truskawka - 16921 przepisów (strona:466/1129)

Torcik z truskawkami 198

więc dzisiaj wrzucam obiecany przepis " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ciasto wykonałam z sezonowych truskawek, które mamy pod dostatkiem w sklepach i na targowiskach. Jego przygotowanie zajmie nam bardzo mało czasu a efekt finalny zachwyci nie jedno oko i podniebienie " class(...)zdjęciem swojego wykonanego deseru na moim fecebooku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Torcik z truskawkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Racuchy jak za dawnych lat, super 151

łyżką nabrać ciasta i wlać na gorący olej. Smażyć z dwóch stron, aż staną się złotawe. Wyłożyć na papierowych ręczniczkach, dla pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Podawać ciepłe, oblane zmiażdżonymi truskawkami lub innymi owocami. Posypać cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
ekspresowe francuskie ciasteczka z bitą śmietaną i truskawkami 205

składniki: 1 płat ciasta francuskiego 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru ok. 2 łyżki cukru trzcinowego truskawki ok. 3 kostki startej czekolady wykonanie: Z ciasta wykrawamy ok. 8 równych prostokątów lub więcej mniejszych. W każdym wycinamy mniejszy prostokąt, pozostawiając dwa kąty nie do końca przecięte. Następnie przeplatamy. Boki dociskamy (sklejamy) widelcem a środki nakłuwamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną(...)ciastka urosną i będą zrumienione. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Nakładamy na środek każdego ciasteczka i dekorujemy truskawkami i posypujemy startą czekoladą. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Arbuzowa "pizza" 140

Youtube . Zapraszam do przygotowań! Składniki na jedną pizzę (z małego arbuza wychodzi około 5-6 pizz): 1 plaster wycięty z małego arbuza o grubości 2-3cm* 3 duże truskawki, pocięte w krążki garść borówek amerykańskich listki mięty do dekoracji 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie(...)Jogurt naturalny lub serek mascarpone dokładnie mieszamy z cukrem pudrem. Na talerzu kładziemy plaster arbuza, smarujemy go przygotowanym sosem. Na wierzchu układamy truskawki i borówki, dekorujemy listkami mięty. Kroimy na 6 równych części i podajemy. Smacznego! :) *Na spód pizzy polecam wykorzystać małe arbuzy - ich pestki są prawie niewyczuwalne lub nie ma ich wcale

My Culinary Art
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 156

żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany Masa budyniowa: 1 litr mleka 2 budynie waniliowe (bez cukru) około 5 łyżek cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej świerze truskawki cukier puder Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Zimne masło kroimy w kostkę i wrzucamy do mąki. Wszystko siekamy do momentu aż kawałki masła będą(...)mąkę ziemniaczaną i cukier. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy mieszankę budyniową i energicznie mieszamy. Gotujemy minutę i odstawiamy do wystudzenia. Na upieczony spód wylewamy masę budyniową, na to układamy pokrojone truskawki. Surowe ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce (na dużych oczkach) i posypujemy nim wierzch ciasta. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 190°C. Wystudzone ciasto posypujemy

Qchnia po prostu
Maślankowe pancakes z sosem truskawkowym 130

łyżki cukru szczypta soli 200 ml maślanki 2 łyżki oleju 200 g mąki orkiszowej 630 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu olej do smażenia truskawki Wykonanie: jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel około 3 minuty. Dodać sól i cynamon, olej i maślankę, następnie wmieszać w 3 ratach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Odstawić(...)minuty z każdej strony. Odwracać na drugą stronę jak na powierzchni placuszka ukażą się "bąbelki" upieczone ułożyć w 2 "stosiki". Podawać z sosem truskawkowym ( przepis tutaj ) i pokrojonymi truskawkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowy budyń waniliowy z sosem truskawkowym 166

łyżka masła (można użyć oleju kokosowego) 2 żółtka 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (w zależności od tego czy budyń ma być mniej, czy bardziej gęstszy) Sos: 150-200g truskawek 1-2 łyżki cukru pudru (użyłam zmielonego ksylitolu) 2/3 mleka zagotować z dodatkiem masła/oleju.   Resztę wymieszać z cukrem, roztrzepanymi żółtkami oraz mąką ziemniaczaną. Całość połączyć z gotującym się(...)należy ciągle mieszać (aby nie powstały grudki) do momentu zgęstnienia masy i następnie zdjąć z ognia. Deser przelać do foremek (miseczek) i po ostudzeniu schłodzić w lodówce. Przygotować sos. Truskawki z cukrem zmiksować blenderem (kilka zostawić do dekoracji). Sos można delikatnie podgrzać (opcjonalnie) i polać nim stężały budyń. Budyń można spożywać na ciepło - bez schładzania.   Naturalne i zdrowe produkty

Di gotuje
domowe mleko truskawkowe 119

składniki: 100 g truskawek bez szypułek 500 ml mleka 1-2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1/2 łyżki cukru kryształu wykonanie: Truskawki myjemy, dodajemy do nich cukier kryształ oraz cukier z wanilią (ilość cukru dodajemy wg własnego smaku) i blendulemy na mus. Wlewamy zimne mleko (możemy je również wcześniej zagotować i wystudzić). Całość miksujemy o połączenia się składników. Podajemy schłodzone

Domowy Smak Jedzenia
Przepisy z truskawkami 257

Przygotowałam dla Was małe zestawienie wszystkich przepisów z truskawkami, które do tej pory pojawiły się na blogu (kliknij w obrazek). Zakładkę znajdziecie również po prawej stronie bloga. W tym sezonie mam jeszcze dla Was kilka przepisów z wykorzystaniem truskawek, które również podepnę do tego zestawienia. Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś smakowitego dla siebie

My simple kitchen
truskawkowe chia ciasto- mrożone 150

ukrywa w sobie owe ciasto. Nic innego tylko się zajadać, grzechem jest go nie spróbować. SKŁADNIKI: SPÓD: 1/2 szklanki migdałów 3/4 szklanki łuskanego słonecznika 3/4 szklanki żurawiny MASA: 150g truskawek 6 łyżek nasion chia banan łyżka ksylitolu (opcjonalnie) WYKONANIE: Migdały, słonecznik i żurawinę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 20 min, następnie odcedzamy i dokładnie razem blendujemy. Masa powinna być(...)zbita. Przekładamy ją do aluminiowej formy.  Truskawki miksujemy razem z bananem i ksylitolem. Do zmiksowanych składników dodajemy nasiona chia i całość energicznie mieszamy. Musimy uważać, żeby nie powstały nam grudki. Masę przelewamy do aluminiowej formy jako kolejną warstwę. Ciasto odkładamy do zamrażarki na kilka godzin

healthy dreams
Pastelowe Desereki Z Truskawkami 401

Galaretka Winiary z pianką o smaku owoców leśnych jeśli lubimy bardziej słodkie deserki to do dosłodzenie możemy użyć 1-2 łyżeczki ksylitolu lub cukru pudru Parę średniej wielkości truskawek 1. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 350 ml gorącej wody i odstawiamy do tężenia. 2. Kiedy galaretka zacznie tężeć, miksujemy ją z 6-7 łyżkami jogurtu greckiego - jeśli jest(...)mało słodkie możemy dosłodzić cukrem pudrem. Truskawki kroimy w plasterki i "przyklejamy" do boków słoiczka/szklanek. Zalewamy ostrożnie zieloną galaretka wymieszaną z jogurtem i chowamy do lodówki. 3. Galaretkę z pianką rozpuszczamy w 350 ml gorącej wody i przestudzamy ja do temp. pokojowej i natychmiast zalewamy do pełna nasze słoiczki, zamykamy bądź przykrywamy folia słoiczki i odstawiamy do lodówki

Gotowanie...to proste !
lemoniada truskawkowo różana 159

składniki: 1000 ml wody ok. 25 g świeżych płatków róży 1 limonka (sparzona i wyszorowana) 5 truskawek sok z 1 cytryny świeże listki męty 1 łyżka syropu z mniszka lub miodu lub cukru (do smaku) kostki lodu wykonanie: Płatki róży przepłukujemy zimną wodą. Ok. 2/3 część płatków zalewamy 500 ml ciepłej wody wymieszanej z sokiem z cytryny. Mieszamy i odstawiamy(...)woda stanie się ciemno różowa. Następnie odcedzamy. Do dzbanka wkładamy pozostałą część świeżych płatków róży, limonkę pokrojoną w plasterki, przekrojone truskawki, listki mięty, wlewamy wodę różaną i dopełniamy pozostałą wodą. Całość dosładzamy np. syropem z mniszka i dodajemy kostki lodu. *Proporcje składników możemy dowolnie zmieniać Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Kasza bulgur z owocami 196

zdrowo, to cały czas mam trochę kilogramów za dużo, głównie przez nieregularne jedzenie i spożywanie największych posiłków głównie wieczorami.   Składniki :  50g kaszy bulgur  kilka truskawek kilka pestek granatu  kiwi  kilka borówek amerykańskich  sok z 1/4 grejpfruta  Do pojemnika do gotowania ryżu wsypujemy kasze bulgur, zalewamy wrzątkiem zarówno kaszę, jak i pojemnik na wodę(...)urządzeniu do gotowania na parze i włączamy na 13 minut. W tym czasie myjemy owoce, truskawki kroimy na ćwiartki, kiwi obieramy i kroimy w plasterki. Pestki granatu wyjmujemy z całego owocu, a borówki tylko myjemy. Po wyłączeniu się parowaru łączymy kasze z owocami i zalewamy sokiem z grejpfruta, po czym wkładamy danie na minimum 2 godziny do lodówki. Czekam

Parowar Faceta
Korzenny dżem truskawkowy 131

zagęszczenia użyłam nowości- cukru żelującego na bazie stewii  dzięki temu dżem wychodzi mniej kaloryczny, a nie zmienia co ważne-smaku. Polecam! Składniki: 2 kg świeżych truskawek 4 baldachimy kwiatów czarnego bzu 2 torebki  cukru żelującego ze stewią 1 laska kory cynamonowej 2 cm korzenia świeżego imbiru Szczypta mielonego kardamonu Szczypta mielonej gałki muszkatołowej Sposób przygotowania: Truskawki obieramy

Wanilia i Kardamon
Koktajl truskawkowy z zarodkami pszennymi 235

Uwielbiam koktajle ale jeszcze bardziej lubię łączyć je z ciekawymi dodatkami. Zarodki pszenne mają słodki posmak i wspaniale komponują się z truskawkami. Składniki 400 ml zsiadłego mleka 800 g truskawek 1-2 łyżki cukru pudru lub miodu 2 łyżki zarodków pszennych … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty