Składniki na 2 porcje: 1 szklanka truskawek 1/2 mango ziarenka z połowy granata 1,5 szklanki wody Truskawki odszypułkować, mango obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Z owocu granata wydobyć ziarenka. Do blendera wlać wodę, dodać wszystkie owoce i zmiksować
Moja Galeria SmakuSkładniki na 1 porcję: 1 serek wiejski kilka truskawek garść płatków migdałowych szczypta cynamonu miód Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Truskawki umyć, odszypułkować pokroić na mniejsze kawałki. Do miseczki przełożyć serek wiejski, dodać płatki migdałowe, cynamon i miód. Wymieszać. Można zjeść z ciemnym pieczywem. Przepis pochodzi z książki Beaty Śniechowskiej "Pyszne poranki
Moja Galeria SmakuDzień 14 Bardzo przyjemny w smaku truskawkowo-bananowy koktajl na bazie jogurtu naturalnego. 400 ml jogurtu naturalnego 200 g mrożonych truskawek 1 banan 1 łyżka mielonego siemienia lnianego Banana obrać,zmiksować z truskawkami i jogurtem. Dodać siemię,wymieszać i przelać do szklanek
Kolorowa kuchnia Elkinapojem jest kisiel z siemienia lnianego. Jest naprawdę pyszny i można go przygotować właściwie z każdych owoców. Składniki: 2 czubate łyżki siemienia lnianego (całe ziarenka) banan 100 g truskawek (u mnie mrożone) pół łyżeczki kardamonu Jak zrobić truskawkowy kisiel z siemienia lnianego? Siemię lniane zalewamy pół szklanki wrzątku i zostawiamy na pół godziny. Następne siemię razem(...)wodą i ziarenkami blendujemy na gładką masę z obranym bananem i truskawkami. Oprócz tego, że ziarenka siemienia to naturalny błonnik, zawierają też sporo Omega-3. Idealna sprawa dla osób, które tak jak ja nie jedzą zbyt dużo ryb. Kiedyś nie jadłam ich wcale, ale dałam się przekonać, że ryby są zdrowe. Tak naprawdę smakuje mi jednak tylko makrela
Ugotowane pozamiatanechrupiące tosty z aromatycznym mango i własnoręcznie robioną, bardzo orzechową nutellą. Czy można lepiej rozpieścić nasze kubki smakowe o poranku? ;p Wykonanie owocowego koktajlu Oczyść i umyj owoce. Zmiksuj truskawki z kilkoma listkami mięty, kawałkami pomarańczy i ewentualnie arbuzem. Udekoruj listkami mięty. Składniki 1 pomarańcza 400 g truskawek – mogą być mrożone Opcjonalnie 200 g arbuza kilka listków mięty do koktajlu
Eat me! Fit me!Zaczęło się od melona, którego nikt nie chciał zjeść. Stał się on inspiracją dla tego koktajlu. W połączeniu z truskawkami i bananami nawet nie zdążył się ochłodzić, bo wypiliśmy go w kilka minut. Zapraszam Was już po szybki przepis na letni koktajl truskawkowy z melonem. Składniki 1 duży melon 2 banany 1 szklanka truskawek […] Artykuł Koktajl truskawkowy z melonem
Pink EnvelopePierwsze w tym roku zaprawy :) tym razem mojej żony :) Bardzo słodkie truskawki kaszubskie, jedyne w swoim rodzaju:) Lepszych nie jadłem. Polecam wszystkim domowe zaprawy :) !!! Dlaczego tak polecam? Odp: zawartość owoców 100% Naprawdę warto samemu zrobić dżem lub konfiturę :) kiedyś w każdym domu były domowe zapasy. Umyte i obrane owoce kroimy i wkładamy do garnka...co jakiś czas(...)słoików i zawekowanie :) Oczywiście zawsze musi być mała degustacja dla smakoszy :) z bułką :) Na pewno nigdzie w sklepie nie ma takiej konfitury :) Zachęcam do tej jakże pożytecznej zabawy, dobre truskawki są tylko teraz potem już
chleba naszegospód: 250 g herbatników kakaowych 100 g masła masa truskawkowa: 600 g serka homogenizowanego Danio 400 g mrożonych truskawek 1 galaretka truskawkowa 3 łyżeczki żelatyny 1 szklanka wrzątku masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 36% 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżeczki żelatyny do dekoracji: cukrowe serduszka Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera. Masło roztopić,połączyć z rozdrobnionymi herbatnikami(...)aluminiową. Masę ciasteczkową przełożyć do formy i równo rozprowadzić na folii. Wstawić do lodówki na 20 minut. Galaretkę rozpuścić w wrzątku,dodać żelatynę i wymieszać. Zmrożone truskawki zmiksować blenderem i wymieszać z serkiem,następnie połączyć z przestudzoną galaretką. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy,należy zrobić to bardzo szybko,ponieważ błyskawicznie tężeje. Wyrównać i formę z ciastem
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki: Spód: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka wiórków kokosowych ½ szklanki mleka 1 kostka masła, roztopionego Owoce: 450 g dowolnych mrożonych owoców (tu mieszkanka aronii, porzeczek, truskawek i śliwek) 4 łyżki cukru pudru 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej Kokosowa pierzynka: 2 szklanki wiórków kokosowych ½ szklanki cukru pudru 2 białka ubite na sztywną pianę Sposób przygotowania: Mieszamy składniki na spód(...)piekarnika na ok. 20 minut. Pianę z białek delikatnie łączymy z wiórkami i cukrem. Wykładamy na wierzch ciasta i pieczemy ok. 15 minut. Kategoria: żarło powszednie Tagged: ARONIA , ciasto , truskawki , wiórki kokosowe
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichaposiłek na pożywne, syte i zdrowe śniadanie. U mnie ugotowana na mleczku kokosowym, dzięki czemu jest pyszna, delikatna i aromatyczna. Podałam ją z truskawkami, które zamroziłam jeszcze latem. W sezonie polecam świeże owoce, nie muszą być to koniecznie truskawki Warto jeść kaszę jaglaną ponieważ jak wiadomo jest bardzo zdrowa. Nie zawiera glutenu
Marta Gotujemoda na roladki z chleba tostowego to i ja postanowiłam zrobić po swojemu :) Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu :) Składniki: chleb tostowy 20 kromek serek mascarpone 250 g truskawki lub inne owoce ok 300 g cukier waniliowy 2-3 łyżeczki cukier 6 łyżeczek jajka 2 szt. mleko 4 łyżki Najpierw zaczęłam od odkrojenia skórek od chleba tostowego. Następnie przekładam(...)chleba już bez skórek rozwałkowuję bardzo cieniutko, smaruję je wcześniej przygotowanym serkiem (około 1 płaska łyżeczka na jedną kromkę chleba) a na jednym brzegu układam pokrojone na małe kawałki truskawki (lub inne owoce np. borówki amerykańskie, brzoskwinie czy maliny) i zwijam w roladkę. Z przepisu wyjdzie ich około 20 szt. Gdy wszystkie już przygotuję, roztrzepuję jajko z mlekiem, zamaczam roladki
Kuchnia VikiTostowe roladki z truskawkami. Edyta Guhl. Witajcie w ten niedzielny ranek i zapraszam na tostowe roladki( French Toast Roll up). Są przepyszne, pachnące cynamonem i mają nadzienie z serka i tuskawek. Można dodać do nich nutellę lub zamienić truskawki na jabłka lub banany. Są bardzo łatwe do przygotowania i można potraktować je jako deser, my jedlismy je do popołudniowej kawy
dolcevitainmykitchenSkładniki: 300 g truskawek – mogą być mrożone 1 banan 1 awokado 1 kiwi 200 ml soku wyciśniętego z pomarańczy Awokado obiera się przekrawając je na pół, wyjmujemy pestkę, nacinamy awokado w kratkę, wyjmujemy miąższ łyżką. Banana i kiwi obieramy. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy. Artykuł Smoothie z truskawkami i awokado pochodzi z serwisu Moja Qchnia
MojaQchnia.plobiadu). SKŁADNIKI Placuszki: 220 g mąki gryczanej 110 g mąki kukurydzianej 1 łyżka cukru trzcinowego 2 jajka 340 ml maślanki 50 g masła 3 banany Polewa truskawkowa: 300 g truskawek 50 ml wody 25 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka mielonego lnu WYKONANIE Do truskawek wlać wodę i zmiksować je blenderem. Przelać do garnuszka, dodać cukier i podgrzewać do momentu zagotowania
Passions hobbies lifezalewamy powoli winem musującym w stosunku 1:1. Mieszamy. Gdy chcemy, aby drink był mocniejszy dodajemy mniej sorbetu a więcej wina. Rada: Zamiast sorbetu truskawkowego możemy użyć mrożone truskawki. Wtedy truskawki miksujemy blenderem na gładką masę i mamy domowy sorbet truskawkowy
Kuchnia MagdaLeny