Składniki na 6 lodów: 300 g truskawek 2 łyżeczki cukru (lub do smaku) Truskawki zmiksować z cukrem. Przelać do foremek, zmrozic przez 4 h. Smacznego
Moja Galeria Smakupokroić w kawałki, zmiksować z sokiem z cytryny, wodą i cukrem. Włożyć do foremki na zieloną warstwę. Zmrozić 1 h po czym przygotować następną warstwę. Warstwa czerwona: 300 g truskawek 1/2 szklanki wody mineralnej cukier do smaku odrobina soku z cytryny Truskawki zmiksować z sokiem z cytryny, wodą i cukrem. Włożyć do foremki na żółtą warstwę. Zmrozić
Moja Galeria Smakudziałanie osłonowe, idealne jest tez dla osób chcących schudnąć, gdyż nasiona siemienia są ubogie w węglowodany ale za to bogate w zdrowy tłuszcz i błonnik. Składniki: 300 g truskawek 7 kostek lodu 2 łyżeczki siemienia lnianego opcjonalnie cukier do smaku (ja dałam 1 łyżeczkę stewii) Truskawki lód i cukier zmiksować, dodać siemię lniane. Przelać do szklanek. Smacznego! Źródło
Moja Galeria Smakumąki orkiszowej 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżka oleju szczypta soli cukier wg uznania Nadzienie: 1 opakowanie serka naturalnego lub serka homogenizowanego 150-200 g truskawek (część pokrojona na kawałki, część zmiksowana na mus) cukier wg uznania Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z mlekiem, olejem, cukrem i solą. Białka ubić na pianę, dodać do masy(...)naleśnikowej. Mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy. Zmiksować. Naleśniki smażyć na lekko natłuszczonej patelni. Serek wymieszać z cukrem. Upieczone naleśniki posmarować serkiem, ułożyć kawałki truskawek. Zwinąć. Postępować tak z resztą naleśników. Podawać z musem truskawkowym. Smacznego
Moja Galeria SmakuKoktajl w kolorze różowym dla fanów masła orzechowego. Jego smak wysuwa się na pierwszy plan. Składniki na 2-3 porcje: 2 szklanki truskawek (mrożonych lub świeżych) 400 g jogurtu greckiego 1 łyżka masła orzechowego 1 banan Banan obrać ze skórki. Truskawki rozmrozić. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować
Moja Galeria Smakusporych babeczek. Składniki: 6 białek jajka 150 g masła rozpuszczonego i ostudzonego 2/3 szklanki cukru pudru, przesianego 1 szklanka i 2 łyżki mąki tortowej, przesianej 1 łyżeczka aromatu migdałowego truskawki płatki migdałowe na wierzch Białka jajka umieścić w misie miksera i zmiksować do spienienia. Nie ma być to sztywna piana. Wsypać cukier puder i mąkę. Wymieszać delikatnie łopatką. Wlać masło(...)ekstrakt. Wymieszać. Ciasto wylać do foremek. Na wierzch każdej ułożyć truskawkę, posypać płatkami migdałowymi. Piec w 170 stopniach przez około 25 minut
Moja Galeria Smakucoś chłodnego :) Zapraszam na koktajl truskawkowo- bananowy z wiórkami kokosowymi i duużą ilością lodu :) Koktajl bez cukru i bez dodatku produktów mlecznych Składniki na 2 szklanki: 300 g truskawek 1 banan 10 kostek lodu 1 łyżka wiórków kokosowych Banana obrać ze skórki. Pokroić na kawałki. Truskawki odszypułkować. Przełożyć do blendera, dodać banana, kotki lodu oraz wiórki kokosowe. Zmiksować. Smacznego
Moja Galeria SmakuSmoothie truskawkowe z awokado. Awokado w połączeniu z jogurtem greckim daje aksamitną i kremową konsystencję. Składniki na 2 szklanki: 240 g truskawek 1/2 awokado (ok. 70 g) 150 g jogurtu greckiego 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) Truskawki odszypułkować, awokado obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Owoce przełożyć do blendera. Dodać jogurt i cukier. Zmiksować na aksamitną konsystencję
Moja Galeria SmakuShake truskawkowo-bananowy. Idealnie sprawdzi się na nadchodzące lato:) Składniki na 4 szklanki: 350 g truskawek 1 banan 2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru/ lub do smaku Truskawki odszypułkować, banana obrać. Zmrozić w zamrażalce przez około 1h. Owoce przełożyć do blendera kielichowego, dodać mleko i cukier. Zmiksować na aksamitną konsystencję
Moja Galeria Smakuwspomóc wzmocnienie odporności. Nie wiem czy wiecie, ale imbir ma również działanie przeciwwymiotne i zapobiega mdłościom. Polecam więc wszystkim Paniom w ciąży. Składniki na 3 porcje: 250-300g truskawek 250 ml soku jabłkowego starty imbir (około 1/2-1 łyżeczki)* Truskawki odszypułkować. Włożyć do blendera. Zalać sokiem jabłkowym, dodać starty imbir. Zmiksować. Przelać do szklanek i pić na zdrowie:) * - imbir
Moja Galeria Smakuinne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza. Warto więc włączyć go do swojego codziennego menu. Składniki na 3 porcje: 2 szklanki truskawek 1/2 szklanki jagód 1 szklanka soku jabłkowego 100% 1 duży banan garść liści jarmużu (liście oderwane od łodygi) 1 łyżeczka siemienia lnianego Truskawki pozbawić szypułek. Banana obrać ze skórki, pokroić
Moja Galeria SmakuSkładniki na 2 porcje: 2 szklanki truskawek 2 nektarynki 1 banan 1 szklanka maślanki 1 łyżka płatków owsianych błyskawicznych Truskawki pozbawić szypułek. Banana obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Nektarynki pozbawić pestki, pokroić razem ze skórką. Wszystkie owoce przełożyć do blendera. Dodać maślankę i płatki owsiane. Zmiksować. Przelać do szklanek i pić na zdrowie
Moja Galeria SmakuSkładniki na 3 porcje: 1 mango 1 szklanka truskawek 2 nektarynki 1 opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 180g) Mango obrać, pokroić na kawałki. Truskawki pozbawić szypułek. Nektarynkę ze skórką pokroić na większe kawałki, pestkę wyrzucić. Wszystkie owoce włożyć do blendera, zalać jogurtem i zmiksować
Moja Galeria SmakuMoże zostały jeszcze w Waszych zamrażalnikach zapasy truskawek i malin. Proponuje wykorzystać je do koktajlu z selerem naciowym. Seler naciowy dobrze wpływa na organizm gdyż działa moczopędnie i pomaga pozbywać się toksyn oraz nadmiaru wody z organizmu. Składniki na 2 porcje: 1 łodyga selera naciowego 1 szklanka malin (mrożone lub świeże) 1 szklanka truskawek (mrożone lub świeże
Moja Galeria SmakuSkładniki na 2 porcje: 1 małe mango 1 banan sok z 1 dużej pomarańczy 180 g truskawek 100 g jogurtu naturalnego ksylitol do smaku ulubiona granola (najlepiej domowa) Mango i banana obrać. Pokroić na kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Zmiksować wszystko razem. Przełożyć do 2 szklanek. Posypać granolą. Truskawki zmiksować z jogurtem i ksylitolem. Nałożyć na warstwę granoli
Moja Galeria Smaku