truskawka - 16921 przepisów (strona:467/1129)

Placuszki truskawkowe 165

Składniki: ok. 20 dkg truskawek 1/2 szkl mleka 3/4 szkl mąki krupczatki 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżki płatków owsianych 1 łyżka octu winnego Przygotowanie: Truskawki obrane … Czytaj dalej Placuszki truskawkowe

czarrna od kuchni
Deser truskawkowy z chia 158

Składniki: ok. 1/2 kg truskawek 1/2 galaretki truskawkowej 1 szklanka mleka 1 łyżka syropu klonowego 3,5 łyżki nasion chia 1 łyżeczka młodego jęczmienia Przygotowanie: Truskawki obrać z szypułek i zmiksować … Czytaj dalej Deser truskawkowy z chia

czarrna od kuchni
Sorbet truskawkowo-bananowy. 124

przygotowania tych lodów użyłam mrożonych truskawek i świeżego banana. Dzięki czemu właściwie od razu można cieszyć się smakiem deseru. Pyszny, zdrowy i bardzo prosty w przygotowaniu. Można dodać trochę słodkiej śmietanki i nadać im kremową konsystencję. Będą wymagały wówczas mrożenia. Jeżeli, tak jak ja, robicie lody bez użycia maszynki to pamiętajcie, aby co pewien czas miksować mieszankę. Unikniemy wtedy kryształków(...)promienie słoneczne, na trasie między kanapą a telewizorem w trakcie pierwszego meczu reprezentacji Polski. Wyobrażacie sobie, jakie to było trudne zadanie ;) Na szczęście wygraliśmy! Huurrra!!! Składniki: 500 g mrożonych truskawek 1 banan substancja słodząca (miód, syrop klonowy itp., opcjonalnie) Wykonanie: Owoce zmiksować blenderem. Podawać od razu. Jeżeli wolicie lody bardziej zmrożone, wstawić do zamrażarki na 2 godziny

zadanie-gotowanie
Ciasto z truskawkami i białą czekoladą 105

jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 płaskie łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru 32 g cukru waniliowego szczypta soli, świeże truskawki 1 tabliczka białej czekolady Sposób przygotowania: Białka jaj oddzielam od żółtek miksuję  na sztywną lśniącą pianę dodaję  w trakcie nie przerywając ucierania cukier i cukier waniliowy, Dodaję żółtka oraz(...)mikserem na najniższych obrotach, do całkowitego połączenia, wylewam do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 12/39 cm. Lub do 4 mniejszych papierowych keksówek. Na koniec ciasto posypuję pokrojonymi świeżymi truskawkami, piekę około 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzę przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, lejącą polewam ciasto. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
BIAŁE SZPARAGI Z TRUSKAWKAMI 112

Połączenie może niecodzienne, lecz bardzo wiosenne: szparagi występują w tej... Artykuł BIAŁE SZPARAGI Z TRUSKAWKAMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Biało-czerwone - ciasto kibica 264

barwnika w proszku , który przed dodaniem rozpuściłam w łyżeczce wody) 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej Mus truskawkowy: 1/3 szklanki wrzącej wody galaretka truskawkowa 1 szklanka zblendowanych truskawek Masa śmietanowa : 700 ml śmietany 30% 1 opakowanie (250g) serka mascarpone. 2 łyżki cukru pudru Wykonanie : Do miski wsypać mąkę , cukier , sól i kakao. W drugim naczyniu roztrzepać widelcem jajka(...)sodą i natychmiast wymieszać z ciastem. Wylać ciasto na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i piec ok 40 min w 180'C Wystudzić. Galaretkę rozpuścić we wrzątku , połączyć z truskawkami , odstawić do czasu aż całość zacznie lekko tężeć. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem , pod koniec ubijania dodać serek i połączyć na jednolitą masę. Z wystudzonego ciasta odciąć cieniutką

Malinowa Kawiarenka
Lody truskawkowe 222

klik ). Dostosowałam tylko proporcje do własnych potrzeb, zrezygnowałam z dodatku octu balsamicznego i kilka godzin później mogłam cieszyć się pysznymi lodami :) Składniki: (na około 700 ml lodów) 400 g truskawek 100 g cukru 125 g mascarpone 100 ml pełnotłustego mleka Truskawki obrać z szypułek i umyć. Pokroić na mniejsze kawałki i zasypać cukrem. Odstawić przynajmniej na godzinę, aż owoce puszczą

My simple kitchen
Knedle z truskawkami 142

tylko trawa. Owoce można zrobić w wersji wytrawnej na obiad, a z warzyw upiec słodkie ciasto. Jest tyle możliwości, ale mając dzieciaka trochę trzeba pokombinować. Wczoraj były drożdżówki z truskawkami, a wcześniej na obiad knedle. Nakulałam ich w sumie 55 sztuk, z czego Miśka wciągnęła 5, Maniek (dziadek Niny, a mój tata- 20), Gabi 7 i ja 7, z ledwością(...)ziemniaków, niektóre mają więcej, a inne mniej wody. średnio na 1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków potrzeba 0,5 kg mąki szczypta soli 1 dojrzały banan około 1 kg truskawek (najlepiej duże owoce) moje 55 sztuk było dokładnie z 1,5 kg ziemniaków, 0,7 kg mąki pszennej, z czego 200 g to była biała, a reszta pełnoziarnista przepis

greenscarf
Mannowiec z truskawkami 21916

manny: 800 ml mleka ¾ szklanki błyskawicznej kaszy manny 15 dag cukru pudru 50 ml  likieru waniliowego Dalkowski 20 dag masła 3 żółtka Warstwa truskawkowa: 2 szklanki świeżych truskawek 1  galaretka truskawkowa Dr.Oetker 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Spód: Ciasteczka pokruszyć tak, aby miały konsystencję mokrego piasku, połączyć z roztopionym masłem, wymieszać. Dno tortownicy(...)następnie po łyżce zimnej masy z manny, wlać likier i zmiksować całość. Wyłożyć na masę ciasteczkową. Włożyć do lodówki, aby stężała na czas robienia galaretki. Warstwa truskawkowa: Pokrojone truskawki zasypać cukrem wlać ½ szklanki wody i ugotować aż zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia wsypać galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do stężenia. Tężejącą wylać na masę z manny. Zostawić na całą

Wanilia i Kardamon
Truskawkowa woda smakowa 137

Jest to również idealna propozycja dla dzieci, które nie przepadają za "czystą" wodą. Czas przygotowania: 5 minut + godzina chłodzenia Ilość porcji: 1 szklanka/ słoik 250 ml Składniki: 4-5 truskawek 1 plasterek cytryny 3-4 listków mięty Truskawki i cytrynę kroimy na pół i umieszczamy w słoiku. Dodajemy mięte i zalewamy wodą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Gotowe :) Smacznego Moje

Kolizje Smaków
Murzynek z truskawkami i galaretką 156

przeciąć na pół. Masa ptasie mleczko -Galaretkę rozmieszać w 1 szklance wrzącej wody, Odstawić żeby ostygła i prawie zgęstniała. Śmietanę ubić na sztywno i powoli wlać gęstniejącą galaretkę, wymieszać. Truskawki rozłożyć na spodniej części ciasta, jagody rozrzucić. Zalać gęstniejącą masą śmietanowo-galaretkową. Wstawić do lodówki, żeby całkowicie zgęstniało. Drugą galaretkę rozmieszać w 1 szklance wrzącej wody. Odstawić do ostygnięcia

Kuchnia Pokoleń
Kawa z musem truskawkowym i śmietaną 140

napój. Niemniej jest przepyszna! Owocowa, wiosenna wersja małej czarnej. Składniki: (na jedna dużą porcję) 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub opcjonalnie zbożowej (w zależności jak mocną lubimy kawę) szklanka truskawek łyżeczka nasion chia (można pominąć) 2 łyżeczki cukru 100ml śmietanki kremówki wiórki czekoladowe do posypania Sposób przygotowania: Kawę zaparzamy gorącą wodą. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i miksujemy na gładko z łyżeczką

Pyry na Gaz
Jaglanka bananowa z truskawkami 167

działanie przeciwgrzybicze. Polecana jest dla osób z kandydozą. A zatem nic, tylko spożywać kaszę. Zasyci Was na dobrych kilka godzin, zaspokoi ochotę na słodycze. Pychota! Jaglanka bananowa z truskawkami - dla 2 osób :) www.kuchniasmakow.blogspot.com kasza jaglana - 1/3 szklanki pół szklanki wody szklanka mleka - może być sojowe bananowe, cukrem trzcinowym słodzone, ale także sojowe waniliowe, krowie lub jakiekolwiek inne miód - 1 łyżeczka(...)łyżka - zależy kto, jakie słodkie lubi 1/2 banana 5-6 truskawek  kilka kropel soku z cytryny Kaszę płuczemy we wrzątku, później w zimnej wodzie, co by, jak rzecze Agnieszka gorzka nie była.  Do gotującej wody wsypujemy kaszę, jak się zagotuje, dodajemy mleko. Gotujemy ok, 20 minut.  Na następne 20 minut odstawiamy pod przykryciem, żeby kasza napęczniała

Kuchnia smaków
Koktajl bananowo - truskawkowy 129

truskawki, jest koktajl! Koktajl bananowo - truskawkowy  (dla kilku osób) www.kuchniasmakow.blogspot.com 4 banany truskawki  Zmiksować, rozlać do szklanek, wypić! Uśmiechnąć się

Kuchnia smaków
nalewka z truskawek i płatków róży [+18] 187

składniki: 1 garść płatków róży 700 ml wódki 500 g truskawek wykonanie: Truskawki obieramy z szypułek, przepłukujemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Przekładamy do wyparzonego słoja, delikatnie ugniatamy. Dodajemy opłukane i osuszone płatki róży. Całość zalewamy alkoholem. Słój zakręcamy i odstawiamy na ok 3 miesiące w ciemne miejsce. Następnie zlewamy nalewkę, przecedzamy przez np. gazę i wlewamy do butelki

Domowy Smak Jedzenia