truskawka - 16921 przepisów (strona:487/1129)

Lody truskawkowe 115

Szybkie w przygotowaniu i za to dla nich wielki plus. Macie ochotę na ochłodę;> Przepis pochodzi z domowych zapisków.  Składniki na 8 lodów 70 ml : 400 gram truskawek 1/4 szklanki cukru 300 ml śmietany kremówki Wykonanie: Truskawki zasypać cukrem, podgrzewać na małym ogniu do rozpadnięcia się owoców. Zdjąć z ognia, lekko zblendować, pozostawić do wystygnięcia. Po tym czasie

Krakowskie smaki Ani
Czekolada i truskawki. Z radości. 143

jedną słabość - jest ciemna, gorzka i da się łamać w zgrabne kosteczki. Czekolada. Owijam radość w czekoladę, tak będzie mu najbardziej smakowała. Okrągła, mocno czekoladowa tarta. Najlepiej smakuje z truskawkami i bitą śmietaną. I kiedy jemy ją razem.  I kiedy W. opowiada o kolejnym pomyśle ...  TARTA CZEKOLADOWA  /bez pieczenia/ SPÓD 100 g orzechów pekan (można zastąpić włoskimi(...)Metalową łyżką wmieszać ubitą śmietanę (zostawić odrobinę do dekoracji)  na gładką masę, przelać na ciasto. Chłodzić w lodówce, aż masa stężeje.  Gotową tartę udekorować bitą śmietaną i truskawkami. * przepis cytuję za książką DESERY wydawnictwa Konemann

KUCHARNIA
Pójdziesz ze mną na łąkę? Nazbieramy poziomek, opowiem Ci o.... Panna cotta z dzikiego bzu z poziomkowym coulis 114

laskę wanilii. Masę wlać do przygotowanych naczynek i wstawić do lodówki, by zastygła - ok. 3 h (u mnie trwało to 1,5 h).  POZIOMKOWY COULIS szklanka poziomek kilka truskawek syrop z dzikiego bzu - do smaku Poziomki i truskawki zmiksować razem. Przetrzeć przez sito i powstały sos doprawić do smaku syropem z dzikiego bzu. Jeśli całość jest za słodka, można

KUCHARNIA
Koktajl truskawkowy 148

truskawek 3 łyżki  cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 200 g gęstego jogurtu naturalnego 100 ml mleka Miksujemy w blenderze na mus truskawki, dodajemy pozostałe składniki      i miksujemy jeszcze 3 minuty. Wlewamy do wysokich szklanek, chłodzimy. Z porcji wychodzą dwie szklanki koktajlu.  Smacznego

Humanistka w kuchni
Dzień tarty uważam za otwarty 95

Dziś ciąg dalszy przepisów na tarty... Przepis na ciasto na tartę jest już na moim blogu...dziś wariacje na temat wypełniania tart.. tarta z truskawkami i galaretką tarta z truskawkami, rabarbarem i kruszonką tarta z kremowym nadzieniem truskawkowym i czekoladą

Humanistka w kuchni
Tarta dietetyczna 127

łyżki słodzika   3 łyżki kakao   1,5 łyżeczki proszku   ½ olejku waniliowego   7 łyżek mleka nadzienie: 3 łyżki mąki kukurydzianej   ¼ szklanki wody   1.5 szklanki truskawek   słodzik w proszku – kilka łyżek do smaku nadzienie: Mieszamy mąkę z wodą, dodajemy słodzik, a następnie truskawki. Gotujemy na małym ogniu 10-15 minut cały czas mieszając, aż masa

Humanistka w kuchni
Szybki deser z truskawkami 175

serii najprostsze pomysły są najlepsze... truskawki 20 dag   200 ml śmietany 30%   4 łyżki cukru pudru   dowolne dekoracje Truskawki myjemy i kroimy w grube plastry. Przekładamy do 4 przezroczystych szklanek. Śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno, wkładamy na wierzch. Posypujemy czekoladą lub innymi ozdobami

Humanistka w kuchni
Ciasto jogurtowe z truskawką 110

ciasto powstało pod wpływem chwili. Mój mąż uwielbia ciasto jogurtowe, uwielbia truskawki, a najbardziej lubi białą czekoladę. Z okazji jego imienin połączyłam wszystko w całość powstało naprawdę niesamowicie wilgotne i aromatyczne ciasto. Słodkie, ale nie za bardzo. Jest to też ciasto łatwe w przygotowaniu i nie potrzeba do niego specjalistycznego sprzętu (nawet miksera). Istotny w przepisie jest jogurt a raczej(...)pojemniczek na jogurt, który posłuży za miarkę. Nowy post Ciasto jogurtowe z truskawką pojawił się w Wypieki i Rumieńce

Wypieki i Rumieńce
Crepes 160

espersso. Postanowiłam zrobic naleśniki po prostu. Inaczej, tak na włoską nutkę. Żeby przyciągnąć kilka regionów słynących ze swoich flagowych produktów- czekolada- Turyn, migdał- Sycylia konkretnie Avola prowincja Syrakuzy oraz truskawka z Cassibile prowincja Syrakuzy. Do moich crepes użyłam 4 szklanki mąki pszennej typ 500  Młyn Kopytowa 2 jajka szczypta soli 2 szklanki mleka + 2 szklanki wody- z samym mlekiem(...)konsystencję gęstej smietany. Smażymy na złoto z obydwu stron. Ja smażyłam na oleju kokosowym. Nie pali się! Nadzienie -rozpuszczona czekolada Gianduiotto , jak nie posiadamy ,najlepiej czekolada gorzka - Dżem z truskawek 100% owoców  Owocowa Rozkosz płatki migdała  Skworcu Posmaruj jeden naleśnik dżemem truskawkowym  100 % owoców bez cukru Owocowa Rozkosz Polej gorącą czekoladą, rozsmaruj ją.  Przykryj drugim naleśnikiem

Z Kuchni Do Kuchni
Risotto Truskawkowe i Szparagami 119

SKŁADNIKI: olej do smażenia wg uznania  (lub 50g masła) bulion wegetarianski 1,75 Litra truskawki 150 gr ocet winny wg uznania ryż 100Gramów szparagi 3 sztuki cukier 4 łyżki  (4-5 łyżek) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1.  Podsmażamy na gorącym tłuszczu cebulkę do zarumienia, 2.  Dodajemy ryż i smażymy do wchłonięcia przez niego tłuszczu i cebulki(...)dodajemy kolejną szklankę. 4.  Dodajemy pokrojone szparagi i dodajemy kolejną szklankę bulionu i tak powtarzamy czynność aż ryż i szparagi będą miękkie. 5.  Na koniec dodajemy pokrojone truskawki i doprawiamy cukrem ciągle mieszając

pichciszto
Letnia sałatka owocowa 93

letniej świeżości i lekkości jest owocowa sałatka pełna barw i smaków Gdy zastąpimy alkohol sokiem owocowym lub jogurtem będzie również doskonała dla dzieci.   Letnia sałatka owocowa SKŁADNIKI:   truskawki maliny borówki amerykańskie śliwki nektarynki lub brzoskwinie banany do polania likier Baileys lub adwokat do dekoracji listki melisy WYKONANIE: Wszystkie owoce myjemy. Banany obieramy ze skórki i kroimy w plasterki(...)Nektarynki i śliwki przekrawamy na pół, wyciągamy pestki i kroimy w dowolną kostkę. Truskawkom odcinamy szypułki i kroimy na 2 lub 4 części. Owoce układamy naprzemiennie w szklanym pucharku do wyczerpania składników lub do pełna. Deser będzie się również pięknie prezentował w kieliszkach do whisky lub koktajlowych. Polewamy likierem Baileys i dekorujemy listkiem melisy

Pyry na Gaz
Ratafia czyli nalewka tutti frutti 179

też modyfikować jej smak dodając różne owoce w różnych proporcjach. Co roku jej smak jest inny, ale zawsze niezmiennie słodziutki i owocowy. SKŁADNIKI: 1kg owoców (u mnie wiśnie, maliny, truskawki, jagody, jeżyny, mirabelki) 400g cukru 250ml wódki 250ml spirytusu WYKONANIE: Owoce wkładam do dużego słoja stopniowo w miarę ich pojawiania się. Najpierw truskawki, później wiśnie, jagody, maliny... Na każde 250g

Pyry na Gaz
Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką II 250

trochę tych mrożonek. W jednej z kolorowych gazet „przyślij przepis” znalazłam przepis na ciasto z wiśniami i kruszonką. Postanowiłam upiec to ciasto, lecz zamiast wiśni dałam do ciasta mrożone truskawki. Trochę mnie przeraziła ilość proszku do pieczenia w oryginalnym przepisie. Ja zredukowałam do jednej łyżeczki i dałam też sodę oczyszczoną. Ciasto wyszło niesamowicie delikatne i lekko wilgotne z chrupiącą kruszonką(...)łyżeczka sody oczyszczonej 5 jajek szczypta soli 250 g masła lub margaryny 150 g cukru ½ opakowania cukru waniliowego 1/3 szklanki mleka 300 – 400 g mrożonych lub świeżych owoców ( dałam truskawki) Składniki na kruszonkę: 1 łyżka masła lub margaryny 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki cukru ½ opakowania cukru waniliowego Sposób wykonania ciasta: Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym

Na słodko lub wytrawnie
Drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem i truskawkami 230

Nadzienie 1: ok. 400ml mleka 2 łyżki cukru 2 żółtka, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej wanilia garść rodzynek Nadzienie 2: 2 szklanki mrożonych lub świeżych truskawek 4 łyżki cukru łyżka masła Budyń waniliowy: Odlewamy 1/2 szkl. mleka, resztę zagotowujemy. Do odłożonej części dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, wanilię, żółtka – wymieszać dokładnie. Jak tylko mleko się zagotuje wlewamy pozostałe składniki i dokładnie(...)składamy na pół. Pozostało jeszcze zrobić truskawkowy dżemik na wierzch ciastka – będzie nieco kwaskowy dzięki czemu ciasto z budyniem nie będzie mdłe. Dżemik truskawkowy: Na łyżce masła podsmażamy truskawki z cukrem aż do uzyskania dosyć gęstej masy. Wykładamy na wierzch drożdżówki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min. w 180 st. C. Kategoria: Ciasta , Ciasto francuskie , Desery

kuchcikownia
Makaroniki truskawkowe 252

cukru pudru (150+150+35) 150 g obranych migdałów 120 g białek (60+60) w temperaturze pokojowej 50 ml wody barwnik (żelowy/sypki) Krem truskawkowy: pół filiżanki truskawek serek Philadelphia 2 łyżki cukru pudru       Migdały mielimy na proszek starając się, żeby ziarenka były jak najdrobniejsze, nie mogą jednak zamienić się w pastę - wilgotne orzechy nie będą już(...)łatwiej odchodzą od papieru (chociaż nawet i wtedy trzeba niekiedy pomagać sobie cienkim nożem... ktoś z Was testował maty silikonowe do pieczenia? może te byłyby lepsze).      Truskawki blendujemy dokładnie, dodajemy serek i cukier. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na spód makaronika, łączymy z drugim i delikatnie dociskamy. Całość przechowujemy w lodówce.      Łatwo

sama złodycz