komponują się z… cytryną! Dlatego dodanie soku i skórki z cytryny do nadzienia to idealne połączenia. No i nie ma to jak poczuć w zimowy poranek smak letnich truskawek U mnie niedzielne śniadania zawsze na słodko! W ciągu tygodnia zajadam się wytrawnymi, sycącymi śniadaniami, które dodają dużo energii. W niedzielę stawiam na leniwe naleśniki lub placuszki. Nadzienie zrobiłam(...)szukacie innych pomysłów na naleśniki to kliknijcie tutaj -> klik ! Naleśniki z Cytrynowym Twarożkiem i Sosem Truskawkowym 2 porcje (4 naleśniki, 1 porcja to ok. 400 kcal) Składniki: sos: truskawki mrożone 170g masło 1 łyżeczka ksylitol lub cukier 1 łyżka naleśniki: jajka 1 sztuka ksylitol lub cukier 1 łyżeczka sól 1 szczypta mąka 85g mleko 180ml olej do smażenia nadzienie
rabarbarowoGotuje jako Danie Fit. Składniki: • 1 polędwiczka wieprzowa • garść roszponki Marynata: • 1 cebula • papryka wędzona w proszku • sól, pieprz • 5 łyżek oleju do smażenia Sos • 200 g truskawek lub 1/2 opakowania mrożonych Hortex • 100 g cukru – 1/2 szklanki • 100 ml wina czerwonego Wykonanie: • Cebulę pokroić w drobną kostkę i natrzeć nią polędwiczkę razem(...)przyprawami. • Odstawić na noc do lodówki. • Następnie obsmażyć po 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. • Z cukru rozpuścić karmel, dodać truskawki i wino. • Gotować aż płyny się zredukują do połowy. • Sos truskawkowy zmiksować. • Podawać polędwiczki pokrojone w plastry z sosem i roszponką
To co kochamjest orzeźwiające. Składniki: • 500 g sera białego mielonego • 5 jajek • 8 łyżek mąki • 1 cukier waniliowy • szczypta soli • 1 łyżka octu • olej do smażenia Mus truskawkowy • 300 g truskawek • 1 mały jogurt naturalny • 1 cukier waniliowy • 3 łyżki cukru • 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: • Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i białym serem. • Białka ubić na sztywno(...)delikatnie wymieszać łyżką. Wmieszać również ocet. • Masę serową kłaść po łyżce na rozgrzany olej i smażyć z obu stron małe placuszki. Mus truskawkowy • Obrane truskawki zmiksować ze wszystkimi składnikami na gładki mus. • Ilość cukru dodać wg upodobania, bo placuszki nie są słodkie. • Podawać placuszki polane musem truskawkowym
To co kochamwieczorowa to dodatek wina musującego w dowolnym rozcieńczeniu i według własnego upodobania. My rozcieńczyliśmy pół na pół i wyszedł drink doskonały . Składniki: • 500 g truskawek • 2 banany • 2 łyżki cukru Wykonanie: • Zmiksować banany w blenderze. • Dodać truskawki z cukrem i dalej miksować. • Podawać schłodzone
To co kochamciepło i na zimno, na obiad, na kolację i na podwieczorek. Dla lubiących bardziej słodko zalecam dodanie cukru według uznania. Składniki: • 500 g truskawek • 100 g sera feta • 5 łyżek cukru • 1 łyżeczka cynamonu • 1/2 szklanki ryżu • sól do gotowania ryżu Wykonanie: • Truskawki obrać, umyć i zagotować z cukrem
To co kochamtrochę za dużo dałam śmietany i utopiłam w niej owoce, proponuję więc do tej ilości owoców ubić tylko 2 szklanki śmietany. Składniki: • 500 g truskawek • 4 banany • 500 g moreli • kiść zielonych bezpestkowych winogron • garść borówki amerykańskiej • 3 szklanki śmietany 30% • 6 łyżek cukru pudru Wykonanie: • W szklanym naczyniu ułożyć przebrane i umyte truskawki
To co kochamnaturalnie i bez cukru. Najlepiej smakuje rano, na powitanie dnia. Osobom, które lubią na słodko, polecam dodanie 2 łyżek miodu. Składniki: • 1 duży jogurt • 2 szklanki truskawek • 1 czubata łyżka ciemnego kakao • 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: • Zmiksować schłodzone truskawki z zimnym jogurtem. • Następnie dodać kakao i cynamon i zmiksować przez parę sekund
To co kochamcoś pysznego, coś truskawkowego z bananową nutką! Składniki: • 2 banany • 1/4 szklanki mleka • 1/4 szklanki oleju • 1/4 szklanki cukru • 1 łyżeczka sody • 1 szklanka mąki ryżowej • 500 g truskawek • cukier puder Wykonanie: • Zmiksować banany z mlekiem, olejem, cukrem, sodą i mąką. • Ciasto wylać do tortownicy śr. 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. • Na wierzch(...)ułożyć truskawki jedna obok drugiej, dość ściśle. • Piec w temp. 180 st.C przez 30 minut
To co kochamświeżym powietrzu. W związku z tym postanowiłam upiec ciasto, które swoim kolorem i zapachem przywołuje wspomnienie letnim dni. Biszkoptowy spód, krem budyniowy i warstwa owocowa przygotowania z mrożonych, zmiksowanych truskawek. Idealnie połączenie smaków :) Ciasto proste do przygotowania i bardzo smaczne. Polecam! Składniki na blachę o wymiarach 20 x 35 cm: biszkopt 3 duże jajka niepełna szklanka zwykłego cukru(...)proszku) 3 szklanki zimnego mleka 3 łyżki zwykłego cukru 1 kostka miękkiego masła (200 g) masa truskawkowa 2 galaretki, np. o smaku malinowym 1 l musu truskawkowego (zmiksowanych truskawek, np. mrożonych) Biszkopt Piekarnik rozgrzać do 180ºC. W międzyczasie białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli, pod sam koniec dodać stopniowo zwykły cukier, wanilinowy i wszystko
Ugotowaćsuchego patyczka. Ciasto po upieczeniu będzie przypominać kopczyk, możecie odciąć górkę jeśli chcecie mieć idealne równy torcik, ja ją jednak pozostawiłam, żeby było ciekawiej :) Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 3-4 łyżki cukru 5 łyżeczek żelatyny Żelatynę zalewamy ok 1/2 szklanki zimnej wody, odstawiamy na 10 minut do napęcznienia, następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Truskawki blendujemy dodając cukier
Cynamonowe szczęściepromocji. Obiecuję, na jednym kawałku się nie skończy, będziecie zachwyceni :) Składniki: - paczka Hitów - 3/4 kostki masła - 2 budynie śmietankowe - 800 ml mleka - cukier (wg uznania) - ok 300 g truskawek Ciastka kruszę jak najdrobniej, masło rozpuszczam, dodaję do ciastek i dokładnie mieszam, tak aby powstał 'mokry piasek'. Formę do tarty smaruję masłem, wyklejam dno ciastkami i odstawiam do zamrażarki na czas(...)każdego budyniu (u mnie z litra do 800 ml), słodzę wg uznania. Gorący budyń wylewam na ciasteczkowy spód. czekam ok 10 minut aż lekko ostygnie i układam połówki truskawek. Chłodzę w lodówce co najmniej 4h. Smacznego
Cook&Love