Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na sałatkę dla fanów jajek, tuńczyka oraz awokado! Do przygotowania porcji dla 3-4 osób potrzebujemy: - 1 opakowanie mix sałat - 1 puszkę tuńczyka - 1 awokado - kilka pomidorków koktajlowych - 4 jajka - pęczek szczypiorku Do przygotowaniu sosu potrzebujemy: - 5-6 łyżek oliwy z oliwek - sok z połowy cytryny - 1 łyżeczkę musztardy Dijon - 1 łyżeczkę miodu - sól i pieprz(...)momentu zagotowania wody. 2. W małej miseczce łączymy wszystkie składniki sosu. 3. Do dużej miski przekładamy mix sałat, pokrojone w kostkę awokado, pomidorki koktajlowe oraz odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka. 4. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy. 5. Sałatkę przekładamy na talerz, dodajemy połówki ugotowanych jajek oraz posiekany szczypiorek. 6. Na koniec wszystko oprószamy szczyptą soli i świeżo zmielonego
Bez Cebuliużyć własnych domowych wyrobów. Bardzo polecam :-) Składniki (proporcja dla trzyosobowej rodziny: dwóch dorosłych i dziecko): 2 torebki ryżu po 100 g 1 puszka kukurydzy 1 mała cebula 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (150 g) 1 słoik pikli firmy Rolnik (na zdjęciu poniżej) kilka łyżek majonezu (ja użyłam 400 ml) sól, pieprz Wykonanie: 1. Gotujemy ryż i odstawiamy do ostygnięcia(...)sałatki używam właśnie tych pikli, jak na zdjęciu obok. 3. Do wystudzonego ryżu dodajemy odsączoną kukurydzę, pikle, pokrojoną drobno cebulkę oraz tuńczyka. 4. Następnie dodajemy majonez, w ilości według własnego uznania (ja lubię dużo) oraz sporo solimy i pieprzymy. Sałatka musi mieć wyrazisty smak. I mieszamy wszystko. 5. Następnie wkładamy sałatkę do lodówki. Najsmaczniejsza jest po schłodzeniu
Kawa z mlekiemsię, że z sukcesem. Naprawdę bardzo smaczna. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4-5 osób): 1-2 cebule 2 puszki fasoli ( u mnie np. czerwona jasna) 3 puszki tuńczyka w oleju 1 słoiczek pikli z firmy Rolnik (mogą być też same marynowane małe cebulki) 6-8 kiszonych ogórków oliwa sól, pieprz Wykonanie: 1. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy do miski(...)Dodajemy odsączoną fasolę i mieszamy. 3. Dodajemy odsączone pikle, mieszamy. 4. Dodajemy pokrojone w kosteczkę kiszone ogórki (powinna być przewaga ogórków). Mieszamy. 5. Dodajemy rozdrobnionego tuńczyka. Mieszamy. 6. I na koniec 2-3 łyżki oliwy, sól, pieprz (sporo pieprzu), mieszamy i gotowe. 7. Przekładamy do czystej miski i chowamy pod przykryciem do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzona. Smacznego
Kawa z mlekiemSzybka i smaczna sałatka makaronowa z tuńczykiem idealna do pracy Składniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1 mały majonez 200 - 250 g makaronu świderki 1 puszka czerwonej fasoli Jamar 1 puszka kukurydzy 1 średnia cebula sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Odsączamy i dodajemy do makaronu rozdrobiony widelcem tuńczyk, pokrojoną cebulę, odsączoną
W Moim Magicznym DomuDzisiaj zapraszam wszystkich zabieganych na szybki, jesienny obiad. Pyszne spaghetti z pomidorami i tuńczykiem. Przygotujecie je w łatwy sposób w 20 minut. Zapraszam! #lubelloveinspiracje #lubella #lubellaisposóbnajesień Składniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti Lubella szczypta soli 1 łyżeczka oliwy 6 dojrzałych pomidorów /(lub) pomidory w puszce - 2 puszki tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka 1/2 cebuli 2 łyżki octu winnego(...)dusić aż odparuje. Dodać pomidory. Jeżeli używamy świeżych (muszą być dojrzałe) to obieramy je i kroimy w kostkę. Pomidory dusić ok 10 minut. Po tym czasie dodać tuńczyka, posiekaną natkę pietruszki i bazylię. Dusić jeszcze 5 minut. Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem. Makaron polać sosem, posypać serem i ozdobić świeżą bazylią. Smacznego
Trufelkowosprawdzi się w gronie rodzinnym jak i na domowych imprezach. Sałatkę można a nawet zalecam przygotować wcześniej by smaki się przegryzły. Składniki: 1 woreczek ryżu (125 g) 1 puszka tuńczyka w oleju kawałki 150 g sera salami Mlekoma 1 puszka kukurydzy 4 jajka ugotowane na twardo 1 pęczek szczypiorku majonez sól pieprz kolorowy Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej(...)wodzie wg przepisu na opakowaniu. Tuńczyka odsączyć z oliwy i lekko rozdrobnić. Kukurydzę przelać na sitko i odsączyć z zalewy. Szczypiorek pokroić. Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach. 2 całe jajka i 2 białka zetrzeć na tarce. W szklanym naczyniu układać kolejno warstwami. Ryż, posmarować 2 łyżkami majonezu, tuńczyk, posmarować 2 łyżkami majonezu, ser żółty, posmarować
Ala piecze i gotujeSałatka warstwowa z tuńczykiem Przepyszna sałatka warstwowa na kolację. Sałatka szybka i łatwa w przygotowaniu. Przepis zaczerpnięty z żródło Składniki: jajka -4 szt ryż - 100 g (1 woreczek) szczypiorek - 1 pęczek tuńczyk rozdrobniony w oleju - 2 puszki ser żółty gouda - 170 g sól i pieprz majonez - 6 łyżek Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, zetrzeć(...)tarce. Ryż ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Szczypiorek opłukać, osączyć, pokroić. Ser żółty zetrzeć na tarce. Do salaterki wyłożyć ryż, posmarować ryż majonezem. Wyłożyć puszki tuńczyka w oleju, posmarować majonezem, posypać szczypiorkiem i żółtym startym serem. Każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem. Ser przykryć majonezem i posypać startymi jajkami. Udekorować sałatkę natką pietruszki. Smacznego! (function
Kuchnia DanusiTuńczyk z puszki może generalnie super zdrowy nie jest, ale czasami warto go wykorzystać do sałatek lub past. Duża zaleta takiej sałatki to jej szybkie przygotowanie i składniki ,które raczej w każdym domu mamy pod ręką. SKŁADNIKI 2 puszki tuńczyka w zalewie własnej 4 średnie ogórki kiszone 6 jajek 2 średnie cebule 10 dag sera żółtego ( dowolny(...)mieszamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ogórki kroimy w kostkę. Jajka obieramy ze skorupki i również kroimy w kostkę, jajka delikatnie solimy i pieprzymy. Z tuńczyka odlewamy zalewę. wszystkie składniki łączymy ze sobą razem z majonezem. Mieszamy. Opcjonalnie można dodać szczypiorek lub jak lubimy pół puszki kukurydzy. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli
W kuchennym oknie Ewyinny rodzaj ryżu – parboiled, który nie wchłania “soków” z pozostałych składników i sałatka nie jest przeleżała, tylko bardzo świeża. Zobacz też przepisy na: Sałatka ryżowa z tuńczykiem, kukurydzą i ananasem Pasta jajeczna z tuńczykiem i ogórkiem Ekspresowa sałatka z tuńczykiem Przepis na sałatkę wędzoną z rybą Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania: 30 minut Składniki
Kuchnia BazyliiBardzo dawno nie było faszerowanej papryki. Tym razem z kaszą orkiszową, tuńczykiem, do tego starta na tarce dynia, oliwki zielone i suszone pomidory. Całość posypana żółtym serem i zapieczona. Uwielbiam faszerowaną paprykę, tak samo jak cukinię. Można nadziać czym się lubi, zapiec i obiadek gotowy :-) Miłego dnia :-) Składniki: 4 papryki czerwone 100 g kaszy orkiszowej 1 puszka tuńczyka w sosie(...)pół, wydrążyć środek, natrzeć oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. 2. Dynię zetrzeć na tarce, pomidory kroimy w drobną kostkę, oliwki w plasterki, tuńczyka odsączamy z zalewy. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski, dodajemy resztę składników, mieszamy, dodajemy zioła i doprawiamy. Ponownie mieszamy. 3. Tak przygotowany farsz nakładamy do papryk, które wkładamy do naczynia
kruche babeczkiBardzo szybka i smaczna sałatka. Doskonała na każdą okazję. Dobra na śniadanie, kolację, ale również na imprezę. SKŁADNIKI 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 6 jajek 2 cebule 15 dag żółtego sera Sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy WYKONANIE Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, oddzielamy białko od żółtka. Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)Składniki na sos łączymy ze sobą. Sałatkę układamy w salaterce w następującej kolejności. Pierwsza warstwa połowa startych na grubej tarce białek, na to wykładamy jedną puszkę odsączonego z zalewy tuńczyka, na to połowa pokrojonej cebuli. Cebulę smarujemy połową rozrobionego sosu, na sos połowa żółtego sera. Przechodzimy do następnej warstwy. Czyli białka, tuńczyk, cebula, żółty ser , sos i ostatnia warstwa
W kuchennym oknie EwyDzień dobry! Ale pięknie za oknem... Zamiast do pracy to mam ochotę pospacerować.... Dzisiaj mam dla Was przepis na sałatkę z tuńczykiem i ryżem. Szybka, smaczna (uwielbiam do niej świeżą bagietkę z samym masłem lub dodatkiem camembertu). Zapraszam... Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 woreczek ugotowanego ryżu 3/4 małego słoiczka ogórków korniszonków (u mnie te z Lidla(...)puszka kukurydzy, np. Develey 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka groszku 2-3 łyżki majonezu 1/4 posiekanej czerwonej cebuli 1 mały jogurt naturalny sól pieprz Wykonanie: Tuńczyka przecedzić, wrzucić do miski. Dodać ostudzony ryż, czerwoną cebulę, przecedzoną kukurydzę, groszek i fasolę. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać jogurt i majonez. Doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać i oprószyć koperkiem. Smacznego
Trufelkowołatwa do zrobienia z ogólno dostępnych składników. Na pewno na stałe zagości w niejednym domu. Polecam. Składniki: 15 dag sera żółtego edamski lub gouda 6 jajek 2 puszki tuńczyka w oleju roślinnym 1 mała cebula Kawałek pora 1 puszka kukurydzy z chili 1 puszka groszku 5 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany kremówki 1 czubata łyżeczka delikatesowej musztardy Pęczek cienkiego szczypiorku(...)Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób wykonania sałatki: Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki wydrążyć żółtka, zetrzeć na tarce jarzynowej osobno zetrzeć białka. Tuńczyka, kukurydzę oraz groszek osączyć z zalewy, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypiorek, por oraz cebulę pokroić. Majonez wymieszać z musztardą oraz ze śmietaną. Sałatkę układać w szklanej salaterce
Wanilia i Kardamondodatkiem koncentratu bulionu drobiowego Krakus, nabrał pysznego smaku i aromatu. Polecam #krakus #smacznieiszybko Składniki: 1 szkl czerwonego ryżu 200ml wody + 300 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (185 g) 1 mała puszka kukurydzy (212g) 1 zielony świeży ogórek ( średni) 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka suszonych pomidorów krojonych sól, pieprz Przygotowanie: Wodę(...)drobiowego Krakus wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do gotującego się wywaru wsypujemy czerwony ryż i gotujemy go na mały ogniu przez ok. 20 minut-do miękkości. Ugotowany ryż studzimy. Tuńczyka i kukurydzę odcedzamy z płynu, rybę rozdrabniamy. Ogórek myjemy i kroimy w niewielką kostkę wraz ze skórką. Do zimnego ryżu dodajemy tuńczyka, kukurydzę i ogórka, mieszamy razem. Dodajemy majonez, jogurt
słodkie i nie tylko historie kulinarneSKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: 2 bułki 1 zielony ogórek 1 papryka zielona 1 /2 cebuli 3 łyżki koperku 10 dag sera żółtego 1 puszka tuńczyka stek w oleju lub wodzie Sól i pieprz do smaku 2 łyżki musztardy 1 łyżka majonezu PRZYGOTOWANIE: Tuńczyka odcedzam. Dodaję pokrojony w kostkę ser żółty. Ogórka i cebulę obieram i kroję w kostkę. Paprykę(...)myję i kroję w kostkę. Koperek myję i drobno siekam. Wszystkie składniki łącze ze sobą, doprawiam solą i pieprzem, dodaję musztardę oraz majonez. Mieszam. Bułkę przekrajam. Nakładam porcję tuńczyka. Piekę ok 2-3 min aż całość się zarumieni i bułka będzie chrupiąca
Gotowanie Patki