Składniki na krem: 2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe 2 łyżki cukru 200g masła lub margaryny 2 łyżki cukru pudru Składniki na piankę truskawkową: 0,5 kg mrożonych truskawek 2 galaretki truskawkowe *** Przygotowujemy ciasto: w małym garnku zagotowujemy margarynę z cukrem, wodą i kakao- mieszamy tak długo aż cukier się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia *** *** Mąkę przesiewamy(...)zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń studzimy. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy i wykładamy na wystudzone ciasto *** *** Przygotowujemy masę truskawkową: truskawki miksujemy na gładką masę (należy je uprzednio rozmrozić). Galaretki rozpuszczamy w połowie wody, która jest podana na opakowaniu (czyli dwie galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody) i łączymy ze zmiksowanymi owocami
Blog z ApetytemTruskawkowy sorbet z musem bananowo-cytrynowym to przepyszny, zdrowy i pełny świeżości deser, który zaspokoi podniebienie każdego łasucha TRUSKAWKOWY SORBET Z MUSEM BANANOWO-CYTRYNOWYM: Truskawkowy sorbet: 1 opakowanie mrożonych truskawek firmy Hortex 2 łyżki jogurtu greckiego 4 łyżki erytrolu ( lub miodu, cukru) Mus bananowo-cytrynowy: 1 banan sok z 1 cytryny 3 łyżki jogurtu greckiego sok z 1 cytryny(...)sobą banana, jogurt grecki i sok z cytryny. Mus gotowy Nie musimy go dosładzać, gdyż banan go sam posłodzi Wykonanie sorbetu jest równie proste. Do melaksera wrzucamy nasze mrożone truskawki, dodajemy do nich jogurt grecki i słodzidło. Miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotowy sorbet przekładamy łyżką do pucharków i polewamy go naszym musem Mniam Ja swój deser posypałam jeszcze
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiipierwszego spojrzenia zakochałam się w tym różowym kolorze (i smaku również) ;) Składniki: 3 łyżki płatków owsianych górskich 200ml jogurtu naturalnego 2 łyżeczki siemienia lnianego 4-5 dużych truskawek 1banan Ołatki wymieszać ze połową jogurtu, odstawić na kilka godzin. Siemię lniane zmielić, posypać płatki. Pół banana i truskawki zmiksować z pozostałym jogurtem, polać płatki. Pozostały banan pokroić, wyłożyć
Obiad gotowySkładniki: -1 jajo -70 g mąki owsianej -20 g mąki kokosowej (można zastąpić zmielonymi wiórkami kokosowymi) -pół łyżeczki proszku do pieczenia -odrobina wody +50 g twarogu chudego i 100 truskawek Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki na babeczki wrzucamy do miski i ręcznie łyżką lub mikserem mieszamy, stopniowo dolewając wody. Konsystencja ma być w pół lejąca. 2. Wlewamy masę do foremek(...)pieczemy 15 min 180 stopni. +Twaróg zmiksować z truskawkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze: 406 kcal B 18 g W 53 g T 13 g z musem 483 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuroli głównej. Składniki : 500 ml wody kokosowej 150 ml mleka kokosowego 500 g mrożonyh truskawek 2 dojrzałe banay 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka soku z cytryny kiwi i listki mięty do dekoracji Sposób przygotowania: Zamrożone truskawki wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. Dodać
Gosia gotujePyszny, nie za słodki deser. Podbije serce każdego czekoladoholika :) To najprostszy mus na świecie, który wykonacie w 5 minut. Świetnie smakuje z owocami takimi jak maliny i truskawki. Oczywiście możecie wybrać inną czekoladę np. mleczną lub białą ale pamiętajcie o tym żeby musu już nie dosładzać no chyba, że lubicie słodkie 😀 Składniki: 300 ml śmietany 36% 100 g gorzkiej czekolady(...)łyżki cukru pudru Mus owocowy: 400 g owoców świeżych lub mrożonych ( ja użyłam mrożonych) np.malin, truskawek 60 g cukru pudru (zależy czy owoce są słodkie czy bardziej kwaskowate) 12 g żelatyny 80 g wody Mus owocowy: Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Owoce mieszamy z cukrem pudrem i blendujemy. Mrożone najpierw trzeba rozmrozić. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie
Słodka Strefałyżki mąki pełnoziarnistej (ok. 30 g) 3 łyżki mleka 2% (ok. 30 g) 2 łyżki ksylitolu (ok. 20 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Sos: 150 g truskawek mrożonych (ok. 1 szklanka) 1 łyżka siemienia lnianego (ok. 10 g) olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia 1. Wszystkie składniki oprócz płatków zblendowałam. Następnie dodałam płatki i smażyłam małe placuszki(...)małym ogniu na patelni posmarowanej odrobiną oleju kokosowego lub masła klarowanego. 2. Truskawki rozmroziłam w garnuszku (ewentualnie można podlać odrobiną wody, ale to na prawdę tak tylko ze 2 łyżki). Jak puściły już sok i się rozmroziły dodałam 1 łyżkę siemienia lnianego, poczekałam aż się zagotowały i zblendowałam 😊 3. Placuszki podzieliłam na dwie porcje i polałam sosem truskawkowym. SMACZNEGO ! Wartość
Vroblewska-fitlifeszklanka mleka 1/4 kostki masła (50 g) 1/3 kostki świeżych drożdży (około 33 g) 2 łyżki zwykłego cukru 2 duże jajka 2 żółtka szczypta soli do podania, np. mrożone truskawki śmietana 18% cukier do smaku Masło roztopić w rondelku. Wlać do niego mleko. Lekko podgrzać (powinno być letnie). Do mleka dodać pokruszone, świeże drożdże, wsypać cukier i dodać 2 łyżki(...)około 10 minut. Podczas gotowania NIE zdejmować pokrywki, ponieważ pampuchy są bardzo delikatne i mogą opaść (tzn. pomarszczyć się). Przygotowane parowańce podawać od razu po ugotowaniu, np. z podgrzanymi truskawkami, śmietaną i cukrem do smaku. Rozczyn przed i po wyrośnięciu - efekt "pracujących" drożdży widoczny gołym okiem :) Ciasto przed i po wyrośnięciu Pampuchy przed i po wyrośnięciu Gotowanie na parze
UgotowaćPyszny, nie za słodki deser. Podbije serce każdego czekoladoholika :) To najprostszy mus na świecie, który wykonacie w 5 minut. Świetnie smakuje z owocami takimi jak maliny i truskawki. Oczywiście możecie wybrać inną czekoladę np. mleczną lub białą ale pamiętajcie o tym żeby musu już nie dosładzać no chyba, że lubicie słodkie 😀 Składniki: 300 ml śmietany 36% 100 g gorzkiej czekolady(...)łyżki cukru pudru Mus owocowy: 400 g owoców świeżych lub mrożonych ( ja użyłam mrożonych) np.malin, truskawek 60 g cukru pudru (zależy czy owoce są słodkie czy bardziej kwaskowate) 12 g żelatyny 80 g wody Mus owocowy: Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Owoce mieszamy z cukrem pudrem i blendujemy. Mrożone najpierw trzeba rozmrozić. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie
Słodka Strefacebula – w piórka jajka ugotowane na twardo – pokrojone w grubą kostkę krewetki – usmażone an maśle z dodatkiem czosnku i pietruszki – pokrojone w mniejsze kawałki kilka truskawek pokrojonych w grubą kostkę Dressing: 2 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka wody 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 łyżki posiekanej(...)natki pietruszki Składniki sałatkowe układamy na talerzu. Polewamy dressingiem. Artykuł Sałatka z krewetkami i truskawkami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plskładniki: 1 arkusz ciasta francuskiego ulubiony krem czekoladowy truskawki, mogą być mrożone (lekko rozmrożone) dodatkowo: cukier puder wykonanie: Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania i pozostawiamy na chwilę aby nabrało temperatury pokojowej (wtedy podczas pieczenia nie będzie się kurczyło). Wycinamy serduszka, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku każdego rozsmarowujemy po ok. 1/2 – 1 łyżeczce kremu czekoladowego. Układamy(...)plasterki truskawek. Pieczemy w 180 st. C do zrumienienia. Po upieczeniu studzimy na kratce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem
Domowy Smak JedzeniaSkładniki na około 2/3 porcje: 2 średnie ugotowane buraki 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 jabłko 6 truskawek - użyłam zamrożonych, wcześniej rozmrożonych 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Kaszę jaglaną dobrze płuczemy. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do czasu aż kasza wchłonie całą wodę. Do gorącej dodajemy olej kokosowy. Dodajemy truskawki, buraki i jabłko. Blendujemy na w miarę gładką masę
Szkrab Je Samdużo błonnika i "zapychają" również żołądek dając uczucie sytości na dłużej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 1 porcje: -60 g płatków jaglanych -100 g twarogu chudego -150 g truskawek -20 g płatków migdałowych Przygotowanie: 1. Płatki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, aby nasiąkły. 2. Twaróg blendujemy z odrobiną wody. Truskawki również na koniec blendujemy. 3. Można nakładać warstwami lub zblendować
Zdrowie i pysznie na talerzuposiłki na wynos i Wam również polecam.👌 Dodatkowo odsyłam do podobnego przepisu, praktycznie z tych samych składników, tylko od razu całość jest zawarta w cieście TARTA JAGLANA Z TRUSKAWKAMI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: forma tarty 24 cm -160 g kaszy jaglanej -3 jaja -łyżka kakao -dosłodzić wedle uznania dodatki na 1 porcje do pudełka: +200 g owoców (u mnie(...)truskawka, a w drugim borówki) +100 g twarogu chudego +2 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Jak ugotować, odsyłam tutaj . 2. Ostudzoną kaszę wrzucamy do blendera, dodajemy jaja, kakao, cukier/słodzik i miksujemy do powstania jednolitej konsystencji. 3. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy masę i pieczemy 40-45 min w 170 stopniach. Dodatki: Owoce
Zdrowie i pysznie na talerzuwanilinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia galaretka z owocami 3 galaretki o smaku malinowym 4 szklanki wrzącej wody 0,6 kg mrożonych owoców (np. mieszanka borówek, malin i truskawek) krem śmietanowy 1 duże opakowanie śmietany 30% (400 ml)* 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)* 2-3 łyżki cukru pudru beza 4 białka (rozmiar M) 3/4 szklanki drobnego(...)powrotem przełożyć kruche ciasto. Następnie przygotować galaretkę : w 4 szklankach wrzącej wody rozpuścić 3 galaretki. Dokładnie wymieszać. Ostudzić. Na sam koniec przesypać rozmrożone owoce (sok odlać, a truskawki ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki). Odstawić do delikatnego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć to wylać ją na kruchy spód. Ciasto wstawić do lodówki. Na sam koniec przygotować krem śmietanowy : schłodzoną śmietanę
Ugotować