szklanka mleka • 2 łyżki żelatyny • 600 g twarogu z wiaderka • 2/3 szklanki cukru • 2 opakowania cukru waniliowego • 2 żółtka • 125 g miękkiego masła • 250 g herbatników maślanych • 250 g truskawek • 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie : Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w trzech łyżkach zimnej wody. Mleko zagotowujemy i rozpuszczamy(...)mieszamy i wstawiamy do stężenia na ok. pół godziny do lodówki. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na dnie ciasteczka maślane. Zalewamy masą serową i układamy kolejną warstwę herbatników. Truskawki kroimy na plasterki i układamy na ciastkach. Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy na dwie godziny do lodówki
KUCHNIA POLSKASezon rabarbarowy wykorzystujemy na maxa. Dzisiaj kolejne ciasto z dodatkiem rabarbaru i truskawek (to nasze ulubione połączenie o tym czasie). Lekkie, słodko-kwaskowe, idealnie kruche, wprost rozpływające się w ustach- maślane ciacho, to moja propozycja do wiosenno-letniej kawki. Polecam. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm Składniki: Kruche ciasto: - 400g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) - 190g zimnego masła(...)zimnej wody Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka (lub ręcznie) zagniatać tak długo aż powstanie kruszonka. Dodatkowo: - 500g rabarbaru (już po obcięciu końcówek) - 200g odszypułkowanych truskawek - 50g pudru (z ksylitolu, trzcinowego lub zwykłego) Owoce drobno pokroić, dodać do nich puder i całość dokładnie wymieszać. Od razu wyłożyć je na schłodzone ciasto i równomiernie rozłożyć. Całość obsypać
Smaczne ZdroweDeser z serii MEGA ! Chrupiący z wierzchu, delikatny w środku, mocno owocowy na końcu! Składniki: 8 dużych truskawek, 20 g budyniu (pół opakowania), 200 ml mleka, łyżeczka cukru, 4 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Budyń gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu dodając łyżeczkę cukru. Truskawki kroimy w plastry. Układamy na dnie kokilek, przykrywamy budyniem, posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy do nagrzanego
Lena Gotujeprzepis na rustykalną tartę z tuskawkami, która nie ma laktozy ani białek mleka. O! Dla każdego ;-) w dodatku jest prosta i smaczna ;-) PRZEPIS NA RUSTYKALNĄ TARTĘ Z TRUSKAWKAMI Podstawą każdej tarty jest ciasto kruche. Kruche ciasto uzyskujemy łącząc tłuszcz z mąką w proporcji 2 do 1. Czyli na 100g mąki dodajemy 50 g masła. To taka podstawa. No ale masła(...)jednolite ciasto, owijamy folią i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Ciasto wałkujemy na zwykły okrągły blat, zrób już to bezpośrednio na blaszce, wyłożonej papierem. Układamy na nim truskawki pokrojone na pół, posypujemy 3 łyżkami cukru brązowego. Brzegi tarty zawijamy i pieczemy na złoty kolor w temp. 180 stopniach C. czas u mnie 45 minut. Tartę studzimy i gotowe
SMYKWKUCHNIpuszysty. Robi się do w piekarniku, więc nie ryzykujemy rozbabrania przewracaniem, co u mnie zdarza się nadzwyczaj często Maliny możesz swobodnie zamienić na inne owoce jagodowe, na przykład truskawki, jagody itp. Jeżeli lubisz tego typu omlety, polecam także ten z rabarbarem i truskawkami lub z jabłkami i gruszkami . Jeśli posiadasz zdolność bezszkodowego przewracania omleta na patelni, możesz zrobić
karmelowykulinarnej sztuki, ale ja osobiście uważam, że ta jego estetyczna niesforność dodaje mu uroku! Ciasto jest bardzo wilgotne i przypomina smak mega czekoladowego brownie. Jogurt naturalny, banan i pierwsze truskawki to w tym przypadku połączenie obowiązkowe! Składniki: 4 łyżki płatków owsianych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka odżywki białkowej o smaku czekoladowym (u mnie biała czekolada) 2 łyżeczki(...)kakao naturalnego 1 jajko odrobina mleka/jogurtu naturalnego słodzidło do smaku (u mnie ksylitol) olej kokosowy + jogurt naturalny, banan, truskawki, musli Płatki owsiane zalewamy w miseczce ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Dosypujemy odżywkę białkową, mąkę, kakao i słodzidło. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy do uzyskania gęstego ciasta. W razie potrzeby podlewamy odrobiną mleka. Omlet smażymy z dwóch stron
Kuchnia Elliesmaku i nie myliłam się! Połączenie tylu smaków owocowych powaliło moje kubki smakowe i sprawiło, że stał się on moim punktem obowiązkowym wśród koktajli. Polecam wykorzystać do przepisu schłodzone truskawki oraz banana, taki zimny koktajl doskonale schłodzi organizm w upalne dni. Składniki na 2 porcje: -1 szklanka zaparzonej herbaty Bifix żurawina z granatem - pół szklanki jogurtu naturalnego(...)truskawek -1 banan -2 łyżki płatków migdałowych -łyżka miodu (u mnie gryczany, można zastąpić słodzikiem lub cukrem wedle uznania) Przygotowanie: Zaparzoną herbatę studzimy i wszystkie składniki wrzucamy do blendera. Miksujemy do połączenia składników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze 1 porcji: 168 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuksylitolu/cukru 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej - opcjonalnie Składniki na krem: 300 g jogurtu greckiego 200 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru esencja waniliowa 2 płatki żelatyny dodatkowo: orzeszki pistacjowe truskawki Wykonanie: maliny umieścić w małym rondelku, podgrzać i rozgotować, następnie przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pesteczek rabarbar obrać, pokroić w 3 cm kawałki, zasypać ksylitolem, dodać przecier malinowy. Zagotować(...)esencją waniliową. Na koniec wmieszać wlewając cienką strużką przestudzoną żelatynę na dno pucharków rozłożyć rabarbar, następnie porcje przygotowanego kremu jogurtowego. Postawić do schłodzenia w lodówce podawać ze świeżymi truskawkami i posypany posiekanymi orzeszkami pistacjowymi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zwlekajcie i przygotujcie sobie ten przysmak :) Składniki: 2 op. biszkoptów (po 180 g ) 3 waniliowe serki ( po 250 g ) 4 łyżeczki żelatyny 6 łyżek wody kilka truskawek galaretka agrestowa Sposób przygotowania: Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu Żelatynę rozpuścić w 6 łyżkach wrzątku. Dodać łyżkę serka homogenizowanego, zamieszać a następnie połączyć z resztą serków. W tortownicy ułożyć warstwę biszkoptów. Wyłożyć(...)część masy serowej. Ułożyć na niej kilka biszkoptów i pokrojonych na małe części truskawek, przykryć je masą serową. Na wierzchu poukładać biszkopty tak by w połowie wystawały nad powierzchnię ciasta. Na sam koniec zalać tężejącą galaretką. Na następny dzień ciasto gotowe z samego rana ;) Smacznego
Różne smaki w kuchnizwlekajcie i przygotujcie sobie ten przysmak :) Składniki: 2 op. biszkoptów (po 180 g ) 3 waniliowe serki ( po 250 g ) 4 łyżeczki żelatyny 6 łyżek wody kilka truskawek galaretka agrestowa Sposób przygotowania: Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu Żelatynę rozpuścić w 6 łyżkach wrzątku. Dodać łyżkę serka homogenizowanego, zamieszać a następnie połączyć z resztą serków. W tortownicy ułożyć warstwę biszkoptów. Wyłożyć(...)część masy serowej. Ułożyć na niej kilka biszkoptów i pokrojonych na małe części truskawek, przykryć je masą serową. Na wierzchu poukładać biszkopty tak by w połowie wystawały nad powierzchnię ciasta. Na sam koniec zalać tężejącą galaretką. Na następny dzień ciasto gotowe z samego rana ;) Smacznego
Różne smaki w kuchnizabrane ze sobą do pracy (obecnie dostępnych jest wiele fajnych i praktycznych pojemników do zabrania na wynos). Cokolwiek byście nie znaleźli w lodówce - czy to banan, czy kiwi czy truskawki - każdy owoc świetnie się nada. Składniki: 350 g truskawek 1 banan 1,5 szklanki kefiru 1 łyżka miodu 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki otrąb Wszystkie składniki wrzucić
My simple kitchenDeser ze Skyrem, mango, truskawkami i granolą to szybki, pożywny i zdrowy sposób na śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek. Pięknie wygląda, pysznie smakuje. Przygotowany w słoiczkach, świetnie sprawdzi się na majówce (warto skorzystać z termolodówki). W takim wypadku granolę pakujemy osobno i posypujemy bezpośrednio przed podaniem (inaczej zmięknie). Jeśli nie znacie Skyra, to więcej pisałam o Skyrze tutaj . The post(...)Deser ze Skyrem, mango, truskawkami i granolą appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjałyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej pianka 500 ml śmietany 36% 2 galaretki (cytrynowa, wiśniowa) dodatkowo 2 galaretki brzoskwiniowe 1 banan 1 pomarańcza kilka truskawek Wykonanie: Mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania stopniowo wsypać cukier . Gdy piana stanie się sztywna i lśniąca, zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku(...)stężenia. Po tym czasie przygotować w ten sam sposób galaretkę cytrynową. Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 900 ml wody, wystudzić. Na wierzch pianki ułożyć plasterki banana, pomarańczy i truskawek. Całość zalać zimną galaretką, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiaksamitne i rozpływają się w ustach. Można je przygotować również z dodatkiem innych owoców sezonowych. Idealnie będą pasować maliny, czy borówki. Poziom zaawansowania: Łatwy Składniki 5 szt. 15 szt. truskawek 50 g masła 150 g białej czekolady (50 do polewy) 50 ml śmietanki 30 % 2 jajka (2 białka do ubicia) 4 łyżki mąki laska wanilii łyżeczka miodu/ cukru (muscovado) łyżeczka(...)włoskie pokruszone na kawałki, ziarenka wanilii. Następnie wlewamy do nich wcześniej roztopioną masę. Dodajemy ubite białko. Delikatnie mieszamy i wykładamy całość do foremek, do połowy wysokości. Do środka wciskamy truskawkę i przykrywamy ją do 3/4 wysokości foremek. Babeczki pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 15-20 min. Ozdabiamy je polewą z białej czekolady i śmietanki oraz sezonowymi owocami. Enjoy
Pyszny Duetjajek 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny + dowolne bakalie i dodatki (u mnie rodzynki i skórka pomarańczowa, na wierzch ciemna czekolada, truskawka i kupne beziki) Jeśli tak jak ja korzystacie z twarogu w kostce warto go na samym początku nieco rozbić w mikserze. Do sera dodajemy jajka, cukier i cukier waniliowy. Miksujemy(...)Polewę czekoladową zrobiłam ze 100 g gorzkiej czekolady i 1 łyżeczki oleju kokosowego. Wystarczy rozpuścić ją w kąpieli wodnej i po przestudzeniu polać sernik. Mój sernik udekorowałam kupnymi bezikami, truskawkami i listkami mięty. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercy