Cukinia faszerowana komosą ryżową i tuńczykiem Składniki – 2 porcje: Cukinia – 2 sztuki Komosa ryżowa – 150g Tuńczyk - 100g Groszek zielony – 50g Kukurydza – 50g Parmezan – 3 łyżki starte+ do posypania Sól, pieprz, suszony rozmaryn, czarnuszka Wykonanie: Komosę ryżową ugotować w lekko osolonej wodzie. Cukinie umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Komosę wymieszać z tuńczykiem, groszkiem, kukurydzą, parmezanem i przyprawami. Farsz
Kuchnia Bon Appetitkrokami. Już niedługo będziemy myśleć nad świętaecznym Menu. Zaczniemy piec babki,mazurki, mięsa, szykować sałatki, jajka. Dziś chciałabym Wam przedstawić fajny i smaczny przepis na jajka. Farsz zrobiłam z tuńczyka , kukurydzy i szalotki. Zapraszam i smacznego. SKŁADNIKI: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka tuńczyka w wodzie lub w oleju 1 szalotka Sól i pieprz do smaku(...)puszki kukurydzy 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Suszona bazylia do posypania PRZYGOTOWANIE: Jajka przekrajam na połówki. Tuńczyka odcedzam z oleju, dodaję do miseczki. Kukurydzę odcedzam. Szalotkę obieram i drobno siekam. Składniki przekładam do miseczki. Dodaję majonez, jogurt oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszam. Za pomocą łyżeczki nakładam na żółtko farsz
Gotowanie PatkiProsty przepis na smaczną sałatkę z tuńczykiem. Sałatka nadaje się na różne okazje, możecie wykonać ją w wersji warstwowej, wtedy prezentuje się jeszcze bardziej efektownie. Na dziś wybrałam tradycyjną formę tej sałatki z dodatkiem pysznego sosu z jogurtu , majonezu i musztardy. składniki: 1 puszka tuńczyka (kawałki w sosie własnym) 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszki kukurydzy 1 duży ogórek(...)kiszony 50 g żółtego sera duży pęczek grubego szczypioru 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki musztardy sól, pieprz wykonanie: Tuńczyka i kukurydzę odsączam z zalewy i przekładam do miski. Dodaję pokrojone w grubą kostkę jajka i ogórek, ser starty na tarce o grubych oczkach i posiekany szczypiorek. Doprawiam solą i pieprzem. Na koniec delikatnie mieszam
babka w formieCzas odświeżyć wpisy na blogu. Dzisiaj sałatka warstwowa z tuńczykiem. Bardzo smaczna i szybka przystawka. SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka 5 jajek ugotowanych na twardo 3-4 łyżki majonezu 2-3 cebule 20 dag sera żółtego ( twardy) sól, pieprz pęczek szczypiorku WYKONANIE Sałatkę układamy w szerokiej salaterce . Dobrze wygląda w przezroczystej. Jajka obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Pierwsza warstwa(...)starte na grubych oczkach białka, które lekko solimy i pieprzymy. Na białka wykładamy połowę tuńczyka, na to połowa pokrojonej w kostkę cebuli. Cebulę również solimy i pieprzymy. Następnie smarujemy majonezem. Jeśli lubimy grubiej to dwie łyżki, jeśli nie to jedna. Ostatnia warstwa to starty na drobnych oczkach żółty ser. Następnie wszystko zaczynamy od początku, jednak ser również smarujemy
W kuchennym oknie EwySzczypta pomysłu, trochę gotowych warzyw, puszka z tuńczyka, przyprawy i sałatka gotowa. Rozejrzyjcie się po kuchni, lodówce i szafkach a sałatka wyczaruje się w oka mgnieniu. A teraz moja wersja wyczarowanej sałatki. Składniki: Mieszanka warzywna z groszkiem i kukurydzą 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 jabłka 3 kiszone ogórki 4 jajka ugotowane na twardo 2 puszki tuńczyka w oleju Majonez(...)Sól Pieprz Wykonanie: Mieszankę warzywną odsączamy na sicie, tak samo postępujemy z tuńczykiem. Jabłka i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone również kroimy w kostkę. Wszystkie przygotowane produkty łączymy ze sobą. Dodajemy majonez i przyprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy. I sałatka wyczarowana. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki EwyDziś zapraszam Was na pyszną, sycącą i zdrową sałatkę z tuńczykiem, kaszą jęczmienną i dodatkami. Uwielbiam przygotowywać takie sałatki. Kasza jęczmienna, to bogactwo witamin, skrobi, błonnika, a także wieku składników mineralnych takich jak wapń, magnez fosfor czy żelazo. Idealnie pasuje z najróżniejszymi sosami zarówno mięsnymi, jak i na pieczarkowymi. Ale również, jak kolejny raz staram się Wam pokazać, jest(...)ofertą firmy „Rubi” http://rubi-kasze.pl/ Przepraszam Was za zdjęcia Moja sałatka była podana na pyszną i późną kolację. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej średniej Rubi* 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 185 g około 2 cm zielonego ogórka około 2 cm pora 4-5 małych pomidorków sól i pieprz do smaku (u mnie sól himalajska i świeżo
Słodkie okruszkisamymi owsiankami ciężko dogodzić mojemu Mężczyźnie, a nawet dwóm (dobrze, że trzeci jeszcze nie jest taki wybredny...), to dziś proponuję pastę na bazie jajek i sera, wzbogaconą delikatnie tuńczykiem. Jego smak jest na tyle subtelny, że nikomu nie przeszkadza :) Jeśli tylko ugotujecie jajka ciut wcześniej, to samo przygotowanie zajmie Wam maksymalnie 10 minut- wszystko zależy od tego, ile sił(...)słoiczku i wraz z chlebem lub innymi dodatkami podać na pięknej palonej deseczce. O niej słów kilka tuż pod przepisem ;) Składniki: 5 jajek 100g białego sera (półtłustego) 1 puszka tuńczyka (150g) 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Wyjmujemy żółtka i wraz z białym serem przecieramy przez
Kuchnia w czekoladzieładnie wygląda ułożona w szklanych pucharkach takich do podania na raz, doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Sposób przygotowania: 4 szklane pucharki: 5 jaj od szczęśliwych kurek 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 10 dag ostrego sera żółtego np cheddar 10 dag zmrożonego masła 3 cebule dymki ze szczypiorem Majonez do posmarowania Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo, obrać, oddzielić(...)osobno żółtka i osobno białka, każde zetrzeć na tarce do dwóch misek. Dymkę umyć posiekać, ser zetrzeć na tarce jarzynowej, tuńczyka osączyć z zalewy rozdrobnić. Sałatkę układać warstwowo w szklanych pucharkach wg kolejności: - Starte białka - Ser żółty - Tuńczyk - Grubsza warstwa majonezu - Zmrożone starte masło - Część pokrojonej dymki - Żółtka - Reszta pokrojonej dymki Tak przygotowaną sałatkę wstawić od razu do lodówki, dobrze
Wanilia i KardamonCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na makaron z dodatkiem tuńczyka i pomidorków koktajlowych. Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować: - porcję makaronu (u mnie pappardelle z suszonymi pomidorami) - 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (każda po 130 g po odsączeniu) - kilka pomidorków koktajlowych - 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - tarty parmezan - sok z cytryny - 2 łyżki masła - 4 łyżki oleju(...)podsmażamy przez kolejne 3 minuty. 4. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny oraz chochlę wody z gotowania makaronu. 5. Na końcu na patelni ląduje rozdrobniony na mniejsze kawałki tuńczyk oraz odcedzony makaron. 6. Całość doprawiamy i mieszamy jeszcze przez kilka chwil na patelni. 7. Makaron podajemy posypany startym parmezanem. SMACZNEGO! :) Wypróbujcie również przepis na makaron z łososiem
Bez CebuliNiezbyt skomplikowana w wykonaniu sałatka, której głównym składnikiem jest tuńczyk oraz makaron w kształcie ryżu. Dodałam też dużo świeżego kopru oraz ogórki kiszone i kukurydzę. Zapraszam po przepis :) Składniki: 2/2 szklanki makaronu w kształcie ryżu 2 puszki tuńczyka w kawałkach w wodzie 1 puszka kukurydzy l5-6 ogórków kiszonych 3 gałązki świeżego koperku 2 łyżki majonezu 2-3 łyżki(...)jogurtu naturalnego lub śmietany sól i pieprz do smaku Makaron ugotować, odcedzić, przepłukać w zimnej wodzie (ma być zupełnie zimny). Ogórki pokroić w kostkę, tuńczyka odcedzić i rozdrobnić widelcem. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w salaterce. Połączyć z majonezem i jogurtem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić
Czerwień i błękitprzekarmione. I najlepiej, aby kobiety w ciąży, karmiące oraz małe dzieci ograniczyły spożycie ryb bałtyckich (niestety nasze morze nie należy do najczystszych), takich jak szproty, czy łososie. Poza tym tuńczyki także powinny być jadane w mniejszych ilościach. Ryby świeże, w puszkach, wędzone... Nie wszyscy przepadają za świeżymi rybami i chętniej sięgają po te w puszkach(...)szkodzi! Ryby w konserwach zachowują większość składników odżywczych, choć zdarzają się wyjątki. Puszka sardynek zalecana jest osobom zmagającym się np. z osteoporozą, a już tuńczyk zawiera chociażby 50% mniej witaminy D w stosunku do ryby świeżej. Zresztą tuńczyk to troszkę kontrowersyjna ryba..., ponieważ żyje około 40 lat i właśnie starsze okazy "pakuje się" do konserw. Mogą być one źródłem
Di gotujeSkładniki: ryż, papryka świeża, cebula czerwona. kukurydza z puszki, fasola czerwona z puszki, tuńczyk w oleju, majonez, sól, pieprz Przygotowanie: ryż ugotować, przestudzić. Do zimnego ryżu dodać pokrojoną paprykę i cebulę, odsączoną z zalewy kukurydze i fasolę oraz tuńczyka i trochę oliwy z puszki z tuńczykiem.Przyprawić solą, pieprzem dodać majonezu, ale nie za dużo żeby nie zrobić papki
Państwo Wojtczuk gotująElegancka, lekka sałatka, która świetnie sprawdzi się jako przystawka przed daniem głównym. Wyrazisty smak tuńczyka, współgra z smażonym koprem włoskim i pieczarką. SKŁADNIKI: (na dwie porcje) 2 duże pieczarki mieszanka sałaty 1 fenkuł (koper włoski) 1 czerwona cebula puszka tuńczyka w sosie własnym winegret: łyżka octu winnego łyżka oliwy z oliwek łyżka wody ½ łyżeczki cukru sól, świeżo mielonym czarny pieprz(...)talarki czerwonej cebuli. W razie potrzeby dodajemy nieco oleju. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na talerzu układamy pieczarkę i wypełniamy ja podsmażonym fenkułem z cebulką. Dodajemy odsączonego tuńczyka. Serwujemy z mieszanką kolorowych sałat skropione winegretem
Pyry na GazSałatka ryżowa z tuńczykiem to moja kolejna tuńczykowa propozycja. Nadaje się na każdą okazję- kolacje rodzinne, imprezy czy też na święta. Jest bardzo smaczna i pożywna. Polecam :) Składniki: * 1 woreczek ryżu * 2 puszki tuńczyka * 5 jajek ugotowanych na twardo * 5 ogórków kiszonych * 1 mała cebula * 1 por- biała część * 1 puszka groszku konserwowego * 1 mała czerwona papryka * 1 łyżka majonezu(...)smaku Wykonanie: Ryż ugotować tak, by nie był rozgotowany, wyjąć z woreczka, wystudzić. Jajka ugotować na twardo, oskubać, pokroić w drobną kostkę. Ogórki, paprykę, cebulę i por drobno pokroić. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać. Dodać majonez, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Odstawić do lodówki na około 2-3 godziny
Zrób to smacznieUwielbiam ryby pod każdą postacią. W spiżarce znalazłam kilka puszek tuńczyka w oleju. Wymyśliłam sobie, ze przygotuję roladę z tuńczyka z olejem rzepakowym. Roladę możemy podać na przystawkę lub kolację, „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często dodaję do potraw i przygotowuję na bazie oleju różne sosy składniki 4 opakowania tuńczyka w oleju 2 jajka
Kulinarne pyszności Molki