Genialny, banalnie prosty dodatek do deserów... Składniki; 50 dgk truskawek, 1/5 łyżki cukru, 80 ml wódki, 1/2 laski wanilii, Wykonanie; Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Składniki mieszamy razem w słoiku. Zakręcamy i odstawimy do lodówki na 2-3 godz.Podajemy do deserów, ciast... Źródło "Magazyn kuchnia
Anioły w kuchnirazu wiedziałam, że go zrobię:) Bardzo smaczny, łatwy w przygotowaniu i co najważniejsze mało kaloryczny - jogurt i owoce plus trochę cukru, który zawsze możesz pominąć;) Składniki; 50 dkg truskawek, 50 dkg oczyszczonego ,obranego i pokrojonego w kostkę rabarbaru, 2 łyżeczki żelatyny, 1/2 szklanki cukru, 3 szklanki naturalnego jogurtu, 3/4 szklanki pokruszonych herbatników zbożowych /wg. mnie można pominąć(...)torcik z opcja z herbatnikami to wykładacie dno tortownicy pokruszonymi herbatnikami. Na tej warstwie rozsmarowujemy masę z zamrażalnika. Przykrywamy folią i odstawiamy do zamrażalnika na 2 godz. Podajemy z truskawkami:) smacznego... Źródło "Magazyn Kuchnia
Anioły w kuchnimargaryny, 100 g cukru pudru, 3 jajka, 6 łyżek mleka, 150 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g skrobi kukurydzanej, 250 g rabarbaru, 250 g truskawek, 150 g cukru, 50 g wiórek kokosowych, szczypta soli, Wykonanie; Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.Żółtka stopniowo dodajemy do margaryny ciągle ucierając.Następnie dodajemy mleko(...)skrobią kukurydzaną. Całość starannie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki. Z truskawek usuwamy szypułki. Kroimy na ćwiartki. Białka ubijamy na pół sztywno ze szczyptą soli. Miksując stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do momentu aż uzyskamy gęstą pianę.Dodajemy wiórka i owoce. Delikatnie mieszamy
Anioły w kuchniszklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju, 180 g jogurtu naturalnego / u mnie grecki/, 2 jajka, 1 łyzka cukru waniliowego, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, truskawki, Wykonanie; Jogurt i jajka mieszamy razem w misce. Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy. Wylewamy na formę. Na wierzch układamy truskawki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 -35 minut
Anioły w kuchniDzisiaj u nas szybka wersja truskawkowej frużeliny...idealna do gofrów. My używamy ją również do pavlovej i....makaronu:) Oczywiście do kanapek też jest świetna. Składniki; 1 kg truskawek, 6 łyżeczek żelatyny, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, Wykonanie; Truskawki myjemy i obieramy. Zasypujemy cukrem i odstawiamy aż puszczą sok. Gdy już puszczą sok, gotujemy, dodajemy ocet
Anioły w kuchniStrawberries in a basket. Proponuję deserek, lekko pikantny w miseczkach z ciasta filo. Składniki: Greckie ciasto filo Truskawki Kandyzowany por —po 3 szt .na porcję Kilka bezików 300ml śmietany kremówki 2 -3 łyżeczki gotowego syropu chilli z limonką i kolendrą Wykonanie. Płaty ciasta pokroić w kwadraty jednakowej wielkości po 4 sztuki na jeden koszyczek. Masło stopić(...)minut, aż ciasto będzie kruche i chrupiące. Wyjąć i ostudzić. Śmietanę ubić i wymieszać z syropem chilli z lionką i kolendrą. Nałożyć do miseczek z ciasta filo ,dołożyć truskawki ,beziki i paski kandyzowanego pora. Syrop chilli z limonką i kolendrą kupujemy w sklepie. Liście pora tniemy na wąskie paski , smażymy w syropie cukrowym ,aż się zeszklą i suszymy
Kulinarny karnet ChristopheraMusi być zdrowe. Tym bardziej, że zagilony Stwórca na horyzoncie. Postanowiłam go zarazić moją zmorą. I uleczyć zarazem. Pieczona owsianka. Podejście drugie. 6 łyżek płatków owsianych szklanka mrożonych truskawek szklanka jogurtu waniliowego 2 łyżki miodu pół łyżeczki proszku do pieczenia po pół łyżeczki cynamonu, imbiru, kardamonu 2 łyżki dżemu Łowicz posypka owsiana Płatki owsiane wymieszałam z przyprawami i proszkiem(...)pieczenia. Jogurt posłodziłam miodem. Zalałam nim płatki. Wymieszałam. Na dno kubeczków do zapiekania włożyłam truskawki. Wlałam masę jogurtową. Po czym wstawiłam do nagrzanego na 150st. piekarnika na 30min. Owsiankę wyjęłam z piekarnika. Udekorowałam posypką owsiankową. Pod koniec pieczenia rozpuściłam dżem. Posłużył mi on za polewę wieńczącą dzieło. Uzdrowiona owsianka dla Stwórcy tak mnie rozgrzała, iż postanowiłam zgłosić
bastalenatego pyszny truskawkowy sos - polecam:) Składniki: 2 filiżanki sojowego napoju waniliowego Valsoia, 3 łyżeczki agar agar lub żelatyny, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1 łyżeczka cukru pudru, ok. 20 truskawek. Przygotowanie: Sojowy napój waniliowy przelewamy do rondelka i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cukier waniliowy oraz żelatynę. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Masę sojową przelewamy do filiżanek(...)Ostawiamy do ostygnięcia, po czym wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos, miksując truskawki z cukrem pudrem. Po 2 godzinach sprawdzamy czy masa nam stężała. Filiżanki wkładamy na kilkanaście sekund do gorącej wody i potrząsając wykładamy pannę cottę na talerzyk. Polewamy sosem truskawkowym
Aga w kuchniprosty i jaki smaczny śmietankowo -truskawkowy torcik z płatkami migdałowymi. Składniki: 15 okrągłych biszkoptów, 400 ml kremówki 30%, 3 łyżki cukru pudru, 2 śmietan fixy, 300 g truskawek, 50 g płatków migdałowych. Przygotowanie: Biszkopty układamy na dnie tortownicy (o średnicy 25 cm). Schłodzoną kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem i śmietan fixem(...)sztywną pianę. Przelewamy kremówkę na biszkopty. Na wierzchu układamy połówki truskawek. Ciasto chłodzimy w lodówce około 2-3 godzin. Bita śmietana musi nam się dobrze schłodzić, by ciasto ładnie się kroiło. Następnie prażymy płatki migdałowe na suchej patelni. Posypujemy nimi ciasto przed podaniem do stołu
Aga w kuchnizdrowym błonnikiem kokosowym... w rzeczywistości pianka ma lekko różowy kolor, czego nie widać na zdjęciu... Składniki: 150 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 4 łyżeczki galaretki wiśniowej, ok. 10 truskawek, do posypania: błonnik kokosowy Good Food. Przygotowanie: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Galaretkę zalewamy 100 ml wrzątku, mieszamy. Ostudzoną galaretkę przelewamy(...)małym strumieniem do kremówki i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do szklanek i wkładamy do lodówki do stężenia. Truskawki miksujemy z cukrem i polewamy nimi pianki wiśniowe. Na koniec posypujemy desery kokosowym błonnikiem
Aga w kuchniudaje i pysznie smakuje :-) Lekki jak mgiełka truskawkowy sernik na zimno Składniki: 2 kubki serka waniliowego Danio 400 g 3 galaretki o smaku truskawkowym 2 łyżeczki żelatyny kilka dorodnych truskawek pokrojonych w plasterki opcjonalnie: pokruszone herbatniki Wykonanie: Serki Danio trzymamy w lodówce. Przygotowujemy 2 miski, w których będziemy rozpuszczać galaretki. 2 galaretki z dodatkiem 1 łyżeczki żelatyny zalewamy(...)wlewamy tylko samą galaretkę, która nam została. Wkładamy na chwilę do lodówki i czekamy aż stężeje. Następnie na galaretkę wlewamy delikatnie masę serową, przekładając ja 2-3 plasterkami truskawek. Zapełniamy 3/4 naczynia. Odstawiamy ponownie filiżanki do lodówki. Na koniec wylewamy truskawkową galaretkę, jeśli masa serowa nie stężała nam dokładnie, pojawi nam się na serniku galaretkowa mozaika, jak na zdjęciu. Sernik
Kulinarne przygody GatityBiscuits . Wymarzony sposób na schłodzenie się w te upalne dni. Przepis nie wymaga dużo pracy, a efekt końcowy boski ! Mrożony jogurt truskawkowy Składniki na 2 porcje 200 g truskawek 180 g jogurtu naturalnego 60 g śmietanki 30%, 2 łyżki cukru Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę. Następnie przelewamy do pojemnika, przykrywamy i wkładamy(...)półtorej godzinie miksujemy. Powtarzamy tę czynność po kolejnych 2 godzinach. Mrozimy kolejne półtorej godziny. Miksowanie jogurtu ma zapobiec powstawaniu kryształków lodu. Jogurt podajemy z pokrojonymi truskawkami
Kulinarne przygody Gatityprzepis na najprostszy sorbet truskawkowy, znaleziony na polska-gotuje.pl . Sorbet ma cudny intensywny kolor i wspaniały smak, bez żadnych ulepszaczy ! Sorbet truskawkowy Składniki: 500 g truskawek 4 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru Wykonanie: Truskawki umyć i odsączyć, pokroić na ćwiartki, polać 1 łyżką soku cytrynowego i zasypać cukrem. Odstawić na 30-40 minut, a następnie dodać resztę
Kulinarne przygody Gatityrobienia lodów, więc sprzęt nie może się kurzyć ! Dziś na tapecie lody truskawkowe na jogurcie, z przepisu Plate of joy . Serdecznie polecam ! Lody jogurtowo-truskawkowe Składniki: 250 g truskawek 10 łyżek cukru 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 150 g śmietany kremówki 30% Wykonanie: Truskawki myjemy i obieramy, wkładamy do miski, zasypujemy cukrem i blendujemy. Następnie dodajemy
Kulinarne przygody Gatitykarmelizowanym rabarbarem Składniki: 3 żółtka 330 ml śmietany 30% 400 ml mleka 80 g cukru Mieszanka owocowa 350 g rabarbaru 200 g truskawki kaszubskiej 100 g cukru 2 łyżki wody Wykonanie: Miskę do robienia lodów wkładamy do zamrażarki 24 godziny wcześniej. Obydwie masy potrzebne do zrobienia lodów muszą być dobrze(...)zdejmujemy z kuchenki, odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki. W międzyczasie możemy przygotować owoce. Rabarbar kroimy w 2 cm kawałki, a truskawki na ćwiartki. Na patelnię wsypujemy cukier i dodajemy do niego wodę. Wszystko podgrzewamy na średniej mocy, nie mieszając. Gdy cukier się rozpuści zwiększamy moc i gotujemy
Kulinarne przygody Gatity