Bardzo smaczny makaron domowej roboty z dodatkiem tuńczyka, pomidorów suszonych, pieczarek i kukurydzy. Makaron: 2 szklanki mąki 3-4 jajka szczypta soli Sos: 20 dkg pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 pomidory suszone olej rzepakowy do smażenia 2 łyżki ketchupu kieleckiego pikantnego 3 łyżki śmietany 18 % 1 puszka tuńczyka 2 łyżki kukurydzy sól do smaku pieprz do smaku Robimy(...)wielkości makaron. Na patelnię wlewamy olej rzepakowy i podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i pieczarki, dodajemy czosnek i pokrojone suszone pomidory, następnie dajemy śmietanę i ketchup . Pod koniec smażenia dajemy tuńczyka z puszki i kukurydzę, wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gotujemy makaron, dodajemy go do sosu, mieszamy i podajemy. SMACZNEGO
Kuchnia u Bietkiprzyszłość liczę na to, że zdąży się jeszcze pojawić tradycyjna wielkanocna babka. Tymczasem pozwólcie, że zaserwuję smaczną porcję zieleniny. Składniki (2 porcje): Sałatka: 100 g mieszanki sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 3 jajka 8 pomidorków cherry 10 zielonych oliwek 2 łyżki nasion słonecznika Winegret miodowy: 4-5 łyżej oliwy z oliwek lub oleju 1 czubata łyżeczka(...)umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 2) Jajka ugotować na twardo, pokroić w ćwiartki i ułożyć na sałacie. 3) Następnie dołożyć umyte, pokrojone pomidorki. 4) Dodać oliwki oraz tuńczyka i wszystko posypać słonecznikiem podprażonym na suchej patelni. 5) Przygotować sos: wszystkie składniki (oliwę, sok z cytryny, musztardę, miód, szczyptę soli i pieprzu) dokładnie wymieszać, można użyć w tym celu
Fitsweet.mebrzuchu burczy. Dodatkowo to idalna propozycja na pyszny obiad ze znajomymi, w której zasmakuje chyba każdy. Składniki (2 porcje): 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 puszka (180 g) tuńczyka w sosie własnym 2-3 łyżki oliwy z oliwek 0,5 cebuli 1 duży ząbek czosnku 1 garść liści świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo(...)przez praskę lub posiekać i delikatnie zeszklić na rozgrzanej patelni z oliwą. 3) Dodać pomidory, doprawić solą oraz pieprzem i gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje. 4) Dodać odsączonego tuńczyka, posiekane listki bazylii oraz tymianek i wymieszać (w razie potrzeby dodać jeszcze soli lub pieprzu). 5) Na koniec dorzucić ugotowany makaron i połączyć z sosem. 6) Podawać posypane startym parmezanem
Fitsweet.mePyszna, lekka sałatka z rukolą, tuńczykiem, jajkiem, czarnymi oliwkami i pomidorkami koktajlowymi. Wszystko posypane suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem. Polecam i miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki: 1 puszka tuńczyka 4 jajka ugotowane na twardo świeża rukola kilka pomidorków koktajlowych oliwki czarne suszone pomidory z bazylią i czosnkiem Jajka gotujemy na twardo, rukolę myjemy, przekładamy do miski, pomidorki(...)oliwki kroimy na połówki, tuńczyka odsączmy z zalewy. Jajka po ugotowaniu i obraniu kroimy na ćwiartki. Składniki przekładamy do miski, posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem, możemy lekko skropić oliwą extra virgin :-) Smacznego
kruche babeczkiCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na bardzo prostą pastę kanapkową z tuńczyka i ciecierzycy. Do przygotowania potrzebujemy: - puszkę ciecierzycy (400 g, po odsączeniu 240 g) - puszkę tuńczyka w sosie własnym (170 g, po odsączeniu 120 g) - 1-2 łyżki majonezu (można zamienić na jogurt grecki) - 1-2 łyżki pikantnego ketchupu - sól i pieprz do smaku 1. Ciecierzycę oraz tuńczyka odsączamy
Bez Cebulimoim domu bardzo smakowała. 500 gram ugotowanych przepuszczonych przez praskę 1 jako 1 łyżka oregano ząbek czosnku sól 200 ml passaty pomidorowej ząbek czosnku 1 stek z tuńczyka oliwa z oliwek 2 łyżki kaparów kilka czarnych oliwek kilka filecików anchois pół szklanki zielonego groszku liście bazylii Do ziemniaków dodaj oregano, sól zmiażdżony czosnek, jajko i mąkę (ok pół szklanki(...)międzyczasie przygotuj sos. Do passaty wciśnij czosnek, dodaj sól, oliwę, oregano. Wymieszaj Wylej na podpieczony spód. Rozłóż kapary oliwki i groszek. zapiekaj jeszcze 15 minut. Usmaż stek z tuńczyka oprószonego solą i pieprzem na patelni grillowej. Po wyjęciu pizzy rozłóż kawałki tuńczyka i dodaj listki bazylii
AZgotuj!garście dużych kiełków - u mnie słonecznik 2 łodygi selera naciowego - jeśli młode, mogą być wraz z listkami 1 pęczek rzodkiewek 2 ogórki gruntowe 1 garść szczypiorku 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym DRESSING: 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka syropu z agawy - można zastąpić miodem, lub w ogóle pominąć 3 łyżeczki oleju rzepakowego sól, pieprz - do smaku(...)Kiełki opłukać z ewentualnych łupinek. Łodygi selera naciowego pokroić w małe kawałki. Rzodkiewki i obranego ze skóry ogórka pokroić w plasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Tuńczyka z puszki lekko podrobić. Przygotować dressing. W małym naczynku wymieszać dokładnie sok z cytryny, syrop z agawy i olej rzepakowy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. W dużej misce wymieszać kiełki, warzywa i tuńczyka. Polać
Grunt to przepis!dlatego, że jako fanka makaronów, składnika doskonałego w kuchni „za grosik”, zawsze znajdę sposób, żeby niewielkim wysiłkiem czasowym i finansowym nakarmić niemałą grupkę. Dziś proponuję Wam fantastyczną zapiekankę z tuńczykiem, pomidorami, kukurydzą i groszkiem. Połączenie proste i pyszne, a w dodatku niedrogie: danie dla ok. 4 osób kosztować Was będzie jakieś 15 zł. Można? Można! Składniki: 40 g kostki masła(...)kopiatej łyżki mąki 350 ml mleka sól, biały pieprz 400 g makaronu rurki 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku sól, świeży pieprz 100 g żółtego sera pietruszka Sos beszamelowy Masło roztopić, następnie wsypać mąkę i podsmażać, cały czas dokładnie mieszając. Mleko wlać do zasmażki i mieszać, żeby
Magda KucharzySeler znany z tego, że ma bardzo dużo witamin lubię w różnych sałatkach, tym razem z tuńczykiem. Składniki: puszka tuńczyka w puszce w sosie własnym 4-5 łodyg selera naciowego 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1 cebula (ja dałam czerwoną) sól, pieprz majonez Selera naciowego oczyścić z włókien i pokroić na półplasterki lub drobniej jeśli są duże łodygi. Cebulę obrać(...)drobno posiekać. Kukurydzę i tuńczyka dobrze odsączyć z zalewy. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem oraz majonezem. Życzę Smacznego
talerz przyjemnościZapraszam na pyszną i szybka sałatkę ryżową z tuńczykiem, groszkiem i jajkami.Łatwa w przygotowaniu super sprawdza się na różnych imprezach. Do sałatki użyłam groszku firmy Jamar . Zapraszam do wypróbowania :) 2 woreczki ugotowanego ryżu 5 jajek ugotowanych na twardo kawałek pora 2 puszki tuńczyka 1 puszka groszku ja użyłam Jamar sól, pieprz do smaku 4, 5 łyżek majonezu(...)średnich ogórków korniszonych 1 łyżeczka musztardy Jajka, ogórki, cebulkę kroimy w kostkę, porę w cieniutkie paseczki. Do miski przekładamy ugotowany i zimny ryż, następnie dodajemy odsączonego z wody tuńczyka, jajka, cebulę, por,ogórki,szczypiorek, odsączony z wody groszek i mieszamy.Następnie przyprawiamy do smaku solą, pieprze, musztardą i majonezem, wszystko dobrze mieszamy.Sałatka powinna być lekko ostrawa. Sałatkę przekładamy
Sama słodycz i szczypta chiliskładniki: 200 g makaronu kokardki lub penne 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 4 łyżki czarnych oliwek bez pestek 1 mały słoiczek suszonych pomidorów w oliwie spora garść rukoli (lub więcej) 6 pomidorków koktajlowych wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałeczki. Makaron, pokrojone(...)suszone pomidory, oliwki oraz rukolę, polewamy winegretem i mieszamy. Na koniec dodajemy kawałki tuńczyka oraz pokrojone pomidorki koktajlowe. składniki na miodowy winegret: 1-2 łyżki ostu jabłkowego ok. 5 łyżek oliwy z suszonych pomidorów 1 łyżka miodu, płynnego sól, pieprz wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w słoiczku, zakręcamy i energicznie nim potrząsamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem
Domowy Smak JedzeniaTuńczyk to chuda ryba, więc nie grilluje się go zbyt długo, aby nie był zbyt suchy i twardy. Przy grillowaniu steków wystarczą zaledwie 2-3 minuty z każdej strony, powinny być delikatnie różowe w środku. Składniki: stek z tuńczyka oliwa sok z cytryny rozmaryn suszony sól, pieprz Rybę należy wyjąć z lodówki około 30 minut wcześniej, aby doszła(...)temperatury pokojowej. Wymieszać 3 łyżki oliwy z łyżką soku z cytryny, łyżeczką suszonego rozmarynu, solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną marynatą zalać tuńczyka i odstawić na 15 minut, aby się zamarynował. Mocno rozgrzać patelnię grillową i smażyć na niej steki po 2-3 minuty z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami
wyzwania kuchennekasza gryczana , czy wersja klasyczna z makrelą i ryżem - zawsze jest pysznie. I zdrowo, czego już chyba nie muszę dodawać 😊. Dziś zapraszam na paprykarz z tuńczyka, z dodatkiem kolorowego ryżu. Koniecznie wypróbujcie przepis. Składniki: (na dużą porcję) 4 puszki tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach) 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 2 woreczki(...)kolorowego ryżu sól pieprz słodka i ostra sproszkowana papryka cukier ketchup (do smaku) 200g koncentratu pomidorowego olej Wykonanie: Tuńczyka odcedzamy z zalewy, przekładamy na miseczkę. Ryż wkładamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy ok 20 minut. Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na oleju ze szczyptą cukru. Marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy
Walijskie PichcenieJajka możemy faszerować na dziesiątki sposobów, dzięki czemu każdy znajdzie swój ulubiony smak. Dodatek wyrazistego tuńczyka doskonale komponuje się z delikatnym smakiem jajka a rzeżucha dodatkowo go zaostrza. Sk ł adniki: 6 jajek puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łyżki majonezu 6 rzodkiewek rzeżucha ś wie ż o zmielony czarny pieprz Sposób przygotowania : Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie(...)Studzimy, obieramy i rozkrawamy na pół. Tuńczyka odsączamy z zalewy, mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać drobno posiekanego szczypiorku. Na każda polówkę jajka nakładamy porcję farszu oraz rzeżuchę i kawałki posiekanej rzodkiewki. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem
Pyry na GazCiekawe połączenie smaków : jajka, kawior i pasta z tuńczyka. Wypróbujcie koniecznie. Składniki 6 jajek 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 łyżki majonezu 1 słoiczek czarnego kawioru 1 słoiczek czerwonego kawioru sól pieprz Przygotowanie Jajka ugotowałem na półtwardo. Obrałem, przekroiłem na połówki. Tuńczyka lekko osączyłem, połączyłem z majonezem. Doprawiłem do smaku. Pastę nałożyłem łyżeczką na połówki jajek
R'n'G Kitchen