Deser truskawkowo-rabarbarowy to połączenie słodkiej i delikatnej bitej śmietany i jogurtu greckiego z musem z truskawek i rabarbaru, na który przepis znajdziecie tutaj . Całość uzupełniają herbatniki i chrupiące płatki migdałowe. Deser jest prosty w wykonaniu, ładnie wygląda w szklankach dzięki odróżniającym się do siebie kolorom, a także doskonale smakuje. Z przepisu można przygotować 2 sztuki . Deser truskawkowo-rabarbarowy Składniki(...)posypać płatkami migdałowymi, a je przykryć ostatnią warstwą białej masy - wierzch posypać płatkami migdałowymi - gotowy deser przykryć i schłodzić w lodówce - przed podaniem można dodatkowo udekorować na wierzchu połówką truskawki - deser przechowywać w lodówce
Smakołyki BerenikiPyszne, szybkie placuszki bez mąki pszennej :) Idealnie na śniadanie lub lunch. Najlepsze z truskawkami i masłem orzechowym :) Składniki : 2 jajka 1 łyżka otrębów 2 łyżki budyniu czekoladowego 1 łyżeczka kakao 3 łyżeczki mąki kokosowej 50 ml mleka Składniki zmiksować, smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Podawać z truskawkami, kremem czekoladowym lub masłem orzechowym :) Smacznego
Chocolate Muffin Blogponieważ to połączenie daje niesamowity efekt. Składniki: 150g masła 200 g cukru pudru 4 jajka 200g mąki 100g mąki ziemniaczanej 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 50g zmielonych migdałów 500g truskawek Mąkę, mąkę ziemniaczaną... Artykuł Ciasto z wtopionymi truskawkami pochodzi z serwisu AleTorcik
AleTorciklitr mleka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko Galaretka: 400 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodawać stopniowo cukier i żółtka. Mąki połączyć z kakao i dodać do białek z cukrem(...)przygotowaną mieszankę i ugotować budyń. Ciepłą masę przełożyć na upieczony biszkopt. Ostudzić. Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody i pozostawić, aż zacznie lekko tężeć. W tym czasie przygotować truskawki - umyć i przekroić na pół. Poukładać na cieście. Następnie zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Przepis pochodzi z tej strony
Ewusiowe SmakiSkładniki: 1/2 kg truskawek 2 łodygi rabarbaru 3 łyżki chia cytryna listki mięty Przygotowanie: Truskawki i pokrojone rabarbar zalać ok. 2 litrami wody i zagotować, wystudzić. Chia zalać 1 szklanką … Czytaj dalej Kompot owocowy z chia
czarrna od kuchnipanowała całe wakacje. Z zapachem zbóż i polnych kwiatów. I rozwalonym po raz dziesiąty kolanem podczas jazdy na rolkach. A Wy jakie macie wspomnienia? Nalewka zrobiona z ostatniego rzutu truskawek w tym roku. Przyda się na jesienne i zimowe wieczory aby przywołać smak lata. Robiłam ją trochę inną metodą niż większość nalewek. Zazwyczaj owoce zasypuje się cukrem i zalewa alkoholem(...)trunek jest gotowy zaraz po zlaniu go do butelki ale gdy postoi aż do jesieni nabierze mocy i wszystkich walorów smakowych. Składniki na około 1 litr nalewki: 1 kg truskawek 250 ml wódki 250 ml spirytusu 1 szklanka cukru Obrane i umyte owoce wrzucić do dużego słoja i zalać wódką ze spirytusem. Odstawić w ciepłe i słoneczne miejsce na tydzień
My simple kitchenśniadanie czy na deser będą znakomite. Małe, puchate, z truskawkami i sosem czekoladowym, czegóż chcieć więcej w letni poranek. Placuszki na śniadanie zawsze smakują wybornie więc polecam ten typ śniadania. Śmietankowe placuszki z czekoladą i truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieuwielbiam koktajle i smoothie. Miłością do nich zaraziłam całą moją rodzinę. Mam nadzieję, że i Was uda mi się przekonać taką pyszną, zdrową propozycją Miłego dnia. Składniki: 6 większych truskawek 6 łyżek soku jagodowego 100% 6 większych listków świeżej mięty 4 łyżeczki jasnego syropu z agawy (lub więcej wg uznania) 3 łyżki płatków owsianych górskich Młyny Stoisław 3/4 szklanki ziemnego(...)mleka Przygotowanie: Do misy blendera z nożami dodajemy truskawki, płatki owsiane górskie, sok, listki mięty, syrop z agawy i zimne mleko. Zostawiamy na 2-3 minuty (płatki lekko namokną). Następnie wszystko miksujemy do uzyskania konsystencji koktajlu. Podajemy od razu. http://www.mlynystoislaw.pl/ Smacznego
Słodkie okruszkizabraknąć i na moim blogu. Przepis na dziś to pudding z kaszy manny z musem truskawkowym. Czas przygotowania i ilość porcji 10 minut, 2 porcje. Produkty 300 g truskawek, 6 łyżek kaszy manny, 3 łyżki nasion chia, 0,5 litra mleka, 2 łyżki miodu lub cukru garść posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie Do małego garnka wlej mleko i zagotuj je. Następnie(...)miodu lub cukru. Gotuj na małym gazie przez 5 minut ciągle mieszając, pod koniec dodaj nasiona chia. Gdy kasza będzie ugotowana odstaw ją do ostygnięcia. W tym czasie umyj truskawki i wysp je do miski. Dodaj łyżkę miodu lub cukru i zmiksuj blenderem na mus. Do przezroczystego naczynia przełóż około 6 łyżek truskawkowego musu i 6 łyżek kaszy (kasze nakładaj
Fit&Fast Kitchenpojemniczki do zamrażalki na 1-1,5 h *. Lody mają zacząć zamarzać, ale nadal być lekko płynne. W tym czasie przygotować masę truskawkową. Warstwa truskawkowa 150 g umytych, obranych truskawek 2-3 łyżeczki cukru Truskawki zblendować, wymieszać z cukrem. Po w/w czasie wyjąć pojemniczki z lodami, dopełnić masą truskawkową. Zamieszać patyczkiem do szaszłyków lub łyżeczką, aby zmieszać obie warstwy. Włożyć
Słodkie inspiracjeTruskawki już się kończą, te z pierwszego rzutu, więc warto je jeszcze wykorzystać. Tym razem wykorzystałam je w razowych placuszkach, lżejszych od tych na samej mące pszennej, są pyszne i pożywne. Idealne na śniadanie czy na deser. Razowe placuszki z truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMamy akurat teraz taki czas, gdy sezon truskawkowy się powoli kończy, a na borówki dopiero zaczyna. Warto sięgnąć po pyszne połączenie tych owoców w postaci koktajli. Składniki: niepełna szklanka truskawek garść leśnych borówek mleko ewentualnie miód do posłodzenia Sposób wykonania: 1. Truskawki umyć, odszypułkować. Borówki delikatnie opłukać wodą. 2. Owoce umieścić w kielichu, dodać mleka wedle uznania, ewentualnie miodu. Zmiksować
Kuchnia domowa Anizależy nie tylko od wzoru/kształtu jaki wybierzesz, ale nawet wielkości talerza ;) Kombinuj ;) Składniki: mini makaron czekoladowe świderki Lubella mini makaron kokardki Lubella jogurt naturalny świeże owoce (u mnie truskawki i borówki) opcjonalnie świeża mięta Sposób przygotowania: Makaron gotujemy tak, aby był al'dente (zarówno czekoladowy jak i kokardki, ale w osobnym garnkach). Na talerzu formujemy buzię - ja położyłam obręcz(...)wycinania ciasta na pierogi i wlałam jogurt do środka, dzięki czemu uzyskałam równomierny, okrągły kształt. Powyżej jogurtu z czekoladowego makaronu układamy "włosy", które dekorujemy mini makaronem kokardki. Truskawki kroimy w plasterki i układamy dookoła "buzi", a z borówek robimy oczy, usta i nos. Dodatkowo można udekorować świeżą miętą
Kolorowy Przepisowniksztuk: 1 jajko 250 ml kefiru 60 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g mąki 1 cukier waniliowy 120 g cukru 1 szklanka pokrojonych na ćwiartki truskawek W misce łączymy ze sobą jajko, kefir i olej. Następnie wsypujemy składniki suche: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone truskawki
My simple kitchenekspresowy deser w pucharku. Odrobina słodyczy w życiu nie zaszkodzi ( koniecznie zajrzyjcie na stronę uczymy jak słodzić ), a deser zawiera tylko 1 łyżeczkę cukru pudru Diamant . SKŁADNIKI 1 szkl. truskawek, 150 g serka waniliowego, 100 ml śmietanki 30%, 1 łyżeczka cukru pudru Diamant , sok z cytryny, prażone płatki migdałowe, 6 biszkoptów, likier truskawkowy, 2 łyżki soku z cytryny WYKONANIE Truskawki
słodki bratek