truskawka - 16921 przepisów (strona:473/1129)

Krucha tarta z budyniem i owocami – na zakończenie lata 173

Kruche i delikatne, kremowe i tak jak lubię – nie za słodkie. Ciasto na pożegnanie truskawkowego sezonu. Przez tegoroczne suche lato truskawki towarzyszyły nam od połowy maja. Ale to już raczej ostatnie, które w tym roku zagościły w kuchni, w końcu mamy już wrzesień. Dostały godną oprawę, prawda? To ciasto ma bardzo mało cukru. Dla niektórych z Was może być(...)krupczatka /lub pół na pół krupczatka i tortowa/ 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżka cukru pudru 120ml lodowato zimnej wody SKŁADNIKI NADZIENIA 100g borówek/jagód 300g drobnych truskawek 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 łyżki wiórków kokosowych 2 pełne łyżki cukru 350ml mleka 3 łyżki płatków migdałowych 1 małe jajko do posmarowania ciasta

Karo in the Kitchen
Koktajl truskawkowo-kokosowy 114

Wprawdzie sezon na truskawki już niemalże minął, ale póki co nadal sporadycznie sięgam po ten owoc. Tym razem chciałam zaproponować Wam go w postaci pysznego koktajlu. Z dodatkiem mleczka kokosowego i kostek lodu jest idealny na obecne upały. Ilość porcji: 4 małe Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 200ml mleczka kokosowego 300g truskawek Garść wiórków kokosowych Kilka kostek lodu Wszystko razem

Kolizje Smaków
Czekoladowiec z truskawkami 142

mąki * 1 szklanka kakao * 1łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka sody oczyszczonej  * 2 jajka * 1 1/2 szklanki cukru * 1/2 szklanki oleju * szklanka kwaśnej śmietany Masa truskawkowa: * 1 kg truskawek * szklanka cukru * 2 galaretki truskawkowe * 2 budynie śmietankowe Ponadto: * 0,5 l śmietany 30% * 3 łyżeczki żelatyny * 3 łyżki cukru pudru * 16 dag kakaowych ciastek Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy(...)dalej miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i sypkie składniki. Miksujemy do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę (38x25) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Truskawki wkładamy do garnka. Zalewamy je szklanką wody i dodajemy szklankę cukru. Zagotowujemy. Gotujemy do miękkości i miksujemy przy pomocy blendera na jednolitą masę (lub ugniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków

Pobite gary Barbary
Puszysty biszkopt z truskawkową pianką 250

Zawieruszył mi się jeszcze jeden przepis z dodatkiem truskawek:) Ja użyłam świeżych, ale śmiało możecie użyć mrożonych lub zastąpić je innymi owocami, dobierając jedynie smak galaretki. Puszysty biszkopt i lekki masy, konsystencją przypominające piankę. Idealne ciasto na lato!    Biszkopt:   3 jajka,  1/2 szklanki cukru,  3/4 szklanki mąki pszennej,  3 łyżki mąki ziemniaczanej,  łyżka(...)ubijania powoli wlewając przestudzoną galaretkę. Masę wylać na ciasto, wstawić na 10 minut do lodówki. Następnie ułożyć biszkopty, jeden obok drugiego, lekko je dociskając. Schłodzić. Mus truskawkowy:  600g truskawek (mogą być mrożone),  2 galaretki truskawkowe (150g) użyłam Master Cook . Owoce zmiksować blenderem, następnie mocno podgrzać. Dodać sypie galaretki, dokładnie wymieszać i ostudzić. Zimny mus wylać na ciasto. Wstawić

Z miłości do słodkości
Koktajl borówkowo-truskawkowy 146

Składniki na 2-3 porcje: 1,5 szklanki truskawek 1 szklanka borówek 1 banan* 1 szklanka mleka 1 łyżka wiórków kokosowych Truskawki odszypułkować. Banana obrać. Wszystko umieścić w blenderze i zmiksować. Gotowe! * banan w moich koktajlach zazwyczaj pełni rodzaj naturalnego słodzika. Można z niego zrezygnować i dosłodzić koktajl według uznania

Moja Galeria Smaku
Dziecięcy deserek 176

jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a do tego naprawdę smaczny!    Składniki na 3 porcje:   6 łyżek jogurtu malinowego,  200 g malin,  100g truskawek,  6 sztuk ptasiego mleczka. Wykonanie Na dnie 3 pucharków nałożyć po łyżce jogurtu. Ułożyć umyte, pokrojone na ćwiartki truskawki. Maliny rozgnieść widelcem, rozłożyć równomiernie do pucharków. Przykryć kolejną warstwą

Z miłości do słodkości
Lody truskawkowe bez maszynki 122

Zero sztucznych dodatków, 100% naturalnego smaku. Domowe lody po prostu nie mają konkurencji. SKŁADNIKI: (na około 1l) 300g truskawek 100ml wody 80g cukru 330ml śmietanki kremówki WYKONANIE:   Owoce myjemy, odszypułkowujemy i rozkrawamy na pół. Do garnka wlewamy wodę i cukier i zagotowujemy (cukier powinien się całkowicie rozpuścić). Do syropu dodajemy truskawki i gotujemy na sporym ogniu przez 3 minuty

Pyry na Gaz
Koktajl morelowo-truskawkowy 160

Składniki na 2-3 porcje: 10 moreli 1 szklanka mleka 1 banan 250 g truskawek Morele pozbawić pestek, Zmiksować z mlekiem i 1/2 banana. Przelać do szklanek. Blender umyć. Truskawki odszypułkować i zmiksować z pozostałą 1/2 banana. Przelać na warstwę morelową. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Koktajl malinowo-truskawkowy 159

KOKTAJLE Koktajl malinowo-truskawkowy - przepis: Składniki: (2-3 porcje) 0,5 litra mleka (u mnie sojowe) 1/2 szklanki malin (mogą być mrożone, koktajl będzie wtedy fajnie chłodził) 10 truskawek 1 banan 2 łyżeczki powideł Koktajl malinowo-truskawkowy - jak zrobić? Truskawki odszypułkować, umyć pod bieżącą wodą. Banana pokroić na kawałki. Owoce wraz z mlekiem umieścić w blenderze, dodać powidła, zblednować, przelać

Moje Qulinaria
Truskawkowo-kokosowy sernik na zimno 169

cukrem, budyniem, żelatyną, wiórkami i likierem kokosowym. Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciasteczkowy spód i ponownie wstawić do lodówki. Truskawkowy mus ok. 0,5 kg umytych i odszypułkowanych truskawek galaretka truskawkowa + łyżka żelatyny + szklanka wody 3 białka 3 łyżki cukru 400 g jogurtu greckiego op. kisielu truskawkowego instant Galaretkę i żelatynę rozpuścić w szklance ciepłej wody. Truskawki zblendować

Kuchnia Ellie
Koktajl truskawkowy z mango i miętą 62

Składniki: 300 g truskawek 1 mango 3 listki mięty 180 g jogurtu naturalnego cukier do smaku Truskawki umyć, pozbawić szypułek, mango obrać i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki zmiksować

Moja Galeria Smaku
Muffinki truskawkowe z kruszonką 101

Składniki: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 280 ml maślanki 2 jajka 120 g roztopionego masła 200 g truskawek Kruszonka 100 g mąki krupczatki - ja dałam 20 g mąki krupczatki i 80 g mąki tortowej 50 g cukru 50 g masła W jednej misce wymieszać składniki suche tj. mąkę, cukier i proszek do pieczenia(...)drugiej składniki mokre maślankę, jajka i masło. Do składników suchych wlewamy mokre i pieczemy tylko do połączenia składników. Dodajemy truskawki. Wykładamy ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Składniki na kruszonkę rozcieramy razem. Posypujemy ciasto. Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach. Przepis pochodzi z tego bloga

Moja Galeria Smaku
Semifreddo truskawkowe 402

Składniki: 300 g truskawek 100g cukru 2 żółtka 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 250 ml śmietany kremówki 30% Do miski włożyć żółtka, jajka, cukier, cukier waniliowy, wymieszać. Miskę umieścić na garnku z niewielką ilością gotującej się wody. Miksować przez około 7 minut. Zdjąć z garnka i dalej miksować kolejne 7 minut, aż masa przestygnie. Truskawki zmiksować na mus. Kremówkę

Moja Galeria Smaku
Domowy kisiel truskawkowy 51

Składniki: 150 g truskawek 1/2 szklanki wody 3 łyżki cukru - można dać mniej bo jest dość słodki 1 łyżka mąki ziemniaczanej Truskawki zmiksować, dodać wodę, cukier i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać, żeby z mąki nie zrobiły się grudki.  Gotować na średniej mocy (ciągle mieszając), aż zacznie bulgotać i stanie się szklisty. Żródło: Just My Delicious

Moja Galeria Smaku
Sorbet truskawkowy 108

Składniki na 6 lodów: 300 g truskawek 2 łyżeczki cukru (lub do smaku) Truskawki zmiksować z cukrem. Przelać do foremek, zmrozic przez 4 h. Smacznego

Moja Galeria Smaku