Składniki: 700 g truskawek 4 brzoskwinie 1/2 cytryny 1 torebka cukru waniliowego 5 łyżek cukru Sposób wykonania: Truskawki obieramy z szypułek. Brzoskwinie i cytrynę kroimy w pół krążki. Owoce zasypujemy cukrem i cukrem waniliowym a następnie zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy do wystygnięcia a następnie wkładamy do lodówki aby mocniej schłodzić napój. Podajemy z kostkami lodu
Qchnia po prostuskładniki: ok.800 g świeżych truskawek 500 ml jogurtu naturalnego 5 łyżek cukru pudru ( mniej lub więcej, w zależności od słodkości truskawek) sok z 1/2 cytryny wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Przekładamy do pojemniczków na lody. Zamykamy. Wkładamy do zamrażarki i pozostawiamy do całkowitego zamrożenia
Domowy Smak Jedzeniaszklanki mąki pszennej kruszonka: 100 gramów masła 1 pełna po brzegi szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1 kopiasta łyżka cukru z wanilią 750 g truskawek Wykonanie; Mieszamy mleko i drożdże. Dodajemy jajka, cukier i cukier waniliowy, oraz olej. Składniki mają się połączyć. Na płyn wsypujemy makę. Nie mieszamy. Odstawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia(...)czasie wykładamy ciasto na blaszkę. Układamy truskawki. I robimy kruszonkę, zagniatając wszystkie składniki. posypujemy nią wierzch.Pieczemy w 170 stopniach około 55 minut
Anioły w kuchnimożna było zrobić nic skomplikowanego bo w sklepach nic nie było, babcie i mamy robiły nam takie desery. Pyszne desery, widowiskowe i znikały szybko. Taki zamiennik truskawek z bitą śmietaną bo tej czasami także nie było. Deser szybki i pyszny, czekamy tylko aż galaretka stężeje. Teraz jest najlepszy moment na to truskawkowe cudo. Truskawkowa kula z truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe Czarowaniemoja ulubiona kawa Inka z błonnikiem. Jest pysznie! SKŁADNIKI: * kawa INKA z błonnikiem – 1 czubata łyżeczka * jogurt grecki – 250 ml * cukier puder – 3-4 łyżki * truskawki – 200 g * maliny – 100 g * prażone orzechy – 2-3 łyżki * melisa do dekoracji * ubita śmietana 36% – do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kawę Inkę dodajemy do 1/3 jogurtu greckiego(...)łyżeczki cukru – miksujemy. Drugą część jogurtu greckiego blendujemy na gładko z malinami i 2 łyżeczkami cukru. Truskawki blendujemy na gładką masę. Do wysokiej szklanki wsypujemy posiekane prażone orzechy, a następnie naprzemiennie wlewamy: – jogurt grecki ( solo ) – mus kawowy – jogurt grecki solo – mus malinowy – mus truskawkowy Dekorujemy bitą śmietaną, owocami i prażonymi orzechami. Podajemy natychmiast
Ostra na Słodkooczywiście świeże owoce, ale jeśli ich nie mamy to mrożone też świetnie się nadadzą. U nas koktajl jest najczęściej na drugie śniadanie. 0,5 litra domowego mleka kokosowego truskawki - dowolna ilość jeżyny - dowolna ilość miód (opcjonalnie, do posłodzenia) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe mleko kokosowe wlać do wysokiego naczynia. Dodać truskawki i jeżyny (ja użyłam mrożonych jeżyn). Wszystko dokładnie zblendować
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniejajka – 0,5 szkl. oleju rzepakowego – 1 łyżka miodu lub syropu klonowego – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej – 200g truskawek – 60 g płatków #Lubella Cornflakes kakao i miód – szczypta soli Kruszonka: – 4 łyżki mąki orkiszowej – 1 łyżka oleju kokosowego – 1 łyżeczka ksylitolu z wanilią Przygotowanie(...)proszek, soda, sól), a w drugiej mokre (jajka, olej, miód) i dokładnie mieszamy. 2 . Łączymy razem zawartość obu misek i miksujemy na gładką masę. 3 . Do powstałej masy dodajemy truskawki pokrojone w kostkę oraz płatki CornFlakes i mieszamy delikatnie łyżką. 4 . Następnie przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki umieszczamy w misce i ugniatamy ręką, aż dokładnie się połączą. 5 . Gotową masę wlewamy
PodwójnaporcjaLubicie owoce w zielonych sałatkach? My uwielbiamy, a SAŁATKA Z... Artykuł Sałatka z truskawkami, gruszką i rukolą pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEIlość: 2 porcje Czas przygotowania: 5 min. Składniki: – 200 g truskawek – 300ml mleczka kokosowego z puszki – 1 -2 łyżki ksylitolu Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zblendować Przepis bierze udział w akcjach: Milion smaków truskawek oraz Koktajlowy zawrót głowy
PodwójnaporcjaLato to piękny czas, nacieszmy się sezonowymi pysznościami! ;) Składniki: Biszkopt: 2 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: truskawki około 250g-300g galaretka truskawkowa budyń waniliowy lub śmietankowy Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy. Na koniec(...)zgodnie z opisem na opakowaniu. Zdejmujemy z gazu, czekamy, aż odrobinę wystygnie. Na biszkopt wykładamy jeszcze ciepły budyń, ale nie gorący. Następnie na warstwie budyniowej układamy pokrojone w plasterki truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy. I gotowe! ;) Możecie cieszyć się pysznym ciasteczkiem do popołudniowej kawki :) Życzę smacznego
Czerwona PorzeczkaPyszna, orzeźwiająca lemoniada z truskawek, z dodatkiem świeżej mięty i na wodzie gazowanej 🍓 Oczywiście możecie ją przygotować ze zwykłej wody mineralnej, ja jednak wolałam wersję z bąbelkami 🍷 Osłodziłam ją miodem, bo tak lubię najbardziej, ale tutaj macie dowolność, słodźcie czym tylko chcecie! 😋 Dobrze schłodzona lemoniada, z kostkami lodu będzie wspaniałym napojem na coraz cieplejsze dni... 😚 Tak właściwie co tu dużo(...)pisać - przygotujcie ją w domu i oceńcie sami, a na pewno ten truskawkowy napój zrobicie jeszcze nie raz! SKŁADNIKI: 500 g truskawek (lub więcej wg uznania), umytych i odszypułkowanych 1,5 lita schłodzonej wody gazowanej (można użyć zwykłej) ulubiony "dosładzacz" (użyłam miodu, może być np. syrop z agawy, ksylitol lub cukier - cukier warto rozpuścić wcześniej w odrobinie gorącej wody) świeże
Słodko-Słony Świat Ilonymiętowy. Ufff, za długo, co:) Na szczęście robi się go o wiele szybciej, dosłownie raz-dwa. Taka szklaneczka witamin na dobry początek dnia:) Składniki (na 2 porcje): dwie garści truskawek 1 pomarańcza 1 banan kawałek korzenia imbiru kilka listków mięty woda Pomarańcze obkroić ze skórki wraz z albedo, miąższ pokroić w ćwiartki. Banan obrać, pokroić na kilka kawałków. Truskawki umyć
Obiad gotowymamy gotowy serniczek :) Składniki na blaszkę 18 cm 400 gr serka twarogowego w temp. pokojowej np. Mój Ulubiony 1 zwykła galaretka truskawkowa 1 łyżka cukru pudru 150 - 200 gr truskawek 1/2 opakowania galaretki truskawkowo-malinowej bez żelatyny od Delecty (możecie użyć też zwykłej galaretki) do dekoracji chipsy z wiórek kokosa od Plenus <-- Klik Spód ciasteczkowy: 120 gr herbatników(...)taka galaretka tężeje już podczas stygnięcia, w przypadku normalnej galaretki, czekamy do całkowitego wystygnięcia i dopiero jak zaczyna tężeć to zalewamy owoce) Kiedy galaretka lekkiego przestygnie, układamy na serniku truskawki i zalewamy galaretką. Chowamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem obsypujemy chipsami z kokosa lub płatkami białej czekolady. Smacznego
Gotowanie...to proste !grysikowa. Całościowo bardzo fajna kompozycja. Masa grysikowa: 650 ml mleka 120 g masła 3 pełne łyżki Nutelli 90 g kaszy manny 1 łyżka cukru Masa truskawkowa: 700-750 g truskawek 350 ml + 100 ml wody 100 g cukru 90 g mąki ziemniaczanej Masa jogurtowa: 700 ml jogurtu greckiego 200 ml śmietany kremówki (30% lub 36%) 4 łyżki musu truskawkowego (odłożone(...)mannę i cały czas mieszając, gotujemy przez kilka minut, do zgęstnienia. Gorącą masę grysikową przelewamy na herbatniki. Po wyrównaniu, układamy kolejną warstwę herbatników. Odstawiamy blaszkę do całkowitego schłodzenia masy. Truskawki miksujemy na gładki mus. Cztery łyżki musu odkładamy, a resztę razem z cukrem oraz 350 ml wody doprowadzamy do wrzenia. Pozostałą zimną wodę (100ml) mieszamy dokładnie z mąką ziemniaczaną. Mieszankę
Smaki Na Talerzumleka 3/4 szkl kaszy manny błyskawicznej 200 g masła 1 szkl cukru 3 czubate łyżki kakao Dodatkowo: duża paczka herbatników (ok 300 g) 2 galaretki truskawkowe kilkanaście truskawek W garnku rozpuścić masło, dodać cukier, kakao, wymieszać. Wlać mleko (zostawić 1 szkl). Zagotować, wymieszać. W pozostałym mleku wymieszać kaszkę. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, wlać kaszkę i mieszać(...)ułożyć na spodzie warstwę herbatników, wylać 1/3 masy grysikowej. Czynność powtórzyć 3 razy. Ostatnią warstwą mają być herbatniki. Ciasto ostudzić. W międzyczasie rozpuścić galaretki w 1/2 l gorącej wody. Truskawki umyć, osuszyć, obrać. Przekroić na pół i poukładać na herbatnikach. Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na wierzch ciasta. Odstawić do lodówki do stężenia
Smakołyki Asi