twarogowo-tuńczykowych. Jest to ciekawa propozycja na niecodzienną sałatkę w smacznym wydaniu. Polecam #MasterTuńczyk Składniki: 1 sałata rzymska garść rzodkiewek garść pomidorków koktajlowych pół zielonego ogórka kulki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (130 g) Princes 100 g twarogu chudego pół pęczka szczypiorku 1 łyżeczka bułki tartej szczypta soli i pieprzu czarnuszka do obtoczenia sos: 1 łyżka soku z cytryny(...)osuszamy. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki do miski, ogórek kroimy w plasterki wraz ze skórką. Rzodkiewki kroimy w plasterki a pomidorki kroimy na pół. Mieszamy warzywa razem Kulki: tuńczyka odsączamy z zalewy i przekładamy do miski. Do tuńczyka dodajemy twaróg, pokrojony drobno szczypiorek, bułkę tartą oraz sól i pieprz. Mieszamy razem dłonią na jednolitą masę i lepimy z niej kulki
słodkie i nie tylko historie kulinarnenimi przepadać. Moja 3,5 letnia córeczka nie mogła się od nich oderwać. Gdy się skończyły musiałam jej obiecać że na pewno jeszcze je zrobię. Składniki: - 185 g tuńczyka Princes w oleju rzepakowym - 150 g serka śmietankowego z ziołami - 50 g parmezanu - 1 jajko - 2,5 łyżki mąki (gdy masa będzie za rzadka można dodać mąki) - 1 łyżka bułki tartej(...)bułka do panierowania - sól - pieprz - olej do smażenia Przygotowanie: Tuńczyka dokładnie odcedzamy z oleju, przekładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania zwartej mieszanki. Formujemy kuleczki i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane kuleczki smażymy w głębokim oleju w 170 stopniach do złotego koloru. (olej nie może mieć wyższej temperatury bo na zewnątrz
Kulinarne życiepiknik w ramach przekąski. Jest lekka, zdrowa i syta za razem. Pakuje w pudełka i każdy ma swoją porcję. Bardzo dobra jest także na lunch do pracy. 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 100 g pełnoziarnisty ryż z quinoa Uncle Bens 10 oliwek czarnych 10 oliwek zielonych 1 garść roszponki 1/2 papryki czerwonej 5 pomidorów suszonych 1 cebula czerwona(...)pomidorków koktajlowych sól, pieprz oliwa od suszonych pomidorów szczypior Tuńczyka odsączam z zalewy. Roszponkę kroję.Cebulę obieram i drobno kroję, paprykę w kostkę, pomidorki na ćwiartki. Oliwki kroję w krążki. D o miski przekładam ryż, dodaje tuńczyka, pomidory koktajlowe i suszone, paprykę, szczypior, oliwki, doprawiam solą, pieprzem polewam oliwą od pomidorów
wesoła kuchniaZapraszam na kruche babeczki z pyszną pastą tuńczykową. Do pasty użyłam tuńczyka z puszki w sosie własnym od Princes. Babeczki będą smaczną i elegancką przystawką na domowym spotkaniu z przyjaciółmi lub rodziną. Polecam #MasterTuńczyk Składniki: ciasto: 1/2 szkl mąki pszennej 1 żółtko 50 g masła szczypta soli 8 średnich foremek do babeczek pasta: 1 puszka tuńczyka (130g) Princes 2 jajka(...)razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy upieczone korpusy babeczek z foremek (jak lekko przestygną) i odstawiamy do ostygnięcia. Pasta: tuńczyka odcedzamy na sitku i przekładamy do miski. Dodajemy pokruszony twaróg i obrane, pokrojone drobno jajka. Blendujemy razem na gładką masę. Następnie dodajemy bułkę tartą, kurkumę oraz doprawiamy do smaku solą
słodkie i nie tylko historie kulinarneSzybka, tania i banalnie prosta w przygotowaniu sałatka makaronowa z tuńczykiem sprawdzi się nie tylko na imprezowym stole, ale również w roli drugiego śniadania. Składniki: 500g brokuł 200g makaronu świderki 1 puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oliwie 4-5 łyżek majonezu sól pieprz Wykonanie: 1. Brokuł ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku. 2. Makaron ugotować(...)miękkości w lekko osolonym wrzątku. 3. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć z zalewy. 4. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do dużej miski, dodać majonez, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać
Szalona Kuchnia EwelinyLekka i smaczna sałatka z jajeczkami przepiórczymi i tuńczykiem - doskonała zarówno na obiad jak i śniadanie. Polecam, wyszła pyszna. Składniki : 10 jajek przepiórczych kilka pomidorków koktajlowych spora garść mieszanki sałat puszka tuńczyka w sosie własnym kilka oliwek zielonych bądź czarnych Sos winegret: 4 łyżki oliwy z oliwek ( ewentualnie olej roślinny) 1 łyżka octu winnego(...)minut. Najlepiej włożyć je do zimnej i dość mocno osolonej wody,by łatwiej usunąć skorupki. Ugotowane jajka przeciąć na pół. Pomidorki koktajlowe umyć,osuszyć i przeciąć na pół. Tuńczyka osaczyć z zalewy. Oliwki pokroić na plasterki. Wszystkie składniki sałatki ułożyć na talerzu. Składniki na sos dokładnie ze sobą połączyć i skropić sałatkę, posypać świeżo zmielonym pieprzem
Niespełnione zdolności kulinarnerzodkiewkowej, która nadaje ostrzejszej nuty. Całość tortu kanapkowego uwieńcza szczypiorek, pomidor i świeży ogórek. Składniki: 6 kromek chleba tostowego 1 WARSTWA 2 sztuki jajek ugotowanych na twardo 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princess 1 op. serka naturalnego kanapkowego 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy ostrej sól pieprz 2 WARSTWA 2 jajka ugotowane na twardo 1 op. serka naturalnego(...)WARSTWA 150 g serka wiejskiego pół pęczka rzodkiewek 1 łyżka kwaśnej śmietany pół pęczka szczypiorku sól pieprz DODATKOWO ogórek świeży pomidorki koktajlowe szczypiorek Przygotowujemy kremy do tortu 1 WARSTWA: Tuńczyka Princess odsączamy z sosu. Jajka kroimy w kostkę. Serek mieszamy z jogurtem i musztardą. Dodajemy jajka oraz tuńczyka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. 2 WARSTWA: Jogurt mieszamy z serkiem
Kuchnia w oparachrównież inne pyszne pasty i smarowidła: Pasta z bobu z białym serem Pasta łososiowa z kaparami Guacamole, pasta z awokado Pasta z łososia Hummus, pasta z cieciorki Pasta z tuńczyka Pasta z tuńczykiem i oliwkami Mutabal, pasta z bakłażana Pasta z bobu z miętą Pasta kanapkowa z ciecierzycą i kaszą jaglaną Pasta z bobu Pasta rybna w wersji light(...)Pasta z wędzonego pstrąga Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Pasta z bakłażana Pasta z tuńczykiem Pasta jajeczna z makrelą Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 8 ugotowanych jajek 1 wędzona makrela 1/2 szalotki 2 łyżki majonezu sól pieprz opcjonalnie naturalny jogurt Wykonanie: Jajka obieramy i kroimy w kostkę. Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy ości. Szalotkę obieramy i kroimy na cztery
Kulinarne przygody GatityCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na kolejną odsłonę sałatki z tuńczykiem. Poprzednią wersję z suszonymi pomidorami znajdziecie tutaj . Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować: - 1 woreczek ryżu (u mnie kolorowy) - 1 puszkę tuńczyka w sosie własnym - 1 słoik mieszanki marchwi, kukurydzy i groszku - 1 słoik czarnych oliwek (200 g/ 75 g po odsączeniu) - sok z połowy cytryny(...)pieprz czarny do smaku 1. Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Oliwki kroimy w plasterki i przekładami do miski. 3. Następnie do miski przekładamy odsączoną mieszankę warzyw, odsączonego tuńczyka i odcedzony, ugotowany ryż. 4. Całość skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, przyprawiamy, mieszamy i gotowe. Sałatka najlepiej smakuje na zimno! SMACZNEGO
Bez CebuliRewelacyjna, prosta i szybka w przygotowaniu Wielkanocna sałatka, którą podaję w formie przystawki lub świątecznej przekąski. Składniki: 40szt krakersów cebulowych 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 5 jajek 120g żółtego sera 2 kiszone ogórki 9 łyżek majonezu 1 pęczek szczypiorku pieprz Wykonanie: 1. Ser i ogórki zetrzeć osobno na tarce o grubych oczkach. Z ogórków odlać powstały sok. Następnie wymieszać(...)białka od żółtek. Białka i żółtka osobno zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do białek dodać 2 łyżki majonezu doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. 3. Drobno posiekać szczypiorek, a tuńczyka odsączyć z sosu, rozgnieść widelcem, doprawić pieprzem i wymieszać z 1 łyżką majonezu. 4. Składanie sałatki: Na talerzu ułożyć z krakersów prostokąt o wymiarach 5 x 2 (10 krakersów
Szalona Kuchnia Ewelinydodajemy do ribollity, a połowę do fasoli z pomidorach. Fasulye pilaki podajemy ze świeżym chlebem. ➤ Kliknij - Przepis na fasolę gotowaną w oliwie i pomidorach Niedziela - Pomidory faszerowane ryżem i tuńczykiem Na niedzielny stół zaplanowałam danie, które pięknie wygląda. Pomidory faszerowane ryżem, ziołami i tuńczykiem z puszki. Prosto i pysznie. ➤ Kliknij - Przepis na pomidory faszerowane ryżem i tuńczykiem *** Proste obiady
Chilli Czosnek i OliwaKolorowa sałatka na bazie świeżych warzyw, tuńczyka, awokado polana sosem majonezowym to świetna propozycja zarówno dania obiadowego jak również drugiego śniadania w pracy czy kolacji. Składniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 awokado 40g rukoli 50g świeżego szpinaku 4 jajka 10 pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula 1 pęczek szczypiorku sól pieprz Sos: 4 łyżki śmietany(...)łyżki majonezu 1 łyżka soku z limonki sól pieprz Wykonanie: 1. Tuńczyka odsączyć z zalewy, a szpinak, rukolę umyć i osuszyć. 2. Awokado obrać i pokroić w grubsze plastry. 3. Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i pokroić na mniejsze części. 4. Pomidorki pokroić na czwórki, cebulę w piórka, a szczypiorek drobno posiekać. 5. Składniki sosu wymieszać ze sobą
Szalona Kuchnia EwelinyKolorowa sałatka na bazie świeżych warzyw, tuńczyka, awokado polana sosem majonezowym to świetna propozycja zarówno dania obiadowego jak również drugiego śniadania w pracy czy kolacji. Składniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 awokado 40g rukoli 50g świeżego szpinaku 4 jajka 10 pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula 1 pęczek szczypiorku sól pieprz Sos: 4 łyżki śmietany(...)łyżki majonezu 1 łyżka soku z limonki sól pieprz Wykonanie: 1. Tuńczyka odsączyć z zalewy, a szpinak, rukolę umyć i osuszyć. 2. Awokado obrać i pokroić w grubsze plastry. 3. Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i pokroić na mniejsze części. 4. Pomidorki pokroić na czwórki, cebulę w piórka, a szczypiorek drobno posiekać. 5. Składniki sosu wymieszać ze sobą
Szalona Kuchnia EwelinyRyżowa sałatka z tuńczykiem, brokułem i mieszanką meksykańską. Pyszna, szybka, prosta w przygotowaniu. Idealna na rodzinne spotkania, „domówki” lub od tak gdy mamy ochotę na pyszną, sycącą sałatkę. Taką sałatkę możecie również zabrać ze sobą do pracy. Spróbujcie. Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju roślinnym 170 g 1 woreczek ryżu parboiled z dzikimi Risana(...)przygotowane na parze) 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją producenta. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski przekładamy tuńczyka, dodajemy mieszankę meksykańską i pokrojone różyczki brokuła. Całość wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy ugotowany ryż, jogurt i majonez. Całość doprawiamy do smaku i mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Smacznego
Słodkie okruszkijedna z moich propozycji na sałatkę z tuńczyka. Kilka prostych składników i sałatka gotowa. Składniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 nieduża czerwona papryka 200 g sera żółtego w kawałku (np. Złoty Mazur, Gouda) 1/2 opakowania mrożonego zielonego groszku 4 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz, cukier Groszek(...)ugotować w osolonej i ocukrzonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Tuńczyka odcedzić i rozdrobnić widelcem. Kukurydzę odsączyć z wody. Paprykę wypestkować, pokroić razem z serem żółtym w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, śmietaną, szczypiorkiem, doprawiając solą i pieprzem. Schłodzić
Czerwień i błękit