Pierwsze w tym roku zaprawy :) tym razem mojej żony :) Bardzo słodkie truskawki kaszubskie, jedyne w swoim rodzaju:) Lepszych nie jadłem. Polecam wszystkim domowe zaprawy :) !!! Dlaczego tak polecam? Odp: zawartość owoców 100% Naprawdę warto samemu zrobić dżem lub konfiturę :) kiedyś w każdym domu były domowe zapasy. Umyte i obrane owoce kroimy i wkładamy do garnka...co jakiś czas(...)słoików i zawekowanie :) Oczywiście zawsze musi być mała degustacja dla smakoszy :) z bułką :) Na pewno nigdzie w sklepie nie ma takiej konfitury :) Zachęcam do tej jakże pożytecznej zabawy, dobre truskawki są tylko teraz potem już
chleba naszegospód: 250 g herbatników kakaowych 100 g masła masa truskawkowa: 600 g serka homogenizowanego Danio 400 g mrożonych truskawek 1 galaretka truskawkowa 3 łyżeczki żelatyny 1 szklanka wrzątku masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 36% 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżeczki żelatyny do dekoracji: cukrowe serduszka Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera. Masło roztopić,połączyć z rozdrobnionymi herbatnikami(...)aluminiową. Masę ciasteczkową przełożyć do formy i równo rozprowadzić na folii. Wstawić do lodówki na 20 minut. Galaretkę rozpuścić w wrzątku,dodać żelatynę i wymieszać. Zmrożone truskawki zmiksować blenderem i wymieszać z serkiem,następnie połączyć z przestudzoną galaretką. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy,należy zrobić to bardzo szybko,ponieważ błyskawicznie tężeje. Wyrównać i formę z ciastem
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki: Spód: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka wiórków kokosowych ½ szklanki mleka 1 kostka masła, roztopionego Owoce: 450 g dowolnych mrożonych owoców (tu mieszkanka aronii, porzeczek, truskawek i śliwek) 4 łyżki cukru pudru 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej Kokosowa pierzynka: 2 szklanki wiórków kokosowych ½ szklanki cukru pudru 2 białka ubite na sztywną pianę Sposób przygotowania: Mieszamy składniki na spód(...)piekarnika na ok. 20 minut. Pianę z białek delikatnie łączymy z wiórkami i cukrem. Wykładamy na wierzch ciasta i pieczemy ok. 15 minut. Kategoria: żarło powszednie Tagged: ARONIA , ciasto , truskawki , wiórki kokosowe
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichaposiłek na pożywne, syte i zdrowe śniadanie. U mnie ugotowana na mleczku kokosowym, dzięki czemu jest pyszna, delikatna i aromatyczna. Podałam ją z truskawkami, które zamroziłam jeszcze latem. W sezonie polecam świeże owoce, nie muszą być to koniecznie truskawki Warto jeść kaszę jaglaną ponieważ jak wiadomo jest bardzo zdrowa. Nie zawiera glutenu
Marta Gotujemoda na roladki z chleba tostowego to i ja postanowiłam zrobić po swojemu :) Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu :) Składniki: chleb tostowy 20 kromek serek mascarpone 250 g truskawki lub inne owoce ok 300 g cukier waniliowy 2-3 łyżeczki cukier 6 łyżeczek jajka 2 szt. mleko 4 łyżki Najpierw zaczęłam od odkrojenia skórek od chleba tostowego. Następnie przekładam(...)chleba już bez skórek rozwałkowuję bardzo cieniutko, smaruję je wcześniej przygotowanym serkiem (około 1 płaska łyżeczka na jedną kromkę chleba) a na jednym brzegu układam pokrojone na małe kawałki truskawki (lub inne owoce np. borówki amerykańskie, brzoskwinie czy maliny) i zwijam w roladkę. Z przepisu wyjdzie ich około 20 szt. Gdy wszystkie już przygotuję, roztrzepuję jajko z mlekiem, zamaczam roladki
Kuchnia VikiTostowe roladki z truskawkami. Edyta Guhl. Witajcie w ten niedzielny ranek i zapraszam na tostowe roladki( French Toast Roll up). Są przepyszne, pachnące cynamonem i mają nadzienie z serka i tuskawek. Można dodać do nich nutellę lub zamienić truskawki na jabłka lub banany. Są bardzo łatwe do przygotowania i można potraktować je jako deser, my jedlismy je do popołudniowej kawy
dolcevitainmykitchenSkładniki: 300 g truskawek – mogą być mrożone 1 banan 1 awokado 1 kiwi 200 ml soku wyciśniętego z pomarańczy Awokado obiera się przekrawając je na pół, wyjmujemy pestkę, nacinamy awokado w kratkę, wyjmujemy miąższ łyżką. Banana i kiwi obieramy. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy. Artykuł Smoothie z truskawkami i awokado pochodzi z serwisu Moja Qchnia
MojaQchnia.plobiadu). SKŁADNIKI Placuszki: 220 g mąki gryczanej 110 g mąki kukurydzianej 1 łyżka cukru trzcinowego 2 jajka 340 ml maślanki 50 g masła 3 banany Polewa truskawkowa: 300 g truskawek 50 ml wody 25 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka mielonego lnu WYKONANIE Do truskawek wlać wodę i zmiksować je blenderem. Przelać do garnuszka, dodać cukier i podgrzewać do momentu zagotowania
Passions hobbies lifezalewamy powoli winem musującym w stosunku 1:1. Mieszamy. Gdy chcemy, aby drink był mocniejszy dodajemy mniej sorbetu a więcej wina. Rada: Zamiast sorbetu truskawkowego możemy użyć mrożone truskawki. Wtedy truskawki miksujemy blenderem na gładką masę i mamy domowy sorbet truskawkowy
Kuchnia MagdaLenykomponują się z… cytryną! Dlatego dodanie soku i skórki z cytryny do nadzienia to idealne połączenia. No i nie ma to jak poczuć w zimowy poranek smak letnich truskawek U mnie niedzielne śniadania zawsze na słodko! W ciągu tygodnia zajadam się wytrawnymi, sycącymi śniadaniami, które dodają dużo energii. W niedzielę stawiam na leniwe naleśniki lub placuszki. Nadzienie zrobiłam(...)szukacie innych pomysłów na naleśniki to kliknijcie tutaj -> klik ! Naleśniki z Cytrynowym Twarożkiem i Sosem Truskawkowym 2 porcje (4 naleśniki, 1 porcja to ok. 400 kcal) Składniki: sos: truskawki mrożone 170g masło 1 łyżeczka ksylitol lub cukier 1 łyżka naleśniki: jajka 1 sztuka ksylitol lub cukier 1 łyżeczka sól 1 szczypta mąka 85g mleko 180ml olej do smażenia nadzienie
rabarbarowoGotuje jako Danie Fit. Składniki: • 1 polędwiczka wieprzowa • garść roszponki Marynata: • 1 cebula • papryka wędzona w proszku • sól, pieprz • 5 łyżek oleju do smażenia Sos • 200 g truskawek lub 1/2 opakowania mrożonych Hortex • 100 g cukru – 1/2 szklanki • 100 ml wina czerwonego Wykonanie: • Cebulę pokroić w drobną kostkę i natrzeć nią polędwiczkę razem(...)przyprawami. • Odstawić na noc do lodówki. • Następnie obsmażyć po 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. • Z cukru rozpuścić karmel, dodać truskawki i wino. • Gotować aż płyny się zredukują do połowy. • Sos truskawkowy zmiksować. • Podawać polędwiczki pokrojone w plastry z sosem i roszponką
To co kocham