprykę pokroić w kostkę,oliwki na pół i dodać warzywa do makaronu z tuńczykiem. Wymieszać z majonezem. Jeżeli sałatkę przygotowuje się dzień wcześniej warto dodać majonez dopiero rano przed wyjściem do pracy
Pasja Smakupiasku. Wieczorem ognisko pod gołym niebem, skwierczące nad paleniskiem świeżo złowione ryby. Wesoły śmiech, brzmiące szanty, rozdzierające ciszę panującą w około. Ach! Ale dziś, zamiast wyprawy, serwuję kotleciki z tuńczyka. Ahoj, marynarzu! PIECZONE KOTLECIKI Z TUŃCZYKA. (autorskie;) 2 puszki tuńczyka w sosie własnym pęczek szczypiorku 1 jajko bułka tarta pieprz, sól, 2 ząbki czosnku odrobina soku z cytryny olej(...)posmarowania Tuńczyka dokładnie osączyłam z zalewy. Posiekałam szczypiorek. Czosnek przepuściłam przez praskę. Wbiłam do tego jajko, sok z cytryny dosypałam bułki tyle, aby ciasto było zwarte, tak jak na mielone. Doprawiłam do smaku. Uformowałam kotleciki, a każdy z nich posmarowałam olejem. Ułożyłam na natłuszczonej blaszce. Piekłam ok. pół godziny w 170 stopniach. Podałam z gęstym jogurtem i ziemniaczkami z wody
W kuchni Karmel-itkiMakaron , pomidorki, tuńczyk i ......lampka wina - tylko tyle mi potrzeba , aby poczuc się jak w niebie :) Takie pyszne a przygotowanie trwa dokładnie chwilkę :) Polecam te szybkie i pyszne danie. Szczególnie polecam miłośnikom makaronu i tuńczyka ;) Składniki dla 4 osób 1 puszka tuńczyka w oleju 500 g makaronu penne 1 puszka pomidorów krojonych(...)rozgrzej oliwę, podsmaż na niej czosnek pokrojony w plasterki. Dodaj pomidory i podsmażaj jeszcze 5 minut , mieszając. Do podsmażonych pomidorów wlej wino i duś jeszcze 3-4 minuty. Odsącz tuńczyka, dodaj do sosu. Dodaj ugotowany makaron. Przypraw pieprzem i solą. Duś przez chwilkę. Podawaj posypane natką pietruszki
Słodkości i nie tylkopozostałych składników:) W KATEGORIACH po prawej stronie bloga znajdziecie część moich "francuskich" propozycji. A dziś kolejna propozycja na szybką, ciepłą kolację lub nawet imprezową przekąskę. Ciasto francuskie z pomidorem, tuńczykiem, żółtym serem i bazylią Składniki: 1 ciasto francuskie (używam gotowego, schłodzonego) 2 pomidory 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju lub zalewie 5-10 dag sera żółty(...)gorącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w plastry, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na gorące ciasto wyłożyć plastry pomidorów, posypać suszoną bazylią lub oregano, wyłożyć porcję tuńczyka posypać niewielką ilością sera i zapiekać razem około 5-10 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaśniadanie lub kolację. Świetnie smakuje podana np. na ziarnistych chlebkach. Taką pastą śmiało można też wysmarować tortille. Polecam Składniki: 200 g śmietankowego serka kanapkowego 1 pęczek szczypiorku 1 puszka tuńczyka w oliwie z oliwek (160 g) przyprawy: sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do miseczki przekładamy cały serek kanapkowy, dodajemy odsączonego tuńczyka i posiekany szczypiorek. Doprawiamy wszystko pieprzem i solą
Słodkie okruszkiSkładniki na 4 porcje: ? makaron wstążki 400 g ? 2 puszki tuńczyka w sosie własnym ? 1 cebula ? 1 cukinia średnia ? 1 mała czerwona papryka ? 2 łyżki oliwy ? 6 łyżek kwaśnej śmietany ? sól, pieprz, oregano ? świeże listki bazylii Wykonanie: ? Cebulę, cukinię ze skórką i paprykę pokroić w drobną kostkę. ? Oliwę rozgrzać na patelni, poddusić cebulę, dodać cukinię i podsmażyć, dodać paprykę. ? Warzywa(...)zaprawić kwaśną śmietaną, dodać tuńczyka bez zalewy, przyprawić solą, pieprzem, oregano. ? Pogotować ok. 2 minut. Jeśli sos będzie za gęsty, dołożyć śmietany. ? W między czasie nastawić wodę na makaron i ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. ? Makaron przelać gorącą wodą i nałożyć na talerze. Polać sosem tuńczykowym i podawać od razu
To co kochamsmakiem. Jest to dość popularna pasta, najczęściej robiona z dodatkiem śmietany. Ja dodaję majonez i sok z cytryny, co zaostrza jej smak. Składniki: ? 250 g białego twarożku ? 1 puszka tuńczyka w sosie własnym ? 2 łyżki majonezu ? 1 łyżka soku z cytryny ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Tuńczyka osączyć z zalewy i wymieszać z twarożkiem i majonezem. ? Doprawić sokiem z cytryny
To co kochamdodatek skrobiowy i warzywa, czyli trzy w jednym. Idealna na upały, orzeźwia, syci i szybko się robi. Zamiast ogórka świeżego można użyć konserwowy. Składniki: ? 1 szklanka ryżu ? 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju ? kiść białych winogron bez pestek ? 1 puszka kukurydzy ? 4 ogórki zielone małe ? 2 łyżki majonezu ? sok z 1/2 cytryny ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Ryż gotować(...)osolonej wodzie przez 15-20 minut, odcedzić i przelać zimną wodą. ? Ogórki obrać i pokroić w kostkę. ? Ryż wymieszać z kukurydzą, ogórkami i winogronami. ? Dodać kawałki tuńczyka, sok z cytryny i wymieszać z majonezem. ? Przyprawić do smaku solą i pieprzem
To co kochamzeszytu – tuńczykową z solonymi orzeszkami od Małgosi Chmieleckiej. Ogólnie sałatka jest bardzo chrupiąca, a to za przyczyną orzeszków, kukurydzy i jabłka. Ulubiona mojej córki Moniki. Składniki: ? 2 puszki tuńczyka w sosie własnym ? 1 puszka kukuryszy ? 1 puszka solonych orzeszków ? 2 jabłka ? sok z 1/2 cytryny ? sól, pieprz do smaku ? 2-3 łyżki majonezu Wykonanie: ? Jabłka obrać i pokroić(...)kostkę. ? Wymieszać jabłka, orzeszki, kukurydzę i odcedzonego z sosu tuńczyka. ? Polać sokiem z cytryny i połączyć z majonezem. Doprawić solą i pieprzem. ? Wstawić na 2 godziny do lodówki, udekorować sałatkę
To co kochamSałatka jajeczna z tuńczykiem to doskonała propozycja na kolację. Szybko się ją robi i jest przepyszna! Artykuł Sałatka jajeczna z tuńczykiem pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cuda