truskawka - 16921 przepisów (strona:449/1129)

Tort czekoladowa rozkosz 125

czekoladowy: 125 ml mleka 4 żółtka 50 g cukru pudru 500 ml śmietanki kremówki 250 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao) Dodatkowo: 240 g konfitury truskawkowej (jeden słoik) truskawki do dekoracji tortu Średnica tortownicy to 26 cm. Rozpoczynamy od biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier(...)smarujemy dokładnie konfiturą truskawkową, przykrywamy drugim biszkoptem i wykładamy cały mus czekoladowy, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny do stężenia. Schłodzony wyciągamy z formy i dekorujemy truskawkami. Smacznego Artykuł Tort czekoladowa rozkosz pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
DOMOWE "WODNE LODY" Z TRUSKAWEK, BANANA I KIWI 191

dać im całą noc spokoju w zamrażarce (bo są tacy którzy, nie wytrzymują czekania i ciągle w nich grzebią małymi paluchami, sprawdzając, czy może są już gotowe). Smacznego! SKŁADNIKI: truskawki kiwi banany WYKONANIE: każdy rodzaj owoców blenduję osobno, opcjonalnie dosładzając je miodem blenduje truskawki, rozlewam do foremek  i na czas blendowania  bananów umieszczam je w zamrażarce, tak samo

Upiecz sobie babeczkę
Kruche ciasto z owocami i lekką budyniową pianką 135

Bardzo kruche i delikatne ciasto, jak dla mnie hit sezonu! W oryginalnym przepisie z malinami, u mnie z mrożonymi malinami, truskawkami i czarną porzeczką, akurat miałam, chciałam wykorzystać, następnym razem obiecuję świeże i mocno sezonowe! Ciasto kruche z owocami i budyniową pianką, która smakuje jak lekkie pyszne ptasie mleczko, jest wyśmienite, przygotowałam je na Dzień Matki(...)cukru, zamiennie także śmietankowy ½ szklanki oleju słonecznikowego, u mnie rzepakowy Nadzienie owocowe: 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej), u mnie 450 g mrożonego mixu: maliny, truskawki i czarna porzeczka cukier puder do oprószenia Ubijamy białka na sztywno, następnie powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Potem powoli

Zasmakuj Kuchni
NAJLEPSZE NA ŚWIECIE CIASTO CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI – BEZ JAJEK / WEGAŃSKIE 182

brownie, ale idące w tym kierunku ) – obłędne! Co Ważne – nie zawiera jajek, dlatego jest idealnym pomysłem dla wegan i osób z nietolerancjami. Ja dodałam do niego truskawki, na które mamy sezon, Wy możecie zrobić z innymi ulubionymi owocami. Ps, to ciacho zdecydowanie ląduje w 10 moich ulubionych wypieków! Spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI: ( blacha 20 x24 ) ( wszystkie składniki(...)łyżeczka * olej roślinny – 1/3 kubka * ocet winny, balsamiczny, jabłkowy lub sok z cytryny – 1 łyżka * zimna woda – 1 kubek * sól- 1 szczypta + owoce – truskawki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Suche składniki przesiewamy, dodajemy mokre, mieszamy rózgą ( krótko, tylko do połączenia ). Wylewamy na blachę wyłożoną papierem, układamy owoce. Pieczemy ok. 30-35 minut/180C z termoobiegiem. Smacznego

Ostra na Słodko
Truskawkowa mrożona kawa 120

Ronic Zyle radzi sobie z kruszeniem lodu, z mieleniem ziaren na kawę, czy mąkę oraz przy robieniu różnorakich koktajli/smoothie.  Do przygotowania kawy potrzebujemy: schłodzone espresso 6-8 mrożonych truskawek 2 łyżki mleka skondensowanego 1/3 szklanki mleka + 1/3 szklanki mleka do ubicia pianki Jak już wcześniej wspominałam w blenderze o jakim piszę możemy zmielić ziarna kawy. Ja to uczyniłam(...)bardzo szybki sposób wsypując ziarna do małego pojemniczka do połowy i zakładając ostrze do kruszenia lodu i mielenia ziaren.  Truskawki wkładamy do kubka dołączonego do zestawu w blenderze, dodajemy mleko skondensowane i 1/3 szklanki zwykłego mleka. Całość blendujemy ostrzem do kruszenia lodu. Powstaną nam pyszne truskawkowe lody. Lody te nakładamy do pucharka i zalewamy je espresso. Espresso powinno spłynąć

MamaOskarka
AMARANTUSOWY BISZKOPT Z OWOCAMI 142

razem jednak zamiast tradycyjnego biszkoptu, przygotowałam biszkopt w wersji fit - bez glutenu i bez cukru. Mąkę pszenną zamieniłam na mąkę z amarantusa, a cukier na erytrol. Do tego owoce - truskawki, borówki oraz ziarenka granatu, ale tak naprawdę możecie dać prawie każde owoce, na jakie macie ochotę. Wyszło pyszne i puszyste ciacho, pełne owoców, którym można się rozkoszować bez wyrzutów sumienia(...)Idealne na co dzień, do porannej kawy lub herbaty... Składniki: 5 jajek 3-4 łyżki ksylitolu/erytrolu 6 łyżek mąki z amarantusa ok. 200 g truskawek 100 g borówek 1/2 granatu szczypta soli Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ksylitol/erytrol i miksujemy jeszcze przez 2-3 min. Następnie wlewamy żółtka, nie przerywając miksowania

Kuchnia MagdaLeny
Bruschetta z truskawkami 128

Składniki : • pełnoziarnista bagietka • oliwa z oliwek • oregano • truskawki • listki mięty • otarta skórka z cytryny • świeżo mielony pieprz, sól morska Przygotowanie : Bagietkę kroimy wzdłuż polewamy oliwą, oprószamy oregano i zapiekamy w piekarniku - najlepiej w temp. 100-120 stopni - tak by skórka była chrupiąca, a środek dość miękki . Truskawki kroimy w ćwiartki, doprawiamy solą i pierzem, skrapiamy oliwą i mieszamy z posiekaną

KUCHNIA POLSKA
TRUSKAWKOWA PYCHOTKA 140

Mnie smak tego ciasta kojarzy się z taka domową imprezą w stylu "imieniny u cioci" :). Do tego sezonowe owoce- u mnie truskawki i trochę gruszki oraz kwaśna śmietana. SKŁADNIKI Kruche ciasto 3 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki maki krupczatki 1.5 szklanki cukru 370g margaryny PALMA 6 żółtek 3 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa 6 białek(...)szklanka cukru 2 budynie śmietankowe 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 220g wiórek kokosowych 750 ml kwaśnej śmietany 18% 250g truskawek gruszka cukier puder do posypania WYKONANIE Zaczynamy od kruchego ciasta.Wszystkie składniki wsypujemy do miski i ręką i mieszamy do połączenia się składników. Następnie wykładamy na blat lub stolnicę i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto dzielimy na dwie połowy.Jedną owijamy

Mała w garnku miesza
Sałatka z truskawkami i awokado 115

Składniki : • 150 g świeżego szpinaku • 200 g truskawek • 100 g sera feta • 1 awokado • sok z cytryny • pieprz kolorowy • chili Dressing : • 4 łyżki oliwy • 1 łyżka miodu • 1 łyżka octu jabłkowego Przygotowanie : Szpinak myjemy i (jeśli liście są duże) rwiemy na małe kawałki usuwając ogonki. Truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki. Fetę i awokado kroimy w kosteczkę - skrapiamy awokado sokiem

KUCHNIA POLSKA
Ciastka francuskie z budyniem i truskawkami 644

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 budyń waniliowy (słodzony) 300 ml mleka 8 truskawek cukier puder Sposób wykonania: Przygotowujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu (zamiast 500 ml należy użyć tylko 300 ml). Odstawić pod przykryciem do wystudzenia. Ciasto francuskie kroimy na 8 kawałków. Krawędzie każdego z nich zawijamy do środka, tak aby uzyskać trochę wyższe brzegi. Ciasto przekładamy(...)dużą blachę przykrytą papierem do pieczenia. Na środek każdego ciastka nakładamy budyń oraz przekrojone na pół truskawki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 20-30 minut (do momentu aż brzegi ciastek się zarumienią). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Qchnia po prostu
Sernik śmietankowy na zimno z truskawkami 135

Składniki : • 300 g truskawek • 1 galaretka truskawkowa • 250 ml śmietany kremówki • 100 g cukru pudru • 1 op. cukru waniliowego • 100 ml mleka • 15 g (3 łyżki) żelatyny • 450 g twarogu śmietankowego • okrągłe biszkopty - ok 15 sztuk na tortownicę 23 cm • 1/3 szklanki wody • 2 łyżeczki cukru • 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie : Galaretkę truskawkową przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu - rozpuszczając(...)dodajemy sok z cytryny. Nasączone biszkopty układamy na dnie tortownicy. Przykrywamy masą serową - równomiernie rozsmarowując. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, aż masa stężeje.Następnie na wierzchu układamy truskawki - jeśli są duże - przekrojone na połówki. Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na kolejne kilka godzin

KUCHNIA POLSKA
Ciasto z truskawkami 156

szklanki brązowego cukru • 3 jajka • 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła • 1 szklanka jogurtu naturalnego • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 0,5 łyżeczki sody • opakowanie cukru waniliowego • 250 g truskawek • cukier puder do posypania Przygotowanie : Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W misce mieszamy przesianą mąkę z cukrem, cukrem waniliowym, sodą oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, jogurt i olej(...)mieszamy krótko, aż do połączenia składników. Tortownicę 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy połówki truskawek. Pieczemy około 50 minut. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem

KUCHNIA POLSKA
Pożywny koktajl truskawkowy z awokado, bananem i sokiem z cytryny 150

pomocą łyżeczki śmiało zjada połowę porcji, a nawet i więcej. Jeśli wolicie rzadsze koktajle to nie ma problemu. Po prostu dodajcie więcej mleka lub nawet wody. Polecam! 10 truskawek 1 banan 1/2 awokado 1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)  1 łyżka soku z cytryny   Obrane awokado pokroić w kostkę, banana na mniejsze kawałki, a z truskawek

Di gotuje
Czerwony koktajl oczyszczający 93

organizm, gasi pragnienie oraz zabija głód. Polecam go szczególnie osobom, które chcą jeszcze przed wakacjami pozbyć się kilku zbędnych kilogramów Czerwony koktajl oczyszczający porcja dla jednej osoby 100 g truskawek 100 g świeżego ogórka sok wyciśnięty z połowy cytryny pół szklanki soku z buraka pół szklanki wody + lód Do wysokiego naczynia przełóż umyje i pokrojone na mniejsze części truskawki oraz

365 dni dookoła kuchni
Sernik na zimno z truskawkami 138

szklanka mleka • 2 łyżki żelatyny • 600 g twarogu z wiaderka • 2/3 szklanki cukru • 2 opakowania cukru waniliowego • 2 żółtka • 125 g miękkiego masła • 250 g herbatników maślanych • 250 g truskawek • 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie : Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w trzech łyżkach zimnej wody. Mleko zagotowujemy i rozpuszczamy(...)mieszamy i wstawiamy do stężenia na ok. pół godziny do lodówki. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na dnie ciasteczka maślane. Zalewamy masą serową i układamy kolejną warstwę herbatników. Truskawki kroimy na plasterki i układamy na ciastkach. Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy na dwie godziny do lodówki

KUCHNIA POLSKA