Prosta w wykonaniu, a bardzo apetyczna. Chłopakom wyjątkowo smakowała i zbyt szybko została zjedzona. Mowa o paście rybnej z pomidorowo-paprykową nutą, w której głównymi składnikami są: ryż brązowy, tuńczyk i papryka. Składniki: 1,5 szklanki ugotowanego ryżu (może być brązowy) 2 puszki tuńczyka w kawałkach w wodzie po kawałku czerwonej i żółtej papryki posiekany szczypiorek 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka Ajvaru lub czerwonego pesto (można pominąć) 1-2 łyżki keczupu sól i pieprz do smaku Tuńczyka odcedzić, rozdrobnić widelcem, wymieszać z ryżem, szczypiorkiem i pokrojoną w kosteczkę papryką. Wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać do pieczywa
Czerwień i błękitzapracowanych ten obiad będzie jak znalazł. Bardzo lubię tuńczyka w sałatkach i w daniach obiadowych, dlatego kolejna jego odsłona. SKŁADNIKI: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 łyżki masła klarowanego 1 mała cebulka 100 ml śmietanki 18% 1 łyżka mąki kilka kropel cytryny, sól, pieprz do smaku natka pietruszki ulubiony makaron WYKONANIE: tuńczyka odsączyć, podsmażyć
Kuchnia BeatySAŁATKA Z TUŃCZYKA W MAKARONOWYCH MUSZLACH bardzo smaczna sałatka,podana w ciekawy sposób na pewno zachwyci waszych gości SKŁADNIKI: Makaronowe muszle puszka tuńczyka w oleju(odsączony) puszka kukurydzy ogóreczki kiszone 2-3 jajka 150 g sera żółtego papryka czerwona majonez sól pieprz PRZYGOTOWANIE: muszle przygotowujemy według przepisu na opakowaniu,ale trzeba uważać , żeby się nie rozgotowały i łatwo było(...)później nadziać ogórki ,jajka i paprykę kroimy w kostkę ser ścieramy na tarce o dużych oczkach,tuńczyk dajemy bez oleju,mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku i nadziewamy muszle-proponuje przykryć je folią spożywczą aż do chwili podania na stół-żeby nie obeschły sałatka jest naprawdę pyszna,zapraszam do spróbowania
Swojskie jedzonkoniedzielne śniadanko polecam pastę z tuńczykiem- szybka i bardzo dobra. Potrzebujecie zaledwie 15 min., żeby ją przygotować. SKŁADNIKI: 1 puszka tuńczyka w bulionie warzywnym 2 jajka ugotowane na twardo pęczek szczypiorku 2 - 3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku WYKONANIE: Kawałki tuńczyka rozdrobnić widelcem, szczypiorek drobno posiekać, ugotowane jajka utrzeć na drobnych oczkach tarki, wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą
Kuchnia BeatySkładniki: Ciasto: Przepis na ciasto oraz sposób przygotowania znajduje się tu. Ponadto: 50g koncentratu pomidorowego, 4g oregano, 180g startego sera żółtego, 2 puszki tuńczyka ( 260g już po odsączeniu tuńczyka, z dwóch puszek), 3 pomidory, 1 czerwona papryka, oliwa z oliwek, kilka listków bazylii - niekoniecznie. Przygotowanie: Blaszkę wysmarować lekko oliwą z oliwek. Wyrośnięte ciasto położyć(...)spód pizzy. Ciasto lekko posmarować oliwą z oliwek. Koncentrat pomidorowy wymieszać z oregano i wysmarować ciasto - nie wyjeżdżać na boki ciasta, gdyż się przypieką. Posypać lekko serem żółtym, położyć tuńczyka, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojonego w plastry pomidora ( ja parzę i obieram ze skórki). Na koniec posypać serem żółtym. Rozgrzać piekarnik do 220stopni i piec 15-25minut - pizzę poznać
W kuchni u MonikiDziś pomysł na szybką sałatkę z tuńczykiem. Składniki : - kilka liści sałaty lodowej - 2 pomidory malinowe - puszka tuńczyka w oleju - kilka łyżek jogurtu greckiego Przygotowanie : Pokroić w kostkę pomidory i posiekać sałatę. Tuńczyka odsączyć z oleju. Wszystko wrzucić do miski i dokładnie wymieszać z jogurtem greckim. Smacznego
Kuchenne innowacjePysznego tuńczyka nigdy dość czy jest on w puszce czy jest on filetem całkiem świeżym. Dziś proponuję użycie tuńczyka wprost z puszki aby powstała pyszna i pożywna sałatka zamiast obiadu nawet. Polecam serdecznie. Sałatka z tuńczyka i brokuła. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJedyne słowo które przychodzi mi do głowy mówiąc o steku z tuńczyka to - rewelacja! Gdybym miała zasłonięte oczy podczas jedzenia, nie byłabym w stanie stwierdzić jednoznacznie, że to ryba. Koniecznie spróbujcie i sami oceńcie. Składniki: Dowolna ilość steków z tuńczyka Sól Pieprz cytrynowy Olej/ oliwa Wykonanie: Steki z tuńczyka przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym, pozostawiamy na około 30 minut
Smaki Ewyprzypadku bardzo często pomysł na sałatkę powstaje w danej chwili i tak też było w tym przypadku. Sałatka wypadła bardzo dobrze i tak szybko zniknęła jak się pojawiła. Składniki: Tuńczyk z puszki w oleju 5 jajek 5 ogórków korniszonów 1 cebula ½ słoika konserwowej papryki Biała fasola z puszki Makaron błyskawiczny Sól Pieprz Majonez Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Makaron błyskawiczny(...)rozdrabniamy, zalewamy gorącą, osoloną wodą ( można użyć makaronu z zupki „chińskiej” – ilość taka sama ). Z tuńczyka odlewamy olej. Fasolę z puszki wyjmujemy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą. Ogórki korniszony, cebulę, paprykę, jajka kroimy w drobną kostkę. Dodajemy tuńczyka i odcedzony makaron oraz kilka łyżek majonezu. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. I gotowe. SMACZNEGO
Smaki EwySkładniki 400 g świderków razowych ,u mnie Makarony Polskie twardy , średniej wielkości bakłażan ząbek soczystego czosnku pół różowej cebuli kilka dość słodkich pomidorów-ale nie koktajlowych liście bazylii słoik tuńczyka w kawałkach, w oliwie z oliwek ocet balsamiczny z Modeny oliwa z oliwek sól himalajska różowa pieprz kolorowy prosto z młynka opcjonalnie glassa sojowa z octem balsamicznym Wykonanie Pokrój umytego(...)trochę potrzymaj go na patelni do grillowania, nie mieszaj. Jeśli użyjesz prawdziwego grilla- pomidora podajesz świeżego. Ugotuj świderki al dente. Odcedz, przelej zimna wodą, dodaj oliwy z oliwek i tuńczyka ze słoiczka. Przemieszaj delikatnie, aby tuńczyk zachował kawałki. Wyłóż na półmiski, dodaj zaromatyzowanego czosnkiem i bazylią ugrilowanego bakłażana, pomidory oraz cebulę. Posyp obficie listkami bazylii. Wykorzystaj sosik, w którym przegryzały
Z Kuchni Do Kuchnibiałka i zdrowych tłuszczy. Jest to idealna alternatywa dla past dostępnych w marketach, które zawierają duże ilości konserwantów. Zachęcamy do spróbowania! Składniki: 1 jajko (ugotowane na twardo) puszka tuńczyka (rozdrobnionego w wodzie) 125 g półtłustego twarogu 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki śmietany pęczek szczypiorku natka pietruszki (kilka gałązek) pieprz Tuńczyka odsączyć z wody. Do misy blendera wrzucić ser, pokrojone jajko(...)tuńczyka oraz śmietanę i zmiksować. Następnie dodać drobniutko pokrojony czosnek, szczypiorek oraz pietruszkę. Doprawić pieprzem do smaku. Miksować jeszcze przez chwilę. Można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku na żywność w lodówce maksymalnie 2 dni lub spożyć od razu. Smacznego :) PS - Kanapki można udekorować warzywami. Dzięki temu uzyskamy jeszcze lepsze wrażenia smakowe
Banana SmilesSałatka z bardzo smacznym ryżem basmati i tuńczykiem w roli głównej. Zachęcam do przygotowania ryżu basmati takiego sypanego, wystarczy tylko dodatkowe 30 minut na moczenie, a smaku nie da się porównać z tym foliowanym do szybkiego przygotowania. Dla urozmaicenia w sałatce znalazł się dodatkowo brokuł gotowany na parze, którego we wstępnym komponowaniu składników nie było. Sałatka zyskała na smaku(...)stała się bardziej kolorowa. Składniki: (duża porcja dla 3 - 4 osób) 2 szklanki suchego ryżu basmati 2 puszki tuńczyka we własnym sosie (takie co najmniej po 170 g) 1 duża papryka czerwona 1 duża cebula 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1/2 średniego brokuła 1 - 2 ogórki kiszone 5 jajek 200 g sera żółtego (u mnie Gouda) 200 ml majonezu (ilość
Kuchcik gotujeInspiracja: klik 27 sztuk słonych prostokątnych krakersów 2 plastry żółtego sera pół cebuli puszka tuńczyka w oleju 3 jajka 5 łyżek majonezu pieprz szczypiorek Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Białka drobno siekamy i mieszamy z 2 łyżkami majonezu, doprawiamy pieprzem. Żółtka rozdrabniamy widelcem. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach(...)mieszamy z 3 łyżkami majonezu. Z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju. Cebulę siekamy drobno, dodajemy do tuńczyka, mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Na talerzu układamy prostokąt z dziewięciu krakersów, nakładamy warstwę serową i wyrównujemy łyżką. Przykrywamy warstwą krakersów, nakładamy masę rybną, układamy kolejną warstwę krakersów i przykrywamy warstwą z białek i majonezu. Wierzch posypujemy rozkruszonymi żółtkami i posiekanym szczypiorkiem. Odstawiamy do lodówki
Atlas Smakówzamartwiać :) Będę mogła spędzić więcej czasu w kuchni, bez wyrzutów sumienia, że uciekają mi piękne słoneczne dni ;) Na dzień dobry przywitam Was sałatką z serem camembert blue, tuńczykiem oraz zielonym pesto z natki pietruszki i ziarenek słonecznika :) Składniki: mix sałat kilka pomidorków koktajlowych pół puszki tuńczyka ok 60 g sera camembert blue pesto z natki pietruszki i ziaren słonecznika(...)Wykonanie: Garść sałaty wykładamy na talerz, układamy na niej wcześniej umyte i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Następnie dodajemy odsączonego tuńczyka i pokrojony w kostkę ser. Na koniec dodajemy pesto wedle uznania. Przed zjedzeniem warto wymieszać sałatkę, żeby składniki ładnie nam się połączyły z pesto :) * pesto z natki pietruszki i ziaren słonecznika: Składniki duży pęczek natki pietruszki
The Sweet Damselsmaczna sałatka, a przy tym ciekawa w smaku, a tego przydaje jej kasza gryczana, największym jej atutem jest jej nieskomplikowany skład, polecamy! Składniki: 200 g kaszy gryczanej 1 puszka tuńczyka w zalewie 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 papryka czerwona 1 cebula czerwona 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki majonezu sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Kaszę gotujemy(...)Kukurydzę z fasolą odcedzamy z zalewy przepłukujemy zimną wodą pozostawiając na sitku do odsączania z nadmiaru wody . Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Z tuńczyka odlewamy zalewę. Ostudzoną kaszę przekładamy do miski dodajemy kukurydzę, fasolę pokrojoną paprykę, cebulę oraz kawałki tuńczyka, pokrojoną natkę pietruszki. Dodajemy majonez, przyprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie
kgwjanczewo