czekoladę truskawkową. W piękny, różowym kolorze - w sam raz na Walentynki :) Piliście już kiedyś taką? To polecam ją osobom którym nie straszna słodycz w buzi :) Składniki: 15 dag truskawek (użyłam mrożonych) 70 g białej czekolady 100 ml śmietany kremówki 100 ml mleka Truskawki rozmrażamy i za pomocą blendera miksujemy na gładką pulpę. Do garnuszka wlewamy mleko oraz śmietanę
My simple kitchenpieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Pianka budyniowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: 500 g truskawek Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagniatamy ze sobą. Ciasto dzielimy na dwie części (40 % i 60 %) i wkładamy do zamrażarki. Blachę o wymiarach 33x20 cm lekko smarujemy masłem i wykładamy większą(...)sztywno. Partiami dosypywać cukier oraz cukier waniliowy. Mieszać do uzyskania gładkiej i lśniącej bezy. Następnie dodać budynie, wymieszać, a na końcu wlewać powoli olej. Na wystudzony spód wyłożyć pianę. Truskawki umyć i obrać z szypułek. Większe owoce pokroić na połówki. Układać je otworami do góry, lekko wciskając w pianę. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec około 30-40 minut
My simple kitchenporcji, to każda będzie miała 175 kcal (jeśli użyjemy serków light to jeszcze mniej). Składniki: 800 g serka homogenizowanego waniliowego 4 galaretki o różnych kolorach 100 g truskawek Przygotowanie Trzy galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku każda. Odstawiamy do ostygnięcia. Serek dzielimy na 3 części (po jakieś 260 g). Serki miksujemy z galaretkami, aż się dokładnie połączą. Pierwszą warstwę wylewamy(...)wylewamy na nią kolejną. Znowu wkładamy do zamrażalnika i czynność powtarzamy z trzecią. Następnie sernik odstawiamy do lodówki. Rozpuszczamy czwartą galaretkę w 450 ml wrzątku i odstawiamy, aż ostygnie. Truskawki kroimy w plasterki. Kiedy trzecia warstwa sernika zastygnie, układamy na niej owoce i zalewamy ostygłą galaretką. Całość wstawimy do lodówki jeszcze na kilka godzin
e-PrzepisyKulinarneczęsto wypoczywam. Słońce, woda, łabędzie – te sprawy. Jest tam też kawiarnia. I w tej kawiarni uwielbiam pewien prosty koktajl – smoothie fantazja. Fantazja to połączenie swojskich jabłek i truskawek z egzotyczną pomarańczą i bananem. Banał, ale za to jaki smaczny! Codziennie piję koktajle owocowe na drugie śniadanie, a fantazja często króluje. Poranna dawka witamin stawia na nogi lepiej niż(...)mocna kawa. Poza tym jedna porcja starcza na dwa dni. Składniki: 2 – 3 szklanki pokrojonych truskawek 1 duże jabłko 1 duży, bardzo dojrzały banan 250-300 ml schłodzonego, naturalnego soku pomarańczowego (gdy nie ma cytrusów, kupuję sok jednodniowy lub tłoczony – staram się unikać soków słodzonych lub z koncentratu) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wszystkie
Poezja smakuTruskawkowy sezon w pełni! Gdzie się nie pójdzie wszędzie pełno truskawek, choć mamy wrażenie, że nie są tak słodkie niestety jak we wcześniejszych latach! Na blogu znajdziecie całkiem sporo przepisów z wykorzystaniem truskawek - od placuszków, cupcake'ków, propozycji śniadaniowych, po dietetyczny sernik na zimno i pyszną tartę z ricotty! Wszystkie truskawkowe przepisy z bloga znajdziecie tu - KLIK
Plate of JoyCiąg dalszy orzeźwienia, tym razem charakterystyczny smak letnich nektarynek połączy się ze słodkimi truskawkami i odświeżającą miętą. Nektarynki to spora ilość beta-karotenu, witaminy C oraz błonnika. Polecam koktajl po obiedzie zamiast kalorycznego deseru. Dla 3 osób Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 0,5 kg umytych truskawek bez szypułek 5 umytych nektarynek pozbawionych pestki Garść świeżej mięty 2 łyżki miodu
Kuchnia PROzdrowotnakruszonką. Składniki (na 6 dużych drożdżówek): Ciasto: 380 g mąki pszennej 70 g masła 25 g świeżych drożdży 200 ml mleka jajko 3 łyżki cukru szczypta soli Owoce: 150g truskawek 200 g rabarbaru łyżka cukru łyżka bułki tartej Kruszonka: 80g mąki pszennej 40g cukru 40g masła Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy(...)dodajemy masło i wyrabiamy, aż stanie się gładkie, elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę, truskawki przekrawamy na pół lub w ćwiartki. Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na co najmniej pół godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na sześć części. Z każdej formujemy kulę i spłaszczamy. Drożdżówki układamy
e-PrzepisyKulinarneSkładniki na 2 małe słoiczki: 500 g truskawek 350 g cukru sok z 1/2 cytryny CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Przygotowanie: Truskawki myjemy, osuszamy, odrywamy szypułki. Połowę drobniutko siekamy lub blendujemy, resztę pozostawiamy w całości; wkładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny. Stawiamy na średnim ogniu i gotujemy, mieszając, aż do rozpuszczenia cukru. Następnie ogień odrobinę
My Culinary Artlejna pyszna konfitura truskawkowa, dziś z kwiatami czarnego bzu. Cudownie pachnąca, absolutnie wyjątkowa. Możecie ją przygotować z dodatkiem białych kwiatuszków świeżo zerwanych z krzaczka lub dodać do truskawek wcześniej przygotowany syrop. Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 kg truskawek, 1 szklanka kwiatów bzu czarnego (bez zielonych części, ok. 10 baldachów), 1 kg cukru trzcinowego żelującego Diamant (lub Konfitur-Fix + cukier
SzczyptaSmaQskładniki: 1 galaretka o smaku truskawkowym 500 ml gorącej wody 200 g świeżych truskawek wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Truskawki myjemy, kroimy na cząstki (ćwiartki), i układamy w pucharkach. Zalewamy rozpuszczoną galaretką i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 2 łyżeczki śmietany 18% lub 30% 5 łyżek kremu czekoladowego lub czekoladowo orzechowego
Domowy Smak Jedzeniaprzyjemność ogłosić, że kilka dni temu kupiłam naprawdę smaczne truskawki, więc sezon na te owoce uważam za otwarty. :) Mam dla was przepis na smaczny deser, takie trochę truskawkowe tiramisu. Zapraszam do wypróbowania innych receptur z truskawkami: klik! Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com
Przepisy Aleksandryochamy truskawki, są znakomitym dodatkiem do wiosennych sałatek, niskokaloryczne i aromatyczne czego chcieć więcej :) Znakomicie smakują otulone limonkowym winegretem w towarzystwie dietetycznego arbuza, koziego sera i aromatycznych ziół. Świeża chili i kolendra nadają sałatce zadziorny, azjatycki charakter, a czarny bez ciągnie ją w stronę kuchni polskiej. Kolendrę można zastąpić lub połączyć z miętą, do sałatki dodać zielone(...)jarmużu lub rukoli wg. uznania. To co czyni sałatkę naprawdę wyjątkową to sos - połączenie syropu z czarnego bzu z sokiem limonki. Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1 szklanka truskawek w plastrach, 2 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę lub w kulki, 100 g sera koziego lub mozzarelli, 1-2 czerwone chilli, 1/2 pęczka kolendry, Sos: 2 łyżki sezamu
SzczyptaSmaQporcje: ¼ szklanki nasion chia ¾ szklanki waniliowego mleka ryżowego 2 łyżeczki syropu klonowego 1 laska wanilii 2 kopiaste łyżki gęstej części mleka kokosowego truskawki do podania Do słoika wsyp nasiona chia, wlej mleko ryżowe, syrop klonowy oraz nasionka wyłuskane z laski wanilii, a następnie zakręć słoik i potrząsaj nim przez chwilę tak, aby nasiona(...)dokładnie połączyły się z mlekiem. Odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem udekoruj truskawkami (część z nich możesz zmiksować na mus i również polać nim pudding
Roślinna - blog wegańskiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ruszył sezon na truskawki i rabarbar, więc nie mogło zabraknąć przepisu na pyszne ciacho . Z owocami, rabarbarem na kruchym spodzie z masą serową i kruszonką, rewelacja!. Smakuje wyśmienicie, w sam raz na niedzielę do popołudniowej kawki Post Ciasto z rabarbarem, truskawkami i serem pojawił się poraz
Marta GotujeRacuchy z cukrem pudrem, truskawkami czy jagodami to taki smaczek z dzieciństwa. Są pyszne, łatwe do zrobienia i można je podać z przeróżnymi dodatkami – dla każdego coś pysznego. Zróbcie i spróbujcie Składniki: 2,5 szklanki mąki 2 jajka 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 3 dkg drożdży sól olej do smażenia Przygotowanie Drożdże należy rozkruszyć w dużej misce(...)lejące. Odstawiamy do wyrośnięcia (ok 45 min). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuchy z obu stron na złoty kolor. Potem już tylko dodatki według uznania: cukier puder, truskawki ze śmietaną czy kisiel jagodowy… ehhh Smacznego ! The post Racuchy drożdżowe – jak u babci appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna Patilogia