mleka 3 żółtka 80 g cukru 20 g cukru waniliowego sól 60 g miękkiego masła Kruszonka: 70 g mąki 50 g zimnego masła 50 g cukru Dodatkowo : truskawki Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość . W misce umieszczamy pozostałe składniki, powoli wlewamy rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy mikserem(...)godziny). Wyrośnięte ciasto wykładamy na prostokątną blaszkę i wyrównujemy do brzegów. Przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie układamy truskawki. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki. Przed pieczeniem posypujemy ciasto kruszonką. Piec 30 - 35 minut
Chocolate Muffin Blogkażdego gościa :) Tort składa się z warstw czekoladowych biszkoptów, nasączonych likierem Malibu. Przełożony jest niezawodnym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Wierzch to warstwa wiórków kokosowych i połówek truskawek. Taki właśnie tort uświetnił moje 18 urodziny :) Dekoracja tortu dla Mamy Mój tort urodzinowy był piętrowy - na zdjęciu kawałek z małego tortu :) Biszkopt: 5 jajek podzielonych na białka i żółtka(...)wierzch położyć ostatni blat i naponczować resztą mieszanki wody i likieru. Boki i wierzch tortu wysmarować masą, którą odłożyliśmy do dekoracji. Posmarowany tort posypać wiórkami kokosowymi i udekorować połówkami truskawek.. Przechowywać w lodówce. Tort najlepiej przygotować dzień przed uroczystością, aby dobrze nawilgł. Smacznego
Chocolate Muffin Blogzawiera cukru - słodziłam go nieco sokiem jabłkowym. Łasuchom na pewno nie posmakuje, natomiast dzieciom nie przyzwyczajonym do cukru jak najbardziej - Oskar wyjadą go garściami. Potrzebujemy: 1 kg truskawek 300 g soku z jabłek (najlepiej świeżo wciśniętego ze słodkiej odmiany jabłek) 1,5 łyżeczki agar agar Truskawki traktujemy przez chwilę blenderem. Następnie przełóżcie je do garnka, najlepiej z grubym dnem
MamaOskarkalato! (składniki na 4-5 porcji) Warstwa serowa: 500g waniliowego serka homogenizowanego 1 opakowanie bitej śmietany w proszku 150ml zimnego mleka 1 płaska łyżka żelatyny Truskawkowa pianka: 250g truskawek (poza sezonem mrożone) 1/2 galaretki truskawkowej 1 płaska łyżka żelatyny 1 łyżka cukru 1 opakowanie bitej śmietany w proszku 150ml zimnego mleka 200g gęstego jogurtu naturalnego Wierzchnia warstwa: 300ml śmietanki(...)pucharków, chłodzimy w lodówce minimum 1h. 2. Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 125ml wrzątku (dokładnie mieszamy). Pozostawiamy do wystudzenia, często mieszając. Śmietankę ubijamy w 150ml mleka, dodajemy jogurt, miksujemy. Truskawki miksujemy w blenderze (mrożone wcześniej rozmrażamy) i dodajemy je wraz z przestudzoną galaretką do wcześniej przygotowanej masy. Wylewamy na stężałą masę serową. 3. Śmietankę ubijamy aż zesztywnieje. Wykładamy
Szefowa kuchniZostało trochę czekolady od ciasteczek ... wiec trza było by jakoś spożytkować. truskawki czekolada Truskawki [z szypułkami] umyć, osuszyć .Maczać w rozpuszczonej czekoladzie.Odłożyć zrobić lodówki zrobić zastygnięcia
Moje domowe kucharzeniemnie ;) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 6-8 babeczek: 220 g ciasteczek Oreo 50 g miękkiego masła 250 ml śmietanki kremówki szczypta soli 100 g białej czekolady kilka truskawek kilka listków mięty do ozdoby CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Ciasteczka umieszczamy w misie blendera. Miksujemy drobniutko, dodajemy masło i miksujemy jeszcze przez chwilkę. Formę(...)łyżki ubitej śmietany, dokładnie mieszamy, a następnie dokładnie mieszamy z resztą śmietany. Czekoladową masą napełniamy ciasteczkowe spody i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia (około 40 minut). 3. Truskawki myjemy, osuszamy, kroimy w drobne cząstki. Układamy na czekoladowej masie, dekorujemy listkiem mięty. Gotowe! :) * Na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę odporną na wysokie temperatury - miska nie może dotykać
My Culinary Artpodniebienie. Doskonała na lunch lub lekką kolację. Sałatka najlepiej smakuje ze świeżym pełnoziarnistym pieczywem lub chrupiącymi grzankami. SKŁADNIKI na 2 porcje: kozi serek (roladka) 8 dużych truskawek dwie duże garście rukoli migdały (słupki lub płatki) orzeszki pinii miód olej z orzechów laskowych ( można zastąpić zwykłym olejem rzepakowym) miód ocet balsamiczny gruszkowy (można zastąpić zwykłym lub kremem balsamicznym(...)świeżego tymianku. Zapiekać w piekarniku używając opcji grill około 3-5 min, aż orzeszki się lekko zarumienią. 2. W czasie gdy serek się zapieka, na talerzu układamy rukolę. Truskawki kroimy w ćwiartki i układamy dookoła rukoli. 3. Jeszcze ciepłe plasterki sera kładziemy na rukoli, skrapiamy octem balsamicznym i olejem z orzechów laskowych, a całość posypujemy świeżo- mielonym pieprzem. Smacznego
DefinicjaSmakuśmietanki kremówki 2 jajka 1 łyżka cukru kryształ 2 łyżki cukru pudru ( można zmienić ilość według preferencji) 2-3 łyżki płatków mlecznej czekolady dodatkowo: wafle truskawki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Śmietankę i jajka schłodzić dzień wcześniej w lodówce. 2. Jajka sparzyć. Oddzielić białka od żółtek. 3. Żółtka wraz z cukrem kryształ utrzeć na puszystą masę. 4. Białka ubić na sztywno, stopniowo(...)lodami nalezy umieścić w zamrażarce i średnio, co 1-2 h miksować aby zapobieć wytworzeniu się kryształków lodu. 9. Kiedy lody uzyskają odpowiednią konsystencję należy przełożyć nimi wafle, ozdobić truskawkami i od razu podawać. Smacznego
DefinicjaSmakuSezon na domowe lody uważam za oficjalnie otwarty :) Na pierwszy ogień poszły błyskawiczne lody truskawkowe, do których przygotowania potrzeba tylko mrożonych truskawek, mascarpone ( w wersji bardziej rozpustnej) lub jogurtu greckiego (w wersji zdrowszej) i ulubionego słodzidełka. Pięć minut i gotowe :) SKŁADNIKI (6 porcji) 400g mrożonych truskawek 150g mascarpone lub jogurtu greckiego 2 łyżki ksylitolu/cukru dodatkowo 6 wafelków do lodów SPOSÓB
DefinicjaSmakupropozycja na ochłodę w gorące dni :) Mocno truskawkowy, z ziołową nutą melisy i słodyczą grenadiny - koktajl idealny :) Do tego dużo kruszonego lodu, palemka, leżak.... :) SKŁADNIKI (2 porcje) ok. 20 truskawek sok z 1 cytryny 2 łyżki grenadiny 200 ml naparu z 2 saszetek melisy kostki lodu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Saszetki melisy zalewamy wrzątkiem, parzymy i studzimy. Truskawki szypułkujemy i wrzucamy
DefinicjaSmakutrzeba ich spróbować :) SKŁADNIKI lody jogurtowe 600g jogurtu greckiego 200ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru lub ksylitolu (można więcej) 2 łyżki domowego ekstraktu cytrynowego masa truskawkowa ok. 10 słodkich truskawek 1 łyżka cukru lub ksylitolu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jogurt, kremówkę, cukier oraz ekstrakt cytrynowy miksujemy na gładką, lekko puszystą masę. Przelewamy do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawiamy do lodówki(...)czasie przelewamy masę do maszyny do lodów i postępujemy według instrukcji. Miksujemy truskawki z cukrem na gładką masę. Przed wstawieniem lodów do zamrażarki należy delikatnie wmieszać do nich masę truskawkową tworząc esy floresy (nie doprowadzamy do całkowitego połączenia się mas i uzyskania jednolitego koloru!). Lody najlepiej wyjąć z zamrażarki na ok. 20-30 min przed podaniem. Smacznego
DefinicjaSmakuKolejna wariacja na temat kremu z awokado. Tym razem wersja kawowa z truskawkami i bananami. Najlepiej smakuje mocno schłodzony :) SKŁADNIKI (2 porcje) 1 dojrzałe awokado 1 banan 1 kopiasta łyżka kakao 1 kopiasta łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1-2 łyżki ksylitolu 2-3 łyżki mleka migdałowego/ sojowego/ laskowego (można pominąć) dodatkowo truskawki banan mięta SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wydrążamy miąższ z awokado
DefinicjaSmakuProdukty Potrzbne; kefir -400 Ml jogurt naturalny0 400 ml śmietana- 20 ml mleko- 50 ml truskawki- 25 dag Bazylia- 5 Sztuk czarna porzeczka- 10 dag miód- 2 łyżeczki Sposób Przygotowania; 1. Wlać do garnka wszystkie produkty mleczne. 2. Mieszając dodać truskawki, czarną porzeczkę i bazylię. 3. Blendować to wszystko dodając miód do smaku. 4. Gdy wszystko już nabierze koloru
pichcisztoforma 22x22cm) 300 g ciastek typu oreo 60 g masła MASA MASCARPONE 200 g śmietany 36% 500 g serka mascarpone szklanka cukru pudru 2 łyżki żelatyny PONADTO 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe PRZYGOTOWANIE: Spód Ciasteczka pokruszyć na drobne kawałeczki dodać masło i zmiksować do chwili aż ciasteczka wchłoną masło. Następnie przełożyć do formy i wyrównać spód. Wstawić(...)wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na spód ciasteczkowy wyłożyć masę mascarpone i wyrównać, ponownie wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i odstawić do stężenia. Umyte oraz odszupułkowane truskawki ułożyć na masie mascarpone i zalać tężejącą galaretką. Przechowywać w lodówce. rrarossa@gmail.com
RAROSSA