truskawka - 16921 przepisów (strona:450/1129)

Błyskawiczne lody truskawkowe ze śmietanką – bez maszyny do lodów 221

szperanie za przepisami. Chciałam zrobić zdrowe lody, bez nabiału i bez białego cukru, ale córcia chciała “śmietankowe”, co wykluczało wszelkie roślinne zamienniki. Zajrzałam do zamrażarki – znalazłam truskawki i banany. Aby błyskawiczne lody miały odpowiednio gęstą konsystencję, potrzebny jest przemrożony banan (który traci swój intensywny bananowy smak po zmrożeniu) oraz dodatek tłuszczu. W lodówce miałam akurat otwartą słodką(...)zaromatyzowałam domowym ekstraktem z wanilii . Wyszło przepysznie i zdrowo! Błyskawiczne lody truskawkowe ze śmietanką, bez dodatku białego rafinowanego cukru . Wystarczy zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do siekania mrożone truskawki, mrożonego banana z resztą dodatków. Otrzymujemy błyskawiczne lody truskawkowe o konsystencji idealnej do natychmiastowego spożycia. Lody można również schować do zamrażarki. Po 2-4 godzinach warto je rozmiksować blenderem ręcznym

Moja Delicja
Omlet z owocami na mące kokosowej 170

strony Filozofia Smaku 3 jajka (osobno białka i żółtka) 3 łyżki erytrolu lub innego cukru* 30 g mąki kokosowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia jagody (mrożone luz świeże) truskawki wiórki kokosowe olej kokosowy lub inny olej Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty i dodać po 1 żółtku. Mąkę z proszkiem(...)średnicy 24 cm roztopić odrobinę oleju kokosowego. Wylać masę i smażyć około 2-3 minuty. Powciskać jagody i przełożyć patelnie do piekarnika**. Piec około 10 minut. Wyjąć, udekorować truskawkami, wiórkami kokosowymi. Można polać syropem z agawy. Smacznego! * jeżeli używamy zwykłego cukru to powinno być go mniej niż 3 łyżki **patelnia musi mieć rączkę, którą można włożyć do piekarnika

Moja Galeria Smaku
Truskawkowy obłoczek 233

Składniki na krem: 2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe 2 łyżki cukru 200g masła lub margaryny 2 łyżki cukru pudru   Składniki na piankę truskawkową: 0,5 kg mrożonych truskawek 2 galaretki truskawkowe     *** Przygotowujemy ciasto: w małym garnku zagotowujemy margarynę z cukrem, wodą i kakao- mieszamy tak długo aż cukier się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia *** *** Mąkę przesiewamy(...)zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń studzimy. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy i wykładamy na wystudzone ciasto *** *** Przygotowujemy masę truskawkową: truskawki miksujemy na gładką masę (należy je uprzednio rozmrozić). Galaretki rozpuszczamy w połowie wody, która jest podana na opakowaniu (czyli dwie galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody) i łączymy ze zmiksowanymi owocami

Blog z Apetytem
TRUSKAWKOWY SORBET Z MUSEM BANANOWO-CYTRYNOWYM 195

Truskawkowy sorbet z musem bananowo-cytrynowym to przepyszny, zdrowy i pełny świeżości deser, który zaspokoi podniebienie każdego łasucha TRUSKAWKOWY SORBET Z MUSEM BANANOWO-CYTRYNOWYM: Truskawkowy sorbet: 1 opakowanie mrożonych truskawek firmy Hortex 2 łyżki jogurtu greckiego 4 łyżki erytrolu ( lub miodu, cukru) Mus bananowo-cytrynowy: 1 banan sok z 1 cytryny 3 łyżki jogurtu greckiego sok z 1 cytryny(...)sobą banana, jogurt grecki i sok z cytryny. Mus gotowy Nie musimy go dosładzać, gdyż banan go sam posłodzi Wykonanie sorbetu jest równie proste. Do melaksera wrzucamy nasze mrożone truskawki, dodajemy do nich jogurt grecki i słodzidło. Miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotowy sorbet przekładamy łyżką do pucharków i polewamy go naszym musem Mniam Ja swój deser posypałam jeszcze

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Nocna owsianka z truskawkowo-bananowym smoothie 137

pierwszego spojrzenia zakochałam się w tym różowym kolorze (i smaku również) ;)  Składniki: 3 łyżki płatków owsianych górskich 200ml jogurtu naturalnego 2 łyżeczki siemienia lnianego 4-5 dużych truskawek 1banan Ołatki wymieszać ze połową jogurtu, odstawić na kilka godzin. Siemię lniane zmielić, posypać płatki.  Pół banana i truskawki zmiksować z pozostałym jogurtem, polać płatki. Pozostały banan pokroić, wyłożyć

Obiad gotowy
Owsiane babeczki z kokosem 129

Składniki: -1 jajo -70 g mąki owsianej -20 g mąki kokosowej (można zastąpić zmielonymi wiórkami kokosowymi) -pół łyżeczki proszku do pieczenia -odrobina wody +50 g twarogu chudego i 100 truskawek Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki na babeczki wrzucamy do miski i ręcznie łyżką lub mikserem mieszamy, stopniowo dolewając wody. Konsystencja ma być w pół lejąca. 2. Wlewamy masę do foremek(...)pieczemy 15 min 180 stopni. +Twaróg zmiksować z truskawkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze: 406 kcal B 18 g W 53 g T 13 g z musem  483 kcal

Zdrowie i pysznie na talerzu
Koktajl kokosowo-truskawkowo-bananowy 132

roli głównej.                           Składniki : 500 ml wody kokosowej 150 ml mleka kokosowego 500 g mrożonyh truskawek 2 dojrzałe banay 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka soku z cytryny kiwi i listki mięty do dekoracji Sposób przygotowania: Zamrożone truskawki wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. Dodać

Gosia gotuje
Mus czekoladowy z owocami 208

Pyszny, nie za słodki deser. Podbije serce każdego czekoladoholika :) To najprostszy mus na świecie, który wykonacie w 5 minut. Świetnie smakuje z owocami takimi jak maliny i truskawki. Oczywiście możecie wybrać inną czekoladę np. mleczną lub białą ale pamiętajcie o tym żeby musu już nie dosładzać no chyba, że lubicie słodkie 😀 Składniki: 300 ml śmietany 36% 100 g gorzkiej czekolady(...)łyżki cukru pudru Mus owocowy: 400 g owoców świeżych lub mrożonych ( ja użyłam mrożonych) np.malin, truskawek 60 g cukru pudru (zależy czy owoce są słodkie czy bardziej kwaskowate) 12 g żelatyny 80 g wody Mus owocowy: Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Owoce mieszamy z cukrem pudrem i blendujemy.  Mrożone najpierw trzeba rozmrozić. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie

Słodka Strefa
PLACUSZKI TWAROGOWE Z SOSEM TRUSKAWKOWYM 147

łyżki mąki pełnoziarnistej (ok. 30 g) 3 łyżki mleka 2% (ok. 30 g) 2 łyżki ksylitolu (ok. 20 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Sos: 150 g truskawek mrożonych (ok. 1 szklanka) 1 łyżka siemienia lnianego (ok. 10 g) olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia 1. Wszystkie składniki oprócz płatków zblendowałam. Następnie dodałam płatki i smażyłam małe placuszki(...)małym ogniu na patelni posmarowanej odrobiną oleju kokosowego lub masła klarowanego. 2. Truskawki rozmroziłam w garnuszku (ewentualnie można podlać odrobiną wody, ale to na prawdę tak tylko ze 2 łyżki). Jak puściły już sok i się rozmroziły dodałam 1 łyżkę siemienia lnianego, poczekałam aż się zagotowały i zblendowałam 😊 3. Placuszki podzieliłam na dwie porcje i polałam sosem truskawkowym. SMACZNEGO ! Wartość

Vroblewska-fitlife
Parowańce czyli pyzy na parze 147

szklanka mleka 1/4 kostki masła (50 g) 1/3 kostki świeżych drożdży (około 33 g) 2 łyżki zwykłego cukru 2 duże jajka 2 żółtka szczypta soli do podania, np. mrożone truskawki śmietana 18% cukier do smaku Masło roztopić w rondelku. Wlać do niego mleko. Lekko podgrzać (powinno być letnie). Do mleka dodać pokruszone, świeże drożdże, wsypać cukier i dodać 2 łyżki(...)około 10 minut. Podczas gotowania NIE zdejmować pokrywki, ponieważ pampuchy są bardzo delikatne i mogą opaść (tzn. pomarszczyć się). Przygotowane parowańce podawać od razu po ugotowaniu, np. z podgrzanymi truskawkami, śmietaną i cukrem do smaku.  Rozczyn przed i po wyrośnięciu - efekt "pracujących" drożdży widoczny gołym okiem :) Ciasto przed i po wyrośnięciu Pampuchy przed i po wyrośnięciu Gotowanie na parze

Ugotować
Mus czekoladowy z owocami 151

Pyszny, nie za słodki deser. Podbije serce każdego czekoladoholika :) To najprostszy mus na świecie, który wykonacie w 5 minut. Świetnie smakuje z owocami takimi jak maliny i truskawki. Oczywiście możecie wybrać inną czekoladę np. mleczną lub białą ale pamiętajcie o tym żeby musu już nie dosładzać no chyba, że lubicie słodkie 😀 Składniki: 300 ml śmietany 36% 100 g gorzkiej czekolady(...)łyżki cukru pudru Mus owocowy: 400 g owoców świeżych lub mrożonych ( ja użyłam mrożonych) np.malin, truskawek 60 g cukru pudru (zależy czy owoce są słodkie czy bardziej kwaskowate) 12 g żelatyny 80 g wody Mus owocowy: Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Owoce mieszamy z cukrem pudrem i blendujemy.  Mrożone najpierw trzeba rozmrozić. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie

Słodka Strefa
Sałatka z krewetkami i truskawkami 92

cebula – w piórka jajka ugotowane na twardo – pokrojone w grubą kostkę krewetki – usmażone an maśle z dodatkiem czosnku i pietruszki – pokrojone w mniejsze kawałki kilka truskawek pokrojonych w grubą kostkę   Dressing: 2 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka wody 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 łyżki posiekanej(...)natki pietruszki Składniki sałatkowe układamy na talerzu. Polewamy dressingiem.   Artykuł Sałatka z krewetkami i truskawkami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
francuskie serduszka z czekoladą i truskawkami 131

składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego ulubiony krem czekoladowy truskawki, mogą być mrożone (lekko rozmrożone) dodatkowo: cukier puder wykonanie: Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania i pozostawiamy na chwilę aby nabrało temperatury pokojowej (wtedy podczas pieczenia nie będzie się kurczyło). Wycinamy serduszka, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku każdego rozsmarowujemy po ok. 1/2 – 1 łyżeczce kremu czekoladowego. Układamy(...)plasterki truskawek. Pieczemy w 180 st. C do zrumienienia. Po upieczeniu studzimy na kratce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
Jaglany budyń truskawkowo-buraczany 161

Składniki na około 2/3 porcje: 2 średnie ugotowane buraki 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 jabłko 6 truskawek - użyłam zamrożonych, wcześniej rozmrożonych 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Kaszę jaglaną dobrze płuczemy. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do czasu aż kasza wchłonie całą wodę. Do gorącej dodajemy olej kokosowy. Dodajemy truskawki, buraki i jabłko. Blendujemy na w miarę gładką masę

Szkrab Je Sam
Deser z serkiem, płatkami i truskawkami 119

dużo błonnika i "zapychają" również żołądek dając uczucie sytości na dłużej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 1 porcje: -60 g płatków jaglanych -100 g twarogu chudego -150 g truskawek -20 g płatków migdałowych Przygotowanie: 1. Płatki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, aby nasiąkły. 2. Twaróg blendujemy z odrobiną wody. Truskawki również na koniec blendujemy. 3. Można nakładać warstwami lub zblendować

Zdrowie i pysznie na talerzu

Proponowane wyszukiwania